Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Γιατρούτσικος - Πράττος Ευάγγελος

  Συνέντευξη – Γιατρούτσικος – Πράττος Ευάγγελος

  -

  Συνέντευξη – Γιατρούτσικος – Πράττος Ευάγγελος

  Ρωτάει η Παρασκευή Παρίσση

  Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών φιλοξενούμε τον αρχισυντάκτη της διαδικτυακής σελίδας του αλλόκοτου The Weird Side Daily. Τον καλωσορίζουμε και ας διαβάσουμε τα όσα ενδιαφέροντα μας είπε.

  Μεγάλη μου τιμή και χαρά είναι η παραχώρηση αυτής της συνέντευξης με αφορμή την καινούργια Ανθολογία διηγημάτων, που φέρει τον τίτλο «Ονειρικές Αφηγήσεις» και εγκαινιάζει μία συλλογή βιβλίων με τίτλο: TheWeirdSideTales.

  Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  Ελκυστής

  Συνέντευξη

  Πείτε μας δυο λόγια για τη συλλογή Ονειρικές Αφηγήσεις, για να μάθουν οι αναγνώστες περί τίνος πρόκειται. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα και πώς ήταν το ταξίδι μέχρι να υλοποιηθεί αυτή η συλλογή;

  Β.Γ.Π. Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία στην όμορφη σελίδα σας. Είμαι ο Βαγγέλης Γιατρούτσικος-Πράττος, αρχισυντάκτης της διαδικτυακής σελίδας του αλλόκοτου The Weird Side Daily και ένας εκ των τεσσάρων ιδρυτών της.

  Οι «Ονειρικές Αφηγήσεις» είναι κυριολεκτικά ένα όνειρο το οποίο έγινε πραγματικότητα. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, καλής συνεργασίας και αγάπης για τη λογοτεχνία φαντασίας και μυστηρίου. Ωστόσο, η ιδέα αυτή δε θα είχε υλοποιηθεί δίχως την πίστη των Εκδόσεων Ελκυστής του κ. Αχιλλέα Τριαντόγλου στη δουλειά μας, την ακατάπαυστη στήριξη του κοινού μας και των υπέροχων διηγημάτων που μας προώθησαν οι διακριθέντες συγγραφείς.  

  Σε πρώτη φάση, μας ζητήθηκε από τον εκδότη να γράψουμε κάποια διηγήματα αποκλειστικά και μόνο οι ιδρυτές της σελίδας. Παρ’ όλα αυτά, θεώρησα πως θα ήταν καλύτερο να δοθεί η ευκαιρία και σε άλλους συγγραφείς του χώρου να αναδείξουν τις δουλειές τους. Έτσι, έπειτα από αρκετή συζήτηση, καταλήξαμε στο να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός διηγήματος.

  Το θέμα του διαγωνισμού ήταν: «Αφηγήσεις βγαλμένες από τον κόσμο των ονείρων». Επέλεξα να κινηθούμε γύρω από το όνειρο, γιατί αφενός τα όνειρα αποτελούν πηγή έμπνευσης για πολλούς συγγραφείς και αφετέρου αφήνουν πολλά περιθώρια ως προς την έκφραση, το περιεχόμενο και το ύφος του κειμένου. Η ανταπόκριση ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Για την ακρίβεια, λάβαμε περισσότερα από 120 διηγήματα!

  Σχετικά με την ανθολογία, οι Ονειρικές Αφηγήσεις είναι μια εμπνευσμένη συλλογή δεκαεπτά διηγημάτων, η οποία ξεπήδησε μέσα από τον μυστηριώδη κόσμο της ονειροφαντασίας. Σημείο αναφοράς αποτελούν οι ονειρικοί τόποι και η απρόσμενη εισβολή του κόσμου του Μορφέα στη ζωή των ηρώων. Αν και δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός -διότι το βιβλίο το θεωρώ κάτι σαν «παιδί» μου-, θα τολμούσα να πω πως όποιος καταφέρει να διεισδύσει στον κόσμο των ονειρικών αφηγήσεων δε θα χάσει· αντιθέτως, πιθανώς να χαθεί εντός του.

  Διαβάστε την άποψή μας για τις Ονειρικές Αφηγήσεις

  Ποιο ήταν το έναυσμα για την ενασχόλησή σας με τον κόσμο της φανταστικής λογοτεχνίας και το αντικείμενο της συγγραφής;

  Β.Γ.Π. Η αλήθεια είναι πως, από πολύ μικρός, παρουσίασα μια έντονη ροπή προς οτιδήποτε σχετίζεται με τη φαντασία. Όσο μεγάλωνα, τόσα περισσότερα κατανοούσα για την «κλίση» μου αυτή – η οποία σε πρώτη φάση εκφράστηκε μέσα από την παρακολούθηση ταινιών τρόμου και την ακρόαση μη συμβατικής μουσικής. Ο κόσμος που μας περιτριγυρίζει, όπως και τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση, κάθε άλλο παρά ευχάριστα είναι. Η λογοτεχνία φαντασίας είναι ένα καταφύγιο για τους ανθρώπους που νιώθουν πως ανήκουν σε εποχές ξεχασμένες· τότε που δεν κυριαρχούσε η τυραννία του Ορθού Λόγου, αλλά οι άνθρωποι βρίσκονταν κοντά στη φύση και τους αρχέγονους θρύλους.

