Στο ρόλο του… ανακριτή η Βασιλική Μπούζα

Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον συγγραφέα Μαριαντώνη Πολίτη. Ας τον γνωρίσουμε.

 Συνέντευξη
Κύριε Πολίτη, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο site μας και να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που αφιερώνετε ώστε να διεκπεραιωθεί η συνέντευξη.
Ξεκινώντας, θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια ώστε να σας γνωρίσουν οι αναγνώστες της ομάδας μας, όχι μόνο ως συγγραφέα – εκδότη αλλά και ως προσωπικότητα.

Μ.Π.: Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υπέροχη φιλοξενία που μου παρέχει το site σας. Όπως ξέρετε, ονομάζομαι Μαριαντώνης Πολίτης. Το όνομά μου μπερδεύει πολύ κόσμο και πολλοί πιστεύουν ότι είναι το επίθετό μου και όχι το όνομα. Η απάντηση είναι πολύ απλή, στην ουσία είναι η ένωση δύο ονομάτων. Τον παππού μου τον έλεγαν Αντώνιο και η μητέρα μου με έταξε στην Παναγία και για αυτό προέκυψε και το Μάριος.

Γεννήθηκα από Έλληνες γονείς τον Ιούνιο του 1985 στο πανέμορφο Κάιρο της Αιγύπτου. Αυτό με καθιστά έναν Αιγυπτιώτη, για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν, έτσι αποκαλούνται οι Έλληνες εξ Αιγύπτου.

Το 2003 πραγματοποίησα το όνειρο που είχα από μικρό παιδί, το οποίο δεν ήταν άλλο από το να έρθω και να εγκατασταθώ μόνιμα στην Ελλάδα. Μετά την αποφοίτησή μου από το ελληνικό σχολείο Καΐρου (Αμπέτειος Σχολή) ήρθα στην Αθήνα και συνέχισα τις σπουδές μου στο Βιολογικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Λίγο καιρό αργότερα αντιλήφθηκα ότι είχα μια έλξη προς τη διπλωματία και τις πολιτικές επιστήμες. Έτσι μεταπήδησα στο State University of New York Empire State College όπου αποφοίτησα από το τμήμα Διεθνών Σχέσεων με άριστα. Επίσης είμαι κάτοχος ΜΒΑ, με ειδίκευση στον τομέα του Ανθρωπίνου Δυναμικού από το L’Institut Universitaire Kurt Bösch.

Τι είναι η συγγραφή για εσάς; Πώς άρχισε η ενασχόλησή σας με τη δημιουργική γραφή και τι ήταν αυτό που σας ώθησε στην Ελλάδα της κρίσης να επενδύσετε σε μια επιχειρηματική πρόταση δημιουργίας εκδοτικού οίκου;

Μαριαντώνης ΠολίτηςΜ.Π.: Μπορώ να πω ότι δεν προέρχομαι από ανθρώπους που τους άρεσε να διαβάζουν και να γράφουν από νεαρή ηλικία. Η αλήθεια είναι ότι η φαντασία μου σε συνδυασμό με την κρίση με ώθησαν να ξεκινήσω τη συγγραφή. Από μικρό παιδί θυμάμαι πόσο μου άρεσε να λέω ιστορίες και χαριτολογώντας έλεγα πως κάποια στιγμή θα γράψω βιβλία.

Έτσι λοιπόν, όταν τελείωσα με τις σπουδές μου, βρέθηκα αντιμέτωπος με την περίοδο της κρίσης. Μην μπορώντας να βρω μια εργασία καριέρας αποφάσισα αντί να κάθομαι και να κλαίω τη μοίρα μου περιμένοντας ένα θαύμα… σκέφτηκα το αρχαίο ρητό «συν Αθηνά και χείρα κίνει».

Μιας και είχα άπλετο χρόνο στη διάθεση μου, σκέφτηκα να κάνω κάτι δημιουργικό. Έτσι ξεκίνησα να γράφω το Τάγμα των Φτερωτών. Έδειξα τις πρώτες μου σελίδες σε μια καθηγήτριά μου και αυτή με ενθάρρυνε να το συνεχίσω και να προσπαθήσω να το εκδώσω.

