Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη με τον Φώτη Σκουρλέτη

  Συνέντευξη με τον Φώτη Σκουρλέτη

  -

  Συνέντευξη με τον Φώτη Σκουρλέτη

  Ρωτάει ο Δημήτρης Μπονόβας

  Με την ποιητική του συλλογή με τίτλο “Φαντάσματα”, ο Φώτης Σκουρλέτης μας εισάγει στη σκοτεινή πλευρά των σκέψεών του, μας μιλάει για δύσκολες στιγμές και μαύρα όνειρα – όπως άλλωστε αναφέρει και στην πρώτη σελίδα του βιβλίου.

  Σήμερα, είναι μαζί μας για να μας αναλύσει το πώς έφθασε ως εκεί αλλά και να μας μιλήσει γενικά για τον εαυτό του και τις βλέψεις του ως καλλιτέχνης.

  Ας τον γνωρίσουμε!!

  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  Τι είναι εκείνο που σε ωθεί να γράφεις;

  Φ.Σ. : Τα ποιήματα αυτής της συλλογής γράφτηκαν τη διετία 2007-2008 και είναι τα πρώτα μου. Η κατάρρευση του κόσμου που γνώριζα μέχρι τότε και στηριζόμουν πάνω του, με οδήγησε σε μια μακρά περίοδο θλίψης και ματαίωσης. Το γράψιμο ήταν μια προσπάθεια εκτόνωσης και ανακούφισης. Έγραφα αυτά που ένιωθα αλλά δεν είχα τη δύναμη να πω.

  Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εσένα να καταφέρεις να “εκφράσεις” τη σκέψη σου πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί;

  Φ.Σ. : Όταν αυτό που θέλω να εκφράσω είναι πηγαίο και έχει καλοσχηματιστεί μέσα μου, τότε όλα είναι ευκολότερα. Ακόμα, όμως, και στις περιπτώσεις που λειτουργώ αποσπασματικά, προσπαθώ να μην παραβιάσω την αίσθηση της στιγμής που κυριαρχεί μέσα μου την ώρα που γράφω. Δηλαδή, το ζητούμενο για μένα είναι η ψυχική ειλικρίνεια, η καθαρή αποτύπωση της οπτικής γωνίας και του συναισθηματικού κόσμου μου. Όταν δεν τα καταφέρνω, καταφεύγω στις εικόνες εκμεταλλευόμενος τη δεύτερη ιδιότητά μου, του σκηνοθέτη.

  Συνέντευξη με τον Φώτη Σκουρλέτη

  Φώτης Σκουρλέτης

  Συνέντευξη με τον Φώτη Σκουρλέτη

  Ποιες οι επιρροές σου;

  Φ.Σ. : Εκείνη την περίοδο, θυμάμαι ότι διάβαζα συχνά τα ποιήματα του Σεφέρη. Παρ’ ότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια, ο Σεφέρης μέχρι σήμερα παραμένει μία από τις σταθερές μου αναφορές. Θα έλεγα ότι σημάδεψε εκείνη την περίοδο και με ακολουθεί μέχρι σήμερα.

  Ποια θεματολογία κρατεί τον κυρίαρχο ρόλο στα έργα σου; Συναίσθημα ή λογική και γιατί;

  Φ.Σ. : Στη συγκεκριμένη συλλογή επικρατεί ολοκληρωτικά το συναίσθημα. Στα μεταγενέστερα ποιήματά μου διακρίνονται χαραμάδες λογικής αλλά και πάλι το συναισθηματικό πρίσμα είναι αυτό που με καθοδηγεί. Είναι ο τρόπος που κυριαρχεί πάνω μου και με κάνει να αντιλαμβάνομαι τα πράγματα, δεν μπορώ να το εξηγήσω.

