Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Μαρία Πέττα

  Συνέντευξη – Μαρία Πέττα

  -

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη συγγραφέα Μαρία Πέττα, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της από τις Εκδόσεις Έξη «Ελισσώ, η ορφανή κόρη».

  Ρωτάει η Ελισάβετ Κόλλια

  Συνέντευξη

  Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε.

  M.Π.: Καλησπέρα, Ελισάβετ! Ευχαριστώ για τη φιλοξενία στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών.

  Περιγράψτε μας με λίγα λόγια την υπόθεση του βιβλίου σας. Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;

  Μ.Π.: Η Ελισσώ είναι μια ιστορία-μαρτυρία μιας οικογένειας Ελλήνων από τη Γεωργία. Κατά τη διάρκεια της αφήγησης, δεν εστιάζω στα ιστορικά γεγονότα -επεξηγώ τους λόγους στον πρόλογο του βιβλίου- αλλά στην ψυχογράφηση των ηρώων και στη διαχείριση των έντονων συναισθημάτων τους μπροστά στις δύσκολες κι ανυπέρβλητες καταστάσεις που παρουσιάζονται ξαφνικά στη ζωή τους. Η τοιχογραφία του μυθιστορήματος συντίθεται από τη ζωή των βασικών προσώπων, αλλά και από ουσιώδη θέματα όπως ο αλκοολισμός, η ενδοοικογενειακή βία, η αρπαγή ενός παιδιού, και η κακοποίηση σε όλες τις εκφάνσεις της. Η Ελισσώ, που είναι και το κύριο πρόσωπο της ιστορίας, είναι ένα κορίτσι που από μικρή ηλικία ζει την απόρριψη και στη συνέχεια την εγκατάλειψη σε όλες τις μορφές της.

  Είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία όχι γιατί πρέπει, δεν μας εξαναγκάζει κανείς, απλά είναι όμορφο να ξεφεύγεις με μια ιστορία και πολύ σημαντικό όταν κάποιες από τις ιστορίες που διαβάζουμε έχουν τη δυνατότητα να μας δώσουν το έναυσμα για μια καλύτερη, ίσως και ορθότερη στάση απέναντι σε προσωπικά μας θέματα.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Ελισσώ, η ορφανή κόρη

  Πόσο δύσκολο ή εύκολο ήταν να γράψετε μια ιστορία που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα; Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να διαφοροποιήσετε την ιστορία, να την ωραιοποιήσετε όπως είπατε;

  Μ.Π.: Πιστεύω πως μια αληθινή ιστορία είναι αρκετά πιο δύσκολη από τη μυθοπλασία. Πρώτον, πατάς πάνω σε μία γραμμή από την οποία δεν πρέπει να ξεφύγεις. Πρέπει επίσης να προσέξεις να μην προσβάλλεις πρόσωπα. Ναι μεν έχεις αρχή, μέση και τέλος -κάτι που δεν έχεις και πρέπει ουσιαστικά να χτίσεις μέσα στη μυθοπλασία-, αλλά δεν έχεις τη δυνατότητα να τρέξει το μυαλό, να παρασυρθείς και να γράψεις όπως θα ήθελες. Προσωπικά μ’ αρέσει περισσότερο να διαβάζω αληθινές ιστορίες. Για το πρόσωπο που τις γράφει, όμως, εκτός του ότι είναι αρκετά δύσκολο εγχείρημα, είναι και ψυχοφθόρο, γιατί οι αληθινές ιστορίες που τραβάνε σαν μαγνήτης είναι αυτές που έχουν να πουν κάτι συγκλονιστικό και πιστέψτε με, χρειάζονται περίσσια ψυχολογικά αποθέματα για να τα εξιστορήσεις, αφού βιώνεις ξανά και ξανά τον πόνο των «ηρώων» σου.

  Αυτό που με ώθησε να «ωραιοποιήσω» κάποια γεγονότα ήταν γιατί σαν άνθρωπος δεν μπορούσα να τα δεχτώ, όπως δεν μπορούσα να δεχτώ και τις συμπεριφορές κάποιων προσώπων. Προσπάθησα να τα «δικαιολογήσω», δίνοντάς τους ένα διαφορετικό ιστορικό, ώστε να τα αποδεχτώ προτού τα εναποθέσω στο χαρτί.

  Πόσο χρονικό διάστημα χρειαστήκατε για τη συγγραφή του βιβλίου;

  Μ.Π.: Το ξεκίνησα πριν δέκα χρόνια, γράφοντας ουσιαστικά μόνο σημειώσεις. Είχα γράψει τότε περίπου 30 σελίδες. Όταν αποφάσισα πως ήμουν έτοιμη να το γράψω, το τέλειωσα μέσα σε τρεις μήνες.

  Συνέντευξη – Μαρία Πέττα

  Ποιον από τους ήρωες του βιβλίου αγαπήσατε ή αντιπαθήσατε περισσότερο και γιατί;

  Μ.Π.: Ασυζητητί την Ελισσώ αλλά και τον αφανή ήρωά μου, τον Κωστάκη… Χωρίς τον Κωστάκη ίσως η ιστορία των ηρώων να ήταν εντελώς διαφορετική… Αντιπάθησα πολλούς προτού ολοκληρώσω την ιστορία, αργότερα όμως, όταν τους «χρωμάτισα» το παρελθόν, τότε τους δέχτηκα και τους δικαιολόγησα. Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε ιστορία να γράψω, σωστά;

  Πέρασαν αρκετά χρόνια από την έκδοση του προηγούμενου βιβλίου σας. Ποιος ήταν ο λόγος; Πιστεύετε ότι είναι λάθος οι συγγραφείς να εκδίδουν ένα βιβλίο τον χρόνο;

  Μ.Π.: Ναι, όντως. Βασικά δεν σταματώ ποτέ να γράφω. Έχω πολλές ιστορίες φυλαγμένες στον υπολογιστή μου. Αλλά θέλω τον χρόνο μου για να τις ολοκληρώσω. Ξέρω πως όταν ξεκινήσω, θα γράφω από το πρωί μέχρι το βράδυ και οι υποχρεώσεις δεν μου το επιτρέπουν. Πολλές φορές είναι και η αναβλητικότητα. Συγχαίρω τους συγγραφείς που μπορούν να ολοκληρώνουν βιβλία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς βέβαια οι ιστορίες τους να είναι εκβιαστικά γραμμένες ή χιλιοειπωμένες με διαφορετικό τρόπο. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, ο κάθε συγγραφέας και άνθρωπος λειτουργεί όπως αισθάνεται και αυτό είναι σεβαστό από όλους.

  Αυτή την περίοδο γράφετε κάποιο άλλο βιβλίο;

  Μ.Π.: Ναι. Βέβαια.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Μ.Π.: Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αγάπη, την εμπιστοσύνη και τη στήριξη.

  Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας.

  Μ.Π.: Εγώ σας ευχαριστώ για την όμορφη συζήτηση και τη φιλοξενία.

  Πηγή εικόνων: Μαρία Πέττα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here