Συνέντευξη με την Εύα Πετροπούλου-Λιανού
Ρωτάει η Παπαθανασίου Αγγελίνα
Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε σε μια συνέντευξη με την Εύα Πετροπούλου-Λιανού με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου, τη συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Εύα Πετροπούλου-Λιανού μας μίλησε για τον νέο της ήρωα και για πολλά άλλα. Ας την γνωρίσουμε.

Συνέντευξη

Καλησπέρα σας κυρία Πετροπούλου. Σας ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη που παραχωρείτε στο site μας Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών. Αφορμή για αυτή τη συνέντευξη είναι η κυκλοφορία του νέου σας βιβλίου, που έχει για ήρωα τον Νογκασίκα-Σαν. Θέλετε να μας το συστήσετε; Πvς εμπνευστήκατε τη συγκεκριμένη ιστορία;

Ε.Π.: Ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις σας και για την φιλοξενία στο blog σας.

Εύα Πετροπούλου-ΛιανούΕίμαι πολύ χαρούμενη γιατί πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο μου βιβλίο, Οι περιπέτειες του σαμουράι Νογκασίκα-Σαν, από τις εκδόσεις Οσελότος. Είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο κι ένας ήρωας που γεννήθηκε, γράφοντας μια άλλη ιστορία. Αλλά, έτσι δεν δημιουργούνται όλοι οι ήρωες; Από μόνοι τους;

Όλη η ιστορία ξεκινάει από την τιμωρία του πατέρα του Νογκασίκα-Σαν, προς το γιο του και του ζητάει να εξιλεωθεί πραγματοποιώντας έναν άθλο…Έναν άθλο που μοιάζει αδύνατο να πραγματοποιηθεί… Αλλά όλα αλλάζουν στην πορεία.

Η ιστορία ξεκινάει  με το Νογκασίκα-Σαν να παίζει ανέμελα με τους φίλους του, σε νεαρή ηλικία και το βιβλίο τελειώνει, όταν έχει ενηλικιωθεί.

Είναι μια ιστορία ενός αγοριού που μεγαλώνει με βαθιές οικογενειακές αρχές, μέσα στην απόλυτη πειθαρχία, μαθαίνοντας να σέβεται τους μεγαλύτερούς του, να τους τιμά και να υπερασπίζεται την τιμή -όχι μόνο της οικογένειας του, αλλά και ολόκληρου του χωριού, και κάποια στιγμή ο Νογκασίκα-Σαν θα ξεχαστεί  και ως παιδί θα αφεθεί για μια μέρα στους κάμπους και στα παιχνίδια.  Αυτό και μόνο για μια στιγμή, θα φέρει την ανατροπή και …οι περιπέτειες του θα ξεκινήσουν.

Ο ήρωας μου θα έρθει αντιμέτωπος με τον εαυτό του, με τα συναισθήματά του, θα γνωρίσει πλάσματα της φύσης και κόσμους περίεργους, θα ανακαλύψει την πραγματική φιλία, θα ερωτευτεί και θα μας μάθει πολλά για την δύναμη που κρύβει ο καθένας από εμάς μέσα του…

Με μια υπέροχη εικογράφηση από τον Πάρη Χαραλαμπίδη  να το πλαισιώνει και την υπέροχη προσεγμένη παρουσίαση των εκδόσεων Οσελότος, ο Νογκασίκα-Σαν ήρθε από την Ιαπωνία για να μας κατακτήσει.

Όπως σας εξήγησα και παραπάνω, ετοίμαζα ένα άλλο κείμενο και ξαφνικά ταξίδεψα σε ένα λιμάνι νοερά, εκεί λοιπόν ανακάλυψα τον πατέρα του Νογκασίκα-Σαν, έναν δάσκαλο πολεμικών τεχνών, πιστό στις παραδόσεις και τον ακολούθησα σιγά-σιγά, διαβάζοντας αρκετά για την ιαπωνική κουλτούρα, για τους Σαμουράι για τις παραδόσεις τους και τη βαθιά πίστη στο σπαθί τους, αλλά και στις αξίες, όπως η ευγένεια, η ευγνωμοσύνη, η τιμή.  Έγραφα για τρία χρόνια αυτή την ιστορία που έχει και ψήγματα δυτικού πολιτισμού, αλλά και εικόνες από φανταστικούς κόσμους, που όλα αυτά θα ενωθούν για να μας ταξιδέψουν στο κόσμο του Νογκασίκα-Σαν και στους άθλους που πρέπει να πραγματοποιήσει, για να μπορέσει να επιστρέψει στην πόλη του.

