Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Ασημίνα Στασινοπούλου

  Συνέντευξη – Ασημίνα Στασινοπούλου

  -

  Συνέντευξη – Ασημίνα Στασινοπούλου

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη συγγραφέα Ασημίνα Στασινοπούλου, με αφορμή το παιδικό της βιβλίο «Ο δράκος πυροσβέστης», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος σε εικονογράφηση Αριστείδη Καραβία.

  Συνέντευξη

  Καλησπέρα σας, κυρία Στασινοπούλου. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε.

  Το βιβλίο σας «Ο δράκος πυροσβέστης» γίνεται ενός έτους σε λίγες μέρες. Ποια ήταν η αφορμή για να γεννηθεί το συγκεκριμένο βιβλίο;

  Συνέντευξη – Ασημίνα Στασινοπούλου

  Α.Σ. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε με αφορμή τον ένα χρόνο κυκλοφορίας του παιδικού μου βιβλίου, να γίνει αυτή η συνέντευξη. «Ο Δράκος Πυροσβέστης» αποτελεί ένα ιδιαίτερο δημιουργικό κομμάτι για εμένα, καθώς είναι μια ιστορία που την έφτιαξα με τον τετράχρονο τότε γιο μου.

  Ο Δημητράκης μου, κάθε βράδυ θέλει να φτιάχνουμε φανταστικές ιστορίες. Συνήθως διαλέγει τον χαρακτήρα και ξεκινάμε να την πλάθουμε.

  Προσπαθώ μέσα από τις διηγήσεις μας να του μάθω πράγματα. Για τη φύση, τον κόσμο και ό,τι άλλο μπορεί να του δώσει εφόδια για να προχωρήσει στην ζωή του.

  Ο δράκος πυροσβέστης έγινε η αγαπημένη του, γιατί μέσα από μια τρυφερή ιστορία ενός δράκου που ονειρεύεται να γίνει πυροσβέστης, έμαθε να αγαπά τα δάση και να τα προστατεύει από τις καταστροφές, φυσικές και μη. Μας πήρε σχεδόν ένα μήνα να την τελειοποιήσουμε και, έτσι, ένα βράδυ αποφάσισα να την γράψω στον υπολογιστή, να περάσω στην ιστορία μας εικόνες που βρήκα από το διαδίκτυο και να τις εκτυπώσω, ώστε να την απολαμβάνει καλύτερα λίγο πριν κοιμηθεί.

  Κάπως έτσι ξεκίνησε και το ταξίδι του προς την έκδοση. Αν και δεν σας κρύβω είχα πολύ καλές και αξιόλογες προτάσεις από εκδοτικούς οίκους, αποφάσισα να συνεργαστώ με τις Εκδόσεις Οσελότος και τον κ. Αριστείδη Καραβία, τον εικονογράφο, ώστε να φτάσει στο αναγνωστικό κοινό του στην τελική του μορφή.

  Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα χαρακτηριστικά ενός καλού παιδικού βιβλίου για να κερδίσει τον μικρό αναγνώστη;

  Α.Σ. Τα χρώματα. Έχω παρατηρήσει και από τον γιο μου πως στα παιδιά αρέσουν τα έντονα, ζωηρά χρώματα στις εικόνες. Γιατί, κακά τα ψέματα, πέρα από την ιστορία που είναι ο κορμός του βιβλίου, η εικονογράφηση είναι αυτή που δίνει πνοή σε ένα βιβλίο. Γιατί πρώτα ερεθίζεται το μάτι και μετά αποτυπώνεις στο υποσυνείδητο την ιστορία που διαβάζεις και τα μηνύματα που θέλει να σου περάσει.

  Είστε μητέρα ενός αγοριού. Τι είδους βιβλία διαβάζετε με το παιδί σας; Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς προκειμένου να φέρουν τα παιδιά πιο κοντά στο βιβλίο και να τα απομακρύνουν από τις οθόνες των υπολογιστών;

  Α.Σ. Είμαι μητέρα ενός αξιολάτρευτου αγοριού και, όπως είναι γνωστό, λατρεύω τα βιβλία και για αυτό και ασχολούμαι αποκλειστικά με αυτά τα τελευταία χρόνια, είτε γράφοντας είτε αρθρογραφώντας για αυτά. Και χαίρομαι που αυτό έχει περάσει και στο παιδί μου.

  Συνέντευξη – Ασημίνα Στασινοπούλου

  Όταν με βλέπει να κάθομαι και να διαβάζω, πάει και παίρνει ένα βιβλίο από τη δική του μεγάλη βιβλιοθήκη στο δωμάτιό του, που κάθε βδομάδα προσπαθώ να συμπληρώνω με κάτι καινούργιο  που κυκλοφορεί στην αγορά, και κάθεται δίπλα μου και χαζεύει τις εικόνες, αφού δεν έχει μάθει ακόμα ανάγνωση λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

  Δεν έχω προτιμήσεις στα αναγνώσματά του. Αν και σταμάτησα να του διαβάζω βρεφικά βιβλία σε πολύ πιο μικρή ηλικία, καθώς προτίμησα βιβλία που σε μαθαίνουν για τα συναισθήματα, να αντιμετωπίζεις τους φόβους σου, το διαφορετικό, τον κόσμο, το διάστημα, τους δεινόσαυρους και τους πειρατές που έγιναν και τα αγαπημένα του. Κακά τα ψέματα όμως. Όσο περνάει ο καιρός και βγαίνουν καινούργια παιχνίδια για τα παιδιά, όπως είναι τα βιντεοπαιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά, είναι πολύ δύσκολο να στρέψεις ένα παιδί στο διάβασμα. Αλλά πιστεύω πως, αν βλέπει τον γονέα να ασχολείται, θα το κάνει και από μόνο του. Αρκεί να βρει ο γονέας το ερέθισμα που θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα το κάνει από μόνο του να πιάσει ένα βιβλίο και να το διαβάσει.

