Πέμπτη, 9 Ιουλίου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη Αγγελική Παπανικήτα

  Συνέντευξη Αγγελική Παπανικήτα

  -

  Συνέντευξη Αγγελική Παπανικήτα

  Ρωτάει η Παρασκευή Παρίσση

  Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών φιλοξενούμε την Αγγελική Παπανικήτα, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της σελίδας The Weird Side Daily. Ελάτε να την γνωρίσουμε μέσα από τις απαντήσεις που έδωσε στη συνεργάτη μας Παρασκευή Παρίσση.

  Συνέντευξη

  Καλησπέρα σας, κυρία Παπανικήτα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πείτε μας δυο λόγια για τη συλλογή “Ονειρικές Αφηγήσεις” για να μάθουν οι αναγνώστες περί τίνος πρόκειται. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα και πώς ήταν το ταξίδι μέχρι να υλοποιηθεί αυτή η συλλογή;

  Α.Π. Καλησπέρα και ευχαριστούμε θερμά για την ευκαιρία που μας δίνετε να μιλήσουμε για τη δουλειά μας. Είμαι η Αγγελική Παπανικήτα, ένα από τα τέσσερα ιδρυτικά μέλη της σελίδας The Weird Side Daily. Δεν θα σας κουράσω επαναλαμβάνοντας όσα έχουν πει οι συνάδελφοι συγγραφείς και εξαιρετικοί φίλοι. Θέλω μόνο να τονίσω πως οι συγκυρίες ήταν τέτοιες που βρέθηκαν οι σωστοί άνθρωποι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, τόσο αναφορικά με την ίδρυση του TWSD, όσο και με την υλοποίηση της συλλογής. Επειδή ακριβώς όλα έγιναν τόσο «μαγικά», αν μου επιτρέπεται να πω, η δημιουργία της συλλογής ήταν μια εξαιρετική εμπειρία, στην οποία αφιερώθηκε κόπος, χρόνος, αλλά κυρίως θέληση. Γι’ αυτό πιστεύω πως το αποτέλεσμα αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη μέσω της ποικιλομορφίας των διηγημάτων, της αστείρευτης φαντασίας που πηγάζει από αυτά, αλλά και της ίδιας της αισθητικής του βιβλίου.

  Αγγελική Παπανικήτα
  Συνέντευξη Αγγελική Παπανικήτα

  Ποιο ήταν το έναυσμα για την ενασχόλησή σας με τον κόσμο της φανταστικής λογοτεχνίας και το αντικείμενο της συγγραφής;

  Α.Π. Από πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου να διαβάζει. Στις διακοπές μπορεί να ξεχνούσα πολύ βασικά πράγματα, αλλά ποτέ δεν παρέλειπα να φέρω μαζί μου ένα δεύτερο ή ακόμα και τρίτο βιβλίο, φοβούμενη μήπως μείνω χωρίς αναγνωστικό αντικείμενο. Κάποια στιγμή, γύρω στα δεκατρία ή δεκατέσσερα, έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο του Stephen King, Η Αστυνομία της Βιβλιοθήκης. Ήταν η πρώτη ουσιαστική επαφή που είχα με τον κόσμο του φανταστικού και του τρόμου, καθώς και τη μίξη αυτών. Η προηγούμενη έμφυτη θα έλεγα τάση μου να γράφω μικρά κείμενα και εκτενείς εκθέσεις για σχολικές εργασίες, εστιάστηκε έπειτα από τη γνωριμία με τον Μαιτρ του Τρόμου στο να προσπαθήσω να πλάσω τη δική μου ιστορία, τον δικό μου κόσμο, το δικό μου καταφύγιο.

  Η πρώτη αξιοσημείωτη προσπάθειά μου να χτίσω μια δική μου ιστορία ήταν στα δεκατέσσερα. Όπως ανακάλυψα πολύ σύντομα, ήταν τεράστια απόλαυση για εμένα να έχω την «εξουσία» του δημιουργού, που ο ίδιος πλέον ορίζει τη μοίρα των πρωταγωνιστών, ξεφεύγοντας έτσι από τη θέση του απλού αναγνώστη που ακολουθεί τυφλά τα χνάρια του συγγραφέα. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχω σταματήσει να γράφω. Πάντα προσπαθώ να ξεκλέψω λίγο χρόνο από την καθημερινή μου ρουτίνα για να κάτσω πίσω από την οθόνη του υπολογιστή και να δω τις εικόνες που η ίδια δημιουργώ στο νου μου να ζωντανεύουν μέσα από τις λέξεις. Αλλά ακόμη και όταν δε γράφω, όταν περιμένω το λεωφορείο, όταν παρακολουθώ μια βαρετή διάλεξη, μέσα στο μυαλό μου η ιστορία συνεχίζει να ξετυλίγεται, να κάνει άλματα μπροστά και πίσω, επαναπροσδιορίζεται και επαναδιαμορφώνεται. Και κάπως έτσι η καθημερινότητα γίνεται πιο ευχάριστη. Όσο για το λογοτεχνικό μου αντικείμενο, αν και άρχισα δυναμικά να ασχολούμαι με τη θεματολογία του εξωπραγματικού τρόμου, σήμερα πλέον βρίσκω τον εαυτό μου να αφηγείται ιστορίες αληθινού τρόμου, που θα μπορούσαν να συμβούν και συμβαίνουν καθημερινά σε ανθρώπους γύρω μας, ακόμη και σε εμάς.

