Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Μαρία Παγώνη

  Συνέντευξη – Μαρία Παγώνη

  -

  Συνέντευξη – Μαρία Παγώνη

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε την ποιήτρια Μαρία Παγώνη, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Αίσθησις» από τις εκδόσεις Grotesque.

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Συνέντευξη 

  Συνέντευξη – Μαρία Παγώνη

  Καλησπέρα σας, κυρία Παγώνη. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Η ποιητική συλλογή «Αίσθησις» περιλαμβάνει 71 ποιήματά σας. Πρόκειται για ποιήματα που έχουν γραφτεί σε κάποια χρονική περίοδο, υπήρχαν σε αρχεία του υπολογιστή σας;

  M.Π. Τα ποιήματα που εμπεριέχονται στη συγκεκριμένη συλλογή υπήρξαν σε αρχεία της ζώσας ζωής μου. Η χρονική περίοδος της δημιουργίας τους είναι το πριν, το τώρα και το ταξίδι τους συνεχίζεται και στο μετά, γιατί πολύ απλά δεν αποτυπώνουν μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο ή κατάσταση αλλά ένα σύνολο συναισθημάτων που υπήρχαν μέσα μου από διάφορα ερεθίσματα παρελθόντα και παρόντα. Τη δεδομένη στιγμή που τα ποιήματα ήρθαν σε επαφή με το φως της ανάγνωσης ήταν σχετικά πρόσφατα, λίγο πριν από την έκδοση του βιβλίου.

  Πώς προέκυψε η ποίηση στη ζωή σας; Τι ανάγκη ήρθε να καλύψει;

  Μ.Π. Η ποίηση είναι για μένα ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι το καθετί, υπάρχει παντού, σε ό,τι κοιτάζω, σε ό,τι νιώθω και αισθάνομαι. Κατοικεί εντός μου, είναι ο δικός μου μοναχικός δρόμος, η προέκταση του εαυτού μου, που φτάνει μέχρι εκεί που με ανταμώνω. Η στιγμή όμως που όλο αυτό έρχεται σαν έτοιμο από καιρό και μεταμορφώνεται σε λέξεις οι οποίες ποιούν εικόνες και συναισθήματα, είναι η μαγική στιγμή που όλα σαν ποτάμι ρέουν πάνω σε ένα λευκό χαρτί. Αυτή η μαγική στιγμή έρχεται να καλύψει όχι μία, αλλά πολλές ανάγκες, όπως έκφρασης, δημιουργίας, αυτογνωσίας και κυρίως επαφής με τον εαυτό μου, αλλά και με αυτούς που θα ανταμώσουν εμένα μέσα από τη γραφή μου. 

  Κύριο λόγο στην ποίησή σας έχει ο έρωτας. Η δύναμή του, η απουσία του, η προσπάθεια για λησμονιά ενός έρωτα. Τι σημασία έχει ο έρωτας στη ζωή σας;

  Μ.Π. Ο έρωτας γεννά πολλά συναισθήματα, που δεν τα διακρίνει η διάρκεια αλλά το βάθος. Τα διογκώνει, τα μεγαλοποιεί, τους δίνει διαστάσεις υπερφυσικές και γι’ αυτό και σου δημιουργεί έντονα την ανάγκη να τα ζήσεις όλα στο έπακρο, ακόμα και αυτά που γεννά η σκοτεινή πλευρά του, γιατί έτσι καταλαβαίνεις πως υπήρξε, πως είσαι ακόμη ζωντανός γιατί μπόρεσες και ένιωσες. Γιατί όταν σταματάς να νιώθεις, έχεις ήδη πεθάνει. Ως κύριο χαρακτηριστικό της ποίησης είναι το συναίσθημα, αυτό καθοδηγεί την πένα, και ο έρωτας έχει μία δυναμική που κάνει την πένα να δακρύζει ενώ ζωγραφίζει, όπως πολύ σωστά είπε και ο Τ.Σ. Έλιοτ: «Ο σκοπός της λογοτεχνίας είναι να μετατρέψει το αίμα σε μελάνι». Για μένα, ο έρωτας είναι συνυφασμένος με τη ζωή σε κάθε επίπεδο. Χωρίς έρωτα όλα είναι ασπρόμαυρα και πολλές φορές κάτι ενδιάμεσο, γκρίζα και μουντά. Κι εγώ θέλω να ερωτεύομαι τον έρωτα κι ας είναι και χωρίς φτερά, γιατί έτσι μπορώ να του φορώ τα δικά μου μέσω της ποίησης. 