Έχοντας τη θέληση να παραμείνω στην Ελλάδα και να μην φύγω στο εξωτερικό, συνέχισα το βιβλίο και πήρα το ρίσκο να φτιάξω την «Έμπνευσις». Προς το παρόν εκδίδω τα δικά μου βιβλία και εύχομαι στο μέλλον να βρω άτομα που έχουν την ίδια όρεξη και θέληση για δημιουργία, ώστε μαζί να φτιάξουμε κάτι μεγάλο και ωραίο.

Το να έχεις κάτι δικό σου, αυτήν την περίοδο δεν είναι τρέλα, αλλά μπορεί να είναι η απάντηση στην κρίση και εν τέλει να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη.

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Ποια ερεθίσματα σας σαγηνεύουν ώστε να αποτυπώσετε τις σκέψεις σας ;

Μ.Π.: Η έμπνευσή μου πιστεύω πως αντλείται από το συνονθύλευμα των συναισθημάτων που υπάρχουν κατά περιόδους, τις γνώσεις μου και προπάντων τις εικόνες που γεμίζω τη φαντασία μου από τα ταξίδια.

Μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της φαντασίας μου έπαιξε το ότι μεγάλωσα ανάμεσα σε δύο χώρες με τεράστιο πολιτισμό και ιστορία η κάθε μία τους. Η διαφορετικότητα αυτών των δύο πολιτισμών και οι αντιθέσεις που έβλεπα από μικρό παιδί με έκαναν να αντιλαμβάνομαι τα πράγματα από διαφορετικές σκοπιές.

Ο «Μύρκας» και το «Τάγμα των Φτερωτών» κάνουν μια αξιόλογη εμφάνιση στα δίχτυα της νεοελληνικής φανταστικής λογοτεχνίας. Ποιες οι αντιδράσεις του αναγνωστικού κοινού;

Μ.Π.: Αυτό είναι κάτι το οποίο ακόμα δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά μιας και τα βιβλία μου διανύουν τα πρώτα τους βήματα. Από τις πρώτες αντιδράσεις που έχω εισπράξει από διάφορους αναγνώστες ήταν πάρα πολύ ευχάριστες και κάποιες ιδιαίτερα συγκινητικές οι οποίες με παρότρυναν να συνεχίσω τη συγγραφή και άλλων βιβλίων. Ιδιαίτερη χαρά ένοιωσα όταν γνωστοί μου οι οποίοι στην αρχή αγόρασαν το πρώτο μου βιβλίο για να με στηρίξουν, το διάβασαν μέσα σε λίγες μέρες και όλη την ώρα με ρωτάνε πότε θα βγει το επόμενο βιβλίο… Τελικά το δεύτερο της σειράς κυκλοφόρησε και τώρα με ρωτάνε για το τρίτο.

Πώς αποφασίσατε να γράψετε παιδικό παραμύθι; Κατά τη γνώμη σας, ποια η συμβολή των παιδικών βιβλίων στην ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας ενός ατόμου καθώς στις μέρες μας βομβαρδίζεται από εξωγενή βίαια ερεθίσματα;

Μαριαντώνης ΠολίτηςΜ.Π.: Κατά την άποψή μου ένα παιδί χρειάζεται να λάβει φιλοσοφικά ερεθίσματα από νεαρή ηλικία για να μπορεί σιγά σιγά με τη φαντασία του να δει τον κόσμο με μια διαφορετική οπτική γωνία η οποία πιθανότατα να συμβάλλει σε ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.

Όντως τα παιδιά σήμερα βομβαρδίζονται από εξωγενή βίαια ερεθίσματα είτε από την τηλεόραση, είτε από το ίντερνετ, ακόμα και από τα παιχνίδια που παίζουν. Πιστεύω ακράδαντα ότι η απάντηση σε όλη αυτή τη βία είναι η παιδεία και η μόρφωση.

Για τον λόγο αυτό στην περίπτωση του Μύρκα προσπάθησα να βάλω κάποιες φιλοσοφίες μου, τις οποίες ασπάζομαι, και πιστεύω ότι θα ήταν καλό για ένα παιδί να τις διαβάσει, μήπως και δει τον κόσμο με άλλο μάτι. Στο μυαλό μου έχω πάρα πολλές ιστορίες, οι οποίες ως επί το πλείστον είναι φαντασίας, όπως το «Τάγμα». Υπάρχουν όμως και πληθώρα άλλες, οι οποίες είναι πιο παιδικές όπως ο «Μύρκας», άλλες που μπορεί να γίνουν θρίλερ και άλλες ποικίλου περιεχομένου. Το κοινό χαρακτηριστικό που θέλω να έχουν όλες είναι ότι επιθυμώ να είναι ευφάνταστες και να εμπεριέχουν πολλές εικόνες.

