Κυριακή, 5 Απριλίου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Κατερίνα Νανούρη

  Συνέντευξη – Κατερίνα Νανούρη

  -

  Συνέντευξη – Κατερίνα Νανούρη

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε την φωτογράφο Κατερίνα Νανούρη, με αφορμή το λεύκωμά της «Πριν την καραμέλα», που κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική. Διαβάστε με προσοχή τη συνέντευξη που ακολουθεί. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που με τις πράξεις τους βάζουν ένα μικρό λιθαράκι στο να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος. Η κυρία Νανούρη είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους, αλλά στην Ουγκάντα που ταξίδεψε γνώρισε και άλλους φωτεινούς ανθρώπους, και μας μιλά για αυτούς αλλά και για την εμπειρία της στην αφρικανική χώρα.

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Συνέντευξη

  Καλησπέρα σας, κυρία Νανούρη. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε με αφορμή την κυκλοφορία του λευκώματος «Πριν την καραμέλα» από την Κάπα Εκδοτική.

  Ένα ταξίδι σας στην Ουγκάντα και όλα όσα κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός σας θα συναντήσουν στις σελίδες αυτού του λευκώματος οι αναγνώστες. Πόσο καιρό κάνατε προετοιμασία για να γίνει πραγματικότητα αυτό το ταξίδι; Ποιοι ήταν οι φόβοι σας; Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η διαμονή σας εκεί;

  Κ.Ν. Καταρχάς, σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και τα ωραία λόγια. Η αλήθεια είναι ότι το ταξίδι αυτό υπήρχε στο μυαλό μου αρκετά χρόνια, όμως σε πρακτικό επίπεδο η όλη διαδικασία μού πήρε σχεδόν δύο χρόνια, με δεδομένο ότι ξεκίνησα μόνη μου την αναζήτηση από το μηδέν, δεν είχα κάποιον γνωστό που να είχε κάνει κάποιο αντίστοιχο ταξίδι ώστε να συλλέξω σημαντικές πληροφορίες, όπως στο πού θα μείνω και με ποιους. Είναι διαφορετική η διοργάνωση ενός ταξιδιού με παρέα και εντελώς διαφορετική όταν κάνεις ένα τέτοιου είδους ταξίδι μόνη σου.

  Φοβίες αρκετές! Όμως όλα πήγαν κατ’ ευχήν! Ένας άνθρωπος που έχει ζήσει στον δυτικό πολιτισμό σαφώς και θα σοκαριστεί όταν δει πως υπάρχουν άνθρωποι, οικογένειες, που ζουν σε παράγκες 2×2 χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής… Παρ’ όλα αυτά, είναι χαμογελαστοί, φιλικοί. Κι εγώ βρισκόμουν σ’ ένα πολύ φιλόξενο σπιτικό, μου πρόσφεραν απλόχερα ό,τι καλύτερο είχαν και φυσικά ένιωθα απόλυτα προστατευμένη, οπότε ως προς τη διαμονή μου δεν είχα καμιά δυσκολία, νομίζω προσαρμόστηκα αμέσως στις συνθήκες.

  Συνέντευξη – Κατερίνα Νανούρη

  Οδηγός πολύτιμος σε αυτό το ταξίδι σας ο πατέρας Αντώνιος, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να βοηθά τα ορφανά παιδιά να επιβιώσουν από την πείνα και τις αρρώστιες. Μιλήστε μας λίγο για τον ίδιο και το έργο του.

  Κ.Ν. Ο πατέρας Αντώνιος Mutyaba είναι ένας ορθόδοξος ιερέας με καταγωγή από την Ουγκάντα. Είχε έρθει στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία, σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή και μετά ακολούθησε τον δρόμο της ιεροσύνης. Μαζί με τη σύζυγό του Χαριτίνη και τα πέντε παιδιά του έμειναν αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, όμως έχοντας αποκτήσει την απαραίτητη μόρφωση και γνωρίζοντας ότι στην Ουγκάντα η εκπαίδευση είναι ιδιωτικό προνόμιο, πήραν τη μεγάλη απόφαση να γυρίσουν πίσω, προκειμένου να βοηθήσουν τα ορφανά παιδιά, τα κακοποιημένα παιδιά, τα άρρωστα παιδιά.

