Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης

  Συνέντευξη – Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης

  -

  Συνέντευξη – Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης

  Μια πένα φως

  Ρωτάει ο Αλέξανδρος Δαμουλιάνος

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Ιωακειμίδη, που απαντά στις ερωτήσεις του Αλέξανδρου Δαμουλιάνου.

  Συνέντευξη

  Όσοι άνθρωποι εισέρχονται μέσα σε ψυχές και καρδιές σαν μεγάλη τελετουργία αισθήσεων καλοκαιριού, σίγουρα είναι αθάνατοι, κι όχι όπως οι θεοί που γεννιούνται με αυτό το ελιτίστικο δικαίωμα, ούτε σαν τους ήρωες οι οποίοι σκοτώνουν και σκοτώνονται προκειμένου να το κερδίσουν, αλλά μέσω της απλότητας του χαμόγελού τους, επιστρέφουν στην οικουμένη τον ήλιο που ’χε πρωτοαντικρίσει. Όταν δε, κρατούν και το «ξίφος», σφυρηλατημένο από το αίμα τους που σφάζει κάθε πίκρα, δηλαδή μια Πένα, είναι ένα προμήνυμα της αφίξεως του γένους των Ελπίδων. Ένας άνθρωπος που ’χει ευλογηθεί από τα όνειρα, υπάρχει στην ζωή του καθενός μας, και στην δική μου, ο κύριος Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης, με τον οποίο απήλαυσα μια ακόμα συζήτησή μας, με αφορμή την επανέκδοση του μυθιστορήματός του «Φόνοι στην Κρυστάλλη» από τις Εκδόσεις Πνοή, και εύχομαι μέσα απ’ αυτήν κουβέντα να δείτε τον εαυτό σας λίγο πιο φωτεινό.

  Κύριε Ιωακειμίδη, είναι πολύ μεγάλη χαρά για τους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών να φιλοξενούμε Ανθρώπους μα και Πένες με πολλά έτη φωτός εντός τους, αλλά και προσωπικά για εμένα κάθε φορά που συνδιαλέγομαι με έναν φίλο είναι από τις ωραίες στιγμές της ζωής μου.

  Εν αρχήν ην, λοιπόν, «Η γριά βαλίτσα», επακολούθησε «Η φωνή μέσα μου» και τώρα έχουμε το «Φόνοι στην Κρυστάλλη» υπό την νέα σας και μόνιμη πιστεύω εκδοτική στέγη. Δεν είναι λίγο σαν να παίζετε με μαχαίρια στον αέρα με τόσες αιφνίδιες αλλαγές θεμάτων; Το έχετε φοβηθεί ποτέ αυτό το επικίνδυνο μα και απελευθερωτικό παιχνίδι;

  Κ.Ι. Αγαπημένε μου Αλέξανδρε, αυτός είναι και ο λόγος που τα βιβλία μου γνωρίζουν επιτυχία. Είναι όλα τους διαφορετικά, αλλά γραμμένα από τον ίδιο συγγραφέα. Πολλοί αναγνώστες μπερδεύονται και με ρωτούν πώς τα καταφέρνω. Πολύ απλά δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι και να γίνομαι βαρετός. Προσπαθώ πάντα για το αντίθετο.

  Συνέντευξη – Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης

  Είναι νομίζω ώρα να πάμε στην πρώτη σας αγάπη, την υποκριτική. Είναι πιο εύκολο να υποδύεται κανείς έναν χαρακτήρα στο θέατρο ή την τηλεόραση, ή έναν χαρακτήρα σε ένα βιβλίο του;

  Κ.Ι. Νομίζω ότι είναι το ίδιο. Ό,τι αγαπάς και το κάνεις με μεράκι είναι εύκολο. Όσα χρόνια έπαιζα στο θέατρο ποτέ –ούτε μια φορά– δεν αντιμετώπισα δυσκολίες. Έτσι γίνεται και με τους ήρωες στα βιβλία μου. Τους αγαπώ. Τους νοιάζομαι. Δίνω ό,τι καλύτερο μπορώ και γι’ αυτό τους αγαπάει και το αναγνωστικό κοινό.

