Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Αρετή Καράμπελα

  Συνέντευξη – Αρετή Καράμπελα

  -

  Συνέντευξη – Αρετή Καράμπελα

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τη φιλόλογο και συγγραφέα Αρετή Καράμπελα με αφορμή το παιδικό της βιβλίο «Μαμά, πού είσαι;» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

  Συνέντευξη

  Καλησπέρα σας, κυρία Καράμπελα, και σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πριν ξεκινήσω με τις ερωτήσεις, θα ήθελα να σας συγχαρώ για το βιβλίο σας «Μαμά, πού είσαι;». Με κέρδισε από την πρώτη σελίδα. Κείμενο και εικονογράφηση συνθέτουν μια εξαιρετική δημιουργία. Ποια ήταν η αφορμή για να γεννηθεί αυτή η ιστορία;

  A.K. Ευχαριστώ, κυρία Παπαθανασίου, για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω μαζί σας για το βιβλίο μου «Μαμά πού είσαι;».

  Ένα θέμα που καίει και δεν το κοιτάζουν οι εκδότες και οι συγγραφείς κατά πρόσωπο. Μιλάνε για το θάνατο του παππού ή της γιαγιάς και όχι για το θάνατο της μητέρας.

  Αναφέρεστε στη μητρική απώλεια. Δύσκολο και ευαίσθητο θέμα. Σας φόβισε, σας δυσκόλεψε το θέμα που πραγματεύεστε;

  A.K. Ακριβώς το αντίθετο. Προέκυψε αβίαστα, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Ίσως με βοήθησε η πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Δεν ξέρω γιατί, αλλά ταυτίστηκα με την ηρωίδα και την ακολούθησα στην εξομολόγησή της για τα στάδια του πένθους που περνάει. Τα συναισθήματα σωματοποιούνται, γίνονται πράξεις που λυτρώνουν. Στα παιδιά μπορούμε να τα πούμε όλα με τον κατάλληλο τρόπο.

  Εξαιρετική είναι και η εικονογράφηση της Ιταλίδας Daniela Iride Murgia. Κάποιες εικόνες μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής. Πώς προέκυψε η συνεργασία με την εικονογράφο;

  A.K. Η εικονογράφος ήταν μια σοφή επιλογή της εκδότριάς μου, Κατερίνας Καρατζά, που αναζήτησε ιδέες και τις βρήκε στη Μπολόνια. Οι εικόνες της Murgia με ενθουσίασαν από την πρώτη στιγμή. Δεν είναι πολλές, διαθέτουν όμως, εκτός από την εικαστική τους αρτιότητα, το προσόν της ελεύθερης συνομιλίας με το κείμενο. Το ερμηνεύουν δηλαδή με τον δικό τους τρόπο.

  Το παιδικό βιβλίο δεν είναι το πρώτο σας πεζογραφικό έργο. Προηγήθηκε η συλλογή διηγημάτων σας με τίτλο «Μελανά όπως τα μούρα» από τις εκδόσεις Θράκα. Ένα βιβλίο που έχει λάβει πολύ θετικές κριτικές, ενώ ήταν υποψήφιο για τα Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη 2019. Θέλετε να μας μιλήσετε λίγο για το πρώτο σας βιβλίο;

  A. Αυτό είναι αλήθεια. Ενώ ξεκίνησα, χρόνια πριν, με την παιδική λογοτεχνία, όψιμα, με συνεπήρε και η λογοτεχνία ενηλίκων, αν και δεν συμφωνώ με τους όρους. Υπάρχουν κείμενα λογοτεχνικά, άλλοτε επιδραστικά και άλλοτε όχι. Αφήνουμε φυσικά εκτός κάδρου την παραλογοτεχνία.

  Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενη για την ανταπόκριση που είχε η συλλογή διηγημάτων μου, «Μελανά όπως τα μούρα», εκδ. Θράκα, Νοέμβριος 2018. Είναι ένα βιβλίο με σύντομες ιστορίες απώλειας, έρωτα και θανάτου, που ενίοτε εφάπτονται με το εξωλογικό.

  Η συγγραφή ήρθε στη ζωή σας αβίαστα; Τι ρόλο παίζει στη ζωή σας;

  Α.Κ. Οι ιστορίες των ανθρώπων ήταν αυτές που με ενδιέφεραν από πολύ μικρή, κυρίως οι εικονογραφημένες, στα βιβλία και το σινεμά. Αργότερα με απασχόλησε και ο τρόπος που θα τις πω. Ύστερα έρχονται οι εμμονές, οι φόβοι, τα βιώματα και γίνεσαι σιγά σιγά αναγνώστης του εαυτού σου, διαισθάνεσαι τα όρια, τα λάθη, την ξεχωριστή ζωή του κειμένου και της γλώσσας. Η συγγραφή είναι ένα στοίχημα που σε κρατάει ζωντανό.

  Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά και περιμένουν να πάρουν σάρκα και οστά;

  Α.Κ. Πάντα υπάρχουν ιστορίες και ήρωες που με απασχολούν. Χρειάζεται όμως πολλή δουλειά για να μετουσιωθούν σε λογοτεχνία. Η ζωή, εξάλλου, ξεπερνά κατά πολύ τη μυθοπλασία. Όλοι ανεξαιρέτως διαθέτουμε απίστευτες συλλογές ιστοριών.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Α.Κ. Να επαναλάβω το σλόγκαν του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, ο θησαυρός είναι τα βιβλία, τα βιβλία είναι ο θησαυρός.

  Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και σας εύχομαι καλή δημιουργική συνέχεια.

  Α.Κ. Εγώ ευχαριστώ, κυρία Παπαθανασίου, για την ωραία μας κουβέντα.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here