Τετάρτη, 9 Ιουνίου, 2021
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τους Δε Luckies

  Συνέντευξη με τους Δε Luckies

  -

                                                    Συνέντευξη με τους Δε Luckies

  Ρωτάει ο Δημήτρης Μπονόβας

  Όταν έκατσα να τους ακούσω πρώτη φορά, η αντίδραση μου ήταν Ε, σιγά, άλλο ένα ροκ συγκρότημα από τα πολλά. Τι διαφορετικό να έχουν; Κι όμως, έκανα λάθος.

  Φρέσκος, εναλλακτικός ροκ ήχος. Προσεγμένες μελωδίες, στίχοι με νόημα. Δυναμικά live, εξαιρετικό vibe.

  Δε Luckies. Άλλο ένα ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο συγκρότημα από τη πόλη που έχει βγάλει τόσους και τόσους αξιόλογους καλλιτέχνες, τα Ιωάννινα.

  Να τους γνωρίσουμε;

   Συνέντευξη

  Πώς ξεκινήσατε ως συγκρότημα; Τι ήταν αυτό που σας ένωσε και είπατε “εμείς θα πορευτούμε μαζί”;

  Δ.L.: Ως μουσικό σχήμα ξεκινήσαμε το 2013. Τότε συμμετείχαμε όλοι μας στην μουσική ομάδα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μαζί και με άλλα παιδιά. Εκτός του ότι παίζαμε πολύ ωραία και αυτό μας άρεσε, περνούσαμε υπέροχα και εκτός στούντιο. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να κάνουμε ένα σχήμα το οποίο θα παρουσιάσει τη δουλειά του στην πόλη των Ιωαννίνων και δημιουργήθηκε η πατρογονική μπάντα των Δε Luckies, οι Lucky Quartet, ένα κουαρτέτο εγχόρδων με το οποίο αρχίσαμε να εμφανιζόμαστε σε μουσικές σκηνές της πόλης. Στη συνέχεια προστέθηκε στο σχήμα ο Νικόδημος Παπουτσής στα τύμπανα· η μπάντα έγινε πενταμελής και πήρε το τελικό της όνομα.

  Δε LuckiesΑυτό που μας κάνει να είμαστε τόσο δεμένοι επί σκηνής αλλά και στη ζωή, εκτός από την κοινή μας ερωμένη -τη μουσική-, είναι ότι οι Δε Luckies είναι μια οικογένεια τα μέλη της οποίας έχουν κοινούς στόχους, κοινές ανησυχίες και κοινές προσδοκίες. Οι διαπροσωπικές μας σχέσεις έχουν φτάσει πλέον σε επίπεδο αδελφικό και αυτό πιστεύουμε ότι εξωτερικεύεται ξεκάθαρα και επί σκηνής. Αυτός λοιπόν ο κοινός αγώνας μας δένει κάθε μέρα όλο και περισσότερο και μας κάνει να προσδοκούμε τρία πράγματα: πρωτίστως η οικογένεια μας να είναι καλά, να περνάμε υπέροχα και να αγαπάμε αυτό που κάνουμε για πάντα.

  Τι είναι αυτό που σας “τραβάει” στο να γράφετε μουσική;

  Δ.L.: Θεωρούμε ότι η έως τώρα δισκογραφία των Δε Luckies είναι επιστέγασμα όλων όσων ειπώθηκαν στη προηγούμενη ερώτηση. Η κοινή μας πορεία, τόσο στη ζωή όσο και στα μουσικά μας βιώματα μέσα από την μπάντα, κάποια στιγμή αναπόφευκτα εξωτερικεύεται. Έτσι, μέσα από αλλεπάλληλες εσωτερικές διαδικασίες του καθενός μας, δημιουργούμε την μουσική μας. Η παραγωγή κομματιών είναι η ψυχή μας που βγαίνει προς τα έξω γυμνή και δείχνει ποιοι είμαστε. Επί της ουσίας λοιπόν τα τραγούδια μας είμαστε εμείς.

