Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Μαρία Κυριαζή

  Συνέντευξη – Μαρία Κυριαζή

  -

  Συνέντευξη – Μαρία Κυριαζή

  Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρία Κυριαζή για σήμερα στη συντροφιά των Θεματοφυλάκων Λόγω Τεχνών, με αφορμή το επιτυχημένο της λογοτεχνικό ξεκίνημα «Καρδιά δυο νούμερα μικρότερη», από τις Εκδόσεις Πνοή.

  Ρωτάει η Χαρά Δελλή 

  Συνέντευξη

  Κυρία Κυριαζή, καλώς ήρθατε και καλοτάξιδο το βιβλίο σας. Εργοθεραπεία, ενασχόληση με παιδιά, ταξίδια, άθληση, διάβασμα και συγγραφή είναι κάποιες λέξεις που σας αντιπροσωπεύουν. Πόσο εύκολα όμως συνδυάζονται; Πείτε μας κάτι που είναι λιγότερο γνωστό για σας. Υπάρχουν τομείς που σας χαρίζουν λογοτεχνική έμπνευση;

  Μ.Κ.: Καλώς σας βρήκα και σας ευχαριστώ πολύ! Είναι ιδιαίτερη η τιμή και η χαρά μου που φιλοξενούμαι σήμερα εδώ!

  Η αλήθεια είναι ότι δεν συνδυάζονται πολύ εύκολα όλα αυτά. Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, αλλά και ο ρόλος μου ως μαμά, κάνουν το καθημερινό μου πρόγραμμα αρκετά φορτωμένο. Υπάρχει όμως θέληση και πάντα κάπου βρίσκεται χρόνος, έστω και ελάχιστος για να κάνω πράγματα που με ευχαριστούν και με γεμίζουν με ενέργεια.

  Η λογοτεχνική έμπνευση έρχεται και με βρίσκει μόνη της, οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη μέρα! Ακούγοντας ένα τραγούδι, οδηγώντας το αυτοκίνητό μου, ρεμβάζοντας με φόντο τη θάλασσα ή τον άνεμο που παρασέρνει τα φύλλα. Κυρίως όμως το βράδυ, την ώρα που θα πέσω να κοιμηθώ. Δεν θα κλείσω τα μάτια μου αν μέσα στο μυαλό μου δεν έχει «ολοκληρωθεί» το κεφάλαιο που θα έχω ξεκινήσει να γράφω.

  Συνέντευξη - Μαρία Κυριαζή
  Συνέντευξη – Μαρία Κυριαζή

  Μας συστήνεστε με ένα έντονο ανάγνωσμα. Πώς καταλήξατε στο συνδυασμό έρωτας/ευτυχία και νύχτα/δυστυχία; Μοιράζεστε κοινά με την πρωταγωνίστριά σας, Αθηνά; Επιλέγετε να δια-βάζετε βιβλία έρωτα, μυστηρίου και αγωνίας, οπότε ήταν γνώριμα μονοπάτια για το δικό σας μυθιστόρημα;

  Μ.Κ.: Το «Καρδιά δυο νούμερα μικρότερη» είναι ένα μυθιστόρημα με έντονα τα στοιχεία του έρωτα, της καθαρής αγάπης, της φιλίας, αλλά και του ζόφου που κρύβει μια ανθρώπινη ψυχή και όλα όσα μπορεί να συνεπάγεται αυτό, τα οποία δεν τα συναντάμε απαραίτητα στον κόσμο της νύχτας, θα ήταν άδικο να ειπωθεί αυτό. Πείνα, πόλεμοι, εκμετάλλευση ανθρώπινων ζωών και κακοποίηση σε κάθε της μορφή είναι κάποια που υπάρχουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας, δυστυχώς.

  Η Αθηνά είναι ένας χαρακτήρας που έγινε πόλος έλξης του κακού και ταλαιπωρήθηκε αρκετά μέχρι να έρθει η λύτρωση. Τα κοινά μας, ευτυχώς, είναι ελάχιστα.

