Παρασκευή, Σεπτέμβριος 20, 2019
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη με τον Σπύρο Παπαλέξη

  Συνέντευξη με τον Σπύρο Παπαλέξη

  -

  Συνέντευξη Σπύρο Παπαλέξη

  Ρωτάει η Ελισάβετ Κόλλια

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον συγγραφέα Σπύρο Παπαλέξη από τις εκδόσεις Ελκυστής.

  Συνέντευξη

  Καλησπέρα σας, κύριε Παπαλέξη. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που παραχωρείτε στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών.

  Π. Σπ: Καλησπέρα σας! Εγώ σας ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε!

  Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το πρώτο σας μυθιστόρημα  με τίτλο «Έντγκαρ Χέβενσκαρ» από τις εκδόσεις Ελκυστής. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που ανήκει στη λογοτεχνία του φανταστικού. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας και γιατί ένα μυθιστόρημα αυτού του λογοτεχνικού είδους;

  Π. Σπ: Η συγγραφή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής μου ήδη από την παιδική ηλικία. Ξεκίνησε αρχικώς με τη συγγραφή ποιημάτων, κατόπιν προτροπής της δασκάλας μας στην 3η δημοτικού και στη συνέχεια, στην 5η και 6η δημοτικού, με μια απόπειρα συγγραφής ενός βιβλιοπαιχνιδιού ηρωικής φαντασίας – στα πρότυπα της περίφημης σειράς «Μοναχικός Λύκος» των Dever – Chad. Μετά από ένα μικρό διάλειμμα την περίοδο Γυμνασίου και Λυκείου, δεν έχει σταματήσει να με απασχολεί.

  Η δε επιλογή του χώρου της ηρωικής φαντασίας ερείδεται προφανώς στις προσλαμβάνουσες επιρροές της παιδικής μου ηλικίας, αλλά και στη μετέπειτα συνειδητοποίηση ότι αποτελεί το κατεξοχήν είδος της απόλυτης λογοτεχνικής ελευθερίας. Δεν υπάρχουν δεσμευτικοί κανόνες ούτε όρια, πέραν της φαντασίας του δημιουργού.

  Συνέντευξη Σπύρο Παπαλέξη

  Σπύρο Παπαλέξη

  Συνέντευξη Σπύρο Παπαλέξη

  Πιστεύετε ότι το αναγνωστικό κοινό της χώρας που διαβάζει φανταστική λογοτεχνία είναι περιορισμένο ή έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια;

  Π. Σπ: Θεωρώ ότι πράγματι έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά την προβολή της τριλογίας του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» στους κινηματογράφους και της σειράς-φαινόμενο “Game of Thrones”, εντούτοις παραμένει ένα κοινό ειδικό.

  Πόσο εύκολο είναι σήμερα για έναν νέο συγγραφέα να βρει εκδοτική στέγη; Τι θα συμβουλεύατε νέους δημιουργούς που ενδεχομένως έχουν απογοητευτεί από τις απορρίψεις των εκδοτικών;

  Π. Σπ: Λόγω και της οικονομικής κρίσης και ύφεσης τα τελευταία έτη, είναι απολύτως λογικό οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι να επιλέγουν να εκδώσουν έργα είτε γνωστών λογοτεχνών, είτε προσώπων αναγνωρίσιμων στο ευρύ κοινό.

  Ως προς τους νέους συγγραφείς – με τη βαθιά εμπειρία του συγγραφέα που εξέδωσε ένα και μόνο βιβλίο – θα τους συμβούλευα αρχικώς να τελειοποιήσουν κατά το μέγιστο δυνατόν το έργο τους. Και τούτο διότι είναι πολύ πιθανό να μην έχουν αποδώσει στο χαρτί (ή στην οθόνη) αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Η συγγραφή, πέρα από έμπνευση, φαντασία και σωστή χρήση της γλώσσας, απαιτεί αφοσίωση, πειθαρχία και κατανάλωση πολλής φαιάς ουσίας.

  Ως προς τις απορρίψεις, υπάρχουν πολλές ιστορίες πασίγνωστων λογοτεχνικών έργων που, πριν καταφέρουν να εκδοθούν, είχαν λάβει περισσότερες απορρίψεις από όσες μπορούν να μετρήσουν τα ανθρώπινα δάχτυλα (των μελών των βασιλικών οικογενειών συμπεριλαμβανομένων).

