Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Κατερίνα Θεοδώρου & Μάριος Δημητριάδης

  Συνέντευξη – Κατερίνα Θεοδώρου & Μάριος Δημητριάδης

  -

  Συνέντευξη – Κατερίνα Θεοδώρου & Μάριος Δημητριάδης 

  Ρωτάει ο Παντελής Μαυρομμάτης

  Αφού διαβάσαμε και προτείνουμε το εξαιρετικό βιβλίο ΒΡΟΧΟΣ, ζητήσαμε από τους δώδεκα συγγραφείς (έξι ζευγάρια, ένα για κάθε διήγημα) να μας περιγράψουν την εμπειρία αλλά και τις εντυπώσεις από τη μεταξύ τους συνεργασία, καθώς και το συνολικό αποτέλεσμα της συλλογής. Άκρως ενδιαφέρουσες οι απαντήσεις τους και τους ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκριση.

  Συνέντευξη

  Το σύνολο των διηγημάτων του βιβλίου «ΒΡΟΧΟΣ» αποδεικνύεται εντέλει εξαιρετικό. Δεδομένου ότι η συγγραφή της κάθε ιστορίας ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας δύο συγγραφέων και όχι μεμονωμένης δουλειάς, πόσο εύκολο ήταν για εσάς το όλο εγχείρημα και ποιες οι δυσκολίες που ενδεχομένως παρουσιάστηκαν κατά τη συνεργασία;

  Κατερίνα Θεοδώρου: Χαίρομαι που απόλαυσες το βιβλίο και σε ευχαριστώ για τη συνεχή σου στήριξη. Μιλώντας για τη δική μου περίπτωση, ομολογώ ότι στάθηκα ιδιαίτερα τυχερή. Αυτό γιατί έπρεπε να δουλέψω με τον εξαίρετο συγγραφέα και αγαπημένο φίλο, Μάριο Δημητριάδη. Ήταν κάτι που με χαροποίησε εξαρχής, γιατί αν και το κοινό μας διήγημα αποτέλεσε την πρώτη απόπειρα συνεργασίας μας, ωστόσο με τον Μάριο μας συνδέουν δεσμοί φιλίας και αμοιβαίας εκτίμησης. Τον εμπιστεύομαι απόλυτα στην κρίση του, τυγχάνει επίσης να ανταλλάσσουμε υλικό από τα γραπτά μας, επομένως στην κοινή μας προσπάθεια δεν υπήρξαν αμφιβολίες ή στιγμές αμηχανίας και διαφωνίες. Οι μόνες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν πρακτικής φύσεως λόγοι, όπως η εργασία και η οικογένεια, που απλώς επιμήκυναν λιγάκι το χρόνο που δουλέψαμε πάνω στο διήγημα.

  Μάριος Δημητριάδης: Καλησπέρα και χαίρομαι πραγματικά που σας άρεσε ο «ΒΡΟΧΟΣ». Η συνεργατική συγγραφή ήταν κάτι με το οποίο ήρθα σε επαφή ξανά στο παρελθόν μιας και έχω γράψει ένα μυθιστόρημα μαζί με τον Γιώργο Δάμτσιο. Συνεπώς, ήξερα καλά πώς λειτουργεί η όλη διαδικασία και τι δυσκολίες θα συναντήσω. Στο συγκεκριμένο διήγημα συνεργάστηκα με μια πολύ καλή φίλη και συνάδελφο, την Κατερίνα Θεοδώρου, με την οποία είχαμε άριστη συνεργασία. Δε μπορώ να πω ότι είχαμε δυσκολίες, μιας και συμφωνήσαμε σχεδόν σε όλα σχετικά με την ιστορία του Tenebrae. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα και αυτό που αποκόμισα γενικά από το concept της συνεργασίας είναι ότι αν ταιριάζουν οι ιδέες σου με το συγγραφικό σου ταίρι και διατηρείς κιόλας μια καλή φιλία, το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα καλό.

