Συγγραφείς Επιπέδου ή δαπέδου;

Γράφει η Νεφέλη Πόπη Ζάνη

Ζούμε σε μια χώρα που οι συγγραφείς τα τελευταία χρόνια είναι περισσότεροι από το αναγνωστικό κοινό. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Τουναντίον, από το να χαζολογάμε στην τηλεόραση και στα καφέ, είναι προτιμότερο να δημιουργούμε. Συγγραφή, ζωγραφική, χορός, μουσική και οτιδήποτε νιώθει κανείς πως έχει την εσωτερική ανάγκη να εκφράσει κατ’ αυτούς τους τρόπους, είναι όμορφο και ελπιδοφόρο.

Συγγραφείς Επιπέδου ή δαπέδου; Το πράγμα αρχίζει να ψιλοχαλάει από την στιγμή που η ανάρμοστη συμπεριφορά, τόσο ορισμένων συγγραφέων, όσο και ορισμένων αναγνωστών, έχει ως αποτέλεσμα να διερωτάται κανείς αν τελικά οι συγγραφείς είναι επιπέδου ή δαπέδου, με εξαίρεση εκείνους που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να πατάνε σταθερά στο δάπεδο ώστε να κρατήσουν επίπεδο. Ως είθισται, σε όλους αυτούς τους χώρους δημιουργούνται οι περίφημες λυκοφιλίες. Οι κλίκες που αποσκοπούν να θρέψουν την ματαιοδοξία η οποία ποτέ δεν χορταίνει.

Η συγγραφή δεν είναι life style, ας μην το μπερδεύουν ορισμένοι του είδους αυτό. Υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή που αλίμονο αν την περάσει ο δημιουργός. Η συγγραφή δεν είναι επίσης σνομπισμός, υφάκι και δήθεν. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένους αναγνώστες.

Η επιθυμία, η ανάγκη, να διαβάζει κανείς βιβλία δεν έχει καμία σχέση με τον φανατισμό. Υπάρχουν αναγνώστες που φανατίζονται τόσο με τον εκάστοτε δημιουργό που για χάρη του ξεκατινιάζονται προσπαθώντας να κερδίζουν και εγώ δε ξέρω τι. Καρπώνονται δε, μια ανεκδιήγητη οικειότητα χωρίς τις περισσότερες φορές να την έχει δώσει ο ίδιος ο δημιουργός.

 Συγγραφέας ονομάζεται το πρόσωπο που χρησιμοποιεί τις λέξεις με σκοπό να μεταφέρει ή να καταγράψει ιδέες του.

› Συγγραφέας ονομάζεται το πρόσωπο που αν δεν γράψει νιώθει πως δεν έχει οξυγόνο να αναπνεύσει.

Συγγραφέας ονομάζεται το πρόσωπο που στην ενδεχόμενη επιτυχία του θα παραμείνει ταπεινός και θα προσπαθεί να βελτιώνει όλο και περισσότερο το έργο του.

› Συγγραφέας δεν γίνεσαι. Γεννιέσαι.

  Επεξεργασία φωτογραφίας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here