Τετάρτη, 8 Μαρτίου, 2023
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Αναστασία Δημητροπούλου

  Συνέντευξη – Αναστασία Δημητροπούλου

  -

  Συνέντευξη – Αναστασία Δημητροπούλου

  Ρωτάει η Ασημίνα Στασινοπούλου

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη συγγραφέα Αναστασία Δημητροπούλου, με αφορμή το μυθιστόρημά της “Στην Αγκαλιά του φθινοπώρου” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έξη. Ελάτε να την γνωρίσουμε.

  Συνέντευξη

  Καλησπέρα σας, κυρία Δημητροπούλου. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε.
  Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο σας βιβλίο. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στη συγγραφή και τι θέλετε να περάσετε μέσα από τη γραφή σας στο αναγνωστικό σας κοινό;

  Α.Δ. Πράγματι, το μυθιστόρημά μου διανύει τον δεύτερο μήνα κυκλοφορίας του από τις Εκδόσεις Έξη, και η χαρά που αντλώ από το γεγονός αυτό, από το γεγονός δηλαδή ότι ήδη το βιβλίο μου ταξιδεύει από καρδιά σε καρδιά και βρίσκει μια θέση στις βιβλιοθήκες του κόσμου, με κατακλύζει. Όπως με κατακλύζει και η αγάπη και η αφοσίωσή μου στη συγγραφή. Γράφω από πολύ μικρή ηλικία. Και γράφω γιατί αισθάνομαι πως έτσι επικοινωνώ πιο βαθιά με τους άλλους ανθρώπους, ενώ την ίδια στιγμή εξερευνώ όλο και περισσότερο τη δική μου ψυχή. Γράφω κυρίως ιστορίες αγάπης, γιατί πιστεύω πως η αληθινή αγάπη αρχίζει όταν δεν περιμένεις κάτι για αντάλλαγμα, και πως για να ζήσεις την απόλυτη ευτυχία θα πρέπει να έχεις κάποιον να τη μοιραστείς. Με άλλα λόγια, γράφω ιστορίες αγάπης γιατί το να αγαπάς είναι σα να ζεις δύο φορές. Μία για σένα και μία για το ταίρι σου.

  Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει στο χώρο της συγγραφής και πώς νιώθετε όταν σας κάνουν κριτική;

  Α.Δ. Οι άνθρωποι που αγαπούν αυτό που κάνουν, που ζουν γι’ αυτό που κάνουν και δεν επαναπαύονται, δεν έχουν κάτι να φοβηθούν. Κι αυτό πιστεύω πως ισχύει όχι μόνο στο χώρο της συγγραφής, αλλά και στη ζωή γενικότερα. Η κριτική σίγουρα είναι ευπρόσδεκτη, και είναι κι αυτή που όταν είναι γόνιμη κι απροκατάληπτη, συνεπικουρεί στην εξέλιξη δημιουργών και έργων. Όλες οι γνώμες είναι πολύτιμες και βάζουν από ένα λιθαράκι στη μετέπειτα πορεία μας.

  Συνέντευξη – Αναστασία Δημητροπούλου

  Αναστασία Δημητροπούλου

  Συνέντευξη – Αναστασία Δημητροπούλου

  Στην αγκαλιά του φθινοπώρου. Πώς προέκυψε ο τίτλος και η πλοκή του έργου σας; Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής σας;

  Α.Δ. Με δεδομένο ότι η ζωή μας αποκτά νόημα στο βαθμό που αγαπούμε κι αγκαλιάζουμε τους άλλους, δεν δυσκολεύτηκα πολύ στο να καταλήξω στον τίτλο. Σε μια αγκαλιά άλλωστε, δε μπορείς να κρύψεις τίποτα όπως μπορείς στα λόγια. Μια αγκαλιά πολλές φορές, μπορεί να γίνει το σπουδαιότερο δώρο του εαυτού σου σε κάποιον άλλον. Κι όσο για το φθινόπωρο, όλα ξεκινούν τον μοιραίο Σεπτέμβρη του 2007 για τους ήρωές μου. Η ιστορία μου είναι αμιγώς μυθοπλαστική, ωστόσο, επειδή λατρεύω να παρατηρώ τους ανθρώπους, να ζυγίζω και να αξιολογώ τις ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές, βασίζεται σε πάθη, λάθη, ψέματα και αλήθειες που μας αφορούν όλους. Η πηγή της έμπνευσής μου ήταν δηλαδή το ανθρώπινο συναίσθημα, και το ότι η προδοσία που πονάει πιο πολύ είναι εκείνη που προέρχεται από τους αγαπημένους μας.

