Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, 2021
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Κατερίνα Γαϊτάνου

  Συνέντευξη – Κατερίνα Γαϊτάνου

  -

  Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη συγγραφέα του βιβλίου «Κάμερα» Κατερίνα Γαϊτάνου, το οποίο βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελκυστής.

  Ρωτάει η Ελισάβετ Κόλλια

  Συνέντευξη

  Καλησπέρα. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Ποια είναι η Κατερίνα Γαϊτάνου; Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας;

  K.Γ.: Γεια σας και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Είμαι μια πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός γραπτών ιστοριών που φιλοδοξεί να γίνει συγγραφέας. Ασχολούμαι με τη συγγραφή πολλά χρόνια, αλλά η έκδοση της προσωπικής συλλογής διηγημάτων μου μετράει μόλις τέσσερις μήνες. Η συγγραφή προέκυψε κυρίως από την εσωτερική ανάγκη –εκτός από πνευματική– να έχω και μία οπτική επαφή με τις σκέψεις μου, ούτως ώστε να μπορώ να καταλάβω καλύτερα τον κόσμο γύρω μου.

  Πώς γεννήθηκε η ιδέα της συγγραφής του συγκεκριμένου βιβλίου;

  Συνέντευξη - Κατερίνα ΓαϊτάνουK.Γ.: Τα κείμενα ήταν έτοιμα από καιρό, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα και χωρίς μια αρχική κεντρική ιδέα. Σκέφτηκα να δοκιμάσω τη σύνθεσή τους σε μια συλλογή με τον τίτλο ΚΑΜΕΡΑ, διότι έχω την εντύπωση ότι θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως γραπτές «φωτογραφίες», στιγμιότυπα δηλαδή που προκύπτουν από μια σειρά αυθόρμητων σκέψεων. Κάθε διήγημα φέρει έναν δικό του τίτλο, ταυτόχρονα όμως καταγράφεται και ως «στιγμιότυπο». Η συλλογή αποτελείται από είκοσι επτά διαφορετικά στιγμιότυπα, καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που κατά κανόνα βρίσκονται αντιμέτωποι με τη ρεαλιστική πλευρά της ζωής, και συγκεκριμένα με το κομμάτι που είναι απωθητικό, ανεπιθύμητο και, ενίοτε, τρομακτικό.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Κάμερα

  Οι ιστορίες σας είναι φανταστικές ή στηρίζονται σε κάποιους υπαρκτούς ήρωες;

  K.Γ.: Είναι ένα μείγμα και των δύο: κάποιες βασίζονται σε εκατό τοις εκατό αληθινά πρόσωπα αλλά με αλλαγμένα τα προσωπικά τους στοιχεία, κάποιοι χαρακτήρες είναι εντελώς φανταστικοί και κάποιοι με στοιχεία αληθινά και μυθοπλαστικά μαζί.

  Μιλήστε μας λίγο για το βιβλίο σας. Τι θα συναντήσει στις σελίδες του ο αναγνώστης;

  K.Γ.: Πιστεύω ότι θα συναντήσει πολλά ετερόκλητα στοιχεία. Πρώτα απ’ όλα, το ύφος των διηγημάτων δεν είναι ενιαίο – υπάρχουν αφηγήσεις ρεαλιστικές, αλλά και σε πιο λυρικό στυλ. Επίσης, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση και στο περιεχόμενο: υπάρχουν διηγήματα με μαύρο χιούμορ, αρκετά που αναφέρονται στην απώλεια (είτε μιλάμε για θάνατο είτε για χωρισμό), στο πένθος, στην αυτοκαταστροφή, αλλά και στον έρωτα και την υπαρξιακή αγωνία που καθένας από εμάς βιώνει στη διαδρομή της ζωής του.

  Ως αναγνώστρια, τι βιβλία διαβάζετε; Έχετε να μας προτείνετε κάποιο βιβλίο που διαβάσατε τελευταία;

  K.Γ.: Διαβάζω πολλά διαφορετικά είδη, αρκεί το βιβλίο που θα επιλέξω να έχει έναν ενδιαφέροντα τρόπο γραφής. Με ελκύει πολύ μια πρωτότυπη ιστορία, όμως με κεντρίζει ταυτόχρονα και μια συνηθισμένη πλοκή όταν η φόρμα της και η αφηγητική ικανότητα του συγγραφέα έχει μια πρωτοτυπία ή ιδιαιτερότητα ως προς την τεχνική. Ένα από τα βιβλία που διάβασα σχετικά πρόσφατα και στο οποίο θαύμασα όλα τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά είναι «Η Γυναίκα με τα Άσπρα» του Wilkie Collins, Εκδόσεις Gutenberg. Ενώ πρόκειται για ένα βιβλίο του 19ου αιώνα, τόσο ο τρόπος αφήγησης όσο και το ξεδίπλωμα της πλοκής το καθιστούν εκπληκτικά μοντέρνο και συναρπαστικό.

  Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

  K.Γ.: Μια ακόμα συλλογή διηγημάτων κι ένα μυθιστόρημα.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  K.Γ.: Θα ήθελα να τους ευχηθώ καλές αναγνωστικές διαδρομές, γιατί το βιβλίο είναι ένα ταξίδι στο οποίο, αν αφεθείς ξεφεύγοντας από την πεπατημένη, μπορείς να πετύχεις έναν εξαγνισμό από ό,τι σε μπλοκάρει ή σε περιορίζει και να ανακαλύψεις νέα μονοπάτια σκέψης και πράξης.

  Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλή δημιουργική συνέχεια.

  K.Γ.: Ευχαριστώ κι εγώ, και με τη σειρά μου σας εύχομαι να είστε όλο και πιο δημιουργικοί κι ικανοποιημένοι από τους εκάστοτε στόχους σας.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here