Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, 2021
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τη Μαρία Ανδρικοπούλου

  Συνέντευξη με τη Μαρία Ανδρικοπούλου

  -

  Συνέντευξη με τη Μαρία Ανδρικοπούλου

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη συγγραφέα Παιδικής Λογοτεχνίας, Μαρία Ανδρικοπούλου.

  Συνέντευξη

  Καλησπέρα σας κυρία Ανδρικοπούλου και σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε.  Το βιβλίο σας «Οι μύθοι στο ρυθμό της μουσικής» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗΣ  είναι το πέμπτο κατά σειρά.  Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας;

  Μαρία ΑνδρικοπούλουΜ.Α.: Συνηθίζω να λέω ότι η φαντασία μου γεννήθηκε μαζί με το γιο μου, μια που τα δύο πρώτα μου βιβλία, το «Πάρτι γενεθλίων» και «Ο Μπλεψαράκης» βασίστηκαν σε ιστορίες που επινόησα και πρωτοαφηγήθηκα σε εκείνον τα βράδια πριν αποκοιμηθεί, παραμύθια δηλαδή για να τον καληνυχτίζω. Αυτή ήταν η αρχή.

  Για να είμαι ειλικρινής δεν είχα ονειρευτεί ποτέ να γίνω συγγραφέας, μικρή  όμως ήθελα, μεταξύ άλλων, να γίνω εκδότρια! Και φαίνεται πως, τελικά, η φιλαναγνωσία, η βιβλιοφιλία, η φιλολογία, με οδήγησαν  σχεδόν ασυνείδητα  στη συγγραφή.

  Η Ελληνική Μυθολογία είναι ιδιαίτερα αγαπητή στα παιδιά. Στο βιβλίο σας έχετε συγκεντρώσει μύθους που αφορούν στη μουσική.  Υπάρχει σκέψη να εκδοθεί και ένα δεύτερο βιβλίο με μύθους που θα αναφέρονται  σε κάποιο άλλο συγκεκριμένο θέμα;

  Μ.Α.: Συμφωνώ μαζί σας ότι η ελληνική μυθολογία γοητεύει τα παιδιά κι έχει γοητεύσει κι εμένα από μικρή, ωστόσο τον ανεξάντλητο πλούτο της τον ανακάλυψα κατά τη διάρκεια των  σπουδών μου. Η αλήθεια, είναι πως κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου «Μύθοι στο ρυθμό της μουσικής» μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και άλλες ιστορίες με κοινή  θεματική που έχουν αποτελέσει τον πυρήνα για ένα ακόμα βιβλίο, το οποίο προς το παρόν δεν έχει ολοκληρωθεί. Και υπάρχουν πολλοί ακόμα  μύθοι  όχι πολύ γνωστοί που θα ήθελα να τους μοιραστώ με τα παιδιά, κι άλλοι γνωστότεροι που θα ήθελα να τους αφηγηθώ από άλλη οπτική γωνία.

  Είναι για μένα συγγραφική πρόκληση να σταθώ με τη δική μου ματιά, να αφηγηθώ με το δικό μου τρόπο μια  χιλιοειπωμένη ιστορία, που έχει η ίδια την μακραίωνη ιστορία της.

  Η εικόνα που έχετε από τις παρουσιάσεις του βιβλίου στα σχολεία ποια είναι; Γνωρίζουν τα παιδιά την ελληνική μυθολογία ή η γνώση τους περιορίζεται σε αυτά που αναφέρει το σχολικό βιβλίο;

  Μαρία ΑνδρικοπούλουΜ.Α.: Τα παιδιά διδάσκονται στο σχολείο, στη γ’ δημοτικού, τη μυθολογία  ως εισαγωγή στην ιστορία. Ωστόσο, ακριβώς επειδή οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι ασκούν μεγάλη γοητεία στα παιδιά, αλλά και επειδή είναι κομμάτι της συλλογικής μας μνήμης, οι  μαθητές είναι ήδη εξοικειωμένοι μ αυτούς από νωρίς. Κυρίως βέβαια γνωρίζουν ιστορίες που προβάλλουν το ηρωϊκό ήθος, όπως οι άθλοι του Ηρακλή και του Θησέα, η Αργοναυτική εκστρατεία, ιστορίες από τον Τρωϊκό πόλεμο.  Γι΄αυτό και διάλεξα να μοιραστώ μαζί τους μύθους λιγότερο γνωστούς με κεντρικό άξονα τη μουσική, για το πώς συνόδευε την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα, για την επινόηση κάποιων μουσικών οργάνων, για φημισμένους μουσικούς όπως ο Ορφέας, ο Αρίωνας, ο Θάμυρις, ο Λίνος και βέβαια ο Απόλλωνας, ο θεός της.

  Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, τα παιδιά θα βρουν διάφορα παιχνίδια, σπαζοκεφαλιές, ιδέες για κατασκευές μουσικών οργάνων, αλλά και ιδέες για συγγραφή νέων μύθων από τους ήρωες που αναφέρονται στο βιβλίο σας. Σας έχει τύχει να διαβάσετε κάποιες ιστορίες παιδιών  που εμπνεύστηκαν από το βιβλίο σας;

  Μ.Α.: Εύχομαι τα παιδιά να βρίσκουν διασκεδαστικές τις δραστηριότητες που πλαισιώνουν το βιβλίο. Σε μια από αυτές, τα προτρέπω να φτιάξουν ένα δικό τους μύθο με ήρωες παράξενα πλάσματα σαν τα μυθολογικά τέρατα που γνωρίζουν από τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, μερικά από τα οποία συναντούν και στις σελίδες του βιβλίου. Η ανταπόκρισή τους είναι μεγάλη, οι ιστορίες τους πολύ διασκεδαστικές και τα τέρατά τους ευφάνταστα.