Δεδομένου της οργανωτικής δομής της κοινωνίας αλλά και της γιγαντιαίας δύναμης των μικροσκοπικών μυρμήγκων, ποια μηνύματα θέλετε να μεταδώσετε στους μικρούς βιβλιόφιλους μέσω του «Μύρκα»;

Μ.Π.: Τα μηνύματα που θέλω να περάσω στους μικρούς βιβλιόφιλους δεν έχουν τόσο να κάνουν με την κοινωνική διάταξη αλλά περισσότερο με την αντίθεση του μικρού και του μεγάλου. Δηλαδή, θα ήθελα να κάνω ένα παιδί να αντιληφθεί ότι κάτι τόσο πολύ μικρό μπορεί να βιώσει τεράστια συναισθήματα και αισθήματα ώστε να αρχίσει να βλέπει τα πράγματα γύρω του απλά και να τα συγκαταλέγει όχι ανάλογα με το μέγεθός τους αλλά με βάση τη δυνατότητα και τη θέληση που μπορεί να έχει. Για αυτό και βάζω πρωταγωνιστή ένα μικρό μυρμήγκι το οποίο προσπαθεί να καταφέρει το ακατόρθωτο. Διότι όταν υπάρχει η θέληση τότε το ακατόρθωτο γίνεται δυνατό. Όπως λέει και μια παροιμία μας «Όπου υπάρχει ένα θέλω υπάρχει και ένας δρόμος».

Είστε ένας πολυάσχολος άνθρωπος, λόγω υποχρεώσεων ταξιδεύετε μεταξύ της Ελλάδος και Αιγύπτου. Πώς κατανέμετε τον χρόνο σας ανάμεσα στη συγγραφή και τις καθημερινές δραστηριότητες;

Μ.Π.: Κατανέμω το χρόνο μου με βάση των προτεραιοτήτων που βάζω αναλόγως της περιόδου. Όσον αφορά τη συγγραφή δεν είναι δυνατόν να την βάλω σε καλούπι ή να απαιτήσω και να πω τώρα πρέπει να γράψω… τώρα θα γίνει. Αυτό όμως το οποίο συνήθως κάνω είναι να φτιάξω το σκελετό του επόμενου κεφαλαίου ούτως ώστε όταν καθίσω να γράψω να μου χρησιμεύσει σαν «μπούσουλας».

Μαριαντώνης Πολίτης
Ανακρίνοντας τον Μαριαντώνη Πολίτη
Μέσα στο βιβλίο, ο έρωτας του Νικόλα και της Κατερίνας ανθίζει στα βαθυπράσινα νερά του Νείλου. Κατά πόσο σας επηρέασε το γεγονός ότι έχετε μεγαλώσει στο πολύβουο Κάιρο ώστε να αποδώσετε την μεθυστική ομορφιά του σε εμάς τους αναγνώστες; Τι θα θέλατε να πετύχετε με το νοερό ταξίδι ;

Μ.Π.: Ο έρωτας του Νικόλα και της Κατερίνας αναφέρεται στο πρώτο μου βιβλίο που έγραψα επομένως ήταν αυτονόητο να έχει πολλά στοιχεία μου. Έτσι διάλεξα να αναφέρω στην ιστορία μου τις τρεις αγαπημένες μου πόλεις, την Αθήνα το Κάιρο και το Παρίσι. Αυτό που ήθελα να πετύχω και ελπίζω να το έχω καταφέρει είναι να δείξω την όμορφη πλευρά του Καΐρου και ιδιαίτερα τη μαγεία που εκπέμπει ο Νείλος μιας και είμαι πολύ ερωτευμένος με τον μεγάλο αυτόν ποταμό.

