Συνέντευξη με την Έλενα Στανιού

Ρωτάει η Υπατία

Η  Έλενα Στανιού είναι Διδάκτωρ Παιδικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Παράλληλα με την πολυποίκιλη δράση της, γράφει παιδικά βιβλία τα οποία είναι ιδιαιτέρως αγαπητά από μικρούς και μεγάλους. Με αφορμή το νέο της βιβλίο, «Το μικρό ρυμουλκό σε νέο λιμάνι», θελήσαμε να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

Συνέντευξη

Από πού εμπνευστήκατε αυτό το βιβλίο;

Έλ.Στ.: Το πρώτο βιβλίο, «Το μικρό ρυμουλκό», το εμπνεύστηκα από το όμορφο λιμάνι μας. «Το μικρό ρυμουλκό σε νέο λιμάνι» χρησιμοποιεί σαν μαγιά τον επιτυχημένο φόντο του πρώτου βιβλίου, με εναρκτήριο λάκτισμα, ωστόσο, τη μεγάλη αγάπη μου για τα παιδιά και όσους έχουν ανάγκη από την ανθρώπινη προσφορά και την ευαισθησία μας, για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους. Τοποθετώ, επίσης, την ιστορία, σε ένα λιμάνι της Ιταλίας, γιατί τη θεωρώ πανέμορφη χώρα και την ιταλική γλώσσα υπέρμετρα αισιόδοξη, αλλά και γιατί μου αρέσει, με τις κατάλληλες ευκαιρίες, να «ταξιδεύω» τους αναγνώστες μου μέσα από τα βιβλία μου. Ας θυμηθούμε την «Πολίν», που μας ταξίδεψε στο Παρίσι…

Πόσος καιρός χρειάστηκε, για να το γράψετε;

Έλ.Στ.: Για να είμαι ειλικρινής, δεν θυμάμαι ακριβώς το χρονικό διάστημα, μπορώ να πω, όμως, ότι με το που δημιουργήθηκε η ιδέα στο μυαλό μου, σε γενικές γραμμές, στήθηκε σχετικά γρήγορα και το σκηνικό, καθώς ήθελα πάρα πολύ να εμπλέξω τα αγαπημένα μου πλεούμενα σε μία τρυφερή, αλλά και συναισθηματικά έντονη περιπέτεια.

Γιατί επιλέξατε τα πλεούμενα ως ήρωες;

Έλενα ΣτανιούΈλ.Στ.: Μου αρέσει πάρα πολύ η πόλη μου και ό,τι υπάρχει μέσα σε αυτή! Και καθώς, όπως ήδη ανέφερα, αρχική έμπνευση ήταν το λιμάνι μας, ήθελα οι ήρωες να είναι οι βασικοί κάτοικοι του λιμανιού, δηλαδή πλεούμενα! Και, φυσικά, είναι αλήθεια, πως η απόδοση ανθρώπινων χαρακτηριστικών – είτε σωματικών είτε ψυχικών – σε μη ανθρώπινες φιγούρες είναι κάτι που γοητεύει ιδιαίτερα τα παιδιά.

Ποια είναι τα συστατικά της ζωής για να είναι όμορφη;

Έλ.Στ.: Αυτό μάλλον εξαρτάται από τον καθένα και τα προσωπικά του κριτήρια. Για μένα, η ζωή είναι όμορφη, γιατί απλά… είναι ζωή, γιατί μπορούμε να κινούμαστε, να επικοινωνούμε, να κάνουμε πράγματα, να αγαπούμε, να προσφέρουμε. Γι’ αυτό, τα συστατικά της είναι, πραγματικά, τόσο απλά… λίγη αγάπη και λίγη καλή διάθεση!

Τι σημαίνει για σας η φιλία;

Έλ.Στ.: Εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια.

Τι είναι για σας η αγάπη;

Έλ.Στ.: Η δύναμη του να δίνεις, χωρίς να περιμένεις ανταπόδοση ή «ευχαριστώ».

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου, που προσφέρει;

Έλ.Στ.: Νομίζω ότι ένα ζεστό χαμόγελο και μια απαλή ματιά είναι ήδη δείγματα προσφοράς. Άλλωστε τη μεγαλοψυχία και τη γενναιότητα της καρδιάς δεν τα βλέπει κανείς, απλά τα αισθάνεται!

Εσείς τι πιστεύετε πως προσφέρετε στους ανθρώπους, που είναι γύρω σας;

Έλ.Στ.: Αυτό ίσως πρέπει να το απαντήσουν όσοι είναι γύρω μου! Αλλά αυτά που ξέρω σίγουρα ότι προσφέρω είναι ένα χαμόγελο στον καθένα, απεριόριστη αγάπη και υπομονή.

Tι παίρνετε από αυτούς;

Έλ.Στ.: Τα πάντα! Και τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό!

Τι θέμα θα έχει το επόμενο βιβλίο σας;

Έλ.Στ.: Το γενικό πλαίσιο όπου κινούμαι συνήθως είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις και κάποιο σύγχρονο κοινωνικό θέμα. Πιθανόν να κινηθώ εκεί. Θα το δούμε στην πορεία…

Σας ευχαριστώ πολύ!

Το site των Θεματοφυλάκων Λόγω Τεχνών σας ευχαριστεί για το χρόνο σας και σας εύχεται καλή και δημιουργική συνέχεια για τη νέα χρονιά.

Επεξεργασία φωτογραφίας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here