Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Μιχαήλ Μιχαλιός

  Συνέντευξη – Μιχαήλ Μιχαλιός

  -

  Συνέντευξη – Μιχαήλ Μιχαλιός

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών φιλοξενούμε τον Μιχαήλ Μιχαλιό, με αφορμή τη νουβέλα του «Υπόγειες Ζωές» που κυκλοφορεί από τη LIBRON Εκδοτική.

  Συνέντευξη

  Καλησπέρα σας. Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο σας, με τίτλο «Υπόγειες Ζωές», που ακροβατεί ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Ποια ήταν η αφορμή για να γεννηθεί αυτή η νουβέλα;

  Μ.Μ. Θα μιλήσω καλύτερα για αφόρμηση. Αυτή ήταν η καθημερινή διαδρομή προς το σχολείο μου, η οποία περνάει μπροστά από δύο νεκροταφεία. Η θέα ενός οικογενειακού τάφου και η ιδέα να τον μετασχηματίσω σε επαγγελματική έδρα ενός ήρωα – μια πρωτότυπη σύλληψη κατά τη γνώμη μου – ήταν το εφαλτήριο για το βιβλίο αυτό. Γύρω από τον πυρήνα αυτό δομήθηκαν και οι ιστορίες των άλλων ηρώων, κι έτσι προέκυψε το σύνολο.

  Οι ήρωες του βιβλίου σας καθημερινοί άνθρωποι, σκοτεινοί, ιδιαίτεροι. Υπάρχει κάποιος από τους τέσσερις κεντρικούς ήρωες που σας δυσκόλεψε περισσότερο κατά τη διάρκεια της συγγραφής;

  Μ.Μ. Απερίφραστα, όλοι. Έπρεπε να σμιλέψω τέσσερις διαφορετικούς χαρακτήρες σ’ ένα ιδιότυπο σκηνικό – ένα νεκροταφείο – και, παράλληλα, να δρομολογήσω τις ιστορίες τους με τέτοιον τρόπο που οι ζωές τους θα διασταυρωθούν. Για μένα ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, γιατί διαρκώς ελλόχευε ο κίνδυνος να χάσω τα νήματα στις πορείες τους. Το είδα όμως σαν μια συγγραφική πρόκληση, στην οποία ελπίζω να ανταποκρίθηκα με επιτυχία.

  Συνέντευξη – Μιχαήλ Μιχαλιός

  Πολλές οι φράσεις μέσα στο βιβλίο σας που μου έδωσαν τροφή για σκέψη. «Η αγάπη στη ζωή σου δεν μετριέται με το κλάμα και τον κόσμο στην κηδεία σου».  Πώς μετριέται η αγάπη στη ζωή λοιπόν;

  Μ.Μ. Κατ’ αρχάς νιώθω πολύ κολακευμένος από τη βάση της ερώτησής σας. Αν το βιβλίο μου πυροδοτεί σκέψεις, προβληματισμούς και στοχασμούς, αυτό είναι η μεγαλύτερη αμοιβή μου. Όσον αφορά το θέμα της αγάπης, αυτή δε μετριέται, δε ζυγίζεται, δε συγκρίνεται. Η αγάπη βιώνεται. Απογοητεύομαι όταν κάποιοι τη συναρτούν με τους χιλιάδες φίλους που έχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για μένα μπορείς να την ψηλαφίσεις μόνο στις δύσκολες στιγμές σου. Πάνω απ’ όλα, όμως, θα σου απαντήσει η ίδια η καρδιά σου τι είναι αγάπη. Κι οι καρδιές χτυπούνε διαφορετικά.

  Τι είναι ζωή για σας;

  Μ.Μ. Η καθημερινή μάχη να τη συντηρήσω και να την κάνω καλύτερη, πνευματικά και ψυχικά, για τον εαυτό μου και για τους άλλους. Νομίζω πως πρέπει όλοι να καταλάβουν πως οι ζωές μας είναι αλληλένδετες και να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση.

  Είστε και θεατρικός συγγραφέας. Τι ρόλο παίζει στη ζωή σας το θέατρο; Είναι μια μεγάλη σας αγάπη όπως και η συγγραφή;

  Μ.Μ. Είναι το δεύτερο παιδί μου. Νομίζω ότι κάλυψα το σκέλος της σχέσης μου με το είδος. Ως θεατή, δε θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου φανατικό. Δύσβατος δρόμος κι αυτός. Εξίσου δύσκολα με το βιβλίο μπορεί ένα θεατρικό έργο να δει το φως της δημοσιότητας. Επιπλέον, το θεατρικό έργο έχει άλλους κανόνες και φόρμες από το βιβλίο. Έχει όμως το πλεονέκτημα της άμεσης και ζωντανής απήχησης στο θεατή. Είχα την τύχη το πρώτο μου θεατρικό έργο, το «Δείπνο θανάτου», να γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, και σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει ένας δεύτερος κύκλος παραστάσεων. Έχω γράψει πολλά θεατρικά έργα κι ευελπιστώ κι άλλα να βρουν το δρόμο τους προς το σανίδι.

  Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που βασανίζουν γλυκά τη σκέψη σας περιμένοντας να πάρουν σάρκα και οστά;

  Μ.Μ. Είναι ένας ο νέος μου ήρωας, έχει πάρει ήδη σάρκα και οστά στην επόμενη νουβέλα μου, αλλά συνεχίζει να με βασανίζει, γιατί βρίσκομαι στο στάδιο της επεξεργασίας και της αναδιάρθρωσης του κειμένου, που είναι το πιο επίπονο και χρονοβόρο. Να δώσω και μια μικρή πρόγευση, που μπορεί να κεντρίσει την προσμονή των αναγνωστών. Ονομάζεται «Σπούτνικ».

  Συνέντευξη – Μιχαήλ Μιχαλιός

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Μ.Μ. Να γίνουν ιεραπόστολοι του βιβλίου. Κυρίως να «προσηλυτίσουν» τα παιδιά. Να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να τα ξεκολλήσουμε από κινητά, υπολογιστές και τηλεοράσεις.

  Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που μας διαθέσατε. Καλή δημιουργική συνέχεια.

  Μ.Μ. Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και σας συγχαίρω ολόθερμα για την αποστολή που επιτελείτε.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Μαρία Μακροβασίλη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here