  Σαν λάτρης των αστυνομικών και ψυχολογικών μυθιστορημάτων, με ένταση και αγωνία, πιστεύω πως η γραφή μου επηρεάστηκε αρκετά για την εκπόνηση αυτού του βιβλίου.

  Μίσος, ψέματα και φόβος. Τιμωρία αλλά και σωτηρία ψυχής. Παίζουν ρόλο στη ζωή σας ή στο επάγγελμά σας; Για ποια θέματα βιώνετε αγωνία κι απογοήτευση; Κάνετε λάθη εσείς; Έχετε πάθη; Τελικά, ο έρωτας σε βάζει σχεδόν πάντα σε περιπέτειες; Η προδοσία διαχειρίζεται; Ο ρομαντισμός βρίσκει χώρο στο σκοταδισμό της εποχής; Πώς;

  Μ.Κ.: Ο καθένας μας κάποια στιγμή στη ζωή του θα βιώσει και θα έρθει αντιμέτωπος με αρνητικές πράξεις και αρνητικά συναισθήματα. Η επεξεργασία τους και ο τρόπος διαχείρισής τους είναι σημαντικός. Η συναισθηματική νοημοσύνη και η ενσυναίσθηση παίζουν ρόλο σε τέτοιου είδους καταστάσεις, τόσο στον επαγγελματικό χώρο, όσο και τον προσωπικό.

  Είμαι πολύ αισιόδοξη ως άτομο, πάντα προσπαθώ να βλέπω το κάθε τι μέσα από ένα θετικό πρίσμα στη ζωή μου. Ωστόσο υπάρχουν αρκετά που με απογοητεύουν και κάποια για τα οποία αγωνιώ, είτε σε προσωπικό επίπεδο είτε σε πιο γενικό. Δεν θα αναφερθώ για να μην κουράσω, θα μείνω όμως σε ένα αρκετά κοινότυπο. Από τη στιγμή που έγινα μητέρα, εμφανίστηκαν στο προσκήνιο αγωνίες που δεν είχα φανταστεί καν ότι υπάρχουν!

  Τα λάθη και τα πάθη είναι ανθρώπινα. Προσπαθώ ο τρόπος ζωής μου, οι επιλογές και οι πράξεις μου να σέβονται αρχικά τον εαυτό μου και ύστερα τους υπόλοιπους γύρω μου.

  Ο έρωτας είναι μια περιπέτεια από μόνος του, που πρέπει να τη ζήσεις στο έπακρο! Οι μέρες που διανύουμε είναι περίεργες, δύσκολα κάποιος ικανοποιείται και συμβιβάζεται. Είναι ευλογία να βιώσεις έναν έρωτα δυνατό, αμοιβαίο, που θα ωριμάσει και θα εξελιχθεί σε βαθιά αγάπη. Όσον αφορά τη προδοσία, σίγουρα μπορεί να διαχειριστεί με πολλούς τρόπους. Προσωπικά δεν ξέρω πώς θα μπορούσα να την αντιμετωπίσω, αισθάνομαι αδύναμη μπροστά σε κάτι τέτοιο. Ίσως φταίει που κατά βάθος, και ας μην θέλω να το παραδεχτώ, είμαι αρκετά ρομαντική.

  Πιστεύετε στα παιχνίδια της μοίρας; Στη δυαδικότητα της ζωής; Οι αντιθέσεις της την κάνουν τόσο ξεχωριστή και πολύτιμη; Υπάρχει κάποιος λογοτεχνικός σας ή μη εφιάλτης; Κάποια αδυναμία σας την περίοδο της συγγραφής; Διαβάσατε κάτι τελευταία που σας ξύπνησε ευαισθησίες; Κάποια μελλοντικά σας όνειρα και φιλοδοξίες;

  Μ.Κ.: Έχω υιοθετήσει την έκφραση του Πινδάρου ότι «Οι σκέψεις μας είναι ο αρχιτέκτονας του πεπρωμένου μας». Ίσως όμως κάποια πράγματα είναι απλά γραφτό να γίνουν!