  Η ενασχόλησή μου με τη συγγραφή προέκυψε σχετικά πρόσφατα -περίπου πέντε χρόνια πριν, αν δεν κάνω λάθος- και έκτοτε γράφω ακατάπαυστα. Ξεκίνησα τη συγγραφή έτσι ώστε να εξωτερικεύσω συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και για να ερμηνεύσω με τη βοήθεια των λέξεων δυσοίωνα όνειρα. Η συγγραφή έχει έναν ρόλο ψυχαναλυτικό-ψυχοθεραπευτικό στη ζωή του συγγραφέα, και κατά την άποψή μου είναι ένας τρόπος να διοχετεύονται διάφορα ένστικτα, ξεθωριασμένες εικόνες του παρελθόντος και απωθημένα αισθήματα με τρόπο δημιουργικό και πολιτισμικά αποδεκτό.

  Συνέντευξη – Γιατρούτσικος – Πράττος Ευάγγελος

  Πιστεύετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ακροβατούν ανάμεσα στον κόσμο των θεών και των θνητών; Το όνειρο είναι η πύλη που ενώνει αυτούς τους δύο κόσμους;

  Β.Γ.Π. Ο κόσμος των θεών και των θνητών βρίσκεται μέσα μας. Είναι οι χιλιάδες ψυχές που είχαν τη θέληση να επιβιώσουν και να μας προσφέρουν το δώρο της ζωής. Το όνειρο είναι μια πνευματική γέφυρα που μας συνδέει με το φαινομενικά «άγνωστο»· με τον κόσμο των νεκρών, των συμβόλων, των θεών, των προγόνων και του ασυνείδητου εαυτού μας.

  Οι τύψεις, οι φόβοι, οι εμμονές, πόσο καθορίζουν τα όνειρα; Πόσο και πώς επηρεάζουν τον άνθρωπο;

  Β.Γ.Π. Όπως προανέφερα, πέρα από το συλλογικό ασυνείδητο και πιθανώς το υπερβατικό στοιχείο της ύπαρξης, τα όνειρα είναι και ένα μέσο εκδήλωσης του προσωπικού ασυνείδητου. Απωθημένες ορμές, καταπιεσμένα ένστικτα, φοβίες, τύψεις (για πράγματα που κάναμε ή δεν κάναμε), υπάρχουν μέσα σε αυτό το καζάνι που βράζει. Αν τα παραπάνω μας επηρεάζουν, μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από οποιονδήποτε έχει σκοπό να διαβάσει τη συλλογή μας.

  Συνέντευξη – Γιατρούτσικος – Πράττος Ευάγγελος

  Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι τα μελλοντικά λογοτεχνικά σας σχέδια και τι να περιμένουν οι αναγνώστες από εδώ και πέρα;

  Β.Γ.Π. Σε ατομικό επίπεδο, έχω μια ακόρεστη διάθεση για δημιουργία η οποία διοχετεύεται είτε στη σελίδα, είτε στη συγγραφή διηγημάτων. Προτιμώ να γράφω διηγήματα διότι είναι σύντομα, δεν κουράζουν και έχουν μια εκρηκτική δυναμική. Θεωρώ πως το διήγημα ταυτίζεται με τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής των περισσοτέρων ανθρώπων και είναι μια μορφή τέχνης που αξίζει μεγαλύτερη αναγνώριση από το αναγνωστικό κοινό. Θα ακολουθήσουν και άλλες ανθολογίες από τη σελίδα μας, όπου θα μπορέσει κανείς να βρει δείγμα της δουλειάς μου. Επιπλέον, θα μαρτυρήσω πως ετοιμάζουμε μεγάλα πράγματα με την ομάδα του TWSD, ενώ παράλληλα δουλεύω κάτι πιο εκτενές. Δε λέω περισσότερα προς το παρόν…

  Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχηθώ ολόψυχα καλή επιτυχία στην Ανθολογία διηγημάτων σας και να συγχαρώ τα ιδρυτικά μέλη αλλά και τους νικητές του διαγωνισμού!

  Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την παραχώρηση της συνέντευξης!

  Β.Γ.Π. Εμείς ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δώσατε!

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή – Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here