Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη Σταυρούλα Κάτσου - Καντάνη

  Συνέντευξη Σταυρούλα Κάτσου – Καντάνη

  -

  Συνέντευξη Σταυρούλα Κάτσου – Καντάνη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών φιλοξενούμε τη θεολόγο και συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας κυρία Σταυρούλα Κάτσου – Καντάνη. Ελάτε να τη γνωρίσουμε μέσα από τις απαντήσεις που μας έδωσε.

  Συνέντευξη

  Καλησπέρα σας, κυρία Κάτσου. Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Είστε θεολόγος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, με διακρίσεις από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Ποια ήταν η αφορμή για να μπει η συγγραφή στη ζωή σας;

  Σ.Κ.Κ. Καλησπέρα και από εμένα, κ. Παπαθανασίου. Η ξεχωριστή αγάπη για το βιβλίο, η χαρά και η απόλαυση που με κερνούσε πάντα η επαφή μαζί του νομίζω με έσπρωξε προς τα εκεί. Δεν γνωρίζω πώς γίνονται αυτά. Συνήθως δεν σε ρωτούν. Έρχονται από μόνα τους. Μαθήτρια της Δ΄ δημοτικού ξεκίνησα να γράφω. Σκάρωνα ποιήματα και ιστορίες. Η φαντασία μου μού άνοιγε δρόμους. Αργότερα, έχοντας τα δικά μου παιδιά, έγινα «φανατικός» αναγνώστης παιδικών βιβλίων. Πολλές φορές, απολαμβάνοντας πρώτη εγώ τα βιβλία που αγόραζα για τα παιδιά μου, ένιωθα πως αυτές οι ιστορίες, οι ήρωες, η πλοκή, οι εικόνες, ο τρόπος γραφής ήταν σαν να τα είχα γράψει εγώ. Όλο αυτό με ενθάρρυνε και ξεκίνησα να γράφω για παιδιά.

  Συνέντευξη Σταυρούλα Κάτσου – Καντάνη.

  Έχετε ασχοληθεί με την παιδική λογοτεχνία και την ποίηση. Έχετε σκεφτεί να γράψετε και βιβλία για ενήλικες;

  Σ.Κ.Κ. Δεν έχω γράψει βιβλία για ενήλικες και δεν είναι κάτι που το κάνω εσκεμμένα ή από άποψη. Αυτά συμβαίνουν κάπως αυθόρμητα. Αγαπώ ιδιαίτερα το παιδικό βιβλίο. Με κάνει να νιώθω παιδί τόσο η ανάγνωσή του όσο και η συγγραφή του. Το παιδικό βιβλίο με αφήνει να κινούμαι στους χώρους των παιδιών, να υποδύομαι ρόλους και συμπεριφορές τους. Μου δίνει την ευκαιρία να βρίσκομαι κοντά τους και με αποζημιώνει γεμίζοντάς με με τη δροσιά τους και την αγάπη τους για τη ζωή.

  Διαβάστε την άποψη μας για το βιβλίο Νύχτες γεμάτες φως

  Στα βιβλία σας διακρίνουμε την αγάπη σας για την ελληνική γλώσσα, το περιβάλλον, αλλά και την Εκκλησία. Φροντίζετε να παρέχετε στους μικρούς σας αναγνώστες και γνώση. Είναι ένας πιο ευχάριστος τρόπος μάθησης; Υπάρχουν θέματα που σας απασχολούν και θα θέλατε να τα μοιραστείτε με το αναγνωστικό σας κοινό;

  Σ.Κ.Κ. Η λογοτεχνία αποτελεί έναν ευχάριστο τρόπο μάθησης τόσο για μεγάλους όσο και για μικρούς. Δεν υπάρχουν κλειστά θέματα που θέλω να μοιραστώ με το αναγνωστικό κοινό. Παρατηρώ γύρω μου τα πάντα. Έχω τις κεραίες μου ανοιχτές προς κάθε κατεύθυνση και ερέθισμα. Προσπαθώ με καθαρή ματιά, οτιδήποτε ταιριάζει στην ηλικία και στα ενδιαφέροντα των παιδιών, αφού συλλέξω τα απαραίτητα γι’ αυτό υλικά, με την κατάλληλη επεξεργασία να το φέρω στην ηλικία τους, χτίζοντας γι’ αυτά ένα παραμύθι, μια μικρή ιστορία, ένα μυθιστόρημα ή ένα ποίημα. Οι ζυμώσεις που διενεργούνται με την ανάγνωση ενός κειμένου «μπολιάζουν» με «αντισώματα» τον αναγνώστη-παιδί για μια ζωή με αξίες και ιδανικά.