  Το καθημερινό σας πρόγραμμα – όπως σχεδόν των περισσότερων ανθρώπων που ζουν στις μεγάλες πόλεις – φορτωμένο αρκετά. Υπάρχει έστω και λίγος χρόνος που τον αφιερώνετε στο διάβασμα; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Υπάρχει κάποιο βιβλίο που διαβάσατε πρόσφατα και το ξεχωρίσατε;

  Π. Σπ: Πραγματικά το ωράριο ενός μαχόμενου δικηγόρου είναι ιδιαιτέρως φορτωμένο, εντούτοις, η μετακίνηση με το μετρό και η αναμονή στις ουρές των δικαστηρίων και των υπηρεσιών προσφέρουν ανάσες πολύτιμου χρόνου.

  Μεταξύ πολλών αγαπημένων συγγραφέων, θα επέλεγα τους Γκαίτε, Ντοστογιέφσκι, Πόε και Ιούλιο Βερν.

  Το βιβλίο που διάβασα προσφάτως και ξεχώρισα, είναι: «Ο σιωπηλός Μπου» του Άγγελου Μπάκα, επίσης από τις «Εκδόσεις Ελκυστής». Πρόκειται για ένα τρόπον τινά φιλοσοφικό παραμύθι που με εξέπληξε!

  Συγγραφέας γεννιέται κανείς ή γίνεται με τη βοήθεια σεμιναρίων δημιουργικής γραφής και μελέτη;

  Σπύρο ΠαπαλέξηΠ. Σπ: Δε με εκφράζει η χρήση της λέξης “γεννιέται”, αφού παραβλέπει ένα ολόκληρο κοινωνικοεκπαιδευτικό σύστημα και την ίδια τη διδασκαλία κι εκμάθηση του απολύτως απαραίτητου εργαλείου ενός συγγραφέα: του ορθού λόγου (με τη διττή, αρχαιοελληνική του έννοια). Θεωρώ ορθότερο να αναφερόμαστε σε μία έμφυτη κλίση ή έφεση.

  Ως προς τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής, αφού διευκρινίσω ότι δεν είχα ποτέ προσωπική εμπειρία, έχω την αίσθηση ότι μπορούν μεν να βοηθήσουν τον συγγραφέα να βελτιώσει την τεχνική του, πλην όμως, δεν μπορούν να αλλάξουν ριζικά ούτε την πένα, ούτε βεβαίως το πνεύμα ή την ψυχή του, την πηγή δηλαδή, την ουσία της γραφής. Διότι τι είναι οποιασδήποτε μορφής τέχνη αν όχι η έκφραση της βαθύτερης ουσίας μας;

  Εξάλλου, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα σεμινάρια αυτά είναι μάλλον πρόσφατα. Αντιθέτως, λογοτέχνες, συγγραφείς και ποιητές υπάρχουν μετά βεβαιότητας ήδη από τους Σουμέριους και το έπος του Γκιλγκαμές, τουλάχιστον στα 2.100 π.Χ.

  Η μελέτη πάντως σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη!

  Τι έχουν να περιμένουν στο μέλλον από σας οι αναγνώστες του βιβλίου σας;

  Π. Σπ: Στα άμεσα σχέδιά μου, είναι η ολοκλήρωση του δεύτερου βιβλίου της τριλογίας “Έντγκαρ Χέβενσκαρ”. Το απώτερο μέλλον ίσως κρύβει εκπλήξεις για όλους μας!

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες του site μας;

  Π. Σπ: Θα τους παρακινούσα, εφόσον φυσικά διαβάζουν και δη φανατικά, να δοκιμάσουν και οι ίδιοι να γράψουν. Η συγγραφή αποτελεί απευθείας έκφραση κι επικοινωνία του εσωτερικού μας κόσμου και, σε αντίθεση με άλλες μορφές τέχνης, δεν απαιτεί παρά ελάχιστα. Μπορεί πραγματικά να εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα! Απλώς δοκιμάστε!

  Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ πως η έστω σύντομη συγγραφική σας απόπειρα, είναι πολύ πιθανόν να αναβαθμίσει και την εμπειρία σας ως αναγνώστες. Η άλλη πλευρά του καθρέφτη, ακόμη κι αν για εσάς δεν κρύβει μαγεία, θα σας χαρίσει σίγουρα μια επιπλέον πολύ χρήσιμη οπτική γωνία.

  Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας διαθέσατε και σας ευχόμαστε καλή δημιουργική συνέχεια.

  Π. Σπ: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ! Επίσης!

  Συνέντευξη Σπύρο Παπαλέξη

  Επεξεργασία φωτογραφίας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  Απάντηση