Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη με την Ελένη Γαληνού

  Συνέντευξη με την Ελένη Γαληνού

  -

  Συνέντευξη με την Ελένη Γαληνού

  Ρωτούν η Χαρά Δελλή & η Ελισάβετ Κόλλια

  Εκεί που η ιστορία, η αγωνία και ο μυστηριώδης έρωτας παντρεύονται με την υποβλητικής ατμόσφαιρας απτή πραγματικότητα και τις θεωρίες συνωμοσίας, η μαέστρος λέγεται μόνο Ελένη Γαληνού. Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα.

  Συνέντευξη

  Κυρία Γαληνού, έχετε σπουδάσει Γραφικές Τέχνες και Διακοσμητική. Έχετε ασχοληθεί με τη ζωγραφική. Πώς τελικά σας κέρδισε η συγγραφή;  Βρίσκετε κοινά στις τέχνες αυτές;

  Ελ.Γ.: Νιώθω πως όλες οι τέχνες, λειτουργούν αλληλένδετα μέσα μου. Η μια προκαλεί και προσκαλεί την άλλη και μου αρέσει να αποδέχομαι αυτήν την πρόσκληση-πρόκληση. Έχω γράψει ποιήματα και τραγούδια για πίνακές μου και έχω ζωγραφίσει πίνακες για βιβλία μου. Σε κάποιο βιβλίο μάλιστα, έγραψα στοίχους βασισμένους πάνω στην ιστορία του, που τους μελοποιήσαμε και τους παίξαμε ζωντανά στην παρουσίαση του βιβλίου αντί να διαβάσουμε αποσπάσματα. Είναι τόσο όμορφο αυτό το παιχνίδι. Δίνει μια επιπλέον καλλιτεχνική πινελιά, ένα ακόμη τρόπο προσέγγισης κι αυτό με γοητεύει.

  Έχετε γράψει 5 βιβλία, υπάρχει κάποιο που έχετε ιδιαίτερη αδυναμία;  Ποιο γεγονός γέννησε την έμπνευση για το πρώτο σας βιβλίο;

  Ελ.Γ.: Έχω γράψει πολύ περισσότερα βιβλία, αλλά μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί μόνο πέντε. Ωστόσο δεν ξεχωρίζω κανένα. Όλα έχουν την δική τους ιδιαίτερη ιστορία που στην πορεία της συγγραφής τους, με έκαναν να τα αγαπήσω σαν δικά μου όμορφα κομμάτια. Όσο για το πρώτο μου μυθιστόρημα, το Όταν στέρεψε η αντοχή, που εκδόθηκε το 2013, η έμπνευση ξεκίνησε απ’ τον τόπο μου την Μυτιλήνη, κι ένα παλιό εγκαταλελειμμένο σπίτι μπροστά στην θάλασσα. 

  Τι σας ώθησε να γράψετε για τη ζωή της Δούκισσας της Πλακεντίας;

  Ελ.Γ.: Όποιος διαβάσει την ζωή αυτής της γυναίκα θα συγκλονιστεί. Είναι ανατρεπτική, τραγική, μυστηριώδης και άκρως μυθιστορηματική. Επόμενο ήταν λοιπόν όταν την διάβασα, να εντυπωσιαστώ και να αποφασίσω να γράψω για εκείνη. Όταν μάλιστα άρχισα να βλέπω κάποια γεγονότα μέσα από τα δικά της μάτια, τότε κατάλαβα τον καημό και την τρέλα της, και την συμπόνεσα. Ωστόσο αυτή η γυναίκα υπήρξε μια προσωπικότητα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη, σκοτεινή και φωτεινή μαζί. Ο τρόπος που έζησε και όσα έκανε, έχτισαν γύρω της ένα σωρό εντυπωσιακούς θρύλους. Οι περισσότεροι είναι αληθινοί όμως έχουν ρίξει ένα πέπλο μυστηρίου πάνω στην μορφή της που δεν ξέρεις πόσα από αυτά να πιστέψεις.