Ο Αλέξανδρος είναι ένα ιδιαίτερο παιδί με χαρακτηριστικά γνωρίσματα για την νεαρή ηλικία του: παρορμητικότητα, τόλμη, αυτοθυσία και δικαιοσύνη. Ποια η συμβολή αξιών/ ερεθισμάτων στη δημιουργία ενός ετοιμοπόλεμου χαρακτήρα για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας;

Μ.Π.: Η καθημερινή μας ζωή είναι ένας πόλεμος. Μπορεί πάντα να λέμε ότι στον πόλεμο και τον έρωτα όλα επιτρέπονται αλλά πρέπει κατ’ εμέ να υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία όπως αυτά που αναφέρονται, τα οποία μας διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους. Πόσο δε μάλλον στην περίπτωση του Αλέξανδρου ο οποίος φαίνεται εξ αρχής ότι δεν είναι ένας απλός πολεμιστής μα περισσότερο είναι ένας αρχηγός ο οποίος πρέπει να προστατεύει τους γύρω του.

Ο πρωταγωνιστής μας, Αλέξανδρος, δέχεται επιθέσεις από τους μαύρους λύκους. Ένα «ζώο» κτηνώδους υπεροχής και δύναμης. Τι συμβολίζουν για εσάς και ποιους φόβους θα μπορούσαν να αντικατοπτρίσουν στην ζωή μας σύμφωνα με τη δική σας ματιά;

Μαριαντώνης ΠολίτηςΜ.Π.: Οι λύκοι είναι πολύ όμορφα ζώα και συνάμα παρεξηγημένα μιας και σε πολλά παραμύθια παίζουν το ρόλο του κακού. Επειδή λοιπόν ήθελα να δείξω ότι είναι πολύ κακά όντα πρόσθεσα και την λέξη μαύρο με αποτέλεσμα υποσυνείδητα, να τα καθιστά όντα πολύ κακά και έτσι ο αναγνώστης πιθανότατα αποκτά την εικόνα την οποία και θα ήθελα να σχηματίσει .

Όσον αφορά με πραγματικό παραλληλισμό δεν θεωρώ ότι σε αυτήν την περίπτωση μπορώ να τον ταυτίσω με κάποιο φόβο, διότι στον καθέναν οι φόβοι που έχουμε είναι υποκειμενικοί. Το «τάγμα» είναι περισσότερο μια ιστορία φαντασίας που στόχο έχει να ταξιδέψει τον αναγνώστη και να ξεχάσει για λίγο τα καθημερινά του προβλήματα.

Έχετε βρεθεί σε “writer’s block”/ απώλεια έμπνευσης κι αν ναι, πώς το αντιμετωπίσατε;

Μ.Π.: Δόξα τω Θεώ δεν μου έχει τύχει ποτέ για μεγάλη διάρκεια. Μπορεί να τύχει την ώρα που γράφω κάποιος να με διακόψει ζητώντας κάτι, ή ένα επίμονο κουδούνισμα τηλεφώνου ή κάτι άλλο να μου αποσπάσει την προσοχή μου και αυτό συνεπώς να έχει σαν αποτέλεσμα προς στιγμήν να μου σταματήσει τον ειρμό των σκέψεών μου. Τότε το προσπαθώ για λίγο και άμα δω ότι δεν μπορώ να συνεχίσω το αφήνω για λίγη ώρα μπορεί και μέρες και το συνεχίζω άλλη φορά.

Προβήκατε σε έρευνα για την σκιαγράφηση του φανταστικού υποβάθρου αλλά και της πλοκής; Μιας κι ατέρμονη μάχη μεταξύ φωτεινών πλασμάτων εναντίον σκοτεινών όντων είναι χαραγμένη στα ιερά κείμενα του κόσμου.

Μ.Π.: Δεν έχω προβεί σε κάποια μεγάλη έρευνα για τη σκιαγράφηση των πλασμάτων, μα περισσότερο σε επιμέρους έρευνες που έχουν να κάνουν με πληροφοριακές λεπτομέρειες για ορισμένα σημεία. Όπως για παράδειγμα στο σημείο που περιγράφω κάτι σπαθιά χρειάστηκα να ψάξω να βρω τις ορολογίες για τα μέρη από τα οποία απαρτίζονται.

