Συνέντευξη με την Ελένη Ρένεση

Ρωταέι η Βίκυ Δελλή

Με αφορμή την χριστουγεννιάτικη απορία σχετικά με την ύπαρξη του Αϊ Βασίλη δημιουργήθηκε από την Ελένη Ρένεση το 2017 το παραμύθι «Το μυστήριο του πραγματικού Αϊ Βασίλη» από τις Εκδόσεις Ωρίωνας με την υπέροχη εικονογράφηση της Ανδριάνας Ρούσσου. Ας την γνωρίσουμε!

                                                Συνέντευξη

Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Ε.Ρ.: Πάντα μου άρεσε η γραφή. Μέσω αυτής εκφράζονταν οι προσωπικές μου εκμυστηρεύσεις. Όμως, συνειδητά,  με τη συγγραφή άρχισα να ασχολούμαι στο πανεπιστήμιο, όταν καταπιάστηκα με τον τομέα της έρευνας. Έτσι έγραψα και το ιστορικό μου βιβλίο «Η παραδοσιακή βυρσοδεψία στην Άμφισσα, 18ος-20ος αι.», το οποίο βρισκόταν για πολλά χρόνια στο συρτάρι μου.

Όταν άρχισα να κάνω σεμινάρια για τη δημιουργική γραφή, όταν δίδασκα τους μαθητές μου και ερχόμουν πιο κοντά στις απορίες τους και φυσικά όταν έκανα τα δικά μου παιδιά, ήρθα πιο κοντά στον κόσμο των παραμυθιών. Έτσι, σαν πρώτη απόπειρα ήταν να προσπαθήσω τις γνώσεις του ιστορικού μου βιβλίου να τις μετατρέψω σε παραμύθι προσεγγίζοντας τις πιο μικρές ηλικιακές ομάδες. Τότε με την εμπιστοσύνη που μου έδειξε η εκδότριά μου μού δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ πιο επαγγελματικά με αυτόν τον χώρο και να απελευθερωθώ μέσω της συγγραφής.

Τι είδους προβλήματα αντιμετωπίσατε κατά την έκδοση αυτών των διηγημάτων;

Ε.Ρ.: Δε μπορώ να πω πως αντιμετώπισα προβλήματα, απλά γνώρισα μια άλλη πλευρά που δεν την ήξερα μέχρι τότε, αφού θεωρούσα ότι η δουλειά του συγγραφέα ήταν αυτή που γίνεται από το σπίτι του. Έτσι προβληματίστηκα αφενός στη συνεργασία και στον τομέα της προώθησης που πρέπει να υπάρχει για να ολοκληρωθεί ένα βιβλίο και αφετέρου στην προσέγγιση του κοινού, καθώς  δεν είχα καταλάβει πόσο έχει απομακρυνθεί ο κόσμος από τα βιβλία. Τώρα, όσον αφορά τους κακοπροαίρετους, πάντα υπάρχουν.

Υπάρχει ηθική και οικονομική υποστήριξη από την οικογένειά σας, όσον αφορά το συγγραφικό σας έργο;

Ε.Ρ.: Η οικογένεια είναι αυτή που σε στηρίξει σε όλα τα βήματα, θεωρώ. Οπότε για την ηθική στήριξη βεβαίως και υπάρχει, όσον αφορά την οικονομική προσπαθώ να κινηθώ πιο συντηρητικά.

Περάσατε όμορφη παιδική ηλικία; Ξεχωρίζετε κάποια όμορφη ανάμνηση από τα παιδικά σας χρόνια για να την μοιραστείτε μαζί μας;

Ε.Ρ.: Βέβαια. Τα βιώματα της παιδικής ηλικίας πιστεύω πως είναι αυτά που μου δίνουν τροφή για να γράφω. Έτσι κι αλλιώς, δίνω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτές τις ηλικίες γιατί είναι αυτά τα χρόνια που θα σε στιγματίσουν και θα σε χαρακτηρίσουν αργότερα. Δε θα μπορούσα να ξεχάσω τις ατελείωτες «ιστορίες του παππού μου» που μου αφηγούνταν με τις ώρες και παρόλο που δεν τις καταλάβαινα όλες έχουν μείνει εικόνες μέσα μου.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας Έλληνας και ξένος συγγραφέας;

Ε.Ρ.: Γενικά, είμαι από τους δύσκολους αναγνώστες. Δε διαβάζω πάρα πολύ, γιατί δε μου αρέσουν ό,τι μου δίνουν, γι’ αυτό δύσκολα εντυπωσιάζομαι από κάποιον. Μου αρέσουν σίγουρα πιο παλιοί Έλληνες συγγραφείς. Για παράδειγμα, όταν μελέτησα τον Καζαντζάκη για να συμμετάσχω σε ένα αφιέρωμα για αυτόν εντυπωσιάστηκα από τη γραφή του. Τελευταία, διάβασα και μου άρεσε το ύφος της  Αλκυόνης Παπαδάκη ή του Πάολο Κοέλιο.