  «Τα δοκηθέντα ουκ ετελέσθη, των δε αδοκήτων πόρον βρήκε Θεός, όσα προσμέναμε δεν έγιναν, και για τα απρόσμενα βρήκε τρόπο ο Θεός». Αυτή η φράση από τη Μήδεια πώς και πόσο ετεροκαθορίζει ταυτοχρόνως άνθρωπο, συγγραφέα και ηθοποιό;

  Κ.Ι. Θα σου απαντήσω με μια άλλη αγαπημένη μου φράση. Δική μου και όχι από αρχαία τραγωδία. «Τα πάντα γίνονται στη ζωή, αρκεί να ξέρεις να περιμένεις». Κι εγώ έχω υπομονή. Ξέρω ότι όλα θα γίνουν, το καθετί στον χρόνο του.

   «Φόνοι στην Κρυστάλλη», λοιπόν, από τις Εκδόσεις Πνοή. Γιατί το ίδιο βιβλίο ξανά; Γιατί με τον εν λόγω εκδοτικό; Τι πιστεύετε ότι δεν πήρατε και ότι δεν δώσατε με την πρώτη έκδοση;

  Κ.Ι.  Δεν θα ήθελα να το αναλύσω πολύ. Την πρώτη φορά πούλησε πάνω από χίλια αντίτυπα. Στην πορεία όμως κάτι στράβωσε με τον τότε εκδοτικό οίκο. Το εκδοτικό μου σπίτι τα τελευταία χρόνια είναι οι Εκδόσεις Πνοή. Κυκλοφόρησε «Η γριά βαλίτσα», στη συνέχεια «Η φωνή μέσα μου» και είπαμε να επανακυκλοφορήσουμε τους «Φόνους» επειδή δεν υπήρχαν στα βιβλιοπωλεία και τους ζητούσε το αναγνωστικό κοινό. Ήδη βρισκόμαστε στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας και πάει ανέλπιστα καλά.

  «Εγώ δεν το κουνάω ποτέ απ’ το σπίτι. Φαντάζεσαι ν’ ανακαλύψει κανείς το νεκροταφείο στην πίσω αυλή;». Για ποιον λόγο κρύβουμε τον θάνατο πίσω από δικά μας πράγματα, άλλωστε κι αυτός δικός μας δεν είναι;

  Κ.Ι. Η Ηρωίδα μου… δεν είναι καθόλου συνηθισμένη. Με τον θάνατο τα έχει πολύ καλά. Τα κρύβει όλα της τα εγκλήματα για να μην μπλέξει. Ξέρει τι κάνει. Της έχω τυφλή εμπιστοσύνη.

  Συνέντευξη – Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης

  «Λάθη κάνουν όλοι οι άνθρωποι. Κανείς δεν είναι τέλειος». Τι θα ήμασταν δίχως τα λάθη;

  Κ.Ι. Τίποτα. Κανένας δεν είναι τέλειος. Όλοι οι άνθρωποι έχουν ελαττώματα. Όλοι οι άνθρωποι σφάλλουν. Όποιος πιστεύει ότι δεν κάνει λάθη, είναι βαθιά νυχτωμένος.

  Στην ματιά σας τι είναι η Ελλάδα; Και στην καρδιά σας τι είναι η Γλώσσα μας;

  Κ.Ι. Η Ελλάδα είναι η πιο όμορφη χώρα του κόσμου, σε λάθος χέρια όμως. Έχει καλλιτέχνες και επιστήμονες. Φεύγουν όμως και πάνε στο εξωτερικό για μια καλύτερη τύχη. Δυστυχώς.

  Κάπου εδώ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την πολύ ζεστή κουβέντα που είχαμε και που θαρρώ πως θα αλλάξει τον ψυχισμό πολλών συμπολιτών μας, να σας ευχηθώ ολόψυχα καλοτάξιδο το βιβλίο σας, και να σας ζητήσω απευθυνόμενος στους αναγνώστες μας να πείτε οτιδήποτε νομίζετε πως εμπεριέχει ελπίδα.

  Κ.Ι. Τίποτα δεν τελείωσε. Αύριο μια νέα μέρα ξημερώνει… Χαμογελάτε, το πιο δυνατό όπλο… να διαβάζετε βιβλία… κάνει καλό! Σε ευχαριστώ από καρδιάς, Αλέξανδρε. Πάντα επιτυχίες σού εύχομαι!

  Σας ευχαριστώ θερμά.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Πηγή εικόνας: Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here