Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη με την Έλενα Λιάτου

  Συνέντευξη με την Έλενα Λιάτου

  -

  Συνέντευξη με την Έλενα Λιάτου

  Ρωτάει η Βίκυ Δελλή

  Οι Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών νιώθουν ιδιαίτερη τιμή που φιλοξενούν την αξιόλογη συγγραφέα παιδικών παραμυθιών, Έλενα Λιάτου και την ευχαριστούν θερμά για την παραχώρηση της συνέντευξης που ακολουθεί.

  Συνέντευξη

  Ποιο ήταν το κίνητρο για να ξεκινήσετε τη  συγγραφή;

  Ε.Λ.: Το κίνητρο για να αρχίσω τη συγγραφή ήταν και είναι τα παιδιά. Από τα παιδιά αρχίζουν όλα. Τα παιδιά είναι πηγή ζωής. Έχουν τόσα να μας πουν και εγώ είμαι πάντα εκεί για να τα ακούσω, να  αφουγκραστώ τον ήχο της ψυχής τους, να μιλήσω μαζί τους, να ψάξουμε λύσεις, να δημιουργήσουμε, να ταξιδέψουμε στον κόσμο της φαντασίας. Ξεκίνησα να γράφω ύστερα από την παρότρυνσή τους. Όταν τους διάβαζα στην τάξη ιστορίες μου, μου έλεγαν:

  «Κύρια Έλενα, γράφετε πολύ όμορφα. Πρέπει να γίνετε συγγραφέας».

  Ακολούθησα λοιπόν το ένστικτό τους και τη συμβουλή τους. Τα ευχαριστώ!

  Αντιμετωπίσατε τυχόν προβλήματα κατά την έκδοση των παιδικών παραμυθιών;

  Ε.Λ.: Ο χώρος των εκδόσεων είναι πολύ δύσκολος, μακρύς, γεμάτος εμπόδια, δυσκολίες, γκρεμούς και απότομες στροφές.

  Η ανάβαση είναι δύσκολη. Απαιτεί καθημερινό αγώνα, προσπάθεια, συνεχή επικοινωνία με εκδότες, παρακολούθηση εργαστηρίων δημιουργικής γραφής για να εξελιχθεί το ταλέντο που διαθέτει κάποιος και ασταμάτητο γράψιμο, εξάσκηση. Έχει απογοητεύσεις και υπάρχει η εκμετάλλευση πολλές φορές.

  Πίστη, ελπίδα και όραμα ότι μπορεί να πετύχει, είναι τα εφόδια για ένα συγγραφέα. Το πρώτο μου βιβλίο εκδόθηκε το 2004. Από τότε, γράφω ασταμάτητα!

  Υπάρχει ηθική και οικονομική υποστήριξη από την οικογένειά σας ή το φιλικό σας περιβάλλον, όσον αφορά το συγγραφικό σας έργο;

  Ε.Λ.: Στηρίζω μόνη μου τα όνειρά μου, βασισμένη στην εσωτερική μου δύναμη που αντλώ από το Θεό και την αγάπη των παιδιών. Παίρνω τεράστια δύναμη από τα καθάρια παιδικά μάτια τους, κάθε φορά που τα κοιτώ. Η λάμψη που εκπέμπουν όταν τους διαβάζω τις ιστορίες μου, είναι για μένα ηθική ικανοποίηση και με πάει παραπέρα, μου δίνει ώθηση να συνεχίσω να γράφω.

  Γεννηθήκατε στο όμορφο Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Περάσατε όμορφα και ανέμελα παιδικά χρόνια; Ξεχωρίζετε κάποια όμορφη παιδική ανάμνηση για να την μοιραστείτε μαζί μας;

  Ε.Λ.: Η Κεφαλονιά, αυτό το υπέροχο νησί, περιτριγυρισμένο από το μπλε της θάλασσας και το γαλάζιο του ουρανού, είναι η πατρίδα μου.