  Για ποιον θρύλο που ακολουθεί το όνομα της Δούκισσας  παραξενευτήκατε περισσότερο και γιατί;  Γιατί επαναλαμβάνετε πως ήταν πλασμένη από φως και σκοτάδι;

  Ελ.Γ.: Αυτή η Δούκισσα είναι γεμάτη θρύλους. Ο ένας πιο εντυπωσιακός από τον άλλον, όμως στην ουσία, τα περισσότερα γεγονότα είναι πραγματικότητα. Αυτό όμως που με εντυπωσίασε περισσότερο, ήταν ο θρύλος που την θέλει να έχει σχέση με τις υπόγειες στοές και έτσι εμπνεύστηκα και την Μυστική Διαθήκη.

  Πόσο χρόνο σας πήρε η έρευνα για τη ζωή της και πόσο χρόνο χρειαστήκατε για να βρείτε στοιχεία για την υπόγεια Αθήνα; Θεωρείτε πως ήταν ένα κοπιαστικό ταξίδι του οποίου το αποτέλεσμα σας ξεκουράζει και σας γοητεύει ακόμα και τώρα; Με κλίμακα 1-10, πόσο σας ιντριγκάρει η ενδελεχής έρευνα των όσων περιγράφετε στα βιβλία σας;

  Ελ.Γ.: Η συνεχόμενη έρευνα κράτησε μήνες εντατικής δουλειάς και δεν ήταν καθόλου εύκολη, γιατί τόσο η ζωή της Δούκισσας, όσο και οι υπόγειες στοές, κουβαλούν πολλές ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που έπρεπε να συγκεντρώσω, να συγκρίνω και να επιλέξω την πιο πιθανή. Για πολλά από αυτά που αναφέρω στο μυθιστόρημά μου, πέρα από την αναζήτηση σε βιβλία και ίντερνετ, βγήκα η ίδια στο δρόμο και τα έψαξα περπατώντας την Αθήνα και μελετώντας γνωστά και άγνωστα κτήρια. Κι όσο βάθαινε η έρευνα, τόσο πειθόμουν πως αυτή η μυστηριώδης γυναίκα, είχε τελικά έντονο ενδιαφέρον για τις υπόγειες στοές της Αθήνας και της Πεντέλης και είμαι πλέον σίγουρη πως έμπαινε σ’ αυτές. Θα σας αποκαλύψω επίσης πως η έρευνα δεν σταμάτησε αλλά συνεχίζεται. Υπάρχουν τόσα πολλά μυστήρια γύρω από τη ζωή της και όσα έκανε, που γεννούν διαρκώς υπόνοιες και ερωτηματικά με έντονο ενδιαφέρον για περισσότερη και βαθύτερη διερεύνηση. Η ίντριγκα στο αποκορύφωμά της. Θα υπάρξει λοιπόν συνέχεια.

  Οι αναφορές σας είναι αληθινές ή υπάρχει ανάμειξη πραγματικότητας και μυθοπλασίας;

  Ελ.Γ.: Η «Μυστική Διαθήκη», είναι ένα μυθιστόρημα, επομένως έχει στοιχεία μύθου. Ωστόσο βασίζεται σε πάρα πολλά πραγματικά και ιστορικά στοιχεία. Στο κομμάτι του βιβλίου που κινείται στο παρελθόν, βλέπουμε την πραγματική ζωή της Δούκισσας της Πλακεντίας, σαν να είναι μια από τις ηρωίδες του βιβλίου, και μαθαίνουμε τα πραγματικά και συνάμα συγκλονιστικά γεγονότα που την σημάδεψαν. Με αφορμή αυτά τα στοιχεία, φτιάχνω τον μύθο της Μυστικής Διαθήκης που είναι και το μόνο μυθιστορηματικό κομμάτι, και στηρίζεται σε δύο πολύ μεγάλους της πόθους. Στο παρόν, διαδραματίζεται ο μύθος, με την Ελίζα και την οικογένειά της, που όμως, κινείται σε πραγματικά μέρη της πρωτεύουσας, όπως είναι οι υπόγειες στοές της Αθήνας, τα σπίτια της Δούκισσας, εκκλησάκια με μυστικά περάσματα και οι υπόγειες στοές, που είναι όλα υπαρκτά. Στο τέλος, το παρελθόν συναντά το παρόν δίνοντας όλες τις απαραίτητες απαντήσεις. Ωστόσο, το κλίμα μυστηρίου και τα στοιχεία που έρχονται στο φως, αφήνουν έντονα την αίσθηση πως ο μύθος του βιβλίου, μπορεί τελικά να μην είναι μόνο ένας μύθος.