  Διαβάστε την άποψη μας για τις Ονειρικές Αφηγήσεις

  Πιστεύετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ακροβατούν ανάμεσα στον κόσμο των θεών και των θνητών; Το όνειρο είναι η πύλη που ενώνει αυτούς τους δυο κόσμους;

  Α.Π. Ποτέ κανείς μας δεν θα γίνει θεός. Σίγουρα ωστόσο μπορεί να σπάσει τα δεσμά που τον κρατούν αγκυροβολημένο στην πραγματικότητα και τον καθιστούν «έναν κοινό θνητό». Γι’ αυτόν τον άνθρωπο δεν υπάρχει μόνο ό,τι βλέπει ή αγγίζει. Μπορεί να αφουγκραστεί τον κόσμο πίσω από τον κόσμο. Αυτός είναι ένας άνθρωπος προικισμένος με ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά που μπορεί να αποζητήσει κανείς. Τη φαντασία. Αυτή έρχεται με τη μορφή ενός ονείρου μιας άλλης διάστασης και μπορεί να αποτυπωθεί με αμέτρητους τρόπους, είτε αυτοί ονομάζονται λογοτεχνία, είτε σχέδιο, είτε γλυπτική… Κάποιος λοιπόν που δε συμβιβάζεται με την πραγματικότητα και έχει την τόλμη να ονειρευτεί, πράγματι προσεγγίζει κάτι το θεϊκό. Γιατί και οι ίδιοι οι θεοί ονειρεύονταν όταν έχτιζαν τον κόσμο εκ του μηδενός.

  Αγγελική Παπανικήτα
  Συνέντευξη Αγγελική Παπανικήτα

  Οι τύψεις, οι φόβοι, οι εμμονές, πόσο καθορίζουν τα όνειρα; Πόσο και πώς επηρεάζουν τον άνθρωπο;

  Α.Π. Τα αισθήματα των ανθρώπων είναι η τροφή των ονείρων. Σε αυτά αντανακλάται το ίδιο το άτομο. Οι παππούδες μας έλεγαν, «Πες μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι». Σήμερα θα μπορούσαμε να το επαναδιατυπώσουμε ως εξής: «Πες μου το όνειρό σου να σου πω ποιος είσαι». Εξάλλου, και τα όνειρα τα ίδια δεν είναι τίποτα περισσότερο από την προέκταση του εαυτού μας. Δεν είναι μόνο αυτά που θα θέλαμε να κάνουμε, αλλά και αυτά που φοβόμαστε να κάνουμε, με όποιο τρόπο συμβαίνει αυτό στον καθένα μας.

  Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι τα μελλοντικά λογοτεχνικά σας σχέδια και τι να περιμένουν οι αναγνώστες από εδώ και πέρα;

  Α.Π. Στο λίγο χρόνο παρουσίας μας στον κόσμο της φαντασίας ως TWSD, έχουμε μπει δυναμικά. Έχουμε καταφέρει να κάνουμε άλματα και αυτό σκοπεύουμε να συνεχίσουμε για πολύ καιρό ακόμα. Δεν μας αρέσει να μένουμε στάσιμοι σε κάτι έτοιμο και ασφαλές. Τολμάμε να ονειρευτούμε. Γι’ αυτό αρπάζουμε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται ή δημιουργούμε οι ίδιοι «μαγικές πόρτες». Δεν μπορώ να πω με σιγουριά λοιπόν τι θα υλοποιήσουμε στο μέλλον, καθώς ακόμα και εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να ξέρουμε τις νέες ευκαιρίες που θα μας δοθούν. Σίγουρα όμως, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε με πείσμα, όπως και τώρα, μέσω της σελίδας μας, του θεσμού της συλλογής και μιας ακόμα αξιόλογης συνεργασίας που πλησιάζει… Προσωπικά, δε σκοπεύω να σταματήσω να γράφω. Στόχος μου αυτό τον καιρό είναι να μπορέσω να συμμαζέψω όλα τα διηγήματα και τις νουβέλες που έχω ολοκληρώσει ή αφήσει μετέωρα με την ελπίδα πως μελλοντικά θα καταφέρω να έχω στα χέρια μου το δικό μου βιβλίο.

  Εμείς ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδη η συλλογή “Ονειρικές Αφηγήσεις” και κάθε επιτυχία στο μέλλον, τόσο στη συγγραφέα όσο και σε όλους τους συντελεστές της σελίδας The Weird Side Daily!

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here