Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη Μαρία Γεωργοπούλου & Βασίλης Κρουστάλης

  Συνέντευξη Μαρία Γεωργοπούλου & Βασίλης Κρουστάλης

  -

  Συνέντευξη Μαρία Γεωργοπούλου & Βασίλης Κρουστάλης

  Ρωτάει ο Παντελής Μαυρομμάτης

  Αφού διαβάσαμε και προτείνουμε το εξαιρετικό βιβλίο ΒΡΟΧΟΣ, ζητήσαμε από τους δώδεκα συγγραφείς (έξι ζευγάρια, ένα για κάθε διήγημα) να μας περιγράψουν την εμπειρία αλλά και τις εντυπώσεις από τη μεταξύ τους συνεργασία, καθώς και το συνολικό αποτέλεσμα της συλλογής. Άκρως ενδιαφέρουσες οι απαντήσεις τους και τους ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκριση.

  Συνέντευξη

  Το σύνολο των διηγημάτων του βιβλίου «ΒΡΟΧΟΣ» αποδεικνύεται εντέλει εξαιρετικό. Δεδομένου ότι η συγγραφή της κάθε ιστορίας ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας δύο συγγραφέων και όχι μεμονωμένης δουλειάς, πόσο εύκολο ήταν για εσάς το όλο εγχείρημα και ποιες οι δυσκολίες που ενδεχομένως παρουσιάστηκαν κατά τη συνεργασία;

  Μαρία Γεωργοπούλου: Χαίρομαι πραγματικά που σας άρεσε ο «Βρόχος». Σίγουρα όταν κάποιος ακούει πως το διήγημα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας, το πρώτο πράγμα για το οποίο αναρωτιέται είναι το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό να γίνει και αν υπάρχουν εντάσεις τη στιγμή της συγγραφής. Στην περίπτωση της συνεργασίας μου με τον εξαιρετικό Βασίλη Κρουστάλη, χαίρομαι που μπορώ να απαντήσω πως η συνεργασία μας ήταν και εύκολη και χωρίς καμία ένταση. Ο επικός τρόμος δεν ήταν ένα είδος με το οποίο είχα ασχοληθεί, αλλά τελικά, με τη βοήθεια του Βασίλη, βρήκαμε μία καλή ισορροπία και το αποτέλεσμα μας ικανοποίησε. 

  Βασίλης Κρουστάλης: Για εμένα και τη Μαρία Γεωργοπούλου ήταν κάτι εντελώς πρωτόγνωρο. Δεν είχαμε ξαναγράψει συνεργατικό διήγημα και η πρόκληση ήταν μεγάλη. Παρ’ όλα αυτά η συνεργασία μας ήταν εξαιρετική. Στην αρχή γράψαμε τη βασική ιστορία και μετά ο καθένας προσέθετε ή αφαιρούσε ό,τι θεωρούσε πως έπρεπε. Με αρκετά τηλεφωνήματα εκατέρωθεν γράψαμε μια πρωτότυπη και ανατρεπτική ιστορία με τον τίτλο «Το τελευταίο συστατικό» που πιστεύω ότι θα σας εντυπωσιάσει.

  Συνέντευξη Μαρία Γεωργοπούλου & Βασίλης Κρουστάλης

  Η λογοτεχνία φαντασίας και τρόμου θεωρείται από αρκετούς στη χώρα μας ως ένα είδος παραλογοτεχνίας, σε αντίθεση με τον κινηματογράφο και το θέατρο αντίστοιχης θεματολογίας. Θεωρείτε πως η συλλογή διηγημάτων «ΒΡΟΧΟΣ» θα μπορούσε να αντιστρέψει το κλίμα αυτό στον μέσο Έλληνα αναγνώστη;