  Η δυαδικότητα υπάρχει παντού γύρω μας, το Γιν και το Γιάνγκ, δυνάμεις αντίθετες που αλληλοσυνδέονται και όταν αυτές βρίσκονται σε ισορροπία μεταξύ τους, η ζωή μας εναρμονίζεται. Θεωρώ πολύ σημαντικό να κρατάμε τις ισορροπίες στη ζωή μας, έτσι ώστε να υπάρχει ψυχική και σωματική υγεία.

  Τώρα, όσον αφορά τον λογοτεχνικό εφιάλτη, έχω έναν και αυτός είναι μήπως στερέψω από ιδέες. Φοβάμαι για τη στιγμή που θα κάτσω να γράψω και δεν θα μπορώ, η σελίδα θα μένει κενή. Εύχομαι να παραμείνει απλά εφιάλτης. Από την άλλη αδυναμίες υπάρχουν κατά την περίοδο της συγγραφής. Χρειάζεται χρόνος αρκετός για να ολοκληρωθεί ένα έργο, ο οποίος δεν είναι πάντοτε διαθέσιμος, μιας και πρέπει να μοιράζεται σε διάφορες δραστηριότητες.

  Ένα βιβλίο που διάβασα τελευταία και με έβαλε σε σκέψεις, ήταν «Η φάρμα των ζώων» του Τζωρτζ Όργουελ. Αλληγορικό και καυστικό μυθιστόρημα, που γεννά ίσως και τρόμο στην διαπίστωση της ομοιότητας της εξέλιξης της ιστορίας του βιβλίου με αυτή της κοινωνίας μας.

  Όνειρό μου είναι να βλέπω ανθρώπους ευτυχισμένους, κυρίως τα παιδιά. Φιλοδοξία μου είναι να μπορώ στο μέλλον με κάποιον τρόπο να συνεισφέρω και να ενισχύω ομάδες που το έχουν ανάγκη, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένας που θα υποφέρει από την έλλειψη βασικών αναγκών όπως είναι η τροφή, η στέγη, η υγεία.

  Χωρά η καρδιά σε καλούπια; Υπακούει στο μέτρο; Μικραίνει όταν αδειάσει συναισθηματικά; Πού καταλήξατε για το μυστήριο αυτό όργανό μας; Έχετε κάποιο όπλο ενάντια στο σκοτάδι και τη μαυρίλα που καταλαμβάνει αρκετά συχνά την ανθρώπινη υπόσταση;

  Μ.Κ.: Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν και υποστήριζαν ότι αυτό το ζωτικό μας όργανο κυριαρχείται και επηρεάζεται από τα συναισθήματά μας. Ο καθένας τα εκφράζει με διαφορετικό τρόπο, δεν υπάρχουν καλούπια σε αυτό. Και ο καθένας αντιμετωπίζει και αισθάνεται με διαφορετικό τρόπο καταστάσεις που τον στεναχωρούν.

  Δεν ξέρω από επιστημονικής πλευράς τι ακριβώς συμβαίνει όταν κάποιος νιώθει πληγωμένος, άδειος. Ο χαρακτηρισμός «καρδιά δυο νούμερα μικρότερη» σε περίπτωση μιας έντονης συναισθηματικής απώλειας ήταν μια σκέψη μου που μου ήρθε και τη διατύπωσα. Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι συναισθήματα που μας προκαλούν άγχος και θλίψη επηρεάζουν την καρδιά, μιας και ο καρδιακός ρυθμός ανεβαίνει έντονα και ένα σωρό επικίνδυνες ορμόνες εκκρίνονται!

  Το μοναδικό μου όπλο ενάντια στο σκοτάδι της ανθρώπινης υπόστασης είναι η οικογένειά μου και η ασφάλεια που μου προσφέρει. Όταν έχω τις «μαύρες» μου, μια αγκαλιά και ένα χαμόγελο αρκούν για να με κάνουν να νιώσω καλύτερα.