Εκτός όμως από συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, είστε και ποιήτρια. Έχετε κυκλοφορήσει το βιβλίο “Στον έρωτα που έρχεται”. Τι είναι για σας η ποίηση;

Εύα Πετροπούλου-ΛιανούΕ.Π.: Είμαι ρομαντική, κι ένας άνθρωπος πολύ συναισθηματικός. Η ποίηση για μένα είναι το συναίσθημά μου που ίσως να βγαίνει πιο εύκολα σε ένα ποίημα. Το βιβλίο μου, «Στον έρωτα που έρχεται» αποτελείται από 11 ποιήματα όλο αγάπη, σεβασμό και ερωτισμό. Δεν ξέρω εάν είμαι ποιήτρια, αλλά σίγουρα η ποίηση με βοηθά να επικοινωνώ και να αποτυπώνω όσα μου λέει η καρδιά μου, στο χαρτί. Είναι ένας τρόπος εσω-επικοινωνίας με τον εσώτερο εαυτό και δείχνω, σε όσους με διαβάζουν, ότι το να είσαι ρομαντικός σε δύστροπες εποχές, δεν είναι τόσο άσχημο.

Θα θέλατε να ασχοληθείτε και με άλλο είδος της λογοτεχνίας; Ένα μυθιστόρημα ενηλίκων, για παράδειγμα. Σας έχει περάσει αυτή η σκέψη από το μυαλό;
 
Ε.Π.: Το παιδικό βιβλίο με καλύπτει απόλυτα. Γράφω για το παιδί, που συνεχίζει να μεγαλώνει μαζί μου. Γράφω παιδικές ιστορίες για να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερη και γιατί θέλω να δείξω στους ανθρώπους, ότι μπορούν να κάνουν τα όνειρά τους αληθινά.

Άλλωστε,  δεν θα ήθελα να γράψω για τη ζωή  ενός ενήλικα, απλά… Θέλω να τη ζήσω!!!

Το χειμώνα που μας πέρασε, το βιβλίο σας “Η Ζεραλντίν και το Ξωτικό της λίμνης” μεταφέρθηκε στο θέατρο και αγκαλιάστηκε από τα παιδιά. Τι συναισθήματα σας γεννήθηκαν βλέποντας την ηρωίδα σας να βγαίνει από το βιβλίο και να ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι; Η παράσταση θα περιοδεύσει τώρα το καλοκαίρι; Θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά;

Ε.Π.: Η Ζεραλντίν είναι το πρώτο μου βιβλίο. Με αυτό μπήκα στον κόσμο του παιδικού βιβλίου το 2006, στη Γαλλία, αφού κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αμαλτέ στη Γαλλία. Είναι το γούρι μου  και θα παραμένει για πάντα ένα ξεχωριστό βιβλίο.

Εύα Πετροπούλου-ΛιανούΗ θεατρική ομάδα 020 το ανακάλυψε, το πήρε, το διασκεύασε, το πήγε πολύ ψηλά. Τους είμαι βαθιά ευγνώμων και θα τους αγαπώ πάντα.

Όταν πήγα να δω τη Ζεραλντίν, για την πρεμιέρα στο The White Rabbit, έκλαψα από τη χαρά μου.

Τα παιδιά (Θωμάς Χαβιανίδης, Σοφία Λαμπιδώνη, Θάλεια Παπαδοπούλου και Κατερίνα Γεωργούση) είναι υπέροχοι ταλαντούχοι ηθοποιοί, μουσικοί και έχουν δημιουργήσει μια παράσταση που  έχει μεγάλες δυνατότητες και θα μπορούσε άνετα να πάει σε μεγάλα θέατρα. Τα παιδιά έχουν μετατρέψει ένα βιβλίο σε μα υπέροχη μουσικό-χορευτική παράσταση 50 λεπτών περίπου. Τραγουδούν και χορεύουν με ζωντανή μουσική -συνοδεία πιάνου και στίχους της εξαίρετης μουσικού Θάλειας Παπαδοπούλου. Υπάρχει άφθονη δράση και παιχνίδι με τα παιδιά, ενώ περνούν θετικά μηνύματα, όπως αυτά της αλληλεγγύης, της φιλίας, του σεβασμού και της αποδοχής της  όποιας διαφορετικότητας.

Η μουσικο-θεατρική παράσταση «Η Ζεραλντίν και το ξωτικό της λίμνης», όπως και το βιβλίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και προτείνεται στο e-yliko κι ελπίζω να συνεχίσουμε από το Σεπτέμβριο  και σε άλλα σχολεία.

