Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη Μαρίνα Φραγκεσκίδου

  Συνέντευξη Μαρίνα Φραγκεσκίδου

  -

  Συνέντευξη Μαρίνα Φραγκεσκίδου

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε τη συγγραφέα Μαρίνα Φραγκεσκίδου, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της παιδικού βιβλίου «Λίνος ο δρακουλίνος» από τις εκδόσεις Πνοή.

  Συνέντευξη

  Η συγγραφέας μάς τιμά, καθώς αυτή η συνέντευξη είναι η πρώτη φορά που μιλά για το νέο της βιβλίο, και ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό τόσο τη συγγραφέα όσο και τον εκδοτικό οίκο Πνοή.

  Καλησπέρα, Μαρίνα. Μεγάλη χαρά μού δίνει αυτή η συνέντευξη. Είχαμε μιλήσει πριν δύο χρόνια, με αφορμή τότε την κυκλοφορία του πρώτου σου βιβλίου, «Η κουτσή κιθάρα», από τις εκδόσεις Πνοή. Τώρα κρατάς στα χέρια σου το δεύτερο παιδικό βιβλίο, με τίτλο «Λίνος ο δρακουλίνος». Μίλησέ μας λίγο για τον νέο σου ήρωα. Ποια ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί αυτό το βιβλίο;

  Συνέντευξη Μαρίνα ΦραγκεσκίδουΜ.ΦΡ. Αγγελίνα μου, χαίρομαι πολύ που ξανασυναντιόμαστε. Από την Κουτσή Κιθάρα στον Λίνο τον δρακουλίνο. Ο Λίνος μου γράφτηκε πολύ πριν την Κουτσή Κιθάρα, αλλά τώρα έφτασε η στιγμή του. Αυτόν τον ήρωα τον γέννησε η κόρη μου, η Ναταλία. Ένα βράδυ –πριν περίπου 4 χρόνια– όταν ο άντρας μου έλειπε για δουλειά, αρχίσαμε να λέμε μια ιστορία για να την αφιερώσουμε στον μπαμπά. Εκείνο το βράδυ, λοιπόν, γεννήθηκε ο Λίνος και ο Σάκης, ο κολλητός του, ένα κουνέλι. Οι μικρές κοιμήθηκαν και εγώ ενθουσιάστηκα τόσο πολύ με αυτούς τους ήρωες, που το ίδιο βράδυ ολοκλήρωσα το παραμύθι. Ποιος είναι ο Λίνος; Ο πιο γλυκός δράκος του κόσμου. Έχει τόση ενσυναίσθηση όσο κανένας άλλος. Ενώ διώκεται από τη χώρα των Δράκων λόγω μιας αδυναμίας του, μαθαίνει μέσα από τις περιπέτειές του πόσο σημαντικό είναι τελικά να έχεις υπομονή, επιμονή και να είσαι συγκεντρωμένος σε έναν στόχο. Ο χρόνος είναι διαφορετικός για τον καθένα μας και η πίεση που ασκείται από το περιβάλλον συχνά δεν ωφελεί, αντίθετα μεγεθύνει τα ασήμαντα. Κι όλα αυτά, μας τα φανερώνει ο Λίνος με τους φίλους του.

  Εκτός από την κεντρική παρουσίαση του βιβλίου σου στην Αθήνα, έχετε προγραμματίσει κι άλλες παρουσιάσεις σε βιβλιοπωλεία, σχολεία, για να γνωρίσουν τον Λίνο οι μικροί σου φίλοι;

  Μ.ΦΡ. Ναι. Στόχος είναι πάντα η ιστορία να μεταφέρεται σε όσες περισσότερες παιδικές ψυχούλες γίνεται – και όχι μόνο. Έχοντας ήδη προγραμματίσει παρουσιάσεις σε κάποια σχολεία και βιβλιοπωλεία, το πρόγραμμα συνεχίζει να χτίζεται, σε συνεννόηση με τον εκδοτικό.

  Τα δύο τελευταία χρόνια που βρίσκεσαι στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, έχεις εισπράξει πολλή αγάπη από τα παιδιά. Αυτό, εκτός από μεγάλη χαρά, σου δημιουργεί και ένα «άγχος» για κάθε νέο ήρωα που δημιουργείς; Τι επιδιώκεις να προσφέρεις στους μικρούς σου αναγνώστες μέσα από τις ιστορίες σου;

  Συνέντευξη Μαρίνα Φραγκεσκίδου

  Μ.ΦΡ. Η αλήθεια είναι πως εισέπραξα τόση αγάπη μέσω της Ρουζ, της Κουτσής Κιθάρας, που μέσα μου –δεν θα σου κρύψω– αγχώνομαι για το αν ο Λίνος μου αγαπηθεί τόσο. Μα η αλήθεια είναι πως αυτός ο ήρωας, παρόλο που πέρασε μέσα από μεγάλες φουρτούνες μέχρι να καταφέρει να αποτυπωθεί στο χαρτί, με έμαθε τι εστί τελικά υπομονή. Κι αυτό με έκανε να τον αγαπήσω περισσότερο. Πραγματικά τον λατρεύω. Και είναι σημαντικό να μπορείς να αγαπήσεις τον ήρωά σου, γιατί έτσι μπορείς και να τον υποστηρίξεις. Η αλήθεια είναι πως δεν επιδιώκω κάτι συγκεκριμένο μέσα από τις ιστορίες μου. Αυτό που θέλω είναι τα παιδιά, διαβάζοντας το παραμύθι να περνάνε όμορφα, και η κάθε ιστορία να τους δίνει θάρρος και πίστη στον εαυτό τους. Είναι τόσο σημαντικό να έχει ένας άνθρωπος αυτοπεποίθηση. Γλυτώνει από πολλά στη ζωή.