  Έχετε επηρεαστεί από άλλους, παλιότερους ή μη, καλλιτέχνες του χώρου; Αν ναι, από ποιους;

  Δ.L.: Επιρροές σίγουρα υπάρχουν σε όλα τα μέλη της μπάντας όπως και σε όλους τους μουσικούς γενικότερα. Ηλικιακά υπάρχουν μέλη των Δε Luckies όπου πέρασαν την εφηβεία τους και ξεκίνησαν να παίζουν μουσική στα 90’s και μέλη όπου το κάνανε στα 00’s. Όπως καταλαβαίνεται με μία δεκαετία διαφορά οι επιρροές είναι διαφορετικές. Αυτό το κράμα επιρροών και αισθητικών προσεγγίσεων είναι που διαφοροποιεί τον ήχο της εκάστοτε μπάντας και κάνει την μουσική να είναι τόσο χαοτικά όμορφη. Αν πρέπει να αναφερθούμε σε κάποιες από τις επιρροές μας αρκεί να ακούσει κανείς το covers playlist των ζωντανών μας εμφανίσεων και θα καταλάβει αμέσως ότι λατρεύουμε την British Alternative σκηνή από τα 90’s έως και σήμερα.

  Γράφετε περισσότερο για ευχαρίστηση ή προσπαθείτε να περάσετε και κάποιο μήνυμα μέσα από τη δουλειά σας;

  Δε LuckiesΔ.L.: Μπορούμε να πούμε και τα δύο. Για εμάς το να περάσουμε κάποιο μήνυμα μέσα από τη μουσική μας δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα της ευχαρίστησής μας. Οι εκάστοτε μουσικές κυκλοφορίες μας έχουν διαφορετική θεματική τόσο στιχουργικά όσο και σε θέματα ενορχήστρωσης, ερμηνείας και εν γένει προσέγγισης του έργου. Από το ερωτικό και ταξιδιάρικο “Before you go” το οποίο κυκλοφόρησε το 2016, πήγαμε στο E.P. “A Glimpse” το οποίο κυκλοφόρησε το 2017 και είναι ένα αυτούσιο μουσικό έργο με πολιτικό στίχο και αντίστοιχα πιο επιθετική μουσική προσέγγιση και ενορχήστρωση.

  Πέρα από τη ροκ, θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε με κάτι άλλο; Θέλω να πω, δοκιμάζετε να “παίξετε” με άλλα είδη μουσικής;

  Δ.L.: Πιστεύουμε ότι μια μπάντα εκτός από όραμα πρέπει να έχει και χαρακτήρα και αυτό επαληθεύεται μόνο από την πορεία της. Τον τελευταίο καιρό είμαστε προσηλωμένοι στην αναβάθμιση του ήχου μας και στην ανάπτυξη κάποιων τεχνικών στοιχείων που απαιτούνται για την εξέλιξη της μπάντας σε συνδυασμό με τις ζωντανές εμφανίσεις μας και την δουλειά που απαιτείται για την παραγωγή του επερχόμενου δίσκου. Επομένως η πολυτέλεια του πειραματισμού με άλλα μουσικά είδη, λόγω περιορισμένου χρόνου, είναι σχεδόν αδύνατη. Φυσικά σε προσωπικό επίπεδο από τον καθένα μας όλα είναι πιθανά.

  Τα Ιωάννινα, ευτυχώς δηλαδή, έχουν πληθώρα καλλιτεχνών. Τόσο όσον αφορά τη μουσικήν όσο και στα υπόλοιπα καλλιτεχνικά “πεδία”. Πιστεύετε ότι αυτό διευκολύνει ή δυσκολεύει τη προσπάθειά σας να ακουστείτε; Και γενικά, υπάρχει υγιής ή αθέμιτος ανταγωνισμός;