  Μου έχει  τύχει  να μου προτείνουν διαφορετικό τέλος σε κάποιους από τους  μύθους που περιλαμβάνονται στο βιβλίο.  Συχνά προσθέτουν  αστείες πινελιές και μερικές φορές έχουν δώσει τίτλους, ομολογώ,  πολύ πιο πετυχημένους από τους δικούς μου.

  Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά και περιμένουν να πάρουν σάρκα και οστά;

  Μαρία ΑνδρικοπούλουΜ.Α.: Αυτή την εποχή έχω τη χαρά να περιμένω την έκδοση  δύο βιβλίων μου που τα αγαπώ ιδιαίτερα για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Το ένα μιλάει για την αξία  της φιλίας και το άλλο για τη δύναμη της γνώσης.

  Και υπάρχει και μια ηρωίδα της ζωής που έχει στοιχειώσει τη σκέψη μου και ψάχνω να βρω τον τρόπο να την εντάξω σε κάποια ιστορία μου.

  Τι μπορεί να αποτελέσει για σας πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία μιας ιστορίας;

  Μ.Α.: Οι πρώτες μου ιστορίες εκτυλίσσονται στο βυθό, έμπνευση γι΄αυτές στάθηκε  η αγάπη μου για τη θάλασσα. Βοήθησε σίγουρα και η νησιώτικη καταγωγή μου από την πλευρά της μητέρας μου.

  Παιδικές μνήμες, αγαπημένα αναγνώσματα, μια είδηση στις εφημερίδες, ένα κοινωνικό θέμα που με έχει προβληματίσει,  ένα πρόσωπο που με έχει εντυπωσιάσει,  ακόμα και η αγάπη μου για τη σοκολάτα έχουν αποτελέσει αφορμή για να γεννηθεί στο μυαλό μου μια ιστορία.

  Συνέντευξη με τη Μαρία Ανδρικοπούλου

  Μέχρι στιγμής τα βιβλία σας απευθύνονται σε παιδιά μικρής  ηλικίας. Σας έχει περάσει από το μυαλό η σκέψη να συστηθείτε και στο εφηβικό κοινό;

  Μαρία ΑνδρικοπούλουΜ.Α.: Από τα βιβλία μου, κάποια απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας κι άλλα σε λίγο μεγαλύτερα, πάντως σε παιδιά του δημοτικού. Προς το παρόν δεν είναι στους στόχους μου η συγγραφή ενός βιβλίου που θα διαβαζόταν από εφήβους, παρότι μοιάζει προκλητικό να απευθυνθεί κανείς σε ένα κοινό που το έχει κερδίσει η εικόνα έναντι του λόγου.

  Ονειρεύομαι, όμως,  να γράψω μια ιστορία μυστηρίου για παιδιά, με γρίφους, μπόλικη αγωνία και ανατροπές,  καθώς και η ίδια ως αναγνώστρια γοητεύομαι από το λογοτεχνικό αυτό είδος.

  Τι αναζητούν τα παιδιά σε ένα βιβλίο; Τι θεωρείτε εσείς καλό βιβλίο;

  Μ.Α.: Νομίζω ότι τα παιδιά αναζητούν σύγχρονες θεματικές που άπτονται των ενδιαφερόντων τους, βιβλία που μιλούν στη γλώσσα τους και έχουν  ήρωες με τους οποίους οι μικροί αναγνώστες μπορούν να ταυτιστούν.

  Προσωπικά, θεωρώ ότι η γλώσσα είναι το πρώτιστο ποιοτικό κριτήριο της λογοτεχνίας γενικά, αλλά και ειδικότερα της παιδικής λογοτεχνίας. Είναι η αρχή του παντός. Όπως λέει η ποιήτρια Κική Δημουλά:«Οι λέξεις φταίνε. Αυτές ενθάρρυναν τα πράγματα να αρχίσουν να συμβαίνουν».

  Περαιτέρω, ένα καλό παιδικό βιβλίο πρέπει  να είναι προσεγμένο συνολικά, να είναι απαραιτήτως επιμελημένο, να είναι φροντισμένο από γραφιστικής πλευράς, ποιότητας χαρτιού, ακόμα και η γραμματοσειρά έχει τη σημασία της. Στο δε εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο, η εικονογράφηση εννοείται πως είναι εξίσου σημαντική με το κείμενο.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη θα θέλατε  να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Μ.Α.: Σε μια χώρα που λείπει η κρατική πολιτική για το βιβλίο, θα ήθελα όλο και περισσότεροι, αναγνώστες, γονείς, εκπαιδευτικοί, βιβλιοθηκονόμοι, βιβλιοπώλες, υπεύθυνοι  πολιτιστικών δράσεων  να αγκαλιάσουν το παιδικό βιβλίο, να το εντάξουν στην οικογενειακή, σχολική και πολιτιστική ζωή. 

  Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το χρόνο που μας διαθέσατε και να σας ευχηθώ καλή δημιουργική συνέχεια.

  Συνέντευξη με τη Μαρία Ανδρικοπούλου

  Επεξεργασία εικόνας: Σοφία Σαμιώτη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here