Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη Φανή Τερζόγλου

  Συνέντευξη Φανή Τερζόγλου

  -

  Συνέντευξη Φανή Τερζόγλου

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε την καθηγήτρια μουσικής και συγγραφέα Φανή Τερζόγλου, με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία δύο βιβλίων της: «Πανδώρα, η άφιξη» από τις εκδόσεις Λυκόφως για εφηβικό και ενήλικο κοινό, και το πρώτο βιβλίο της σειράς «Κέκε, το πιθηκάκι» από τις εκδόσεις Σαΐτη.

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Συνέντευξη

  Καλησπέρα σας, κυρία Τερζόγλου. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Εκτός από τα δύο βιβλία που ανέφερα πιο πάνω έχετε εκδώσει επίσης και άλλα παιδικά βιβλία, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός και Bookoo. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Συναντήσατε δυσκολίες μέχρι να πάρουν τα κείμενά σας τον δρόμο για την έκδοση;

  Φ.Τ. Καλησπέρα, κυρία Παπαθανασίου, τιμή μου που άνθρωποι με τα δικά σας ενδιαφέροντα, αγαπώντας τα βιβλία, υποστηρίζουν τη φιλαναγνωσία και δίνουν το βήμα στους συγγραφείς ώστε να μαθευτεί η δουλειά τους.

  Έχοντας υπάρξει η ίδια ένα αρκετά μοναχικό παιδί, θυμάμαι πάντα τον εαυτό μου τα καλοκαίρια να μου φαίνονται ατελείωτα. Μέχρι που ανακάλυψα στη γειτονιά μου, στη Θεσσαλονίκη, το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και τις βιβλιοθήκες του, που έγιναν για μένα το δεύτερό μου σπίτι.
  Μου άρεσε πάντα να στήνω τις δικές μου ιστορίες, ήταν για μένα η διασκέδασή μου, η οποία συνεχίζει… μέχρι και σήμερα.

  Η αναποφασιστικότητά μου να υποβάλω τα πρώτα μου κείμενα με κράτησε περίπου μια δεκαετία πίσω.

  Όταν αποφάσισα πως θα έστελνα το πρώτο μου βιβλίο, έστειλα σε τρεις εκδοτικούς (τόσους γνώριζα τότε!) και πήρα μια απόρριψη και δύο θετικές εισηγήσεις. Επέλεξα –ομολογώ πολύ χαρούμενη– τον εκδοτικό που για μένα ήταν ο πιο μεγάλος και τον ευχαριστώ για τη συνεργασία μας στα τέσσερα πρώτα μου βιβλία, καθώς οι Εκδόσεις Ψυχογιός ήταν ο εκδοτικός οίκος που με κατέστησε συγγραφέα.

  Από εκεί και πέρα ξεκίνησα και τις όμορφες συνεργασίες μου με ακόμα δύο πολύ αξιόλογους εκδοτικούς οίκους της χώρας μας, τις εκδόσεις Λυκόφως για την “Πανδώρα” μου και τις Εκδόσεις Σαΐτη για την παιδική ιστοριούλα μου με τον “Κέκε το πιθηκάκι”!

  Τι αποτελεί για σας πηγή έμπνευσης; Τι στοιχεία πρέπει να διαθέτει κατά τη γνώμη σας ένα καλό παιδικό βιβλίο;

  Φανή Τερζόγλου,

  Φ.Τ. Η πηγή έμπνευσής μου μπορεί να είναι κάτι που θα ακούσω ή θα δω στην καθημερινότητά μου ή μια ιδέα που μπορεί να μου τριβελίζει το μυαλό και να τη δουλεύω στο κεφάλι μου, μέχρι τη στιγμή που θα αποφασίσω να ανοίξω τον υπολογιστή μου και να αρχίσω να αναπτύσσω αυτήν την ιδέα, με τη συνέχεια να ξετυλίγεται στη φαντασία μου σαν να βλέπω κι εγώ μια ταινία με σεναριογράφο… τον εαυτό μου!

  Ένα καλό παιδικό βιβλίο κατά την άποψή μου χρειάζεται να έχει ήρωες που να μπορούν να ταυτιστούν με τους αναγνώστες τους. Να είναι προσιτοί, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να έρθουν στη θέση του ήρωα, να ονειρευτούν και να ταξιδέψουν μαζί του, και να τους δοθεί το κίνητρο να κρίνουν τις πράξεις του και να αποφασίσουν μέσα από τη διαδικασία της κριτικής σκέψης τι είναι σωστό και τι όχι.
  Το βιβλίο είναι πάντα μια παρηγοριά, ένα παράθυρο διαφυγής, ένας τεράστιος κόσμος μαγικός και ενίοτε μέσο εκπαίδευσης με τα μηνύματα που μπορεί να περάσει!

  Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της σειράς Πανδώρα, από τις εκδόσεις Λυκόφως. Ένα μυθιστόρημα για εφηβικό και ενήλικο κοινό. Ποια ήταν η αφορμή για να γεννηθεί αυτή η σειρά;

  Φ.Τ. Το βιβλίο ξεκινάει μια νύχτα όπου οι κεραυνοί, οι αστραπές και τα έντονα καιρικά φαινόμενα γίνονται η αιτία ή το… αποτέλεσμα αν θέλεις, μια νεαρή εξωγήινη να “εισβάλει” στην ατμόσφαιρα της Γης. Μια τέτοια νύχτα λοιπόν κι ενώ έξω από το σπίτι μου μαίνονταν τα στοιχεία της φύσης, οραματίστηκα την Πανδώρα, την ηρωίδα του βιβλίου μου, και τα πλήκτρα του υπολογιστή “πήραν φωτιά”. Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου κάποιο ελληνικό λογοτεχνικό βιβλίο να διαπραγματεύεται την έλευση ζωής από άλλον πλανήτη, και καθώς η ιστορία έχει και το ρομαντικό στοιχείο και τους προβληματισμούς της σύγχρονης νεολαίας σε σχέση με το σχολείο τους, νομίζω πως θα αρέσει πολύ στους έφηβους αλλά και ενήλικες αναγνώστες. Έχει γίνει μια καταπληκτική, προσεγμένη δουλειά από τις εκδόσεις “Λυκόφως” και τους ευχαριστώ που με εμπιστεύτηκαν.

  Ο Ιούνιος σάς βρίσκει με μια ακόμα νέα συνεργασία. Αυτή με τις εκδόσεις Σαΐτη. Μια σειρά με ήρωα τον Κέκε, ένα πιθηκάκι, για παιδιά ηλικίας 3+. Μιλήστε μας λίγο για τον χαριτωμένο σας Κέκε και τις περιπέτειές του.

  Φ.Τ. Έχω να σας αποκαλύψω πως αυτή είναι η πρώτη ιστορία με τον Κέκε και θα ακολουθήσουν άλλα πέντε βιβλία με πρωταγωνιστή το πιθηκάκι μας.
  Θα μπορούσε να γίνει εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς ο ήρωάς μας μπαίνει σε διλήμματα, κάνει σφάλματα όπως άλλωστε και όλα τα παιδιά, που πολύ εύκολα θα μπουν στη θέση των πρωταγωνιστών της ιστορίας.
  Είναι δοσμένα με όμορφο τρόπο και η υπέροχη, τόσο ζωντανή εικονογράφηση της ταλαντούχας κυρίας Άντας Γανώση το κάνει να ξεχωρίζει.
  Όλη η ομάδα των εκδόσεων Σαΐτη πίστεψε στον “Κέκε” και τον ζωντάνεψε με τον καλύτερο τρόπο!

  Έχοντας γράψει για όλες τις ηλικίες (από προσχολικής μέχρι ενηλίκων), απολαμβάνετε να γράφετε βιβλία για παιδιά ή για ενήλικες; Υπάρχει κάποιο λογοτεχνικό είδος με το οποίο θα θέλατε να ασχοληθείτε στο μέλλον;

  Φ.Τ. Το να γράφω βιβλία που θα διαβάζονται είναι για μένα κάτι το ξεχωριστό. Νομίζω πως ίσως αυτός να ήταν και ο σκοπός μου πέρα από το να είμαι σύζυγος, μητέρα και εκπαιδευτικός. Οι άνθρωποι φεύγουν μα τα γραπτά μένουν για τις επόμενες γενιές, και χαίρομαι που βάζω κι εγώ ένα λιθαράκι, έστω και μικρό, στη λογοτεχνία του τόπου μας.

  Ένα λογοτεχνικό είδος που θα ήθελα να ασχοληθώ κάποια στιγμή είναι η ποίηση. Μου αρέσει να γράφω, αλλά δεν ξέρω αν θα τολμούσα να ολοκληρώσω μια συλλογή.