Για πληροφορίες: Συνέντευξη με την Εύα Πετροπούλου-Λιανού

Facebook και Η ΖΕΡΑΛΝΤΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΞΩΤΙΚΟ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

Στις καλοκαιρινές διακοπές τους, τα παιδιά θα επιλέξουν τα βιβλία που θα τα συντροφεύουν όλο το καλοκαίρι. Τι είναι αυτό που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη; Ο συγγραφέας, η εικονογράφηση, η ιστορία;

Ε.Π.: Είναι γνωστό ότι για να πας στα χέρια του παιδιού, θα πρέπει να περάσεις από τα μάτια και τα χέρια του μεγάλου, δηλαδή του γονέα. Οπότε σίγουρα η εικονογράφηση παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα παιδικό βιβλίο και κυρίως στις πιο μικρές ηλικίες, που τα παιδιά δεν ξέρουν να διαβάζουν, αλλά είναι περίεργα και θέλουν να ανακαλύψουν, να πιάσουν, να εξερευνήσουν.

Εύα Πετροπούλου-ΛιανούΈτσι βλέπουμε σε βιβλία για μικρές ηλικίες τριών με τεσσάρων έντονα χρώματα στις σελίδες και λιγότερα γράμματα, οι ιστορίες είναι πιο μικρές, λίγες αράδες μόνο για να βοηθούν την εικόνα. Τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται για τον συγγραφέα, αλλά για τον ήρωα. Όταν τα παιδιά διαβάζουν μόνα τους και αυτό συμβαίνει μετά από τα δέκα ή έντεκα, τότε ανακαλύπτουν και τον συγγραφέα και συγκρατούν το όνομα του, μόνο εάν τους κερδίσει ο ήρωας, ως χαρακτήρας, αλλά και εάν έχει κάποιες μαγικές ικανότητες, θα το θυμούνται πάντα και ίσως να θέλουν και να του μοιάσουν.

Συνέντευξη με την Εύα Πετροπούλου-Λιανού

Εν τέλει, θα έλεγα, ο συνδυασμός και των δύο, ιστορία και εικονογράφηση, δίνει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το ποιόν του ήρωα και βοηθάει το παιδί ως αναγνώστη να γνωρίσει καλύτερα, αλλά και να γίνει οικείος με τον ήρωα, και στην καλύτερη περίπτωση να γίνουν φίλοι, δηλαδή το παιδί να αγαπήσει τον ήρωα, να αγαπήσει το βιβλίο.

Το διαδίκτυο έχει μπει στη ζωή μικρών και μεγάλων. Πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει στη προώθηση του βιβλίου και ειδικά του παιδικού;

Ε.Π.: Όλα πλέον είναι στο διαδίκτυο, ζούμε με ένα κουμπί στο χέρι. Η τεχνολογία κάνει τεράστια άλματα και το βιβλίο δεν θα μπορούσε να μείνει απ΄ έξω από αυτόν το νέο κόσμο που ανοίγεται μπροστά μας και μας χαρίζει, όντας σπίτι μας, τα πάντα . Ένα παιδί θα μαγευτεί και φυσικά, όσο πιο μικρό ξεκινήσει να ανακαλύπτει τον κόσμο της τεχνολογίας, τόσο θα του αρέσει και θα  το εκπλήσσει και θα μπορέσει να συνειδητοποιήσει αυτό τον κόσμο.

Υπάρχουν λοιπόν τα e-book  που είναι της γενιάς μας και έχουν φέρει μερική επανάσταση στην παλιά μέθοδος της έκδοσης και εκτύπωσης  ενός βιβλίου.  Κι εγώ έχω εκδώσει τέσσερα βιβλία στο Αmazon.com.

Στην ουσία είναι τα δύο πρώτα μου βιβλία «Η Ζεραλντίν και το ξωτικό της λίμνης» στα ιταλικά και γαλλικά, «Η κόρη της Σελήνης» στα αγγλικά και στα ελληνικά  και υπάρχει αρκετή ανταπόκριση. Όλα είναι θέμα σωστού μάρκετινγκ, γιατί στις  χώρες, όπως  Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία,  που η τεχνολογία είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα , όλοι έχουν τα λεγόμενα έξυπνα τηλέφωνα για να κατεβάζουν και  να διαβάζουν τις ειδήσεις, αλλά  και τα αγαπημένα τους βιβλία,  ώστε να απασχολούνται στο μετρό ή στο λεωφορείο μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Αν και ρομαντική, με την αίσθηση του χαρτιού πάντα να  με κερδίζει,  συνεχίζω και κάνω εκδόσεις σε e-book και πιστέψτε με, θεωρώ ότι τα παιδιά της σημερινής εποχής, είναι απολύτως εξοικειωμένα με το να διαβάζουν ή να ψάχνουν σε ίντερνετ για πληροφορίες  ή για βιβλία που τους αρέσουν.

Κατά τη γνώμη σας, συγγραφέας γεννιέται κανείς ή γίνεται  με διάβασμα, δουλειά, σεμινάρια δημιουργικής γραφής;

Ε.Π.: Συγγραφέας γεννιέσαι. Η γραφή είναι ταλέντο των πολλών. Η συγγραφή  είναι ταλέντο των λίγων. Και για να καταξιωθεί κάποιος θέλει χρόνο και υπομονή.

