Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη Πηγή Γρύλλη

  Συνέντευξη Πηγή Γρύλλη

  -

  Συνέντευξη Πηγή Γρύλλη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου 

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Πηγή Γρύλλη.

  Συνέντευξη

  Καλησπέρα σας, κυρία Γρύλλη. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε.

  Π.Γρ. Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ!

  Είστε εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας;

  Π.Γρ. Ασχολούμαι με τη συγγραφή εδώ και πέντε περίπου χρόνια. Υπήρχε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου η επιθυμία να γράψω και πολλές μικρές ιστορίες έμεναν κλεισμένες στο συρτάρι μου.

  Η ξαφνική ασθένεια ενός μαθητή μου με καρκίνο, με έκανε να κινητοποιηθώ και να σκεφτώ με ποιον τρόπο θα έκανα προσιτό στους μαθητές μου ένα τόσο δύσκολο θέμα. Έτσι προέκυψε το «Ένα αλλιώτικο καβουράκι» κι από τότε όλες οι κρυμμένες ιστορίες μου έσπασαν τη σιωπή τους. 

  Συνέντευξη Πηγή Γρύλλη

  Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σαΐτη το δεύτερο βιβλίο σας με τίτλο «Πάντα θα σ’ αγαπώ, παππού». Ένα κείμενο που έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για να δημιουργηθεί αυτό το βιβλίο;

  Πηγή ΓρύλληΠ.Γρ. Πηγή έμπνευσης ήταν η δυσκολία που αντιμετώπιζε ο πατέρας μου τα τελευταία χρόνια, να θυμηθεί πρόσφατα γεγονότα. Παρατηρούσα τα δυο μου παιδιά που αγωνιούσαν για τον παππού τους και προβληματίζονταν. Αυτό μ’ έβαλε σε σκέψεις. Αν τα δικά μου παιδιά, που είναι αρκετά μεγάλα, προβληματίζονται και στεναχωριούνται, πώς ένα μικρό παιδί θα μπορούσε να διαχειριστεί την απώλεια μνήμης του παππού του;

  Απ’ αυτόν τον προβληματισμό μου λοιπόν, ξεπήδησε το «Πάντα θα σ’ αγαπώ, παππού», που έρχεται ν’ απαλύνει τα δυσάρεστα συναισθήματα που δημιουργούνται στην ψυχή των μικρών παιδιών όταν έλθουν αντιμέτωπα με την άνοια του παππού ή της γιαγιάς τους.

  Και τα δυο βιβλία σας αναφέρονται σε δύσκολα θέματα (παιδικός καρκίνος, άνοια). Τα χειρίζεστε όμως με εξαιρετικό τρόπο. Στα παιδιά πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια  για όλα;

  Π.Γρ. Και βέβαια πρέπει να μιλάμε πάντα με ειλικρίνεια στα παιδιά. Η ειλικρίνεια και η σαφήνεια των λόγων μας αποτελεί σωσίβιο για τις ανασφάλειες, τους φόβους και τους προβληματισμούς των παιδιών.

  Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού παιδικού βιβλίου; Ως εκπαιδευτικός τι θα προτείνατε στους γονείς για να φέρουν τα παιδιά τους πιο κοντά στο βιβλίο;

  Πηγή ΓρύλληΠ.Γρ. Το παιδικό βιβλίο είναι ένα μεγάλο παράθυρο στη φαντασία και τη σκέψη του παιδιού. Με τη δύναμη των λέξεων και των εικόνων μπορεί να ονειρευτεί και να προσεγγίσει θέματα σοβαρά, συγκαλυμμένα στη ροή του παραμυθιού, και να βρει λύσεις και απαντήσεις.

  Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους. Αν εκείνοι αγαπούν το βιβλίο θα το αγαπήσουν κι αυτά. Συνηθίζω να λέω στους γονείς πόσο σημαντική είναι η βόλτα στο βιβλιοπωλείο μαζί με τα παιδιά τους.

  Εκτός όμως από την παιδική λογοτεχνία, έχετε γράψει και διηγήματα για ενήλικες. Υπάρχει κάποιο λογοτεχνικό είδος που σας γοητεύει περισσότερο; Θα θέλατε να ασχοληθείτε και με τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος;

  Π.ΓΡ. Με γοητεύουν ιδιαίτερα τα διηγήματα. Αγαπώ πολύ αυτό το είδος και γράφω. Φιλοδοξώ να εκδώσω μια συλλογή διηγημάτων, χωρίς να αποκλείω και την ενασχόλησή μου με το μυθιστόρημα.

  Αυτήν την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά και περιμένουν να πάρουν σάρκα και οστά;

  Π.Γρ. Ξετρυπώνουν ξαφνικά και με πιέζουν να τους δώσω υπόσταση.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Π.Γρ. Θα ήθελα να πω κάτι που θεωρώ χιλιοειπωμένο, αλλά πάντα σημαντικό και επίκαιρο. Να διαβάζουν ιστορίες οι γονείς με τα παιδιά τους και να τις συζητούν. Έτσι τα παιδιά θα γίνουν σκεπτόμενοι ενήλικες και μελλοντικοί “βιβλιοφάγοι”, έχοντας  πάντα δίπλα τους ένα φίλο πολύτιμο και πιστό. Το βιβλίο!!!

  Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια. Να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.  

  Συνέντευξη Πηγή Γρύλλη

   Επεξεργασία εικόνας: Νάγια Γ. Μητροπούλου 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here