  Πες μας λίγα λόγια για την ποιητική σου συλλογή, “Φαντάσματα”. Πώς γεννήθηκε η ιδέα, ο τίτλος, τα ποιήματα;

  Φ.Σ. : Τα συγκεκριμένα ποιήματα έρχονται από το παρελθόν, από μια τραυματική περίοδο. Εκείνη η περίοδος έχει παρέλθει, ελπίζω οριστικά. Οπότε, πρόκειται για μια νεκρή περίοδο με κατ’ επέκταση νεκρά ποιήματα, τα οποία όμως με έναν άυλο, αδιόρατο τρόπο με ακολουθούν και με επηρεάζουν μέχρι σήμερα. Αυτά είναι τα προσωπικά μου φαντάσματα. Έχουν πεθάνει και δεν τα βλέπω αλλά ξέρω ότι είναι εκεί και κάποιες στιγμές επανεμφανίζονται, όπως συμβαίνει με όλων των ανθρώπων τα φαντάσματα. Ο καθένας έχει τα δικά του και μπορεί διαβάζοντας τη συλλογή να δει τα δικά του να περπατάνε πλάι στα δικά μου.

  Συνέντευξη με τον Φώτη Σκουρλέτη

  Φώτης Σκουρλέτης

  Συνέντευξη με τον Φώτη Σκουρλέτη

  “Ανακάλυψα όλα αυτά που ποθούσα. Ανακάλυψα ότι ποτέ δε θα τα αποκτήσω. Ανακάλυψα πως είμαι μόνος”. Τελικά, αυτή είναι η κατάληξη κάθε ανθρώπου, η μοναξιά; Ή μήπως όχι; 

  Φ.Σ. : Η μοναξιά είναι ανυπόφορη. Το παραπάνω απόσπασμα από το ποίημα «Ανακάλυψα», είναι μια θλιβερή διαπίστωση ενός ανθρώπου που ένιωθε να καταποντίζεται. Δε βρίσκω, προσωπικά, τίποτα όμορφο στη διαρκή μοναξιά και κάνω ό,τι μπορώ για να την αποφύγω. Φυσικά, δεν αναφέρομαι σε μικρές περιόδους ενδοσκόπησης ή ακόμα και απομόνωσης, που βοηθούν στην αυτογνωσία και ακολουθούνται από ένα καινούργιο άνοιγμα στον κόσμο.

  Ποιητής γεννιέσαι ή γίνεσαι;

  Φ.Σ. : Από τη στιγμή που η ποίηση είναι η πιο ελεύθερη μορφή τέχνης, όλοι έχουν πρόσβαση σε αυτή χωρίς περιορισμούς. Όλοι οι άνθρωποι είναι εν δυνάμει ποιητές.

  Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι – στον τομέα της λογοτεχνίας – τι θα ήταν αυτό;

  Φ.Σ. : Δεν έχω τέτοια δύναμη και, γενικότερα, προσπαθώ να μένω προσηλωμένος στο προσωπικό μου έργο. Όλα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες, με την κυκλοφορία της ποιητικής συλλογής, είναι καινούργια για μένα και προς το παρόν τα παρατηρώ.

  Φώτης Σκουρλέτης

  Όλο και νέοι επίδοξοι καλλιτέχνες εμφανίζονται στον ορίζοντα. Αν έπρεπε να τους δώσεις μια συμβουλή, ποια θα ήταν;

  Φ.Σ. : Επειδή είμαι κι εγώ πρωτοεμφανιζόμενος στο χώρο της λογοτεχνίας και κάνω τώρα το ξεκίνημά μου, θα προτιμούσα να αποφύγω τις συμβουλές.

  Τι να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

  Φ.Σ.: Υπάρχουν αρκετά έτοιμα ποιήματα και πιστεύω πως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια θα κυκλοφορήσει η δεύτερη ποιητική συλλογή.

  Ήταν μια όμορφη συνέντευξη με τον Φώτη Σκουρλέτη. Φώτη, σε ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας διέθεσες και σου ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο σου!!!

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here