  Με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, προσφέρει σ’ αυτά τα παιδιά ασφαλή στέγη, τροφή, ιατρική περίθαλψη και εκπαίδευση. Αν δεν κάνω λάθος, στην παρούσα φάση τα παιδιά στο σύνολό τους πρέπει να είναι γύρω στα 1300.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο Πριν την καραμέλα

  Μια καραμέλα, που εμείς το θεωρούμε ασήμαντο γλύκισμα, για τα παιδιά εκεί είναι θησαυρός. Φαντάζομαι ότι τα συναισθήματα που βιώσατε από την επαφή σας με τα παιδιά δεν περιγράφονται με λόγια. Τι θυμάστε έντονα από τα παιδιά που συναντήσατε στα σχολεία;

  Κ.Ν. Πραγματικά συνειδητοποίησα πόσο μεγάλη “αξία” έχει τελικά μια καραμέλα! Θυμάμαι έντονα πώς με περικύκλωναν τα παιδιά, μου τραβούσαν τα χέρια, θυμάμαι τις φωνές από το δυνατό παιδικό γέλιο τους, τη φαντασία τους στο να μετατρέπουν το παραμικρό σε παιχνίδι και τα λαμπερά βλέμματά τους γεμάτα αγνότητα.

  «Αυτά τα παιδιά γελούσαν και έπαιζαν με το τίποτα», λέτε μέσα στο κείμενό σας. Η ευτυχία βρίσκεται λοιπόν στα απλά και καθημερινά; Δίνουν ένα μάθημα ζωής σε όλους εμάς του δυτικού κόσμου που έχουμε τα πάντα αλλά δεν είμαστε ευτυχισμένοι;

  Κ.Ν. Ναι, πιστεύω ότι η ευτυχία βρίσκεται στην καθημερινότητά μας, σημασία έχει εμείς να την επιλέξουμε!

  Συνέντευξη – Κατερίνα Νανούρη

  «Τα παιδιά πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Όπου και να ζουν» διαβάζω στο οπισθόφυλλο και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Πόσο εύκολο όμως είναι αυτό; Υπάρχει ελπίδα για να αλλάξει η κατάσταση που επικρατεί;

  Κ.Ν. Σίγουρα η κατάσταση που επικρατεί εκεί είναι αδιανόητα δύσκολη, δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη και δεν μπορούμε εμείς να την ανατρέψουμε, είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο. Όμως, ο καθένας από εμάς, από το δικό του μετερίζι, μπορεί να βάλει το λιθαράκι του και να βελτιώσει την καθημερινότητα αυτών των παιδιών.

  Θα πηγαίνατε και πάλι ένα νέο ταξίδι σε κάποια πόλη της Αφρικής, αν σας δινόταν η ευκαιρία; Έχετε κάποια άλλα σχέδια για το μέλλον;

  Κ.Ν. Εξαρτάται πώς εννοείτε την ευκαιρία! Αν είχα τον χρόνο, τα χρήματα και παρέα, σαφώς θα πήγαινα και σε κάποια άλλη χώρα της Αφρικής, μόνη μου δεν ξέρω αν θα ξανατολμούσα. Ελπίζω να καταφέρω να ξαναπάω στον πατέρα Αντώνιο, να δω τα ίδια παιδιά και την εξέλιξη κάποιων έργων που γίνονται εκεί.

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μας αφιερώσατε και σας εύχομαι καλή δημιουργική συνέχεια.

  Κ.Ν. Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και τη ζεστή φιλοξενία.

  (Μέρος των εσόδων από την πώληση του λευκώματος θα δοθεί για την ενίσχυση των παιδιών του χωριού Μόντε στην Ουγκάντα)

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Πηγή εικόνων: Κατερίνα Νανούρη 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here