  Βρήκατε εύκολο να περιγράψετε τόσο ζωντανά και ρεαλιστικά τη νύχτα; Υπόκοσμος, μαφία, ναρκωτικά, βία, μαύρο εμπόριο, έγκλημα. Νιώθετε πως έχετε αντίστοιχα ένα οριακό σημείο που σπάτε όταν ξεπεραστεί; Το έχετε βιώσει; Έτυχε να πράξετε πράγματα έξω από την ιδιοσυγκρασία σας; Εσείς, πού έχετε οδηγηθεί από εντελώς δικές σας επιλογές; Μέχρι πού θα φτάνατε για να υπερασπιστείτε τους αγαπημένους σας; Μπήκατε στη θέση της ηρωίδας σας; Οδηγηθήκατε μαζί στο φινάλε της ιστορίας;

  Μ.Κ.: Το να περιγράψω τους ρυθμούς της «νύχτας» ήταν ένα κομμάτι που δεν θα πω ότι με δυσκόλεψε. Κάτι η ζωηρή μου φαντασία, κάτι κάποια αληθινά γεγονότα που μπορεί να έχω συναντήσει ή να έχω ακούσει στην μέχρι τώρα πορεία της ζωής μου, ήρθαν και έδεσαν μεταξύ τους και με βοήθησαν στο να αποδώσω ένα μέρος της.

  Αν πω ότι δεν έχω πράξει πράγματα εκτός της ιδιοσυγκρασίας μου, θα ήταν ψέματα. Έρχονται στιγμές στη ζωή μας που θα τύχει κάποια όρια να ξεπεραστούν. Παρόλα αυτά δεν έχω μετανιώσει για καμιά μου επιλογή, ακόμη και λάθος να ήταν. Όπως σοφά λένε, από τα λάθη μαθαίνουμε…

  Στη θέση της ηρωίδας μου, της Αθηνάς, μπήκα και με το παραπάνω. Έζησα μαζί της το κάθε λεπτό και βίωσα εξίσου έντονα τα συναισθήματά της. Εύχομαι να μην χρειαστεί ποτέ να ξεπεράσω αυτό το οριακό σημείο που πέρασε εκείνη, γιατί σίγουρα αν κινδυνεύσει κάποιο αγαπημένο μου πρόσωπο, τότε πιστεύω πως είμαι ικανή για τα πάντα προκειμένου να το βοηθήσω.

  Με ποιες εικόνες συμπληρώνετε το δικό σας παζλ ευτυχίας; Με ποια χρώματα; Με ποια αρώματα; Ποιο τραγούδι θα μπορούσε να “ντύσει” το βιβλίο σας μουσικά; Απολαμβάνετε την επαφή σας με το αναγνωστικό κοινό; Πού σας βρίσκει κάποιος;

  Μ.Κ.: Οι δικές μου στιγμές ευτυχίας συμπληρώνονται όταν έχω δίπλα μου αυτούς που αγαπώ, όταν μοιράζομαι μαζί τους καταστάσεις, οπουδήποτε και αν είμαι.

  Είναι πολλά τα τραγούδια που μου έρχονται στο μυαλό για να «ντύσουν» μουσικά το βιβλίο μου. Θα διαλέξω ένα που άκουγα στις αρχές της συγγραφής του, το Without you I’m nothing από Placebo και David Bowie.

  Ναι, μου αρέσει η επαφή με το αναγνωστικό κοινό. Με βοηθάει δίνοντας μου δύναμη να συνεχίσω με την αγάπη που μου δείχνει, αλλά και να προσπαθώ να γίνομαι όσο καλύτερη μπορώ, ώστε να μην το απογοητεύω. Όποιος θέλει μπορεί να με βρει και θα χαρώ πολύ να επικοινωνήσει μαζί μου στο e-mail.

  Μια ευχή για όσους ήταν μαζί μας στο εσωτερικό αυτό ταξίδι;

  Μ.Κ.: Εύχομαι από καρδιάς στο ταξίδι της ζωής τους, βαθιά να αγαπήσουν και να αγαπηθούν, είναι το μόνο που μετράει. Και να μην ξεχνάνε ότι «omnia vincit amor»!

  Σας ευχαριστούμε για όλες τις εξομολογήσεις. Να έχετε μια εξίσου δημιουργική πορεία κι έμπνευση.

  Προηγούμενο άρθροΟ Καστανάνθρωπος – Søren Sveistrup
  Επόμενο άρθροΜουσείο Ευτυχίας

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here