Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Στέλλα Τσακωνιάτη

  Συνέντευξη – Στέλλα Τσακωνιάτη

  -

  Συνέντευξη – Στέλλα Τσακωνιάτη

  Ρωτάει η Ασημίνα Στασινοπούλου

  Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών φιλοξενούμε τη συγγραφέα των εκδόσεων Οσελότος Στέλλα Τσακωνιάτη, που απαντάει στις ερωτήσεις της Ασημίνας Στασινοπούλου.

  Συνέντευξη

  Είστε συγγραφέας δύο υπέροχων παιδικών βιβλίων. Τα διάβασα παρέα με τον γιο μου και μας άρεσαν πολύ. Μπορείτε να μας πείτε τι σας οδήγησε στη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

  Σ.ΤΣ. Από μικρή γράφω. Από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου θυμάμαι τον εαυτό μου να κάθεται να γράφει διάφορες ιστοριούλες, δίπλα στον μεγαλόσωμο «αρκούδο» μου, με θέματα που αφορούσαν κυρίως τον ρατσισμό. Από τότε αποτυπώνω τις σκέψεις μου σε χαρτί. Ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό; Οι γονείς μου, ο Νίκος και η Γεωργία, στους οποίους οφείλω πολλά. Απ’ όταν ήμουν μικρή, μου αγόραζαν παιδικά βιβλία. Έτσι ξεκίνησα να γράφω, διαβάζοντας.

  Συνέντευξη - Στέλλα Τσακωνιάτη

  Όλοι γνωρίζουμε πως η μαγεία των παιδικών βιβλίων κρύβεται κατά κύριο λόγο στην εικονογράφηση. Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς αυτό το κομμάτι; Και πώς ήταν η συνεργασία σας με την εικονογράφο σας, κ. Εμμανουέλα Κακαβιά;

  Σ. ΤΣ. Ακριβώς, κάθε παραμύθι χρειάζεται τις δικές του μοναδικές εικόνες. Αυτό είναι το πιο δύσκολο. Να βρεις κάποιον που να μπορεί να αποτυπώσει κάθε σκέψη σου στο δικό του χαρτί. Με την Εμμανουέλα έχουμε μια άψογη συνεργασία και την ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό! Είναι ένας πρόθυμος και ευγενικός άνθρωπος. Αισθάνομαι πολύ τυχερή που είναι η εικονογράφος των βιβλίων μου!

  Υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε στο βιβλίο σας αν σας δινόταν η ευκαιρία να το ξανατυπώσετε;

  Σ.ΤΣ. Τίποτα απολύτως! Σε κανένα από τα δύο.

  Μιλήστε μας για τον εκδοτικό σας οίκο. Γιατί διαλέξατε την αυτοέκδοση;

  Σ.ΤΣ. Η συνεργασία μου με τη Λένα είναι άψογη. Από την πρώτη στιγμή αισθάνθηκα πως τα έργα μου είναι σε καλά χέρια. Η εμπιστοσύνη είναι το Α και το Ω. Αυτό με έκανε να επιλέξω τον Οσελότο.

  Συνέντευξη - Στέλλα Τσακωνιάτη

  Τα βιβλία σας μιλάνε για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή μέσα από δύο υπέροχες ιστορίες. Τι σας οδήγησε να γράψετε για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα;

  Σ.ΤΣ. Όπως σου προανέφερα, οι γονείς μου «φταίνε» γι’ αυτό. Απ’ όταν ήμουν μικρή, μου αγόραζαν παιδικά βιβλία με ιδιαίτερα ή, όπως τα χαρακτήρισες, ευαίσθητα θέματα. Ακόμα και σήμερα αυτά διαβάζω. Αυτά είναι η έμπνευσή μου!

  Ποιο ήταν το αγαπημένο σας παιδικό βιβλίο όταν ήσασταν μικρή; Υπάρχει ακόμα στη βιβλιοθήκη σας;

  Σ.ΤΣ. Το αγαπημένο μου παιδικό βιβλίο είναι η Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά, το οποίο φυσικά υπάρχει μέχρι και σήμερα στη βιβλιοθήκη μου. Το διαβάζω συχνά, γιατί είναι ένα από τα βιβλία που με εμπνέουν.  

  Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Ετοιμάζετε κάτι καινούριο για τους μικρούς μας φίλους;

  Σ.ΤΣ. Να συνεχίσω να ταξιδεύω στον παραμυθένιο κόσμο των παιδιών, παροτρύνοντάς τα να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα! Ένα παιδικό βιβλίο με θέμα έκπληξη είναι αυτό που ετοιμάζω για τους μικρούς αλλά και μεγάλους φίλους μου.

  Πραγματικά της ευχόμαστε τα καλύτερα και να συνεχίσει με την πένα της να δημιουργεί υπέροχες ιστορίες για τους μικρούς μας φίλους, πάντα γεμάτες μηνύματα και αισιοδοξία για το μέλλον τους.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here