Συνέντευξη – Μαριάνθη Πλειώνη
Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου
Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών φιλοξενούμε την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Μαριάνθη Πλειώνη. Ελάτε να τη γνωρίσουμε.
Συνέντευξη
Καλησπέρα σας, κυρία Πλειώνη. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πριν λίγους μήνες, μας συστηθήκαμε με το βιβλίο σας «Τα φτερά της Ελπίδας», ένα βιβλίο από τις εκδόσεις Ροές, με ποιήματα για παιδιά. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας και τι σημαίνει ποίηση για σας;
Μ.Π. Σας ευχαριστώ κι εγώ για την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα και τη χαρά να πω λίγα λόγια για τα βιβλία μου.
Έγραφα από μαθήτρια του Δημοτικού, ποιήματα και μικρές ιστορίες με θέματα από τη φύση και τις ομορφιές της. Όταν σε κάποιον ενδοσχολικό διαγωνισμό ένα ποίημά μου διακρίθηκε και βραβεύτηκε, ένα όνειρο γεννήθηκε κι έμεινε στο μυαλό μου για πολλά χρόνια: Να γράψω κάποτε ένα δικό μου βιβλίο. Με πολλή χαρά και συγκίνηση είδα το όνειρο αυτό να πραγματοποιείται με την έκδοση της ποιητικής μου συλλογής από τις εκδόσεις Ροές, στην οποία υπάρχουν 26 ποιήματα για παιδιά, που χρόνια είχα κρυμμένα στο συρτάρι ή έγραψα αργότερα για τους μαθητές μου οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι μου αναγνώστες.
Η ποίηση είναι για μένα ένα ταξίδι του μυαλού και της καρδιάς, που ανοίγει δρόμους διαφυγής από την καθημερινότητα. Όταν γράφω ποιήματα για τα παιδιά, μεταφέρομαι στον μαγικό τους κόσμο και γεμίζουν τα μάτια μου χρώματα και εικόνες.

Διαβάζοντας το βιβλίο σας, ένιωσα ότι υπάρχει ελπίδα για καλή παιδική ποίηση. Θεωρώ ότι σήμερα δεν εκδίδονται πολλά βιβλία με παιδικά ποιήματα σε σχέση με το παραμύθι, τις ιστορίες βραχείας φόρμας και το παιδικό μυθιστόρημα. Ισχύει αυτό ή εγώ κάνω λάθος;
Μ.Π. Πράγματι δεν εκδίδονται πολλά βιβλία με παιδικά ποιήματα σε σχέση με παραμύθια, ιστορίες και μυθιστορήματα. Οι εκδότες είναι πάντα επιφυλακτικοί ως προς την έκδοση μιας ποιητικής συλλογής. Ίσως γιατί και οι γονείς δεν επιλέγουν ένα βιβλίο με ποιήματα για τα παιδιά τους με τόση ευκολία όσο ένα βιβλίο με παραμύθια. Επειδή δεν υπάρχει η ανάλογη εξοικείωση με την ποίηση, και τα σχολικά βιβλία έχουν πολύ λίγα ποιήματα σε σχέση με τα πεζά κείμενα, επικρατεί η αντίληψη πως η παιδική ποίηση είναι στίχοι αφελείς κι απλοϊκοί και το παιδί δεν έχει να κερδίσει κάτι διαβάζοντας ποιήματα. Ευθύνη για την εσφαλμένη αυτή εντύπωση έχουμε κι εμείς οι εκπαιδευτικοί. Κι όμως, η ποίηση έχει δύναμη και η συμβολή της στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης του παιδιού είναι μεγάλη.
Η ποίηση σε ταξιδεύει, εξάπτει τη φαντασία, γίνεται παιχνίδι, διαμορφώνει τον λόγο, γραπτό και προφορικό, δημιουργεί και απελευθερώνει συναισθήματα. Ας μην ξεχνάμε την πρώτη μας επαφή μ’ ένα εξαιρετικό είδος ποίησης, που είναι τα νανουρίσματα.
Εκτός από τα πολύ όμορφα ποιήματα, τα παιδιά θα συναντήσουν στο βιβλίο και πανέμορφες εικόνες που συνοδεύουν τα ποιήματα, από την εικονογράφο Αθηνά Πετούλη. Μιλήστε μας λίγο για αυτή τη συνεργασία με την κυρία Πετούλη.
Μ.Π. Με την Αθηνά γνωριστήκαμε από το διαδίκτυο όταν εικονογράφησε ένα ποίημά μου με τον τίτλο «Μικρό ταξίδι» για τη σελίδα παιδικής λογοτεχνίας «Ένα κείμενο μια εικόνα». Από τότε άρχισε το κοινό μας ταξίδι στην παιδική ποίηση. Όταν αποφάσισα τα ποιήματα που είχα γράψει να βγουν στο φως, χωρίς δεύτερη σκέψη τής πρότεινα να τα εικονογραφήσει, και οι εικόνες της πραγματικά ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Δούλεψε με αγάπη πάνω σε κάθε στίχο, έδωσε πνοή στις λέξεις και το αποτέλεσμα μού έδωσε μεγάλη χαρά. Την ίδια χαρά βλέπω και στα μάτια των μαθητών μου όταν, στο πρώτο ξεφύλλισμα της συλλογής πριν την ανάγνωση των στίχων, επεξεργάζονται τις εικόνες! Η συνεργασία μας πια κυλάει σαν το γάργαρο νερό. Μου στέλνει εικόνες, γράφω στίχους και το αντίστροφο. Έτσι έχουμε έτοιμη μια ακόμη συλλογή που ελπίζω πως κάποια στιγμή θα τη δούμε σε έντυπη μορφή!
