Πέμπτη, 10 Ιουνίου, 2021
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με το συγκρότημα NORMA

  Συνέντευξη με το συγκρότημα NORMA

  -

  Συνέντευξη με το συγκρότημα NORMA. Ιωάννινα. Αυτή η πόλη πάντα με εκπλήσσει με το πόσους πολλούς και καλούς καλλιτέχνες γεννάει. Σε όλους τους τομείς. Από εξαιρετικούς μουσικούς, μέχρι πολυγραφότατους συγγραφείς και θαυμάσιους ζωγράφους. Μία πόλη με μακρά παράδοση στην τέχνη και τον πολιτισμό.

  Ρωτάει ο Δημήτρης Μπονόβας

  Σήμερα βέβαια, δεν θα μιλήσουμε για όλους. Θα μιλήσουμε για ένα συγκεκριμένο συγκρότημα, για μία ομάδα έξι ατόμων που έχει βάλει το δικό της λιθαράκι σε όλο αυτό και, πιστέψτε με, κάθε άλλο παρά “ένα ακόμα συγκρότημα” είναι.

  Το όνομα της μπάντας – Norma. Ένα όνομα που εξηγεί πολλά πιστεύω για τη μουσική που γράφουν αλλά και που δύσκολα το ξεχνάς, όχι μόνο επειδή είναι εύηχο αλλά επειδή έχει και περιεχόμενο – μία ματιά στους στίχους θα σας πείσει.

  Ας τους γνωρίσουμε λοιπόν!

  Συνέντευξη

  Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσετε την πορεία σας;

  NORMA: Αρχικά ήταν η παρέα και η επιθυμία μας να αναβιώσουμε τη μαθητική μας μπάντα. Με διαφορετικά όμως πλέον ακούσματα και επιρροές, πιο κοντά στον ελληνικό στίχο για να μπορούμε να κάνουμε πιο “εύκολο” αυτό που μας έδινε και μας δίνει ζωή, δηλαδή οι ζωντανές εμφανίσεις. Σε μαγαζιά, σε σκηνές, σε φεστιβάλ, οπουδήποτε. Σιγά σιγά έγινε έντονη επιθυμία και ανάγκη έκφρασης, πλέον τρόπος ζωής.

  Τι είναι αυτό που σας ωθεί να γράφετε μουσική;

  NORMA: Πάντοτε, σε κάθε χρονική περίοδο που εμφανιζόμαστε δισκογραφικά, αποτυπώνουμε τη φωτογραφία της στιγμής. Ό,τι ζούμε, ό,τι μας ενοχλεί, ό,τι μας οργίζει αλλά και ό,τι μας κάνει να σκεφτόμαστε και να φιλοσοφούμε καταγράφεται. Για αυτό και τα τραγούδια μας, όπως συνηθίζω να λέω, είναι οι ζωές μας, 12 χρόνια και κάτι πια…

  NormaΠόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν μουσικό να καταφέρει να εκφράσει αυτό που νιώθει μέσα από τις νότες;

  NORMA: Οι νότες σε μας πάντα έχουν και τα λόγια που τις συνοδεύουν για να συντελεστεί η έκφραση μέσω των τραγουδιών. Δεν ξέρω αν είναι δύσκολο ή εύκολο… Πάντως όταν είναι να δημιουργηθεί κάτι, πάντα με κάποιο μαγικό τρόπο ολοκληρώνεται και δημιουργείται. Το τελικό αποτέλεσμα βέβαια ηχεί διαφορετικά στα αυτιά και στην ψυχή των δημιουργών από τη μια και των ακροατών από την άλλη. Αυτό όμως είναι μια άλλη κουβέντα…

  Ποια τα ακούσματά σας;

  NORMA: Σίγουρα διαφορετικά για καθέναν και καθεμία από εμάς, άλλοτε σκληρότερα άλλοτε πιο χαλαρά, ελληνικά ή ξένα δεν έχει σημασία, αλλά σίγουρα μακριά από προϊόντα υποκουλτούρας, για να μην πω κάποια χειρότερη λέξη…

  Πιστεύετε ότι υπάρχουν είδη ή η μουσική είναι μία και ενιαία; Εννοώ, γράφετε μόνο ροκ ή “παίζετε” και με άλλους ήχους;

  NORMA: Το “είδος μουσικής” είναι μία επικίνδυνη ορολογία. Αν και η χρησιμότητα του όρου είναι μεγάλη για την κατηγοριοποίηση του μουσικού φάσματος, συχνά ακροατές και δημιουργοί καταλήγουν να βλέπουν το δέντρο και να χάνουν το δάσος. Υπάρχουν είδη και τρόποι δημιουργίας, τρόποι έκφρασης, τρόποι επιτυχίας, τρόποι και φιλοσοφίες ζωής και πορείας… Υπάρχουν μεγάλα ναι και μεγάλα όχι και ούτω καθεξής. Ναι, τα είδη μουσικής είναι μία πραγματικότητα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργούν σαν κουτάκια και δόγματα. Η μουσική είναι ελευθερία, και στις ελευθερίες δεν χωράνε διαχωριστικά τείχη. Σαν NORMA κάθε φορά επιδιώκουμε -με τα μέσα που διαθέτουμε βέβαια- να δημιουργούμε έναν ήχο που να συμβαδίζει με την εποχή που ζούμε και να εναρμονίζεται με τη φύση των στίχων που διαθέτουμε. Δεν πάσχουμε από κανενός είδους μουσικού απολυταρχισμού ή παρελθοντολαγνείας και ό,τι κάνουμε το κάνουμε για να πάμε τους εαυτούς και τη μουσική μας ένα βήμα πιο μπροστά κάθε φορά. Ή τουλάχιστον προσπαθούμε…

