Συνέντευξη με τη Μάρω Παππά

Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας, Μάρω Παππά. Ας την γνωρίσουμε!

Συνέντευξη

Καλησπέρα σας κυρία Παππά και σας ευχαριστώ για την συνέντευξη που παραχωρείτε στο site μας Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών. Είστε νηπιαγωγός, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού. Με ποια από τις παραπάνω ιδιότητες ταυτίζεστε περισσότερο;   

Μ.Π.: Τις αγαπώ και τις τρεις μου ιδιότητες. Δεν μπορώ να τις ξεχωρίσω γιατί είναι αλληλένδετες. Όλες πηγάζουν από την αγάπη μου για τα παιδιά και την θέλησή μου να τους μεταδώσω τις αξίες, που θεωρώ σημαντικές για την ηλικία τους. Πάνω από όλες αυτές τις ιδιότητες, η πιο σημαντική στο παρόν διάστημα είναι η μητρότητα. Οι κόρες μου είναι το άλφα και το ωμέγα της ζωής μου. Πηγή έμπνευσης, ανάσα της ζωής μου και δύναμη για να συνεχίσω όσα ονειρεύτηκα.

Η συγγραφή πώς προέκυψε στη ζωή σας;

Μ.Π.: Θα έλεγα ότι ήταν η ανάγκη μου να εκφράσω όσα ήθελα να πω έμμεσα στην κόρη μου. Γενικά, έγραφα από πολύ μικρή κείμενα ή άρθρα στις σχολικές εφημερίδες. Με τον καιρό συνειδητοποίησα πόσο δυνατό εργαλείο μάθησης και διαπαιδαγώγησης είναι τα παραμύθια για τις προσχολικές ηλικίες. Όταν έγινα μητέρα, η ανάγκη μου για διάφορα μέσα διαπαιδαγώγησης των παιδιών μου έγινε πιο έντονη. Βλέπετε, δεν μου αρέσει η επιβολή, αλλά η καθοδήγηση και βρήκα τις ιστορίες μου ως μέσον λύτρωσης.

Ποια ήταν τα βιβλία που σας συντρόφευαν στη παιδική και εφηβική ηλικία σας;

Μ.Π.: Διάβαζα ό, τι έπεφτε στα χέρια μου. Τι να πρωτοθυμηθώ; Τις απίστευτες περιπέτειες του Ιούλιου Βερν ή τα βιβλία του Στίβεν Κινγκ. Ωραία τα χρόνια της αθωότητας μου! Μ’ ένα βιβλίο συνέχεια στο χέρι, ξαπλωμένη στο βελούδινο καναπέ του πατρικού σπιτιού μου!

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη το νέο σας βιβλίο. Το τρίτο, αν δεν κάνω λάθος. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για το νέο πνευματικό σας παιδί;

Μ.Π.: Είναι μια διασκεδαστική και ταυτόχρονα εκπαιδευτική ιστορία, με στόχο να διδάξει στους μικρούς μου φίλους τα όρια της περιέργειας. Άλλωστε και ποιος δεν γνωρίζει τη γνωστή παροιμία «η περιέργεια την έφαγε την γάτα»!

Επίσης, είναι μια ιστορία διδαχής για τους ενήλικες.

Μια ιστορία που μας διδάσκει ότι πρέπει να προσέχουμε τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε μπροστά στα παιδιά μας. Ως γνωστόν, τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές των μεγάλων. Οπότε, είναι προτιμότερο να προσέχουμε πώς συμπεριφερόμαστε μπροστά τους, για να μην βρεθούμε εξ απροόπτου σε μια άβολη κατάσταση μαζί τους.

Τι μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης για σας;

Μ.Π.: Η κυριότερη πηγή έμπνευσης είναι μεγάλη κόρη μου.  Η συμπεριφορά της, η αναζήτησή της για θέματα που την απασχολούν και οι αξίες που θέλω να της μεταδώσω.

Επίσης, τον τελευταίο καιρό παρατηρώ τον εαυτό μου να εμπνέεται από εικόνες. Μου αρέσει να αγναντεύω τη θάλασσα και να δημιουργώ τους ήρωες που θα πρωταγωνιστήσουν στα παραμύθια μου. Και φυσικά, οι αξίες της ζωής μας, που τείνουν να εξαφανίζονται με γοργό ρυθμό.

Ποιοι είναι οι πρώτοι αναγνώστες των κειμένων σας, πριν τα παραδώσετε στον εκδοτικό οίκο;

Μ.Π.: Τα διαβάζω στην κόρη μου και τον σύζυγό μου. Τον τελευταίο καιρό, λόγω της σχέσης που έχω αποκτήσει με την συγγραφέα Βασιλική Μουργελά, της ζητώ την άποψή της, γιατί ξέρω ότι η κρίση της είναι αντικειμενική και σωστά τεκμηριωμένη.