  Ξέρω ότι έχεις ακόμα μια μεγάλη αγάπη. Αναφέρομαι στο θέατρο. Έχεις γράψει τρία θεατρικά έργα με τον Στέλιο Θεοχάρους, ενώ τελευταία σου δουλειά είναι η απόδοση στα Κυπριακά του θεατρικού έργου «Βάφ’ τα μαύρα» των Ρέππα – Παπαθανασίου. Μίλησέ μας λίγο για το θεατρικό έργο.

  Μ.ΦΡ. Το «Βάφ΄τα μαύρα αλά κυπριακά» το αγαπώ. Το είχα δει όταν ανέβηκε στην Αθήνα και το λάτρεψα από την πρώτη στιγμή. Δεν χρειάζεται να μιλήσω εγώ για τις θεατρικές δουλειές των Ρέππα – Παπαθανασίου. Οι άνθρωποι είναι εγγύηση. Επομένως, το να πάρω στα χέρια μου κείμενό τους και να το προσαρμόσω στην κυπριακή πραγματικότητα ήταν για μένα μια πινελιά ευτυχίας. Διασκέδασα την κάθε ατάκα και ερωτεύτηκα ΟΛΟΥΣ τους ήρωες.

  Συνέντευξη Μαρίνα Φραγκεσκίδου

  Θα είμαι ευγνώμων για πάντα στον φύλακα-άγγελό μου που με πρότεινε και στον κύριο Κώστα Καζάκα (ηθοποιό και σκηνοθέτη της παράστασης) που με εμπιστεύτηκε, όπως επίσης και στον παραγωγό κύριο Πάνο Στρούθο, που μου έδωσε το πράσινο φως. Έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, και τα σχόλια που εισπράττω με γεμίζουν με τόση χαρά. Το έργο είναι μια μαύρη φαρσοκωμωδία.

  Ένας μεγαλοεπιχειρηματίας πεθαίνει και η μέρα της κηδείας δεν πραγματοποιείται όπως προγραμματίστηκε και επικρατεί μια αναμπουμπούλα. Μέσα σε όλα αυτά, ο υπάλληλος του γραφείου κηδειών χάνει τα κλειδιά του γραφείου, επομένως το φέρετρο καταλήγει στο σπίτι του αποθανόντος. Εκεί έχουμε μια πρώην γυναίκα, τη νυν, έναν γιο, μια κόρη, έναν γαμπρό, μια κουτσομπόλα γειτόνισσα, μια γκόμενα, τον υπάλληλο του γραφείου και έναν αστυνομικό. Τι μπορεί να συμβεί; Ό,τι έχετε φανταστεί και άλλα τόσα απρόσμενα.

  Έχεις ασχοληθεί σχεδόν με όλα τα λογοτεχνικά είδη. Καθώς μεγαλώνουν οι δυο κόρες σου, έχεις σκεφτεί να γράψεις και βιβλία για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά ή για εφηβικό κοινό;

  Μ.ΦΡ. Όχι, δεν έχω σκεφτεί τίποτα. Δεν σκέφτομαι γενικώς πριν γράψω κι αυτό δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό. Έτσι λειτουργώ. Ο ήρωας έρχεται από μόνος του στο μυαλό μου και το ταλαιπωρεί μέχρι να τον αποτυπώσω. Δεν έχω ιδέα τι θα συμβεί στο μέλλον. Αν έχω ερεθίσματα διαφορετικά από τα σημερινά, μπορεί και να γράψω άλλου είδους βιβλία.

  Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σε βασανίζουν γλυκά και περιμένουν υπομονετικά να πάρουν σάρκα και οστά;

  Μ.ΦΡ. Δεν νομίζω να υπάρχει συγγραφέας που απαντάει όχι σε μια τέτοια ερώτηση. Ήρωες πολλοί, ποιος θα επικρατήσει στο τέλος θα δούμε, γιατί για την ώρα γίνεται μάχη.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα ήθελες να πεις κάτι στους αναγνώστες μας;

  Μ.ΦΡ. Να διαβάζουν. Ό,τι τους ευχαριστεί. Φτάνει να διαβάζουν.

  Να σε ευχαριστήσω για τον χρόνο που μου αφιέρωσες και να ευχηθώ στον Λίνο σου να έχει καλό ταξίδι και να ανατυπωθεί πολλές φορές. Καλή δημιουργική συνέχεια.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Πηγή φωτογραφιών: Μαρίνα Φραγκεσκίδου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here