Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Γιώργος Μπούσουλας

  Συνέντευξη – Γιώργος Μπούσουλας

  -

  Συνέντευξη – Γιώργος Μπούσουλας

  Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, θα γνωρίσουμε τον κύριο Γιώργο Μπούσουλα, συγγραφέα του βιβλίου «Η ζωή στον δυτικό Καναδά» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελκυστής.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Καλησπέρα, κύριε Μπούσουλα, σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μας διαθέτετε.

  «Η ζωή στον δυτικό Καναδά» είναι το πρώτο έντυπο βιβλίο σας. Πώς νιώσατε όταν το κρατήσατε τυπωμένο στα χέρια σας;

  Γ. Μπ.: Δεν το έχω κρατήσει ακόμη. Περιμένω να μου το στείλουν. Όταν όμως είδα πως εκδόθηκε ένιωσα ικανοποίηση, αφού γράφτηκε εν μέσω διαλλειμάτων πολλών ωρών δουλειάς.

  Διαβάζοντας το βιβλίο σας, είναι φανερό ότι δεν βρίσκετε ιδανική τη ζωή στον Καναδά και κυρίως ότι διαφωνείτε πλήρως με την άποψη πως «όλα στον Καναδά είναι καλύτερα απ’ ό, τι στην Ελλάδα, εκτός από τον καιρό». Θεωρείτε ότι υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα όσα περιμένουν να βρουν όσοι μεταναστεύουν εκεί και στα όσα τελικά συναντούν;

  Η ζωή στον δυτικό ΚαναδάΓ. Μπ.: Δεν βρίσκω τη ζωή ιδανική και διαφωνώ με την άποψη πως τα πάντα στο Καναδά είναι καλύτερα εκτός του καιρού. Γι’ αυτό έγραψα το βιβλίο, για να μάθει ο κόσμος τα καλά κρυμμένα ένοχα μυστικά αυτής της χώρας: ανασφάλιστη εργασία νόμιμη, σχέση εσόδων-κόστους ζωής, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι ναι είναι στο μεροδούλι-μεροφάι. Μη κάλυψη φαρμάκων σε πολλούς Καναδούς, απλησίαστες οδοντιατρικές υπηρεσίες, χαμηλή ποιότητα τροφίμων, έλλειψη αισθητικής, ποιότητας και πάρα πολλά ακόμη που ο αναγνώστης θα μάθει.

  Υπήρξε κάποιο έναυσμα που σας ώθησε να γράψετε το συγκεκριμένο βιβλίο ή ωρίμαζε σαν σκέψη καιρό στο μυαλό σας μέχρι να πάρετε την απόφαση;

  Γ. Μπ.: Ναι, μου πήρε καιρό μέχρι να το αποφασίσω. Σιγά-σιγά ανακάλυπτα τα κακώς κείμενα της χώρας.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Η ζωή στον δυτικό Καναδά

  Θέλετε να μας πείτε ένα στοιχείο στο οποίο υπερέχει ο Καναδάς και ένα όπου υπερέχει η Ελλάδα; Το πρώτο που σας έρχεται στο μυαλό, χωρίς σκέψη, παρακαλώ.

  Γ. Μπ.: Ο Καναδάς υπερέχει στο τρόπο απονομής των συντάξεων. Μέσω ενός αριθμού που όλοι έχουμε (sin number), ο συνταξιούχος, χωρίς καμία διαδικασία, γνωρίζει τι θα πάρει και πότε. Στην Ελλάδα, είναι πολλά. Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι η ποιότητα τροφίμων.

  Γεννηθήκατε στον Καναδά, μεγαλώσατε και σπουδάσατε στην Ελλάδα και μετά επιτρέψατε στον Καναδά για δουλειά. Αν μπορούσατε να ξαναρχίσετε από την αρχή τη ζωή σας (και φυσικά κάνοντας την παραδοχή ότι θα μπορούσατε να επηρεάσετε τις αποφάσεις των γονιών σας όσο ήσασταν ανήλικος) θα θέλατε να ξαναζήσετε τις ίδιες περιόδους στα ίδια μέρη;

  Γ. Μπ.: Θα επιθυμούσα να μην είχα ζήσει στον Καναδά, όμως δε θα γνώριζα όλες τις παθογένειες της χώρας και ίσως να μην εκτιμούσα όσο τώρα αυτά που έχει η Ελλάδα να προσφέρει στους κατοίκους της. Με αυτή την έννοια, ό, τι έγινε και δεν αλλάζει. Κρατώ την εμπειρία και σύντομα θα επιστρέψω στην Ελλάδα ώστε να απολαύσω όλα όσα στερήθηκα μακριά της. Πολλοί θα πουν ότι έχει προβλήματα, κρίση κ.λ.π. Κι ο Καναδάς έχει, απαντώ. Εκεί όμως δε θα μου λείπει ο Καναδάς, ενώ στο Καναδά η Ελλάδα μου λείπει.

  Υπάρχει στο μυαλό σας η σκέψη ή η πλοκή ενός καινούριου βιβλίου;

  Γ. Μπ.: Ναι. Το ετοιμάζω ήδη.

  Η λογοτεχνία τι θέση έχει στη ζωή σας; Περνάτε ώρες διαβάζοντας βιβλία; Ποιο είδος είναι το αγαπημένο σας, αυτό που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε;

  Γ. Μπ.: Η λογοτεχνία μου άλλαξε τη ζωή, με έβαλε σ’ έναν υπέροχο κόσμο ανταλλαγής απόψεων με σπουδαίους ανθρώπους. Αγαπημένα είναι τα ιστορικά και τα μυθιστορήματα. Δυστυχώς λόγω πολλών ωρών εργασίας, δε προλαβαίνω να διαβάσω όσο θα ήθελα.

  Μπορείτε να μας προτείνετε ένα βιβλίο ή έναν συγγραφέα που αγαπήσατε στα παιδικά ή εφηβικά σας χρόνια καθώς και στην ενήλικη ζωή σας;

  Γ. Μπ.: Σαν παιδί αγάπησα τον Έκτορα Μαλό, με το βιβλίο του «Χωρίς οικογένεια». Στα 30 μου, το Wilbur Smith με τις περιπέτειές του. Σήμερα, τον Όμηρο με την Οδύσσεια. Με τον πόθο της επιστροφής στον τόπο του κι όλα όσα προϋποθέτει ώστε να τα καταφέρει και να μη χαθεί, να μην αλλοτριωθεί. Οι έννοιες όπως θέληση, σύνεση, θάρρος, νηφαλιότητα, καθήκον, όραμα, νόστος, φρόνημα, αυτοπεποίθηση και πολλά άλλα ακόμη.

  Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσω για την ειλικρίνειά σας, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Γ. Μπ.: Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός.

  Ευχαριστούμε πολύ.

  Συνέντευξη – Γιώργος Μπούσουλας

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