Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη Γεωργία Καλαμαρά & Γιώργος Δάμτσιος

  Συνέντευξη Γεωργία Καλαμαρά & Γιώργος Δάμτσιος

  -

  Συνέντευξη Γεωργία Καλαμαρά & Γιώργος Δάμτσιος 

  Ρωτάει ο Παντελής Μαυρομμάτης

  Αφού διαβάσαμε και προτείνουμε το εξαιρετικό βιβλίο ΒΡΟΧΟΣ, ζητήσαμε από τους δώδεκα συγγραφείς (έξι ζευγάρια, ένα για κάθε διήγημα) να μας περιγράψουν την εμπειρία αλλά και τις εντυπώσεις από τη μεταξύ τους συνεργασία, καθώς και το συνολικό αποτέλεσμα της συλλογής. Άκρως ενδιαφέρουσες οι απαντήσεις τους και τους ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκριση.

  Συνέντευξη

  Το σύνολο των διηγημάτων του βιβλίου «ΒΡΟΧΟΣ» αποδεικνύεται εν τέλει εξαιρετικό. Δεδομένου ότι η συγγραφή της κάθε ιστορίας ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας δύο συγγραφέων και όχι μεμονωμένης δουλειάς, πόσο εύκολο ήταν για εσάς το όλο επιχείρημα και ποιες οι δυσκολίες που ενδεχομένως παρουσιάστηκαν κατά τη συνεργασία;

  Γεωργία Καλαμαρά: Κατ’ αρχάς σας ευχαριστούμε θερμά που βρίσκετε εξαιρετικό το αποτέλεσμα. Όντως επρόκειτο για μια πρόκληση, στην οποία θεωρώ ότι ανταποκριθήκαμε και οι δώδεκα Έλληνες συγγραφείς επάξια – το διήγημα των Masterton και Harris ήταν ήδη γραμμένο όταν κληθήκαμε να συμμετάσχουμε στην ανθολογία.

  Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση του Γιώργου του Δάμτσιου και τη δική μου, να πω πως ο Γιώργος αποδείχτηκε ο τέλειος συνεργάτης! Ως πιο έμπειρος στα συνεργατικά (έχει συγγράψει δύο μυθιστορήματα με δύο διαφορετικούς συγγραφείς) δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να κυλήσουν όλα αρμονικά.

  Μιας και είχαμε τη μικρή φόρμα του διηγήματος και συγκεκριμένο όριο λέξεων, αποφασίσαμε να μη φτιάξουμε σκελετό για την ιστορία, αλλά να συνεννοούμαστε για τη συνέχεια στην πλοκή. Το τελικό αποτέλεσμα μας ενθουσίασε, μας χαροποίησε και μας άφησε απόλυτα ευχαριστημένους, καθώς κατορθώσαμε να «παντρέψουμε» τη γραφή μας και να «ντύσουμε» το κείμενο στο ίδιο ύφος. Πραγματικά καμαρώνω γι’ αυτή τη συνεργασία και χαίρομαι που είχα την ευκαιρία αυτής της εμπειρίας.

  Γιώργος Δάμτσιος: Συμφωνώ απόλυτα ως προς τη δυσκολία του εγχειρήματος, μιας και μιλάμε για τις σκέψεις δύο διαφορετικών ανθρώπων, οι οποίες όμως στο τέλος πρέπει να ενωθούν έτσι ώστε να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό, ωστόσο, είναι το γενικό πλαίσιο. Εστιάζοντας στο προσωπικό, θα πω ότι η συνεργασία μου με τη Γεωργία Καλαμαρά κύλησε εξαιρετικά.

  Λειτουργήσαμε σαν ομάδα, το οποίο είναι νομίζω και το μυστικό της επιτυχίας. Βάλαμε στο τραπέζι όλες τις ιδέες που είχαμε και επιλέξαμε ομόφωνα με ποιες θα κινηθούμε. Κάθε φορά που έπρεπε να κάνουμε το επόμενο βήμα στην ιστορία, το κάναμε και πάλι κατόπιν συνεννοήσεως. Ήταν στιγμές που έκανα εγώ “πίσω”, ενώ άλλες έκανε εκείνη. Με αυτόν τον τρόπο, παραδώσαμε ένα γραπτό το οποίο πρωτίστως έκανε εμάς ευτυχισμένους. Και νομίζω ότι με αυτή την αφετηρία, το πιθανότερο είναι ότι η ιστορία θα αρέσει και σε αρκετούς αναγνώστες μας.

  Η λογοτεχνία φαντασίας και τρόμου θεωρείται από αρκετούς στη χώρα μας ως ένα είδος παραλογοτεχνίας, σε αντίθεση με τον κινηματογράφο και το θέατρο αντίστοιχης θεματολογίας. Θεωρείτε πως η συλλογή διηγημάτων «ΒΡΟΧΟΣ» θα μπορούσε να αντιστρέψει το κλίμα αυτό στον μέσο Έλληνα αναγνώστη;

  Γεωργία Καλαμαρά: Εάν εμείς οι ίδιοι βάζουμε ταμπέλες κι υποβιβάζουμε, τρόπον τινά, τη λογοτεχνία του φανταστικού, τότε σίγουρα αυτή θα συνεχίσει να έχει καθοδική πορεία. «Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη» λέει ο λαός, άρα είναι συλλογική η προσπάθεια αν θέλουμε να «σώσουμε» τα είδη της φαντασίας και του τρόμου από την πτώση.

  Γιώργος Δάμτσιος: Πιστεύω ότι κανένα βιβλίο δεν θα μπορούσε να κάνει από μόνο του κάτι τέτοιο. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι και ο «Βρόχος» πρόσθεσε το δικό του λιθαράκι έτσι ώστε να φύγει αυτή η ρετσινιά που τόσο άδικα κουβαλά το είδος. Μάλιστα, λόγω της πρωτοτυπίας που κρύβεται στα ενδότερά του (πρώτη φορά συναντώνται επτά συνεργατικά διηγήματα) ίσως να βοηθήσει κάπως περισσότερο.

  Συνέντευξη Γεωργία Καλαμαρά & Γιώργος Δάμτσιος 

  Τι σημαίνει εν τέλει για εσάς ο «ΒΡΟΧΟΣ»;

  Γεωργία Καλαμαρά: Προσωπικά είναι η πρώτη μου συμμετοχή σε ανθολογία μετά από πρόσκληση κι όχι μετά από διάκριση σε διαγωνισμό. Επιπλέον, έχω την τιμή να βρίσκομαι ανάμεσα σε πολύ αξιόλογους Έλληνες κι Ελληνίδες συγγραφείς, και φυσικά στον παγκοσμίου φήμης Graham Masterton και την ανερχόμενη Dawn G. Harris. Όλα αυτά μου δημιουργούν μοναδικά συναισθήματα και με γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον μου στον συγγραφικό χώρο.

  Γιώργος Δάμτσιος: Ο «Βρόχος» ήταν μια πολύ ευχάριστη, ολοκαίνουρια πρόκληση για μένα. Έχω δουλέψει επάνω σε δύο συνεργατικά μυθιστορήματα στο παρελθόν, αλλά δεν είχε τύχει να δοκιμάσω μια τέτοια συνεργασία στην άκρως απαιτητική φόρμα του διηγήματος. Οπότε, στο τέλος αυτής, βγήκα σίγουρα εμπειρότερος!

  Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτή τη συνέντευξη και σας ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στο μέλλον!

  Συνέντευξη Αγνή Σιούλα & Δημήτρης Δελαρούδης
  Συνέντευξη Γεωργία Καλαμαρά & Γιώργος Δάμτσιος

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here