  Δ.L.: Είναι αλήθεια και ευτυχώς όπως είπατε, ότι η πόλη μας έχει μεγάλη καλλιτεχνική παραγωγή αναλογικά με τον πληθυσμό της και αυτό μας κάνει πολύ χαρούμενους. Έκτος των μητροπόλεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει άλλη πόλη στην Ελλάδα με τόσα πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα σε ημερήσια βάση. Δεν πιστεύουμε ότι η συνύπαρξη με άλλους καλλιτέχνες μπορεί να δυσκολέψει κάποιον από το να ακουστεί η δουλειά του. Το κάθε σύνολο έχει πλέον τα μέσα, κυρίως λόγω της τεχνολογίας, να κάνει τις παραγωγές του και να τις παρουσιάσει ισότιμα σε σχέση με τους υπολοίπους καλλιτέχνες. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να υπάρχει το αίσθημα του αθέμιτου ανταγωνισμού, ωστόσο ανταγωνισμός υπάρχει και αυτό θεωρούμε ότι είναι υγιές. Άλλωστε με τους περισσότερους από τους μουσικούς της πόλης μας διατηρούμε φιλικές σχέσεις, συνεργαζόμαστε, ανταλλάσσουμε απόψεις, αλληλοβοηθούμαστε σε θέματα εξοπλισμού και γενικότερα συνυπάρχουμε αρμονικά και αγαπημένα.

  Μπορεί η μουσική, στην Ελλάδα του 2018, να αποτελεί επάγγελμα;

  Δ.L.: Πολύ δύσκολα! Χρειάζεται κανείς να θυσιάσει πολλά για να μπορέσει να ζήσει από την μουσική, ειδικά μετά την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας, όπου τα πάντα συρρικνώθηκαν. Εμείς ως Δε Luckies βλέπουμε την μουσική σαν μια ερωμένη, όπως αναφέραμε προηγουμένως. Παίζουμε μουσική από αγάπη και πιστεύουμε ότι για να παίζεται καλά πρέπει να παίζεται με χαρά και μεράκι. Όλοι μας είμαστε εργαζόμενοι για να βιοποριστούμε. Ίσως η μουσική να είναι και ένας τρόπος για να ξεφεύγουμε από την ρουτίνα και τα στεγανά που μας έχει επιβάλλει η σύγχρονη κοινωνία, αλλά και από ανάγκη για έκφραση και επικοινωνία που τόσο πολύ λείπει από την εποχή μας.

  Ο τομέας της μουσικής στη χώρα μας πλέον βαίνει καλώς ή όχι; Ποια η γνώμη σας και γιατί;

  Δ.L.: Η χώρα μας καλλιτεχνικά-μουσικά βαίνει αρκετά καλά. Υπάρχουν μουσικά σχήματα που μεσουρανούν στο εξωτερικό και πραγματικά παίζουν εξαιρετική μουσική, κάτι που παλαιότερα δεν συνέβαινε. Τα τελευταία χρόνια οι κυκλοφορίες, ανεξάρτητες κυρίως, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ μέσα από τον ευρύτερο χώρο της rock σκηνής και υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που ασχολούνται με την μουσική με πάθος και μεράκι. Από την άλλη μεριά όλο αυτό το φαινόμενο δεν προβάλλεται καθόλου. Είναι σαν να μην υπάρχει. Υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις που είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ίσως είμαστε η μοναδική δυτική χώρα στην οποία  συμβαίνει αυτό και δυστυχώς αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην εξέλιξη της μουσικής.

  Δε LuckiesΤι θα μπορούσε να αλλάξει πιστεύετε (πάντα προς το καλύτερο);

  Δ.L.: Θα μπορούσαμε να στηρίξουμε λίγο περισσότερο το νέο καλλιτεχνικό αίμα, που ρέει άφθονο στην χώρα μας, ίσως ακολουθώντας μοντέλα που έχουν εφαρμοσθεί σε προηγμένες μουσικά Ευρωπαϊκές χώρες όπως για παράδειγμα οι Σκανδιναβικές, όπου τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, ειδικά την τελευταία δεκαετία.

  Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

  Δ.L.: Στο άμεσο μέλλον από εμάς θα περιμένετε έναν δίσκο (L.P.) ο οποίος είναι ήδη στα σκαριά και φυσικά πολλά και δυνατά Live τα οποία είναι η πεμπτουσία της ύπαρξής μας ως μπάντα. Φυσικά, το μεγάλο στοίχημα για εμάς, είναι η διάρκεια στον χρόνο.

  Τέλος θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για το ενδιαφέρον που δείξατε για την δουλειά μας, αλλά και για την εν γένει προσπάθειά σας για την ανάδειξη της τοπικής μουσικής σκηνής, Καλή συνέχεια!

  Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας διαθέσατε και σας ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο σας!

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here