Δευτέρα, Σεπτέμβριος 16, 2019
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη Χρήστος Αραμπατζής

  Συνέντευξη Χρήστος Αραμπατζής

  -

  Συνέντευξη Χρήστος Αραμπατζής

  Ρωτάει ο Δημήτρης Μπουζάρας

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε τον συγγραφέα Χρήστο Αραμπατζή για μία αποκαλυπτική συνέντευξη.

  Συνέντευξη

  Το πρώτο σας βιβλίο, με τίτλο «Η Χρυσή Ράβδος της Σοφίας Ι – Η Επιστροφή», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Άλλωστε», είναι ένας κόσμος μυθικός: ξωτικά, άλλοι κόσμοι, η αέναη πάλη του καλού με το κακό, βασιλιάδες, μάγοι και από την άλλη πλευρά οι άνθρωποι. Το πρώτο μέρος μιας τριλογίας που μας μεταφέρει στον κόσμο του φανταστικού, του μαγικού, του μη ερμηνευμένου λογικά. Γιατί επιλέξατε αυτό το είδος;

  Χ.Α. Καταρχάς, ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω για το βιβλίο μου. Επέλεξα αυτό το είδος γιατί πάντα με συνάρπαζε ο κόσμος του φανταστικού. Γιατί είναι ένας κόσμος χωρίς περιορισμούς, όπου μπορείς να αφήσεις την φαντασία να ξεδιπλωθεί ελεύθερα και να δημιουργήσεις δικούς σου κόσμους, όπως εσύ θες, καθώς και δικά σου πλάσματα και χαρακτήρες, χωρίς να πατάνε απαραίτητα πάνω σε κάποιους ”φυσικούς” κανόνες.

  Τι είναι αυτό που σας συναρπάζει σε αυτόν τον κόσμο; Από ποιους συγγραφείς έχετε επηρεασθεί;

  Χ.Α. Με συναρπάζει πολύ η δύναμη που δίνω στο σκότος. Δεν θέλω να δημιουργήσω μία τριλογία που σκοπό θα έχει έναν καλό, έναν κακό, και τη νίκη του καλού ενάντια στο κακό. Θέλω να υπάρξει μία αμφισβήτηση, κυνηγάω τις ανατροπές στα βιβλία μου, και τις εκπλήξεις στον αναγνώστη. Έχω επηρεαστεί κυρίως από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και τον Τόλκιν, και λίγο λιγότερο από τον Τζορτζ Μάρτιν. Φυσικά έχω διαβάσει και άλλους συγγραφείς, όπως ο Dan Brown και ο Jo Nesbo.

  Συνέντευξη Χρήστος Αραμπατζής

  Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της γραφής, δεδομένου ότι χτίζετε έναν ολόκληρο κόσμο από την αρχή;

  Χ.Α. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισα ήταν οι λεπτομέρειες. Λεπτομέρειες λέγοντας, στο να περιγράψω τόσο καλά ένα ξωτικό, μία πόλη, έναν μάγο, το ο,τιδήποτε, ώστε να βάλω τον αναγνώστη να δει αυτό που σκέφτομαι. Και λεπτομέρειες που θα έπρεπε να θυμάμαι εγώ ο ίδιος, όσον αφορά το ίδιο το βιβλίο, λεπτομέρειες σε κάποιες ενδυμασίες, σε χαρακτηριστικά ηρώων, σε επίθετα, σε γεγονότα, σε πράγματα που αναφέρονταν μόνο μία φορά σε όλο το βιβλίο, και σε κάποια επόμενη αναφορά τους θα έπρεπε να τα αναζητήσω.

  Θεωρείτε ότι η λογοτεχνία του φανταστικού έχει τη θέση που της αξίζει; Αν μπορούσατε να επιλέξετε έναν από τους δύο κόσμους για να ζήσετε (την πραγματικότητα και το φανταστικό που περιγράφετε) ποιος θα ήταν αυτός που θα επιλέγατε για να ζήσετε;

  Χ.Α. Η λογοτεχνία του φανταστικού, τουλάχιστον στην Ελλάδα, είναι υποβαθμισμένη. Δεν έχει τόσο μεγάλο κοινό όπως έχουν άλλα είδη λογοτεχνίας (λογοτεχνία ερωτική-κοινωνική). Όσο για τους κόσμους, θα επέλεγα νομίζω τον δικό μας κόσμο.

  Ποιοι οι λόγοι της επιλογής αυτής;

  Χ.Α. Οι λόγοι είναι ότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου τόσο έτοιμο στο να αντέξει όλα αυτά τα ερεθίσματα και τη διαφορετικότητα που προσφέρει αυτός ο φανταστικός κόσμος που περιγράφω στο βιβλίο.