  Συνέντευξη με την Ελένη Γαληνού

  Οι ήρωές σας βασίζονται σε αληθινούς χαρακτήρες; Σας δυσκόλεψε κάποιος περισσότερο, ως τώρα; Ποιόν ήρωα αγαπήσατε και ποιόν μισήσατε;  Στο βιβλίο αυτό, υπάρχουν κοινά στοιχεία που ανακαλύψατε πως έχετε μα την Δούκισσα ή στοιχεία της που θα θέλατε να είχατε;

  Ελ.Γ.: Οι ήρωές μου θα μπορούσαν να είναι άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας. Η Δούκισσα βέβαια, που την παρουσιάζω σαν μια από τις ηρωίδες μου, ήταν ένας πολύ δύσκολος κάβος. Χρειάστηκα χρόνο και μεγάλη προσπάθεια για να μπω στην ψυχή της και στην ιδιοσυγκρασία της ώστε να την περιγράψω όσο πιο πειστικά γινόταν. Ο τρόπος που ίσως μιλούσε ή όπως φερόταν. Ήταν πανέξυπνη, καπάτσα, κυκλοθυμική και υπερόπτης, ιδιότροπη, καλή και δύστροπη μαζί, ήταν όμως πολύ μορφωμένη και το μυαλό της κοιτούσε πολλά χρόνια μπροστά, γι’ αυτό την χαρακτηρίζω μια γυναίκα πλασμένη από φως και σκοτάδι, όπως με ρωτήσατε και παραπάνω.   

  Τι συναισθήματα σας αφήνει κάθε σας πόνημα όταν ολοκληρώνεται;

  Ελ.Γ.: Χαρά, ενθουσιασμό και βαθιά ικανοποίηση.

  Υπάρχει κάποιος που διαβάζει τα βιβλία σας πριν τα παραδώσετε στον εκδότη σας και εμπιστεύεστε την γνώμη του; 

  Ελ.Γ.: Δεν τα διαβάζει κανείς άλλος. Τα δουλεύω μόνη μου κάνοντας την έρευνά μου και πλάθοντας την πλοκή μου και τις ανατροπές μου, κι όταν τα ολοκληρώνω, τα αφήνω για λίγο καιρό στην άκρη, ώστε όταν επανέλθω, να τα ξαναδώ με πιο αποστασιοποιημένο μάτι και να κάνω τις ανάλογες διορθώσεις. 

  Πόσο σας επηρεάζει η αρνητική και πόσο η θετική κριτική; Έχει υπάρξει ποτέ αναγνώστης που σας έφερε σε δύσκολη θέση με την κριτική του;

  Ελ.Γ.: Όταν αποφασίζεις να εκδόσεις ένα βιβλίο σου, αποφασίσεις στην ουσία να εκτεθείς. Επόμενο λοιπόν είναι σε κάποιους να αρέσει η δουλειά σου και σε κάποιους να μην αρέσει. Το βρίσκω απόλυτα φυσικό. Δεν υπάρχει βιβλίο που θα αρέσει σε όλον τον κόσμο. Η κάθε κριτική λοιπόν είναι καλοδεχούμενη, ακόμη και η αρνητική, αρκεί να είναι ειλικρινής. Εξάλλου η κριτική του κάθε αναγνώστη μας, καλή ή κακή, δεν εκφράζει τίποτα περισσότερο από την προσωπική του άποψη.

  Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τα όσα μας είπατε και σας εύχομαι καλή και δημιουργική συνέχεια.

  Ελ.Γ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

  Συνέντευξη με την Ελένη Γαληνού

  Επεξεργασία εικόνας: Αναστάσιος Τριανταφύλλου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here