Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη με την Ευγενία Κορτσάρη

  Συνέντευξη με την Ευγενία Κορτσάρη

  -

  Συνέντευξη με την Ευγενία Κορτσάρη

                                                                                   Ρωτάει ο  Δημήτρη Μπονόβας

  Η πρώτη ποιητική συλλογή της κυρίας Ευγενίας Κορτσάρη με τίτλο «Αποτυπώματα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΖΩ 2, είναι ένα μικρό δείγμα του κόσμου στον οποίο ζούμε. Ένα βιβλίο όπου η ποιήτρια καταθέτει την άποψή της για διάφορα θέματα που απασχολούν την σημερινή κοινωνία, μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Καταστάσεις αγωνίας, αβεβαιότητας αλλά και ελπίδας για το αύριο, τη νέα μέρα.

  Δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει και το κυρίαρχο συστατικό που – κατά τη γνώμη του γράφοντος – παρακινεί κάθε καλλιτέχνη να ανοίξει τη ψυχή του στο κοινό: το συναίσθημα. Στο δεύτερο μάλιστα κομμάτι του βιβλίου, γίνεται παράθεση και αρκετών ανέκδοτων ποιημάτων του πατέρα της –Θωμά Κορτσάρη– για τον οποίο γίνεται αρκετή μνεία από την πρώτη κιόλας σελίδα. Το στοιχείο αυτό είναι ο βασικός λόγος που διάβασα τη συλλογή της κυρίας Κορτσάρη μία κι έξω καθώς, ήταν τόσο ωραίο να βλέπω να ξεπηδούν από τις σελίδες της τα λόγια με τα οποία αγκάλιαζε μία κόρη τον πατέρα της.

  Η κυρία Κορτσάρη επίσης, είναι μία γυναίκα δραστήρια, μία γυναίκα μαχήτρια, μία γυναίκα με πολλές και σημαντικές ασχολίες όπως ο εθελοντισμός και η φροντίδα μικρών παιδιών, η διενέργεια δανειστικής βιβλιοθήκης και πολλά άλλα. Δεν θα μπορούσε άλλωστε ένας καλλιτέχνης να μην είναι ευαισθητοποιημένος, σωστά;

  Πολλά είπαμε όμως – ας αφήσουμε και την ίδια να μας μιλήσει για τον εαυτό της και το έργο της.

  Συνέντευξη

  Τι είναι εκείνο που σας ωθεί να γράφετε;

  Ε.Κ.: Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την ιδιαίτερη τιμή! Αυτό που με ωθεί να γράφω είναι η ανάγκη μου να εξωτερικεύσω τα συναισθήματα που μου δημιουργούνται κάθε φορά που «κάτι μου μιλάει» και να τα αποτυπώσω…. πρώτα στο χαρτί. Έχω και ένα σχετικό ποίημα θέτοντας ένα ερώτημα για το τι είναι η ποίηση.

  Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εσάς να καταφέρετε να “εκφράσετε” τη σκέψη σας πάνω σε ένα χαρτί;

  Ε.Κ.: Δεν μπορώ να πω ότι είναι κάτι εύκολο ή δύσκολο. Δεν έρχεται πάντα με τον ίδιο τρόπο η έμπνευση στον ποιητή.

  Ποιες οι επιρροές σας;

  Ευγενία ΚορτσάρηΕ.Κ.: Δεν μπορώ να πω ότι έχω συγκεκριμένη επιρροή. Όλα μου τα αναγνώσματα, μπορώ να πω, είναι ένα σύνολο! Μεγάλωσα σε ένα πατρικό σπίτι γεμάτο βιβλία και επίσης βιβλία ποίησης και λογοτεχνίας δεν λείπουν από την οικογενειακή μου οικία. Έχω μάλιστα την ευκαιρία να διαχειρίζομαι τη δανειστική βιβλιοθήκη των Εκπαιδευτηρίων ΠΛΑΤΩΝ στη Γανόχωρα Κατερίνης, την οποία έστησα από την αρχή και μπορώ να ανατρέχω, να διαβάζω.

  Ποια θεματολογία κρατεί τον κυρίαρχο ρόλο στα έργα σας; Συναίσθημα ή λογική και γιατί;

  Ε.Κ.: Κυρίως το συναίσθημα με οδηγεί, αλλά οπωσδήποτε υπάρχει και η λογική!

  Αναφέρετε τρεις χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σας για τους οποίους είστε υπερήφανη και τρεις για τους οποίους όχι.

  Ε.Κ.: Δε θα μπορέσω να περιοριστώ σε τρεις χαρακτηρισμούς, ούτε θετικούς ούτε αρνητικούς. Καλύτερα να μιλούσαν κάποιοι άλλοι για εμένα.

  Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάστε για την καριέρα σας και το ομορφότερο όνειρο που έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάτε για το μέλλον;

  Ευγενία ΚορτσάρηΕ.Κ.: Δεν έχω εφιάλτες! Πραγματοποίησα μια επιτυχημένη υπαλληλική καριέρα, καλές σπουδές, όμορφη οικογένεια… Το μεγάλωμα των παιδιών μου και η καλή τους εξέλιξη, η εκδοτική μου απόπειρα που ελπίζω να συνεχιστεί, ό, τι μπορώ να προσφέρω καθημερινά στην κοινωνία και γίνεται δεκτό, κάθε εθελοντική δράση όπου συμμετέχω και πιάνει τόπο, όλα αυτά με ικανοποιούν και με ευχαριστούν.

  Τώρα τελευταία μάλιστα άρχισα να δραστηριοποιούμαι στην ΤΙΒΕΡΙΑΔΑ, που είναι σύλλογος υποστήριξης της οικογένειας κι ελπίζω να βάζω ένα μικρό λιθαράκι στην ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας στην τοπική μας κοινωνία, της Κατερίνης

  Πιστεύετε ότι ένας καλλιτέχνης, στην Ελλάδα του 2018, μπορεί να βιοπορίζεται από την τέχνη του;

  Ε.Κ.: Όχι, με τίποτα. Ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις υπάρχουν κορυφαίων δημιουργών και αυτών που έχουν τις κατάλληλες διασυνδέσεις.

  Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι – στον τομέα της λογοτεχνίας – τι θα ήταν αυτό;

  Ε.Κ.: Θα ήθελα περισσότερες ώρες νεοελληνικής λογοτεχνίας στα σχολεία καθώς και μία καλύτερη επιλογή στις εκδόσεις.

  Όλο και νέοι επίδοξοι καλλιτέχνες εμφανίζονται στον ορίζοντα. Αν έπρεπε να τους δώσετε μια συμβουλή, ποια θα ήταν;

  Ευγενία ΚορτσάρηΕ.Κ.: Πράγματι, όλο και περισσότεροι νέοι δημιουργοί παρουσιάζονται! Θα τους συμβούλευα να είναι προσγειωμένοι, να είναι σκληροί με τον εαυτό τους. Εύκολα ακούγονται διάφορα κοπλιμέντα (ή τα επιδιώκουν). Ο χρόνος θα κρίνει το έργο του καθενός και θα τον κατατάξει ανάλογα.

  Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

  Ε.Κ.: Ακόμη περισσότερα! Πρώτα ο Θεός βέβαια και να είμαστε καλά!

  Κυρία Κορτσάρη, σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας διαθέσατε και σας ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο σας!!!

  Συνέντευξη με την Ευγενία Κορτσάρη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here