Μπορείτε να μου περιγράψετε με τρεις λέξεις τι χαρακτηρίζει την προσωπικότητά σας;

Ε.Ρ.: Μόνο τρεις; Τέλος πάντων… Ευαίσθητη, ονειροπόλα και σίγουρα θέλω να υπάρχει ισορροπία γύρω μου για να μπορώ να λειτουργήσω.

Κατά τη γνώμη σας, ποιοι είναι οι λόγοι που οι Έλληνες δεν διαβάζουν σήμερα; Πιστεύετε πως υπάρχει διαφορά, όσον αφορά το αναγνωστικό κοινό, για παράδειγμα, ανάμεσα στο αναγνωστικό κοινό της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης και σε εκείνο της ελληνικής επαρχίας;

Ε.Ρ.: Σίγουρα, παίζει ρόλο η τεχνολογία και οι σύγχρονες απαιτήσεις που είναι πολλές. Σπάνια αφιερώνουμε χρόνο για εμάς, και το διάβασμα χρειάζεται να είσαι χαλαρός. Αυτό για τους μεγάλους, γιατί για τους μικρούς μαθαίνεται στο παιδί να αγαπάει το διάβασμα, λίγα παιδιά νομίζω το ανακαλύπτουν μόνα τους. Τώρα, για το αναγνωστικό κοινό ανάμεσα στις μεγαλουπόλεις και την επαρχία, πιστεύω ότι έχει να κάνει με τους ρυθμούς ζωής και τα ερεθίσματα, άρα σίγουρα υπάρχει διαφορά.

Συνέντευξη με την Ελένη Ρενέση

Πιστεύετε πως στα ελληνικά δημόσια σχολεία δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές από μικρή ηλικία να αγαπήσουν το βιβλίο και να προχωρήσουν στην ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων;

Ε.Ρ.: Γενικά, ο τρόπος εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες είναι με παρωπίδες και γι’ αυτό τα παιδιά βαριούνται συχνά το διάβασμα. Τα τελευταία χρόνια που έχει ενταχθεί η πιο βιωματική γνώση, ίσως δίνεται μια αφορμή να έρθουν σε επαφή με εξωσχολικά βιβλία. Άλλωστε κυκλοφορούν τόσα πολλά, που μάλλον αυτό αποδεικνύει.

Κατά τη γνώμη σας, πόσο καθοριστικό ρόλο παίζουν στην ανάγνωση βιβλίων τα σημερινά πρότυπα που προβάλλουν η ελληνική οικογένεια και η ελληνική κοινωνία;

Ε.Ρ.: Παίζουν σίγουρα σημαντικό ρόλο. Το πρότυπο της οικογένειας πολύ συχνά διαπιστώνω δυστυχώς πως παρεκκλίνει από το ιδανικό. Άρα, ένα παιδί που δε μεγαλώνει σε ένα υγειές οικογενειακό περιβάλλον δε θα ασχοληθεί με την ανάγνωση βιβλίων. Το ίδιο ισχύει και για την ελληνική κοινωνία, αφού η οικογένεια είναι ο μικρόκοσμός της.

Πλησιάζουμε στην εκπνοή του 2017! Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Ποιες είναι οι ευχές σας για το 2018; Τι θα επιθυμούσατε να αλλάξει ή να βελτιωθεί μέσα στη νέα χρονιά;

Ε.Ρ.: Γενικά, δεν έχω μεγαλόπνοα σχέδια. Θα ήθελα να πατήσω γερά στα πόδια μου στο νέο μου ξεκίνημα, αλλά ξέρω πως πρέπει να βοηθήσουν γι’ αυτό οι συγκυρίες. Οπότε, το εύχομαι. Να αλλάξει κάτι δε θα ήθελα. Υγεία και γαλήνη στις καρδιές μας θα ήταν ότι καλύτερο.

Κα Ελένη Ρένεση ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παραχώρηση αυτής της ενδιαφέρουσας συνέντευξης και για τον πολύτιμο χρόνο σας!

Ε.Ρ.: Σας εύχομαι ολόψυχα Καλές Γιορτές και Καλή Δημιουργική Χρονιά!

Συνέντευξη με την Ελένη Ρένεση

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here