Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Γιάννης Μίχας Νεονάκης

  Συνέντευξη – Γιάννης Μίχας Νεονάκης

  -

  Συνέντευξη – Γιάννης Μίχας Νεονάκης

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τον ποιητή, μουσικό και αρθρογράφο Γιάννη Μίχα Νεονάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της ποιητικής συλλογής του «Αποσιωπητικά» από τις εκδόσεις Grotesque.

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Συνέντευξη

  Καλησπέρα σας. Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Είκοσι έξι ποιήματά σας περιέχονται στη συλλογή «Αποσιωπητικά». Πώς έγινε η επιλογή των ποιημάτων; Έχουν γραφτεί συγκεκριμένη χρονική περίοδο, είναι πολύ αγαπημένα σας;

  Γ.Μ.Ν. Πρόκειται για μία συλλογή που γεννήθηκε από διεργασία κυρίως εσωτερική τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ένα μέρος του υλικού ήταν σκόρπιες σκέψεις στις σημειώσεις μου και ένα άλλο γράφτηκε πιο συγκεντρωτικά και δομημένα. Όλα αυτά κάποια στιγμή μπήκαν στο αυλάκι όταν αποφάσισα την τελική μορφή τους. Είναι κομμάτια του εαυτού μου, της ψυχής και του μυαλού μου. Αυτό μπορώ να σας πω.

  Διαβάζοντας όσα αναφέρετε στο βιβλίο, βρήκα πολύ ιδιαίτερη την κίνησή σας να αφήνετε χαρτιά με ποιήματά σας κάτω από τις πόρτες πολυκατοικιών. Ποια ήταν η ανάγκη που σας ώθησε σε μια τέτοια κίνηση;

  Γ.Μ.Ν. Ναι, αυτό συνέβη μια εποχή αρκετά πίσω, όταν ακόμη δεν υπήρχε ίντερνετ ή τα μέσα που υπάρχουν σήμερα. Δεν ήμουν δηλαδή τότε γνώστης της αποδοχής τους ή όχι, γιατί συνήθως οι πόρτες ήταν κλειστές. Σήμερα με ένα απλό like νιώθεις συγγραφέας ή ποιητής. Ήθελα να φωνάξω. Αυτή ήταν η ανάγκη. Να φωνάξω ότι δεν θα τους κάνω τη χάρη να μου πολτοποιήσουν τον εγκέφαλο. Αυτό κάνω και σήμερα και αυτό θα κάνω μέχρι να πεθάνω.

  «Πρέπει να τρέξω πίσω και να βρω εκείνο το παιδί
  να του δώσω ένα φιλί να σταθώ μπροστά του
  και να απολογηθώ»

  Γιατί αισθάνεστε την ανάγκη να απολογηθείτε; Τι θα λέγατε λοιπόν στο παιδί μέσα σας;

  Γ.Μ.Ν. Θέλω να του ζητήσω συγγνώμη που για αρκετά χρόνια το σκέπαζα με το αίσχος της ενήλικης ορθότητας. Θέλω να του ζητήσω συγγνώμη για τον βιασμό που υπέστη επί σειρά ετών από διάφορους ιεραποστόλους της ηθικής και δικαστές της καθημερινότητάς μου. Δεν ξέρω αν θα με συγχωρέσει. Ίσως και να μη θέλω.

  Διαβάστε την άποψή μας για την ποιητική συλλογή “Αποσιωπητικά

  Αρθρογραφείτε σε διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά. Έχετε δικό σας blog. Διάβασα κείμενά σας και μου άρεσαν πολύ. Έχετε σκεφτεί να «απατήσετε» την ποίηση με τον πεζό λόγο;

  Γ.Μ.Ν. Ενδιαφέρουσα προσέγγιση αλλά δεν τίθεται θέμα απάτης, μιας και αυτά τα δυο πήγαιναν πάντα μαζί. Ο πεζός μου λόγος περιείχε πάντα στοιχεία λυρισμού. Οτιδήποτε κι αν γράψω έχει στοχαστική μορφή. Είτε είναι ποίημα, είτε στίχος για κάποια μουσική ενότητα, είτε κείμενο.

  Συνέντευξη – Γιάννης Μίχας Νεονάκης

  Είστε ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Φράξια, καθώς επίσης στιχουργός και ερμηνευτής. Τι είναι για σας η μουσική;

  Γ.Μ.Ν. Ένα από τα χρήσιμα εργαλεία που χρησιμοποιώ για να διαδίδω τον λόγο μου. Γενικότερα όμως, θεωρώ τη μουσική ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα που επινόησε ο άνθρωπος για να αντέξει το βαρύ φορτίο της ύπαρξης.

  Τον τελευταίο καιρό βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις όλοι μας εξαιτίας της πανδημίας. Τι είναι αυτό που σας φοβίζει περισσότερο;

  Γ.Μ.Ν. Το ότι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου η φράση ξεκινούσε πάντα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που διατυπώσατε την ερώτησή σας. Επίσης με φοβίζουν οι άνθρωποι που σε λίγο θα τους παραχωρήσουν μεγαλύτερο προαύλιο και θα νιώσουν ότι ξανακέρδισαν την ελευθερία τους.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Γ.Μ.Ν. Ναι, ότι έχουν καλό γούστο αφού είναι αναγνώστες σας.

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια.

  Γ.Μ.Ν. Κι εγώ ευχαριστώ που ασχοληθήκατε με την περίπτωσή μου. Καλοσύνη σας.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Πηγή εικόνων: Γιάννης Μίχας Νεονάκης

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here