  Το βιβλίο σας «Νύχτες γεμάτες φως» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άθως, με γύρισε πίσω στην παιδική μου ηλικία και μου ξύπνησε γλυκές αναμνήσεις. Σήμερα δεν ξέρω πόσα παιδιά έχουν την τύχη να ακούν ιστορίες από τον παππού ή τη γιαγιά ή πόσες οικογένειες μοιάζουν με τις οικογένειες που περιγράφετε στα βιβλία σας. Η πλειοψηφία των παιδιών δεν ακούει παραμύθια και ιστορίες, αλλά ασχολείται με το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Σας ενοχλεί αυτό; Μπορεί να αλλάξει η κατάσταση;

  Σ.Κ.Κ. Σίγουρα αυτή η απόλυτη αλλαγή και στροφή στο διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν είναι καλή. Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει τον σύγχρονο άνθρωπο, φυσικά και το παιδί, σε αποξένωση ακόμα και μέσα στην ίδια του την οικογένεια. Το παιδί, για να έχει σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη, χρειάζεται τη ζεστή παρουσία των μεγάλων, το μοίρασμα χαλαρού χρόνου μαζί τους και αυτό θα μπορούσε να του το προσφέρει η ανάγνωση ή η διήγηση ιστοριών από την τρυφερή παιδική, γιατί όχι ακόμη και τη βρεφική, ηλικία. Εμείς, ως ενήλικες, μπορούμε να διαχειριστούμε και να μοιράσουμε με σύνεση τον χρόνο μας. Στα παιδιά απουσιάζει η κρίση για κάτι τέτοιο. Επιπλέον, η εύκολη, ευχάριστη και γρήγορη εναλλαγή της εικόνας που παρέχουν οι ηλεκτρονικές συσκευές απομακρύνει τα παιδιά από την απόλαυση της ανάγνωσης, στερώντας τους τις ωφέλειες που απορρέουν από αυτή τη διαδικασία.

  Τα πράγματα σίγουρα μπορούν να αλλάξουν και να βελτιωθούν. Γονείς και εκπαιδευτικοί, ας γίνουμε ζωντανό παράδειγμα. Πρώτοι εμείς ας αγκαλιάσουμε το ποιοτικό βιβλίο, ας το βάλουμε στην καθημερινότητά μας και στη συνέχεια ας διαθέσουμε, παρέα με ένα βιβλίο, χρόνο στα παιδιά. Ας χαρούμε, ας γελάσουμε και ας κλάψουμε, αν χρειαστεί, μαζί τους, ζώντας από κοινού τις χαρές και τις περιπέτειες των «χάρτινων» ηρώων. Κάπως έτσι κατακτιέται η περιπέτεια της ανάγνωσης. Στο χέρι μας είναι, με κινήσεις κλειδιά, να πείσουμε τα παιδιά πως στη ζωή, στην κάθε μέρα, βάζουμε όρια για μια ισορροπημένη κατανομή του πολύτιμου ελεύθερου χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας.

  Συνέντευξη Σταυρούλα Κάτσου – Καντάνη.

  Εκτός όμως από τη λογοτεχνία, ασχολείστε με τη ζωγραφική και την αγιογραφία. Είναι ανάγκη ψυχής και έκφρασης ή ένας τρόπος  χαλάρωσης;

  Σ.Κ.Κ. Και τα δυο μαζί. Η ζωγραφική είναι έκφραση – δημιουργία και χαλάρωση. Το ένα συμπληρώνει το άλλο, δρώντας πάντα ευεργετικά στην ψυχή. Πότε πότε μου αρέσει να αφήνω τη συγγραφή και να πιάνω τα πινέλα και τα χρώματα. Η αγιογραφία – ζωγραφική είναι ένα διαφορετικό στοίχημα με τον εαυτό μου.

  Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά και περιμένουν να πάρουν σάρκα και οστά;

  Συνέντευξη Σταυρούλα Κάτσου – Καντάνη.

  Σ.Κ.Κ. Πάντα υπάρχει κάτι να με βασανίζει γλυκά. Είναι, θα έλεγα, το αλάτι που νοστιμίζει την καθημερινότητα. Στο γραφείο, στα σημειωματάρια, στα συρτάρια, υπάρχουν ιστορίες σχεδόν έτοιμες ή στα σκαριά, ποιήματα μισοτελειωμένα, σκόρπιοι στίχοι. Άλλα περιμένουν λίγα χάδια, ένα ξεσκόνισμα ακόμη, ενώ άλλα αμέτρητες ώρες και μέρες για ολοκλήρωση. Δυστυχώς νιώθω πως ο χρόνος δεν μου είναι ποτέ αρκετός…

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Σ.Κ.Κ. Θέλω να τους ευχαριστήσω! Να τους ευχηθώ να απολαμβάνουν όμορφα, συναρπαστικά αναγνωστικά ταξίδια και να βρουν δρόμους μέσα από τους οποίους θα μυήσουν και τα παιδιά στη χαρά αυτής της μοναδικής απόλαυσης!

  Κυρία Παπαθανασίου, σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την πρόσκληση και τη συνομιλία. Ευχαριστώ και τους «Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών» για τη φιλοξενία.

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μας διαθέσατε και σας εύχομαι καλή δημιουργική συνέχεια.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Πηγή εικόνας: Σταυρούλα Κάτσου – Καντάνη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here