  Φανή Τερζόγλου,

  Πρόσφατα βιώσαμε όλοι πρωτόγνωρες καταστάσεις εξαιτίας της πανδημίας. Η καθημερινότητά μας άλλαξε. Ήταν για σας μια περίοδος δημιουργική; Αφιερώσατε περισσότερο χρόνο σε ανάγνωση βιβλίων, δημιουργία νέων ηρώων, αλλά και περισσότερο χρόνο στην οικογένεια;

  Φ.Τ. Στις ημέρες κορωνοϊού που βιώσαμε είχα τον χρόνο να ξεκινήσω μια καινούργια ιστορία επιστημονικής φαντασίας, που διαπραγματεύεται και το υπερφυσικό στοιχείο. Βέβαια, όταν λόγω της καραντίνας είναι όλοι στο σπίτι… είναι λίγο δύσκολο να αφοσιωθείς χωρίς περισπασμούς! Ασχολήθηκα σαφώς περισσότερο με τη φροντίδα της οικογένειας και την ανάγνωση αδιάβαστων βιβλίων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.

  Υπάρχουν σκέψεις για παρουσιάσεις των βιβλίων σας είτε σε ανοιχτούς χώρους είτε διαδικτυακά;

  Φ.Τ. Ευελπιστούμε πως σύντομα θα μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με το αναγνωστικό μας κοινό είτε σε ανοιχτό χώρο –που το θέλω πολύ– ή σε κάποια έκθεση βιβλίων. Μου αρέσει να αλληλεπιδρώ με το κοινό και με τα παιδιά, ίσως λόγω του επαγγέλματός μου. Ο διαδικτυακός τρόπος είναι λιγάκι πιο απρόσωπος, αλλά κάποιες φορές είναι και η μοναδική λύση!

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Φ.Τ. Θέλω να τους υπενθυμίσω να μην ξεχνούν να αγαπούν τον εαυτό τους, να πιστέψουν στον εαυτό τους και να κυνηγούν τα όνειρά τους!

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και σας εύχομαι να είναι καλοτάξιδα τα βιβλία σας.

  Φ.Τ. Σας ευχαριστώ πολύ, συγχαρητήρια και σ’ εσάς που προασπίζεστε τη λογοτεχνία με την αγάπη σας.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Πηγή εικόνων: Φανή Τερζόγλου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Αστέρια στη Δαχτυλήθρα – Τζίνα Καρδιόλακα

  Από τις εκδόσεις Οσελότος, κυκλοφορεί το βιβλίο της συγγραφέως Τζίνας Καρδιόλακα «Αστέρια στη Δαχτυλήθρα». Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου Πρόκειται για μια ευφάνταστη ιστορία, με χιούμορ, δράση,...

  Η κοκκινοσκουφίτσα σήμερα – Ελευθερία Παπαδημητρίου

  Από τις εκδόσεις Φίλντισι κυκλοφορεί το βιβλίο της παιδαγωγού και συγγραφέως Ελευθερίας Παπαδημητρίου «Η κοκκινοσκουφίτσα σήμερα», σε εικονογράφηση Δανάης Δάφνη-Μητσάκου. Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου Αναμφισβήτητα, η...

  Η οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα – Έφη Αργυροπούλου

  Η Έφη Αργυροπούλου είναι γνωστή στις περισσότερες μητέρες από την ιστοσελίδα της Workingmoms.gr.  Μια σελίδα με θέματα για τη μητέρα, το παιδί, αλλά και...

  Οι άθλοι του Ηρακλή – Λεύκη Σαραντινού

  Οι «άθλοι του Ηρακλή» είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς Ελληνική μυθολογία και αρχαιότητα της συγγραφέως Λεύκης Σαραντινού και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γράφημα,...

  Το Πέρασμα – Χάρης Οικονομόπουλος

  Το «Πέρασμα» είναι το τρίτο βιβλίο του Χάρη Οικονομόπουλου το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή, μετά την «Τελευταία Πόρτα» και την «Αποκαθήλωση». Προσωπική άποψη:...

  Αστέρια στη Δαχτυλήθρα – Τζίνα Καρδιόλακα

  Από τις εκδόσεις Οσελότος, κυκλοφορεί το βιβλίο της συγγραφέως Τζίνας Καρδιόλακα «Αστέρια στη Δαχτυλήθρα». Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου Πρόκειται για μια ευφάνταστη ιστορία, με χιούμορ, δράση,...

  Το δωμάτιο με τις πεταλούδες (απόσπασμα) – Lucinda Riley

  Το δωμάτιο με τις πεταλούδες (απόσπασμα) - Lucinda Riley Στην αγγλική εξοχή η Πόουζι μεγάλωσε κυνηγώντας πεταλούδες με τον πατέρα της. Όταν τα χρόνια περνούν και...

  Ο γραφέας του παλατιού – Ahmet Ümit

  Στη σύγχρονη Τουρκία, η αρχαιολογική ανασκαφή φέρνει στο φως τις πινακίδες του γραφέα του παλατιού, Πατασάνα, που έζησε πριν σχεδόν τρεις χιλιετίες. Με έναν...