  Γεννήθηκα στο όμορφο Ληξούρι και τα παιδικά μου χρόνια κύλησαν ανέμελα στη φάρμα που είχαμε.

  Υπήρχαν οικονομικές δυσκολίες όμως, η αγάπη περίσσευε και κάλυπτε τις ελλείψεις.

  Δεν θα σβήσει από τη μνήμη μου, μια όμορφη παιδική ανάμνηση, την οποία πρόσφατα αποτύπωσα στο συλλογικό βιβλίο «Μικρές ιστορίες για μεγάλους» Eκδόσεις Εντύποις.

  Ήμουν περίπου 4 χρονών και λαχταρούσα τόσο να δω το μεγάλο καράβι που έχει έρθει από τον Πειραιά για να φέρει εμπορεύματα. Όσο κι αν παρακάλεσα τον πατέρα μου να με πάρει μαζί του, με το κάρο όπου θα πήγαινε για δουλειά, στάθηκε αδύνατον. Εγώ όμως ήμουν αποφασισμένη. Ήθελα να κυνηγήσω το όνειρό μου. Βρήκα την κατάλληλη ευκαιρία και φεύγοντας κρυφά από τη μητέρα μου, ξεκίνησα για το λιμάνι.

  Συντροφιά μου πήρα ένα ξύλινο καροτσάκι αυτοσχέδιο που μου είχε φτιάξει ο παππούς, μαζί με την Πατατούφα, την πάνινη κούκλα μου.

  Ακολουθούσα τη διαδρομή ποτάμι-ποτάμι, που ήξερα ότι έκανε ο πατέρας, πατώντας πάνω στις μεγάλες ροδιές που άφηνε πίσω του το κάρο.

  Προχωρούσα ενθουσιασμένη, με δυο φτερά στους ώμους από τη χαρά μου. Φτάνοντας στη γέφυρα, στο κεντρικό δρόμο, με σταμάτησε η φουρνάρισσα, η κυρία Δήμητρα και σαν της είπα τον προορισμό ειδοποίησε αμέσως τον πατέρα μου να με παραλάβει.

  Το όνειρό μου είχε πραγματοποιηθεί.

  Κατάφερα να δω το μεγάλο καράβι! Πάντα, πορεύομαι με οδηγό τα όνειρά μου…

  Σήμερα, ζείτε και εργάζεστε στην Αθήνα. Σε σύγκριση με την Κεφαλονιά, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να ζει κανείς στην πρωτεύουσα; 

  Ε.Λ.: Ζω και εργάζομαι στην Αθήνα τα τελευταία 15 χρόνια. Οι ρυθμοί εδώ στην πρωτεύουσα είναι εξοντωτικοί. Είσαι συνεχώς σε εγρήγορση. Καθημερινά ένας ατελείωτος αγώνας. Έχω να κάνω χιλιάδες πράγματα και ο χρόνος ποτέ δεν είναι αρκετός.

  Εργασία, υποχρεώσεις οικογενειακές, παρουσιάσεις, φεστιβάλ βιβλίου, Σεμινάρια, Ημερίδες, Ηχογραφήσεις, συνεντεύξεις, επαφές με εκδοτικούς, ταξίδια, συγγραφή και ένα σωρό άλλες υποχρεώσεις.

  Η επαρχία, ίσως προσφέρει λιγότερες ευκαιρίες επαγγελματικά, όμως οι συνθήκες είναι πιο ανθρώπινες. Οι ρυθμοί είναι πιο ήρεμοι. Υπάρχει γαλήνη, μπορείς να απολαύσεις τη φύση στις εναλλαγές της και να χαρείς την ανθρώπινη επικοινωνία.

  Σήμερα που η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ μπορεί κάποιος να κάνει αρκετά πράγματα, ακόμη κι αν ζει σε μία επαρχιακή πόλη. Η εξέλιξη μας φέρνει πιο κοντά και μηδενίζει τις αποστάσεις. Πάντα κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις ανάλογα με τις επιλογές σου. Αν υπάρχει θέληση, οργάνωση, όραμα, όλα μπορούν να συμβούν!