  Ζείτε και δημιουργείτε σε μια μικρή πόλη. Υπάρχουν ευκαιρίες πιστεύετε για νέους καλλιτέχνες στα Ιωάννινα ή η Αθήνα είναι μονόδρομος;

  NORMA: Ζούμε όντως σε μια “μακρινή” πόλη από τα “κέντρα αποφάσεων” θα έλεγα, ωστόσο τα παραδείγματα σχημάτων και ανθρώπων που επιμένουν να δημιουργούν με κάθε κόστος είναι πολλά. Η λεγόμενη έλλειψη ευκαιριών είναι μια σχετική έννοια. Σε μία μεγάλη πόλη σαν την Αθήνα, κάποιος θα μπορούσε να ξεχωρίσει από το πλήθος ή να χαθεί μέσα σε αυτό με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς. Η πεποίθησή μας είναι πως οι ευκαιρίες που αναζητούμε, εν τέλει θα δημιουργηθούν από εμάς τους ίδιους, από τις θυσίες μας, από τα κίνητρά μας, από την επιμονή και τις εργατοώρες μας.

  Είναι εφικτό στην Ελλάδα της κρίσης, που όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται προς τις εύκολες μορφές διασκέδασης, να ασχολείται κάποιος με τη ροκ μουσική;

  NORMA: Όλα είναι θέμα επιλογών και φιλοσοφίας. Η ροκ μουσική δεν θα ικανοποιήσει ποτέ κάποιον που αναζητά μία εύκολη μορφή διασκέδασης. Αν το κάνει, έχει αποτύχει. Η απάντηση λοιπόν κρύβεται μέσα στον χαρακτήρα του καθενός. Το ναι ή το όχι και στις δύο περιπτώσεις βγαίνει χωρίς δεύτερη σκέψη. Η ροκ μουσική ήταν, είναι και οφείλει πάντα να είναι εκεί, για να φωνάζει τις αλήθειες για όποιον διαλέγει και αντέχει να σκέφτεται, να προβληματίζεται και να μάχεται για κάτι καλύτερο.

  Ο τομέας της μουσικής στη χώρα μας πλέον βαίνει καλώς ή όχι; Ποια η γνώμη σας και γιατί;

  NormaNORMA: Αν ανοίξει κάποιος  την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο αυτό που τον περιμένει είναι μεγαλοπρε-πείς κριτές και φιλόδοξοι διαγωνιζό-μενοι σε κατάφωτα μουσικά ριάλιτι που υπόσχονται συμβόλαια και καριέρες, επιτυχίες του ’80 και του ’90 στα FM που παίζουν ασταμάτητα από το πρωί μέχρι το βράδυ επί δεκαετίες κ.ο.κ. με συνέπεια να δημιουργείται ένα σύστημα που απωθεί οτιδήποτε διαφοροποιείται από αυτό, οτιδήποτε αποτελεί ρίσκο να δυσαρεστήσει το φιλοθεάμον κοινό ή να το αναγκάσει να σκεφτεί και να προβληματιστεί. Η απάντησή μας είναι πως καθημερινά γύρω μας ξεπετάγονται σχήματα και δισκογραφικές δουλειές με εξαιρετικό στιχουργικό και μουσικό περιεχόμενο, που όμως δυσκολεύονται ή αδυνατούν να σπάσουν το θλιβερό μουσικό κατεστημένο και να βγουν στην επιφάνεια.

  Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι – στη μουσική βιομηχανία – τι θα ήταν αυτό;

  NORMA: Ειλικρινά δεν έχουμε απάντηση σε αυτό… Από τα πρώτα μας βήματα δε γνωρίσαμε ποτέ αυτή την κυρία. Δεν μπορέσαμε; Φοβηθήκαμε; Δε θέλαμε; Πάνε χρόνια που δεν έχουμε νέα της… Ίσως για ακόμη μία φορά η απάντηση να κρύβεται στην αισθητική των πολλών.

  Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

  NORMA: Στις 27 Δεκεμβρίου 2018, κυκλοφορούμε το πρώτο μας live album με τίτλο «10 YEARS LIVE» μέσω της Noisyland Recordings, σε όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες (spotify, youtube, i-tunes, cd baby κλπ), καθώς και στην ιστοσελίδα της μπάντας στο bandcamp (normatheband.gr / normatheband.bandcamp.com). Μέσα στην επόμενη χρονιά αναμένεται να κυκλοφορήσει και σε φυσική μορφή σε διπλό CD, επίσης από τη Noisyland Recordings.

  Το «NORMA – 10 YEARS LIVE» πρόκειται για τη συλλογή των σημαντικότερων συνθέσεων της μπάντας μέχρι σήμερα, σε χρονολογική δισκογραφικά σειρά, κομμάτια που ηχογραφήθηκαν ζωντανά στις 27 Δεκέμβρη 2016, στο θέατρο “ΕΚΦΡΑΣΗ” στα Ιωάννινα, στην επετειακή μουσική παράσταση για τα 10 χρόνια των NORMA.

  Στη συνέχεια, από τις αρχές του νέου έτους θα ακολουθήσει η περιοδική κυκλοφορία των live video καθενός από τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στο album «NORMA – 10 YEARS LIVE», καθώς και το επετειακό ντοκιμαντέρ με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 χρόνων του συγκροτήματος στην ελληνική σκηνή.

  Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας διαθέσατε και σας ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο σας!!!

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here