  Υπάρχει η σκέψη να εκδώσετε νέο παιδικό βιβλίο;

  Α.Σ Φυσικά. Ήδη ετοιμάζω το κείμενο για τη συνέχεια της σειράς των δράκων με τα επαγγέλματα, και συγκεκριμένα αυτή τη φορά έχει σειρά «Ο δράκος γιατρός», όπου τα παιδιά θα μάθουν τα βασικά για την υγιεινή και πώς να προσέχουν την υγεία τους τρώγοντας σωστά και θρεπτικά για να έχουν ένα υγιές σώμα και νου υγιή.

  Εκτός όμως από παιδικό παραμύθι, έχετε γράψει και δύο μυθιστορήματα για ενήλικες. «Στα μονοπάτια του Έρωτα» από τις εκδόσεις Ανατολικός και «Παιχνίδια Εξουσίας» από τις Εκδόσεις Οσελότος. Διαφορετικά σε θεματολογία μυθιστορήματα.  Σας αρέσει να πειραματίζεστε με τη συγγραφή; Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήταν όνειρο και έγινε πραγματικότητα;

  Συνέντευξη – Ασημίνα Στασινοπούλου

  Α.Σ. Γενικά δεν μου αρέσει να μπαίνω σε καλούπια. Θέλω κάθε φορά να δοκιμάζω κάτι καινούργιο. Για αυτό άλλωστε και το επόμενο λογοτεχνικό έργο που έχω ξεκινήσει να γράφω αυτό το διάστημα, έχει στοιχεία μεταφυσικού, όμως με κεντρικό κομμάτι τον έρωτα.

  Αυτό είναι κάτι που θέλω να υπάρχει σε όλα τα βιβλία μου, καθώς είναι ένα συναίσθημα που σε μαγεύει και σου ξυπνά επιθυμίες που θα ευχόσουν να ζήσεις έστω και μια φορά στην ζωή σου.

  Η συγγραφή υπήρχε πάντα στη ζωή μου. Όπως έχω πει και σε παλιότερες συνεντεύξεις μου, από νεαρή ηλικία μού άρεσε να γράφω μικρές ιστορίες αγάπης. Μια από αυτές τις ιστορίες έγινε βιβλίο πριν δύο χρόνια, όπου έκανα το ντεμπούτο μου στο χώρο της συγγραφής. Δεν σας κρύβω πως ήταν ένα όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα, και ελπίζω να συνεχίσω να το κάνω μέχρι τα βαθιά γεράματα.

  Ποιοι είναι οι δικοί σας αγαπημένοι συγγραφείς;

  Α.Σ. Θα γινόμουν γραφική αν έλεγα τους κλασικούς ξένους και Έλληνες συγγραφείς πως είναι οι αγαπημένοι μου, όμως δεν θα το κάνω. Κάθε βιβλίο, κάθε ιστορία που είναι αποτυπωμένη σε ένα κομμάτι χαρτί από τον κάθε συγγραφέα, αποτελεί για εμένα κάτι ξεχωριστό. Στο χώρο μας, καθημερινά μπαίνουν καινούργια άτομα και προσφέρουν κάτι ξεχωριστό. Για εμένα, αυτοί είναι οι αγαπημένοι μου. Που κάνουν το βήμα και σου δίνουν λίγη από τη μαγεία της πένας τους στη ζωή σου. 

  Συγγραφέας γεννιέται κανείς ή γίνεται με κάποια βοήθεια (μελέτη, σεμινάρια δημιουργικής γραφής);

  Α.Σ. Πιστεύω πως είναι στο αίμα σου. Φυσικά τα σεμινάρια και η μελέτη σε κάνουν πολύ καλύτερο και σου δίνουν τα εφόδια να προχωρήσεις σωστά, όμως αν δεν το έχεις μέσα σου για να το περάσεις στο χαρτί και μετά στον κόσμο, τότε όσες σπουδές και να κάνεις, θα είναι μάταιος κόπος.

  Συνέντευξη - Ασημίνα Στασινοπούλου

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Α.Σ. Θέλω να τους ευχαριστήσω που πίστεψαν σε εμένα και αγάπησαν τα έργα μου και μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω να γράφω και να προσφέρω αυτό που μπορώ σε ένα τόσο ανταγωνιστικό χώρο όπως αυτός της συγγραφής.

  Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και σας εύχομαι καλή δημιουργική συνέχεια.

  Α.Σ. Εγώ σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και σας εύχομαι πάντα τα καλύτερα.

   Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here