  Συνέντευξη – Κατερίνα Θεοδώρου & Μάριος Δημητριάδης

  Η λογοτεχνία φαντασίας και τρόμου θεωρείται από αρκετούς στη χώρα μας ως ένα είδος παραλογοτεχνίας, σε αντίθεση με τον κινηματογράφο και το θέατρο αντίστοιχης θεματολογίας. Θεωρείτε πως η συλλογή διηγημάτων «ΒΡΟΧΟΣ» θα μπορούσε να αντιστρέψει το κλίμα αυτό στον μέσο Έλληνα αναγνώστη;

  Κατερίνα Θεοδώρου: Πράγματι, η συλλογή αυτή είναι αναμφισβήτητα μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους αναγνώστες άλλων ειδών να πάρουν μία γεύση από την γραφή του σπουδαίου Graham Masterton, και να νιώσουν γιατί, ακόμα και μετά από τόσα χρόνια συγγραφικής πορείας, το όνομά του συνδέεται με μεγάλες συγκινήσεις και κύματα ρίγους στη χώρα μας. Επιπλέον, τα διηγήματα των εγχώριων ονομάτων που συμμετέχουν στη συλλογή έχουν δώσει επίσης ένα αξιόλογο δείγμα γραφής. Αυτό πράγματι μπορεί να οδηγήσει τον αναγνώστη που προτιμάει άλλα είδη να αναζητήσει περισσότερα από τη λογοτεχνία τρόμου και φαντασίας. Εξάλλου οι συμβολισμοί που εμπεριέχονται στις ιστορίες τρόμου μπορούν να αγγίξουν τον καθένα μας.

  Μάριος Δημητριάδης: Τόσο ο «ΒΡΟΧΟΣ» όσο και πολλές από τις νέες κυκλοφορίες στο χώρο της φαντασίας μπορούν να αντιστρέψουν αυτή τη γνώμη. Το νέο κύμα συγγραφέων, των τελευταίων χρόνων, έχει ήδη δώσει πολλούς αξιόλογους «καρπούς», ισάξιους με τίτλους του εξωτερικού, και μιλάμε πια για μια νέα εποχή στη λογοτεχνία φαντασίας στη χώρα μας, η οποία μεγαλώνει, εδραιώνεται και αποκτά την δική της ταυτότητα και κοινό. Είμαι γενικά πολύ αισιόδοξος σε αυτό το θέμα.

  Τι σημαίνει εντέλει για εσάς ο «ΒΡΟΧΟΣ»;

  Κατερίνα Θεοδώρου: Μία σπουδαία πρόκληση, την οποία αποδέχτηκα με χαρά. Μια όμορφη περιπέτεια. Πού να φανταζόμουν όταν κρατούσα τον «Παρία», φοιτήτρια τότε στην πόλη σου, Παντελή, ότι μετά από πολλά χρόνια θα έγραφα -αυτό ήρθε πολύ αργότερα- και ότι μία ιστορία μου μάλιστα θα βρισκόταν στο ίδιο βιβλίο με το διήγημα του «άρχοντα του Ψεύδ…τρόμου»! Επίσης χάρηκα πολύ το γεγονός της συνεργασίας μου με τον Μάριο Δημητριάδη και το ότι ο «Βρόχος» φτιάχτηκε με μεράκι, από τα πιο αναγνωρίσιμα και καταξιωμένα ονόματα στο χώρο του ελληνικού φανταστικού! Οπότε, οι λόγοι για να χαίρομαι που συμμετείχα στο όλο εγχείρημα είναι πολλοί!

  Σ’ ευχαριστώ πολύ και σου εύχομαι καλή επιτυχία και με τα δικά σου γραπτά!

  Μάριος Δημητριάδης: Ο Βρόχος είναι μια πολύ πρωτότυπη συλλογή, όπου αναδεικνύει το πνεύμα της συνεργασίας. Δεκατέσσερα διαφορετικά μυαλά πλέκονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν επτά συνεργατικές ιστορίες και μέσα σε αυτούς ο παγκοσμίου φήμης Graham Masterton, μας κάνει την τιμή να βρίσκεται ανάμεσά μας. Σίγουρα ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα το οποίο θα έχει ιδιαίτερη θέση στη βιβλιοθήκη μου.

  Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο μέλλον!

  Συνέντευξη – Κατερίνα Θεοδώρου & Μάριος Δημητριάδης

  Συνέντευξη Αγνή Σιούλα & Δημήτρης Δελαρούδης

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here