  Ξεχωρίζετε κάποιον Έλληνα και ξένο συγγραφέα;

  Ε.Λ.: Μου αρέσει πολύ ο Ιούλιος Βερν, έχει γράψει υπέροχα έργα.

  Από Έλληνες, ξεχωρίζω τον Ευγένιο Τριβιζά. Έχει χιούμορ και είναι πολύ εφευρετικός.

  Κατά την προσωπική σας άποψη, ποιοι είναι οι λόγοι που οι Έλληνες δεν διαβάζουν σήμερα; Πώς μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό;

  Ε.Λ.: Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας.

  Στην σύγχρονη εποχή μας οι Έλληνες, τόσο οι ενήλικες, όσο και τα παιδιά, δεν διαβάζουν πια ή διαβάζουν ελάχιστα.

  Το βιβλίο έχει αντικατασταθεί από τα ηλεκτρονικά μέσα. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής στη σημερινή κοινωνία σε συνδυασμό με τους εξαντλητικούς καθημερινούς ρυθμούς, δεν αφήνουν αρκετό ελεύθερο χρόνο για διάβασμα.

  Εμείς οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, έχουμε τεράστια ευθύνη. Πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους και δράσεις φιλαναγνωσίας ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα και να κερδίσουν τα οφέλη και την απόλαυση που προσφέρει η ανάγνωση ενός καλού λογοτεχνικού βιβλίου.

  Ας γίνουμε εμείς πρώτα το παράδειγμα και το πρότυπο για τα παιδιά.

  Είστε εκπαιδευτικός. Πιστεύετε πως στα ελληνικά δημόσια σχολεία δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές από μικρή ηλικία να αγαπήσουν το βιβλίο και να ασχοληθούν με την ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων;

  Ε.Λ.: Είμαι εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Όλα αυτά τα χρόνια της εκπαιδευτικής μου θητείας, πορεύομαι με πρωταρχικό στόχο και μέλημα το παιδί. Πέρα από τους εκπαιδευτικούς στόχους και το μαθησιακό κομμάτι, θέτω στόχους συναισθηματικούς, προσπαθώ να καλλιεργώ τη φιλαναγνωσία και αξίες στους μαθητές μου.

  Δυστυχώς στις μέρες μας, όπου η διδακτική ύλη του σχολείου έχει γίνει ασφυκτική, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια από τους εκπαιδευτικούς ώστε να ασχοληθούν με δράσεις φιλαναγνωσίας.

  Το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα δεν παρέχει δυνατότητες στους εκπαιδευτικούς. Είναι καθαρά θέμα προσωπικής αναζήτησης, και ευθύνης η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Ένας εκπαιδευτικός που αγαπά τα βιβλία, σέβεται τους μαθητές του και τη δουλειά που κάνει καθημερινά, θα βρει τρόπους και δράσεις να προάγει τη φιλαναγνωσία και να τη συνδέσει μέσω της διαθεματικότητας με τα υπόλοιπα μαθήματα.

  Να καλλιεργήσει τη δημιουργική γραφή, να εξάψει τη φαντασία των μαθητών του και να δημιουργήσουν μαζί ονειρεμένες ιστορίες.

  Αυτό κάνω καθημερινά. Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας. Ταξίδια με της φαντασίας τα φτερά.

  Κατά τη γνώμη σας, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάγνωση βιβλίων τα σημερινά πρότυπα που προβάλλουν η  οικογένεια και κοινωνία;

  Ε.Λ.: Τα πρότυπα που προβάλλουν η ελληνική οικογένεια και η κοινωνία, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάγνωση βιβλίων.

