Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη –  Σάρα-Κατερίνα Παπαδάκη

  Συνέντευξη –  Σάρα-Κατερίνα Παπαδάκη

  -

  Στη σημερινή συνέντευξη στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη συγγραφέα Σάρα-Κατερίνα Παπαδάκη, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «121 Καρέ» από τις Εκδόσεις Ανεμολόγιο. Ελάτε να τη γνωρίσουμε.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το πέμπτο σας βιβλίο με τίτλο «121 καρέ», πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήταν όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα ή ήρθε τυχαία;

  121 καρέ - Σάρα Κατερίνα Παπαδάκη
  Συνέντευξη –  Σάρα-Κατερίνα Παπαδάκη

  Σ.-Κ.Π.: Καλησπέρα και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή να με προσκαλέσετε στην παρέα σας. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, τα βιβλία έπαιζαν ζωτικό κομμάτι στη ζωή μου. Υπήρξαν σύντροφοι σε ώρες ανίας και αναμονής, παρηγορητές σε ώρες δύσκολες, και δάσκαλοι, προσφέροντας πρόσβαση σε μέρη, εποχές και καταστάσεις που δεν γνώριζα. Είναι το σημείο αναφοράς μου. Τυχαία λοιπόν ξεκίνησα να φτιάχνω κι εγώ τις δικές μου ιστορίες, αρχικά στο μυαλό μου, στη συνέχεια όμως απαιτούσαν την αποτύπωση τους στο χαρτί. Αυτή η διαδικασία «γέννας», μου δημιούργησε την επιθυμία να μπορέσω κάποια μέρα να δω τα γραπτά μου και σε μορφή βιβλίου.

  Πώς έγινε η επιλογή των κειμένων του βιβλίου; Υπήρχαν κάποια σε αρχείο στον υπολογιστή σας;

  Σ.-Κ.Π.: Η συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου, μου πήρε συνολικά 2 χρόνια για την ολοκλήρωσή του. Τα κείμενα που προϋπήρχαν, ήταν ελάχιστα, πρέπει να είναι γύρω στα δέκα. Τα υπόλοιπα γράφτηκαν αυθόρμητα. Όταν πια είχαν φτάσει τα 20, αποφάσισα να τα χωρίσω σε κατηγορίες μιας και τότε μου ήρθε η ιδέα να γράψω 121 συνολικά κείμενα, που έκαστο να έχει έκταση 121 λέξεις. Ανάλογα με τα κείμενα που προέκυπταν, δημιουργούνταν και οι κατηγορίες.

  Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν τελικά, να γράψετε τόσο μικρά κείμενα; (121 λέξεις το καθένα)

  Σ.-Κ.Π.: Δεν θα αρνηθώ πως ήταν μια πρόκληση για μένα να καταφέρω να μεταφέρω αυτό που ήθελα μέσα σε τόσες λίγες λέξεις. Όμως έχω μια αδυναμία στις λεπτομέρειες και όλα όσα θεωρούμε δεδομένα. Είναι συγκλονιστικό πόσο μας επηρεάζουν και μας διαμορφώνουν χωρίς να αναγνωρίζουμε τη σημαντικότητά τους. Στην πλειοψηφία των κειμένων, όταν άφηνα κάτω το στυλό, γιατί όλα αρχικά γράφτηκαν σε χαρτί, συνειδητοποιούσα πως λίγο πολύ, βρισκόμουν στο όριο των λέξεων που είχα επιλέξει.

  Τα κείμενά σας συνοδεύονται και από εικόνες της εικαστικού Κατερίνας Χρυσώλη, με την οποία συνεργάζεστε για δεύτερη φορά. Πείτε μας λίγα λόγια για τη συνεργασία σας.

  Σ.-Κ.Π.: Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κατερίνα μέσα από την καρδιά μου, για την τιμή που μου έκανε, να δώσει εικόνα στα λόγια μου. Με την Κατερίνα πάντα η συνεργασία μας είναι υπέροχη. Καταφέρνει να εκφράσει με χρώματα και εικόνες τα γραπτά μου, ξεπερνώντας κάθε φορά τις προσδοκίες μου! Στο συγκεκριμένο βιβλίο ήθελα κάθε κείμενο να ακολουθείται από μια ασπρόμαυρη εικόνα, σαν ένα κινηματογραφικό καρέ, να δίνει μια ιδέα στον αναγνώστη του τι θα διαβάσει. Δεν έδωσα περαιτέρω πληροφορίες στην Κατερίνα, την άφησα να δημιουργήσει μόνη της, αντλώντας έμπνευση από τα γραπτά. Και φυσικά για μια ακόμα φορά κατάφερε να με συγκλονίσει.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: 121 Καρέ

  Ο Χ. Κρίστιαν Άντερσεν είχε πει ότι «μπορείς να βγάλεις μια ιστορία από οτιδήποτε αγγίξεις».  Τι αποτελεί για σας πηγή έμπνευσης για να γεννηθεί μια ιστορία; Υπάρχει κάποιο λογοτεχνικό είδος που θα θέλατε στο μέλλον να ασχοληθείτε; 

  Σ.-Κ.Π.: Συνήθως μία κουβέντα ή κίνηση αποτελεί για μένα έναυσμα. Το μυαλό πιάνεται από αυτό, και δημιουργεί το γενικότερο πλαίσιο, μέσα στο οποίο το εντάσσει. Γι’ αυτό τον λόγο και δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο είδος που θα ήθελα να ασχοληθώ στο μέλλον. Αφήνω τα λόγια να με οδηγήσουν στο είδος.

  Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

  Σ.-Κ.Π.: Στα σκαριά έχω αυτή τη περίοδο κάποια παιδικά βιβλία.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;  

  Σ.-Κ.Π.: Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω από καρδιάς για τον χρόνο που δίνουν στο βιβλίο μου και εύχομαι να βρουν έστω ένα καρέ με το οποίο να μπορέσουν να ταυτιστούν και να ταξιδέψουν.

  Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια.

  Προηγούμενο άρθρο
  Επόμενο άρθρο

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