  Πώς αντέδρασε ο κύκλος σας όταν τους ανακοινώσατε ότι θα εκδοθεί το βιβλίο σας;

  Α.Δ. Ξεκίνησα να γράφω το συγκεκριμένο βιβλίο το 2011, όταν πέρασα στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, κι η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι γνώριζαν το πού ονειρευόμουν να φτάσω με τους ήρωές μου. Η συγγραφή, αλλά και η αγωνία που αποκτά κανείς ασχολούμενος με αυτήν, είναι μια μοναχική διαδικασία, την οποία, παρ’ όλα αυτά, απολάμβανα στο έπακρο. Όταν ανακοινώθηκαν τα ευχάριστα, όσοι με αγαπούν, αγάπησαν αυτόματα και το βιβλίο μου, κι από ό,τι διαπιστώνω με μεγάλη χαρά μέχρι ώρας, όσοι καταλήγουν να το αγαπούν αφότου το διαβάσουν, κρατούν μια θέση στην καρδιά τους και για μένα. Αυτό, αν μη τι άλλο, με δένει μαζί τους και με τιμά.

  Πώς ήταν η συνεργασία σου με τις Εκδόσεις Έξη; Συναντήσατε κάποιο πρόβλημα μέχρι την έκδοση του βιβλίου σας;

  Α.Δ. Το θεωρώ ευλογία, τύχη και ασφάλεια το ότι ανήκω σε αυτή την εκδοτική οικογένεια, και χρησιμοποιώ τη λέξη «οικογένεια» γιατί από την πρώτη στιγμή η εκδότριά μου, Ισμήνη Λαμπροπούλου, άγγιξε με μητρική στοργή το βιβλίο μου, του έδωσε φτερά και εφόδια για να πετάξει, παρακολουθεί με άγρυπνα γονεϊκά μάτια την πορεία του, και στηρίζει τα βήματά μου με τον τρόπο που κάνουν μόνο αυτοί που σε πιστεύουν και σε νοιάζονται πραγματικά. Δικαιολογημένα λοιπόν νιώθω πως όλα τα ευχαριστώ της καρδιάς μου δεν θα είναι ποτέ αρκετά για τους υπέροχους ανθρώπους των Εκδόσεων Έξη.

  Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Ετοιμάζετε κάτι καινούριο;

  Α.Δ. Αυτόν τον καιρό ετοιμάζουμε διάφορες εκπλήξεις με τις Εκδόσεις Έξη, παρουσιάσεις και άλλου είδους εκδηλώσεις, ανά την Ελλάδα. Πρόσφατα μάλιστα συμμετείχα και στο 38ο φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης και η εμπειρία ήταν μοναδική, καθώς η επαφή με το κοινό δε συγκρίνεται με τίποτα. Σαφώς εύχομαι, αδημονώ κι ελπίζω να αξιωθώ να γράψω κι άλλες πολλές ιστορίες αγάπης, όμως για την ώρα απολαμβάνω την αγάπη που δείχνει ο κόσμος στο βιβλίο μου. Αυτό, από τη μία είναι κάτι που με ενθαρρύνει, κι από την άλλη μου θυμίζει πως όποιος αγαπά τη συγγραφή, δεν κάνει διαλείμματα!

  Συνέντευξη - Αναστασία Δημητροπούλου

  Συνέντευξη – Αναστασία Δημητροπούλου

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία εικόνας: Στέλλα Στραύκου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