Υπάρχει κάτι που σας δυσκόλεψε για την ολοκλήρωση των βιβλίων της σειράς το «Τάγμα των Φτερωτών»;

Μ.Π.: Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει κάτι το οποίο με δυσκόλεψε πάρα πολύ. Όταν ήμουν έτοιμος και είχα αποφασίσει να γράψω το τελευταίο κεφάλαιο, την ημέρα εκείνη έτυχε να μου κλαπεί το λάπτοπ από το αμάξι μαζί με άλλα πράγματα και τελικά αναγκάστηκα να το ξανά γράψω όλο από την αρχή. Αν θέλουμε να προχωράμε στη ζωή και να επιτύχουμε πρέπει να προσπαθούμε και να αντλούμε από κάθε τι αρνητικό τη θετική πλευρά.

Έτσι λοιπόν μπορώ να πω ότι στην αρχή μου ήταν πολύ δύσκολο να ξανά ξεκινήσω το βιβλίο, αλλά στην πορεία αυτό το ατυχές γεγονός με βοήθησε να μπορέσω να ολοκληρώσω την ιστορία στο μυαλό μου και επίσης να αναπτύξω μια πολύ καλή και μεστή δομή της ιστορίας.

Οι επόμενες κινήσεις για την «Κοσμογονία»; Θα θέλατε να μας αποκαλύψετε ένα μικρό δείγμα της συνέχειας;

Μ.Π.: Το βιβλίο «Η κοσμογονία» έχει ξεκινήσει και κυκλοφορεί ήδη και μπορώ να πω ότι έχει μεγάλη ανταπόκριση. Σε αυτό μπορώ να πω ότι συνέβαλε πολύ η μεγάλη αναμονή που υπήρξε από πολύ κόσμο, μα και το υπέροχο εξώφυλλο που φτιάξαμε με τους συνεργάτες μου.

Είναι τόσα πολλά πράγματα που συμβαίνουν στο δεύτερο μέρος του βιβλίου όπου πραγματικά δεν ξέρω από που να πρωτοξεκινήσω. Αυτό που μπορώ να σας αναφέρω είναι, επειδή «Η κοσμογονία» έχει πολλούς χαρακτήρες και πολλές φανταστικές πόλεις, προστέθηκε στο τέλος του βιβλίου ένα ευρετήριο ονομάτων για τη διευκόλυνση των αναγνωστών. Επίσης μπορώ να σας ενημερώσω ότι το βιβλίο αυτό εμπεριέχει πολύ περισσότερα σχέδια από το πρώτο.

Όσον αφορά την ιστορία το μόνο που θα σας πω είναι ότι το δεύτερο βιβλίο θα δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που τυχόν υπάρχουν από το πρώτο. Αλλά, είναι λογικό να παραμείνουν μερικά αναπάντητα και συν τοις άλλοις θα δημιουργηθούν και νέα ερωτήματα τα οποία θα απαντηθούν όλα στο τρίτο μέρος που ολοκληρώνεται η τριλογία.

Ολοκληρώνοντας τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες;

Μ.Π.: Να ευχαριστήσω όλους που έκατσαν και χάρισαν λίγο από το χρόνο τους να διαβάσουν τη συνέντευξη και να με ακούσουν. Επίσης θα χαρώ πολύ αν κάποιος διαβάσει τα βιβλία μου και έχει κάποιες απορίες ή θέλει να συζητήσουμε οτιδήποτε, μπορεί να στείλει μήνυμα στη σελίδα των εκδόσεων στο facebook ή email στην ιστοσελίδα.

Κλείνοντας, εύχομαι καλή ανάγνωση σε όλους και ελπίζω πως μέσα από τα βιβλία μου να καταφέρω να ταξιδέψω τους αναγνώστες σε όμορφα μέρη με ευφάνταστες εικόνες ώστε να διασκορπίσουν για λίγο τις σκέψεις τους από τα καθημερινά προβλήματα, τα οποία είναι πλέον τόσο πολλά που κοντεύουν να μας τρελάνουν όλους.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας.

Μ.Π.: Και εγώ σας ευχαριστώ και πάλι για αυτή τη ζεστή φιλοξενία η οποία δείχνει τη βαθιά αγάπη σας για το βιβλίο…

Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο και πάντα συγγραφικές επιτυχίες!


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

website Εκδόσεις Έμπνευσις

facebook Εκδόσεις Έμπνευσις

twitter Εκδόσεις Έμπνευσις

instagram Εκδόσεις Έμπνευσις

Απάντηση