  Ακόμη και στις ορθολογικά εξελιγμένες κοινωνίες υπάρχουν μη ερμηνευμένες συμπεριφορές που επιβιώνουν πέρα από την περιοχή της λογικής, υπό την μορφή π.χ. διαφόρων εθίμων, τις οποίες φυσικά δεν μπορούμε ούτε να τις μυστικοποιήσουμε ούτε να τις χαρακτηρίσουμε αναίτιες. Τελικά στους ανθρώπους αρέσει να παίζουν με το γοητευτικό, το  μυστήριο. Τι είναι τελικά αυτό που ασκεί τόση έλξη; Δεν μας καλύπτει η αλήθεια και επομένως όλοι ζούμε για ένα «παραμύθι»;

  Χ.Α. Πιστεύω ότι στους ανθρώπους αρέσει να ξεφεύγουν που και που από τη ρουτίνα, από την καθημερινότητα. Στο να βλέπουν ότι υπάρχει κάτι το διαφορετικό από αυτούς και τις συνήθειές τους, στο να ανακαλύπτουν νέα πράγματα. Στο να εκπλήσσονται.

  Συνέντευξη Χρήστος Αραμπατζής

  Πότε και πώς έγινε η διαμόρφωσή σας σε συγγραφέα και ποιες ήταν οι ανάγκες που σας ώθησαν στη γραφή;

  Χ.Α. Έγραφα βιβλία από πολύ μικρός. Με θυμάμαι πάντα ήθελα να μεταδίδω τις σκέψεις μου και τις μικρές ιστορίες, σε τετράδια αρχικά, με μολύβι, και έπειτα σε αρχεία του word. Μάλιστα, είχα επιχειρήσει και ως μαθητής να γράψω ένα ολοκληρωμένο βιβλίο, το οποίο δεν τελείωσε ποτέ καθώς το λάπτοπ μου χάλασε και δεν είχα δυστυχώς κάποιο αντίγραφο.

  Είναι εύκολο να αποφύγετε τα βιωματικά στοιχεία στη γραφή;

  Χ.Α. Ναι, για μένα είναι εύκολο, καθώς είναι ένας φανταστικός κόσμος, με τόσους πολλούς χαρακτήρες. Δεν είχα ιδιαίτερο θέμα στην αποφυγή των βιωματικών στοιχείων στο βιβλίο μου.

  Τρία βιβλία που θα προτείνατε και γιατί;

  Χ.Α. Αγαπημένα τρία βιβλία είναι φυσικά το Harry Potter και η Φιλοσοφική Λίθος. Το πρώτο βιβλίο που διάβασα ποτέ, από παιδί, και ήταν η πρώτη μου επαφή στον κόσμο της φαντασίας. Το δεύτερο είναι το Lost Symbol του Dan Brown. Παρότι δεν είναι βιβλίο φαντασίας, με εκπλήσσουν οι λεπτομέρειες και τα ιστορικά στοιχεία που περιέχει σε πολλά σημεία μέσα από τις περιγραφές του καθηγητή Robert Langdon. Τρίτο είναι οι 60 ώρες, του Dean Koontz, ένα πολύ φθηνό βιβλίο, το οποίο με εξέπληξε με το περιεχόμενό του, ένα αστυνομικό θρίλερ που μου έμεινε αξέχαστο.

  Δουλειά η ταλέντο ;

  Χ.Α. Ποτέ δεν θεώρησα τη συγγραφή σαν δουλειά, αλλά σαν χόμπι. Σαν κάτι που μου αρέσει να ασχολούμαι στον ελεύθερό μου χρόνο. Αρχικά δεν είχα καν στο μυαλό μου κάποια έκδοση του βιβλίου μου, όμως να που συνέβη. Και χαίρομαι για αυτό!

  Συνέντευξη Χρήστος Αραμπατζής

  Ποσό σας επηρεάζει η κριτική, θετική ή αρνητική;

  Χ.Α. Οι κριτικές για το βιβλίο μου είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές, με επηρεάζουν έως ένα βαθμό, πιο πολύ στο να προσθέτω κάποια στοιχεία στον τρόπο γραφής μου, προσπαθώντας όμως να μην ξεφύγω από το δικό μου ύφος.

   

  Έχετε «ζηλέψει» για κάτι που έχετε διαβάσει και είπατε θα ήθελα να το έχω γράψει εγώ;

  Χ.Α. Έχω ζηλέψει κάποιες φορές τον τρόπο στον οποίο ο Dan Brown αναφέρεται σε μνημεία, και αναλύει την ιστορία τους, στις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που έχει, και τις μεταδίδει μέσα από τα βιβλία του.

  Προφανώς ετοιμάζετε το δεύτερο βιβλίο, πείτε μου δυο λόγια.

  Χ.Α. Το δεύτερο βιβλίο θα αναφέρεται σε δύο χρονικές περιόδους. Θα ανατρέχει ανάλογα με τους χαρακτήρες στο παρόν και το μέλλον. Στα πρώτα κεφάλαια του δεύτερου βιβλίου θα εξελίσσεται και η πρώτη μεγάλη μάχη μεταξύ καλού και κακού. Ένα από τα καλύτερα κεφάλαια ίσως της τριλογίας. Θα κλείνει με επίσης ένα απίστευτο φινάλε, που θα βάλει τον αναγνώστη να αλλάξει απόψεις και να αναθεωρήσει σχετικά με τους πρωταγωνιστές του, περιμένοντας με αγωνία την έκδοση του τρίτου και τελευταίου τόμου. Το 2ο βιβλίο αναμένεται να το εκδώσω αν όλα πάνε καλά μέσα στο χειμώνα του 2019.

  Επεξεργασία εικόνας: Σοφία Σαμιώτη

  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  Απάντηση