  Μαρία Γεωργοπούλου: Είναι αλήθεια πως στη χώρα μας η λογοτεχνία φαντασίας και τρόμου θεωρείται από πολλούς ως ένα είδος παραλογοτεχνίας και θα ήθελα αυτό να αλλάξει κάποια στιγμή. Σίγουρα ο «Βρόχος» είναι μία καλή ευκαιρία να γίνει αυτό. Άλλωστε, οι περισσότεροι Έλληνες έχουν μεγαλώσει με τρομαχτικά παραμύθια και ιστορίες μυστηρίου που τους έλεγαν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συγγενείς, αλλά για κάποιον λόγο προτιμούν αυτές τις ιστορίες να τις βλέπουν σε ταινίες και όχι να τις διαβάζουν. Πιστεύω πως, αργά και σταθερά, μπορούν να εξοικειωθούν με το είδος. Βέβαια, το θέμα είναι ο μέσος Έλληνας αναγνώστης να θελήσει να κάνει αυτό το βήμα.

  Βασίλης Κρουστάλης: Σαν συγγραφέας είναι χρέος μου να παρουσιάζω καλογραμμένες και πρωτότυπες ιστορίες που στόχο έχουν να διασκεδάσουν αλλά και να προβληματίσουν τον αναγνώστη με τη θεματολογία τους. Από εκεί και πέρα, ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του αρχές και τις δικές του ανάγκες για ψυχαγωγία. Θεωρώ παιδαριώδες το να προσπαθήσω να αλλάξω την άποψη κάποιου.
  Εάν τα καταφέρω με το έργο μου θα είναι μεγάλο κέρδος για εμένα, αλλά ακόμα μεγαλύτερο για τον αναγνώστη.

  Τι σημαίνει εντέλει για εσάς ο «ΒΡΟΧΟΣ»;

  Μαρία Γεωργοπούλου: Ο «Βρόχος» για μένα είναι πολύ σημαντικός, αλλά και ένα στοίχημα. Αρχικά, λόγω θεματολογίας, με έκανε να σκεφτώ πολύ για την ανθρώπινη φύση και την αντίδρασή της στο Κακό και τον φόβο. Είναι στοίχημα, γιατί με έκανε να δοκιμαστώ σε ένα είδος διαφορετικό και απόλαυσα κάθε στιγμή της δημιουργίας αυτής. Πριν τον «Βρόχο» δεν είχα σκεφτεί την ιδέα της συγγραφικής συνεργασίας και τώρα είμαι πολύ χαρούμενη, γιατί εξαιτίας του γνώρισα καλύτερα και συνεργάστηκα με έναν εξαιρετικό συγγραφέα, καθώς και γιατί μέσα σε αυτή τη συλλογή συμμετέχουν αγαπημένοι Έλληνες συγγραφείς και φυσικά ο Masterton με την Harris. Όπως καταλαβαίνετε, ο «Βρόχος» σημαίνει πολλά για μένα και οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον εκδότη μου, που μου έδωσε την ευκαιρία να είμαι μέρος αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας συλλογής.

  Βασίλης Κρουστάλης: Για εμένα ΒΡΟΧΟΣ είναι η βαρετή καθημερινότητα. Το μόνο πράγμα που μπορεί να με σώσει από αυτή την ασφυκτική θηλιά είναι η ανάγνωση βιβλίων. Με τον ΒΡΟΧΟ θα ξεφύγετε για λίγο από την καθημερινότητα και θα ταξιδέψετε νοερά σε καταστάσεις δύσκολες και ακραίες, θα τρομάξετε και θα αηδιάσετε πολλές φορές, αλλά στο τέλος θα χαμογελάσετε ευχαριστημένοι. Ο Τρόμος είναι το μόνο συναίσθημα που προκαλεί ανακούφιση όταν τελειώνει.

  Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτή τη συνέντευξη και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο μέλλον!

  Συνέντευξη Μαρία Γεωργοπούλου & Βασίλης Κρουστάλης

  Συνέντευξη Αγνή Σιούλα & Δημήτρης Δελαρούδης

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here