Με την συγγραφέα Βασιλική Μουργελά έχετε γίνει ένα φοβερό δίδυμο και κάνετε απίθανα πράγματα για τους μικρούς σας φίλους. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και τι έχουμε να περιμένουμε από εσάς;

Μ.Π.: Με τη Βασιλική έχουμε αναπτύξει έναν ισχυρό φιλικό δεσμό, με πολλά στοιχεία χημείας. Θα έλεγα ότι η μια συμπληρώνει την άλλη. Είχαμε κάνει αρκετές συζητήσεις γι’ αυτήν την συνεργασία, πριν το αποφασίσουμε. Όταν θεωρήσαμε ότι ήμασταν έτοιμες, προχωρήσαμε στην δημιουργία της ομάδας. Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε ακόμη στην αρχή και θα κάνουμε πολύ ωραία πράγματα μαζί, γιατί έχουμε έναν βασικό σκοπό. Θέλουμε μέσα από τα παραμύθια να εκπαιδεύουμε και να διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά. Η αλήθεια είναι ότι αγαπάμε πολύ τα παιδιά. Αυτή η αγάπη μας οδηγεί σε μια διαρκή αναζήτησή εργαλείων και μέσων, για να πραγματοποιούμε όσο καλύτερα μπορούμε τις διαδράσεις μας και να έχουμε ένα πετυχημένο αποτέλεσμα.

Έχετε συμμετάσχει σε εκπαιδευτικές δράσεις σε Δημοτικές Βιβλιοθήκες. Πιστεύετε ότι τα παιδιά διαβάζουν στις μέρες μας ή προτιμούν τους υπολογιστές  και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια; 

Μ.Π.: Δυστυχώς, είναι πολύ μικρό το ποσοστό των παιδιών, ειδικά πάνω από την ηλικία των εφτά ετών, που διαβάζουν. Λυπάμαι που το λέω, αλλά από τη στιγμή που οι γονείς και η δημόσια εκπαίδευση δεν προάγει την αξία της ανάγνωσης, τα παιδιά μας είναι καταδικασμένα σε ένα μέλλον χωρίς κρίση και όνειρα. Αυτό που με γεμίζει αισιοδοξία είναι ότι κάποιοι γονείς ακόμη αντιστέκονται, είναι καλοί αναγνώστες και το προωθούν προς τα παιδιά τους.

Συνήθως, τι βιβλία επιλέγουν να διαβάσουν; Κάτι που θα τα ψυχαγωγήσει ή κάποιο βιβλίο που θα τους προσφέρει  γνώση;

Μ.Π.: Ανάλογα τις ηλικίες επιλέγουν διαφορετικά είδη βιβλίων. Οι πολύ μικρές ηλικίες προτιμούν παραμύθια με έντονη εικονογράφηση, που προάγουν εκπαιδευτικές και κοινωνικές αξίες, ενώ  οι προεφηβικές ηλικίες αναζητούν πιο κοινωνικά θέματα και βιβλία που τους χαλαρώνουν, όπως επιστημονικής φαντασίας και μυθιστορήματα.

Τι πρέπει να κάνουμε για να φέρουμε τα παιδιά πιο κοντά στο βιβλίο;

Μ.Π.: Εργαστήρια ανάγνωσης μέσα στο σχολείο. Χώρους που φιλοξενούν βιβλία μέσα στο σχολείο. Δημιουργία βιβλιοθήκης μέσα στο σχολείο, ώστε τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τα βιβλία, ακόμη και κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων. Ως γονείς, πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα και να διαβάζουμε βιβλία μέσα στο σπίτι.

Μπορεί  το βιβλίο σας να κυκλοφόρησε πρόσφατα, αλλά υπάρχει κάποιος ήρωας στο μυαλό σας που σας βασανίζει γλυκά και περιμένει να πάρει σάρκα και οστά;

Μ.Π.: Αχ, φυσικά! Περιμένω με αγωνία να εκδοθεί το προεφηβικό παραμύθι μου για τις λίγο μεγαλύτερες αναγνώστριες μου. Είναι ένα παραμύθι με κεντρική ηρωίδα ένα θαρραλέο κορίτσι, που πιστεύω ότι θα ταυτιστούν οι μικρές μου φίλες πάρα πολύ!

Θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας, λίγο πριν ολοκληρώσουμε την συνέντευξη;

Μ.Π.: Το ταξίδι στη χώρα των παραμυθιών δεν έχει τέλος. Τα παραμύθια μας διδάσκουν τόσα πολλά. Είναι εργαλεία εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης. Ταυτόχρονα, μας ταξιδεύουν σε κόσμους φαντασίας με  δόσεις κρυφής αλήθειας. Μην το αρνείστε στα παιδιά σας…

Αφήστε τα να ταξιδεύουν με την σκέψη τους, με την φαντασία τους και μην ξεχνάτε ότι τα παραμύθια κρύβουν πάντα μια αλήθεια!

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που μας διαθέσατε και σας εύχομαι καλή, δημιουργική συνέχεια!

Μ.Π.: Σας ευχαριστώ πολύ και εγώ!

Η ομάδα εμψύχωσης της Μάρως Παππά και Βασιλικής Μουργελά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here