Εύα Πετροπούλου-ΛιανούΑυτό που μπορεί  να κάνει, όποιος επιθυμεί να ασχοληθεί με τη συγγραφή,  είναι η σοβαρότητα  και να έχει  απόλυτη πίστη στο έργο του, και φυσικά να  διαβάζει πολλά και διαφορετικά είδη βιβλίων και εάν θέλει να βρει την ταυτότητα του, να κάνει σεμινάρια δημιουργικής γραφής.

Όλα αυτά θα τον βοηθήσουν σίγουρα να πάρει εφόδια και να ολοκληρώσει το έργο του. Άλλωστε, κανείς δεν ξέρει πότε ένα γραφτό, θα κάνει επιτυχία.

Ούτε και η Ρόουλινγκ που έγραψε το Χάρι Πότερ το πίστευε ότι θα κάνει τέτοια επιτυχία, αφού την είχαν απορρίψει πάνω από σαράντα εκδοτικοί οίκοι και κάποια μέρα κάποιος υπάλληλος τράβηξε το χειρόγραφο της, από τα σκουπίδια, για να περάσει την ώρα του, ενώ έτρωγε το μεσημεριανό του. Έτσι συνειδητοποίησε ότι έχει μπροστά του μια καλή ιστορία, την πήγε στον προϊστάμενο και ιδού το αποτέλεσμα (γνωστή ιστορία και πάντα λέγεται σε πηγαδάκια εκδοτικών ή ατζέντηδων στην Αμερική).

Ένας νέος συγγραφέας μπορεί εύκολα να δει το βιβλίο του να εκδίδεται;

Ε.Π.: Υπάρχει πληθώρα εκδοτικών οίκων, αλλά, δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε ότι όλοι είναι καλοί.

Κάποιος νέος συγγραφέας, θα πρέπει να κάνει έρευνα αγοράς, να ψάξει λίγο το πώς κινείται ο εκδοτικός οίκος και να δει εάν όντως θα μπορέσει, όχι μόνο να εκδώσει το βιβλίο του, αλλά και να τον στηρίξει, να τον καθοδηγήσει, να του παρέχει όλο το απαραίτητο υλικό από θέμα μάρκετινγκ, ώστε να μπει το βιβλίο του στα βιβλιοπωλεία. Γιατί άλλο το να εκδώσω το βιβλίο μου, κι άλλο το να μπω στα βιβλιοπωλεία. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί εκδοτικοί οίκοι που κρύβονται πίσω από έναν τίτλο και το μόνο που κάνουν  είναι να εκτυπώνουν ένα βιβλίο, δηλαδή έχουν χρέη τυπογράφου και σταματούν εκεί, ξεχνώντας συμβόλαια και ηθικές αξίες και καλύτερα τέτοιοι εκδοτικοί οίκοι να αποφεύγονται.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο συγγραφέα που έχει δεχτεί πολλές απορρίψεις από εκδοτικούς οίκους;

Ε.Π.: Να συνεχίσει να γράφει. Να συνεχίσει να στέλνει το χειρόγραφό του και να έχει πίστη ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί ένας εκδοτικός οίκος, που θα κατανοήσει το έργο του, αλλά και θα τον στηρίξει.

Σε λίγες μέρες το νέο σας βιβλίο θα βρεθεί στα χέρια των μικρών φίλων σας. Υπάρχει ήδη στο μυαλό σας κάποιος νέος ήρωας  ή είναι ακόμα πολύ νωρίς;

Ε.Π.: Πάντα υπάρχει κάποιος ήρωας  που θα με απασχολεί… Ένα μικρό μυστικό, ο επόμενος ήρωας θα είναι ένα δέντρο…

Αλλά, για την ώρα, θα ήθελα οι μικροί παραμυθένιοι φίλοι μου, να ανακαλύψουν τη ζωή και τις περιπέτειες του Σαμουράι Νογκασίκα-Σαν, να τον αγαπήσουν  και να γίνουν φίλοι μαζί του για πάντα!!!

Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το νέο σας βιβλίο.

Ε.Π.: Σας ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη συνέντευξη. Εύχομαι σε όλους, ένα παραμυθένιο καλοκαίρι και να διαβάζετε παραμύθια, να κάνετε όμορφα όνειρα που, σίγουρα στο τέλος, θα γίνουν αληθινά.

Την ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συνέντευξη που παραχώρησε στο site μας Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών.

Συνέντευξη με την Εύα Πετροπούλου-Λιανού

Επεξεργασία εικόνας: Νάγια Γ. Μητροπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here