Τετάρτη, 12 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Αθηνά Χατζησυμεωνίδου

  Συνέντευξη – Αθηνά Χατζησυμεωνίδου

  -

  Συνέντευξη – Αθηνά Χατζησυμεωνίδου

  Ρωτάει η Παρασκευή Παρίσση

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών φιλοξενούμε τη συγγραφέα Αθηνά Χατζησυμεωνίδου. Ελάτε να τη γνωρίσουμε μέσα από τις απαντήσεις που μας έδωσε σε ό,τι την ρωτήσαμε.

  Συνέντευξη

  Ποιο ήταν το έναυσμα για την ενασχόλησή σας με τον κόσμο της λογοτεχνίας και το αντικείμενο της συγγραφής;

  Α.Χ. Η συγγραφή ήταν πάντα ανάγκη. Μια αυθόρμητη έκφραση για όσα συνέβαιναν μέσα μου και γύρω μου. Από παιδί ήταν ο δικός μου τρόπος να δημιουργώ, να εκφράζομαι και να διαμαρτύρομαι. Ήταν πάντα μια διέξοδος για μένα.

  Συνέντευξη- Αθηνά Χατζήσυμεωνίδου

  Το βιβλίο σας έχει αρκετά στοιχεία χιούμορ και αυτοσαρκασμού. Πόσο σημαντικό είναι στη ζωή σας το χιούμορ;

  Α.Χ. Πράγματι, η ηρωίδα μου αυτοσαρκάζεται αρκετά. Το χιούμορ είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου. Ήταν πάντα ένας τρόπος για να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες. Εξάλλου, μέσα από τον σαρκασμό και τη σάτιρα, μπορεί κανείς να αγγίξει τα πιο σοβαρά θέματα. Ο  συγγραφέας, μέσα από μια χιουμοριστική διάθεση, μπορεί να προβληματίσει το αναγνωστικό κοινό χωρίς να το καταβάλλει ψυχολογικά.

  Συμπεριλαμβάνετε προσωπικά βιώματα στο βιβλίο;

  Α.Χ. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι καθαρή μυθοπλασία. Παρ’ όλα αυτά, πάντα υπάρχουν βιωματικά στοιχεία. Παίρνω γεγονότα, συναισθήματα, συμπεριφορές από το περιβάλλον γύρω μου και μέσα από τη μυθοπλασία τα μεταφέρω στο χαρτί, φιλτράροντάς τα μέσα από τη δική μου ιδιοσυγκρασία.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο Αργυρώ Μπερδέματα

  Ποιο είδος λογοτεχνίας προτιμάτε ως αναγνώστρια;

  Α.Χ. Μου αρέσουν τα περισσότερα είδη λογοτεχνίας, αλλά έχω μεγάλη αγάπη στα ιστορικά, επιστημονικά, κοινωνικά, φιλοσοφικά, αλλά και στα βιβλία με θέματα ψυχολογίας. Ένα καλογραμμένο βιβλίο είναι πάντα ευχάριστο!

  Πιστεύετε ότι ένα από τα προβλήματα που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος είναι η χαμηλή αυτοεκτίμησή του; Και τι προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν από αυτό;

  Α.Χ. Ακριβώς αυτό το θέμα πραγματεύομαι στο μυθιστόρημά μου «Αργυρω/μπερδέματα». Ζούμε στην εποχή της εικόνας και του φαίνεσθαι. Οι απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και τα δεδομένα της επιτυχίας, άρα και της ευτυχίας, αγχώνουν, καταπιέζουν και τελικά οδηγούν τον σύγχρονο άνθρωπο στη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το αποτέλεσμα είναι ο άνθρωπος να οδηγείται στην κοινωνική και ψυχική απομόνωση και να καταθέτει τα όπλα όταν δεν επιτυγχάνει αυτά που προστάζει η κοινωνία. Ο στόχος του θα έπρεπε να είναι η πραγματοποίηση των προσωπικών του επιθυμιών, κάτι που θα του έδινε κίνητρο να πετύχει και ταυτόχρονα θα του δημιουργούσε πληρότητα και χαρά. Αυτό θα του έδινε και την ισορροπία να δημιουργεί σωστές και υγιείς κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις.

  Συνέντευξη- Αθηνά Χατζήσυμεωνίδου
  Συνέντευξη- Αθηνά Χατζησυμεωνίδου

  Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τα επόμενα λογοτεχνικά σας σχέδια;

  Α.Χ. Ολοκληρώνω μια συλλογή διηγημάτων η οποία θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, ενώ παράλληλα γράφω ένα θεατρικό έργο που ευελπιστώ να το δούμε το χειμώνα. Το επόμενο μυθιστόρημά μου – που ανήκει στη σειρά σύγχρονης μυθιστορίας – είναι μια κωμωδία μυστηρίου που πραγματεύεται θέματα σχέσεων και ψυχολογίας. Έχω ήδη ξεκινήσει να το γράφω, κι ελπίζω να μην αργήσουμε να το δούμε στα ράφια!

  Πόσο σημαντικά είναι στη ζωή σας, η μουσική, το θέατρο και η λογοτεχνία και πώς τα συνδυάζετε;

  Α.Χ. Θα έλεγα πως δεν είναι απλώς σημαντικά, αλλά είναι κομμάτι της ζωής μου. Δε θα μπορούσα να φανταστώ την καθημερινότητά μου χωρίς τα παραπάνω. Είναι όλα μέρος της δουλειάς μου, αφού εκτός από τη λογοτεχνία, γράφω θεατρικά, στίχους και – πιο σπάνια – μουσική.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Μαρία Μακροβασίλη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here