  Συνέντευξη – Μαρία Παγώνη

  Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για σας; Υπάρχουν σκέψεις εκτός από την ποίηση να ασχοληθείτε και με τον πεζό λόγο;

  Μ.Π. Η έμπνευση βρίσκεται και αυτή εντός μας, απλά κάποιες φορές κρύβεται στη σκιά και εμείς μέσω των ερεθισμάτων τη φέρνουμε στο φως της. Αυτό μπορεί να είναι μια ωραία μουσική, μία όμορφη φράση, μία όμορφη εικόνα, ένα συναίσθημα, όλα μπορούν να είναι έμπνευση και όσα δεν είναι ακόμη μπορεί να γίνουν στο μέλλον. Οπότε, η έμπνευση εμπεριέχεται παντού αρκεί να μπορούμε να βλέπουμε και όχι απλά να κοιτάμε. Σχετικά με τον πεζό λόγο, έχω αρχίσει να φλερτάρω πολύ έντονα μαζί του γιατί κι εκεί μπορείς να αποτυπώσεις όλα αυτά που σε κατακλύζουν, απλά με διαφορετικό τρόπο.

  Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η σχέση του Έλληνα αναγνώστη με την ποίηση;

  Μ.Π. Δυστυχώς ανακαλύπτω επανειλημμένα πως ο Έλληνας αναγνώστης και μόνο στην επαφή του με τη λέξη «ποίηση» κρατάει μία αμυντική στάση. Κι έτσι δεν δίνουν ευκαιρία στην ποίηση να τους αγγίξει, να τους ταξιδέψει. Σηκώνουν έναν τοίχο που πολύ δύσκολα μπορείς να γκρεμίσεις ή έστω να διαπεράσεις. Και είναι τόσο κρίμα, γιατί όσα μπορεί η ποίηση να τους χαρίσει δεν θα μπορέσουν ποτέ να τα γευτούν. Καταργούν από μόνοι τους μία πόρτα που θα τους οδηγούσε να ανταμώσουν νέους ουρανούς.

  Ποια είναι τα συγγραφικά σας σχέδια για το μέλλον;

  Μ.Π. Αυτό που επιθυμώ είναι να γράφω και όσο γράφω να υπάρχω και όσο υπάρχω να συνυπάρχουμε μαζί με τη συγγραφή, να συμπλέουμε και να μαθαίνουμε μέσα από την όλη διεργασία όσα περισσότερο μπορούμε η μία για την άλλη. Στην παρούσα στιγμή έχω τελειώσει ακόμα μία συλλογή ποιημάτων, ένα παιδικό βιβλίο που βρίσκεται στη φάση της εικονογράφησης και έχω ξεκινήσει «δειλά» ένα μυθιστόρημα με θέμα έναν πλατωνικό έρωτα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Μ.Π. Να συνεχίζουν να αγαπούν την ανάγνωση, να αγκαλιάζουν τα βιβλία και τους δημιουργούς τους, γιατί το βιβλίο και η ανάγνωση μάς οδηγεί στη γνώση και η γνώση είναι δύναμη σύμφωνα με τον Φ. Μπέικον, κι εγώ θα προσέθετα «η δική μας δύναμη».

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και σας εύχομαι καλή δημιουργική συνέχεια.

  Μ.Π. Σας ευχαριστώ κι εγώ πολύ για την όμορφη και ζεστή φιλοξενία σας, καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο έργο σας.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Πηγή εικόνων: Μαρία Παγώνη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here