Εκτός από παιδική ποίηση, έχουμε διαβάσει δικά σας κείμενα σε διάφορες ηλεκτρονικές σελίδες. Υπάρχουν σκέψεις για να γράψετε κάποιο παραμύθι, μια ιστορία βραχείας φόρμας, κλπ; Η καθημερινή σας ενασχόληση με τα παιδιά αποτελεί πηγή έμπνευσης;
Μ.Π. Μου αρέσει να γράφω και να πειραματίζομαι με διαφορετικά είδη.
Έτσι προκύπτουν διηγήματα, μικρές ιστορίες, ποίηση χαϊκού, παραμύθια, που δημοσιεύονται σε διάφορες ηλεκτρονικές σελίδες. Έχω ήδη έτοιμο ένα έμμετρο παραμύθι με θέμα τα όνειρα και την αξία της φιλίας που περιμένει υπομονετικά τη σειρά του.
Οι μικροί μου μαθητές αποτελούσαν κι εξακολουθούν να αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης με τα καμώματα και τις σκανταλιές τους, με τα χαμόγελα και τα παιχνίδια τους. Έγραφα πάντα μέσα στην τάξη, θέλοντας πολλές φορές να διασκεδάσουμε, να χαρούμε και να διοχετεύσουμε την ενέργειά μας με τρόπο θετικό. Κι επειδή εδώ και δέκα χρόνια υποστηρίζω μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και αναπηρία, αποτελούν και κίνητρο για μένα, να μη σταματώ να γράφω, προκειμένου να βρίσκω πάντα έναν τρόπο μέσω των κειμένων ή των ποιημάτων να τους προσεγγίζω και να τους βοηθώ πιο αποτελεσματικά

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αρινόη ένα ακόμα βιβλίο σας, με διηγήματα αυτή τη φορά, σε συνεργασία με την κυρία Μαριάνθη Παπάδη. Μου άρεσε πολύ ο τίτλος του βιβλίου «Δυο Μ στους ίσκιους της Αγάπης» καθώς και το εξώφυλλο. Θέλετε να μας πείτε πώς γεννήθηκε το συγκεκριμένο βιβλίο;
Μ.Π. Τα «Δύο Μ στους ίσκιους της αγάπης» προέκυψαν από τα αρχικά των ονομάτων μας, και είναι μια συλλογή διηγημάτων με θέμα την αγάπη που προσφέρει τον ίσκιο της να ξαποστάσουμε, αλλά κι αν ακόμα συναπαντηθεί με σκιές, βρίσκει τον τρόπο να βγει στο φως. Στόχος μας ήταν, το καλοκαίρι του 2016 που ξεκινήσαμε να τις γράφουμε, να μιλήσουμε για την αγάπη και να φανερώσουμε όσες περισσότερες πτυχές της μπορούσαμε.
Την πλατωνική, αγνή αγάπη, την μητρική, την παθολογική, την αγάπη των συντρόφων μετά από πολλά χρόνια, την αρρωστημένη και καταστροφική αγάπη. Η συλλογή αποτελείται από 14 ιστορίες οι οποίες ανά δύο έχουν κοινό θέμα και υπάρχει στην εισαγωγή τους ένα ποίημα χαϊκού, γραμμένο από εμάς, που δίνει το στίγμα του κειμένου που ακολουθεί. Το θαυμάσιο εξώφυλλο φιλοτεχνήθηκε από έναν νέο, ταλαντούχο ζωγράφο, τον Άρη Πασματζή, και η ποιοτική επιμέλεια του βιβλίου εξωτερικά κι εσωτερικά έγινε από τον Δημήτρη Βλάχο και τη Ντένυ Κεφαλά των εκδόσεων Αρινόη.
Ως αναγνώστρια η Μαριάνθη Πλειώνη τι διαβάζει; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι της συγγραφείς;
Μ.Π. Διαβάζω τα πάντα, με ιδιαίτερη προτίμηση στα κοινωνικά-ιστορικά μυθιστορήματα και τα αστυνομικά. Αγαπημένοι μου συγγραφείς είναι ο Μ. Καραγάτσης, ο Παύλος Μάτεσις και ο Γιάννης Ξανθούλης.
Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;
Μ.Π. Συνδυάζοντας τους τίτλους από τα δύο μου βιβλία, εύχομαι στους αναγνώστες σας να ονειρεύονται, να ταξιδεύουν πετώντας με τα φτερά της ελπίδας, μακριά από τις σκιές, ξαποσταίνοντας στους ίσκιους της αγάπης.
Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που μας διαθέσατε και σας εύχομαι να είναι καλοτάξιδα τα βιβλία σας. Καλή δημιουργική συνέχεια.
Μ.Π. Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ!
Συνέντευξη – Μαριάνθη Πλειώνη
Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα
Επεξεργασία εικόνας: Στέλλα Στραύκου