  Το βιβλίο έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Πρώτη θέση έχουν τα ηλεκτρονικά μέσα. Μάθαμε να βλέπουμε την επιφάνεια, αυτό που μας πλασάρουν, χωρίς να εμβαθύνουμε και να αναζητούμε την ουσία. Ξεχάσαμε να ψάχνουμε μέσα μας, να αφουγκραζόμαστε τον ήχο της ψυχής μας, να ονειρευόμαστε.

  Όλα μοιάζουν εύκολα, ψεύτικα και χωρίς περιεχόμενο. Μόνο το περιτύλιγμα υπάρχει και θαμπώνει.

  Η καλλιέργεια, η παιδεία, η μόρφωση, οι αξίες, που μπορεί κανείς να αποκτήσει διαβάζοντας όμορφα ποιοτικά βιβλία, χάνονται μέρα με τη μέρα.

  Η ελληνική οικογένεια και η ελληνική κοινωνία περνούν κρίση αξιών και το μόνο που μπορεί να μας σώσει από την καταστροφή είναι η παιδεία, η μόρφωση, η ορθή κρίση μας, η σκέψη, η αναζήτηση, η δράση. Πώς θα αποκτηθούν όλα αυτά χωρίς ανάγνωση βιβλίων;

  Ποιες είναι οι ευχές σας για το 2018;

  Ε.Λ.: Το 2018 εύχομαι να είναι μια χρονιά γεμάτη αγάπη, αλληλεγγύη, πολύ διάβασμα, ελπίδα, επιτυχίες, πρόοδο, συνεργασία, τύχη, φως στις ψυχές μας, χαρές…

  Φτάνοντας στο τέλος της συνέντευξής μας, μπορείτε να μας εκμυστηρευτείτε μερικά από τα μελλοντικά σας σχέδια;

  Ε.Λ.: Μου αρέσει να ονειρεύομαι, να ελπίζω, να περιμένω, να λαχταρώ για τα όμορφα που θέλω να έρθουν…

  Σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσουν κάποιες καινούριες ομαδικές ποιητικές συλλογές και συλλογές διηγημάτων που συμμετέχω ύστερα από βραβεύσεις μου, σε διαγωνισμούς που έλαβα μέρος, σε διάφορους εκδοτικούς οίκους.

  Εκτός από το συγγραφικό κομμάτι, ασχολούμαι με τις ηχογραφήσεις. Πρόσφατα, ηχογράφησα το παραμύθι μου «Ο Φρέρυ ένα ελεφαντάκι χωρίς προβοσκίδα» Eκδόσεις Οσελότος και το διέθεσα στο Δίκτυο «Διαβάζω για τους άλλους» που είμαι μέλος. Τα άτομα με προβλήματα όρασης έχουν πρόσβαση σε μία πλατφόρμα και με ένα κωδικό μπορούν να διαβάσουν το παραμύθι.

  Αισιοδοξώ να ηχογραφήσω όλα μου τα παραμύθια, για καλό σκοπό.

  Αγαπώ πολύ το θέατρο και το θεωρώ σπουδαίο εργαλείο για να εκφραστούν τα παιδιά. Να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους, να νιώσουν ανακούφιση, να επικοινωνήσουν και να κοινωνικοποιηθούν.

  Η ίδια, οργανώνω θεατρικές παραστάσεις στα σχολεία που συνεργάζομαι κάθε φορά. Το όνειρό μου είναι να δω τα έργα μου να γίνονται θεατρικές παραστάσεις και να παίζονται στο θέατρο. Είμαι σε καλό δρόμο, νομίζω…

  Κάνω όνειρα και συνεχίζω με χαμόγελα, όραμα, ελπίδα και δύναμη που αντλώ από τα καθάρια παιδικά μάτια.

  Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συνέντευξη. Να είστε καλά να συνεχίζετε με την ίδια θέρμη και αγάπη το υπέροχο έργο σας.

  Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου για την παραχώρηση αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξης και για τον πολύτιμο χρόνο σας!

  Σας εύχομαι  ολόψυχα Καλή Δημιουργική Χρονιά!

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here