Συνέντευξη των Programmed to Rock

0

Συνέντευξη των Programmed to Rock

Ρωτάει ο Δημήτρης Μπονόβας

Θεατρικότητα, χιούμορ και εξαιρετική μουσική ψυχαγωγία μέσα από πανέμορφες και ενδιαφέρουσες διασκευές. Αυτοί είναι οι Programmed to Rock. Ένα ακόμα εξαιρετικό συγκρότημα από μια πόλη γεμάτη με ταλέντα, τα Ιωάννινα.

Ας τους γνωρίσουμε λοιπόν!!

Συνέντευξη

Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσετε την πορεία σας;

P.t.R.: Οι PTR δημιουργήθηκαν στην αρχή και για πολλά χρόνια, περίπου τα 4-5 πρώτα χρόνια, ως ένα συγκρότημα για σεζόν σε μαγαζί το οποίο όμως είχε εναλλασσόμενα project όπως αφιερώματα σε ταινίες, θεατρικά κείμενα με το κοινό, stand up στιγμές αλλά και ένα μουσικό project στο οποίο βγάζαμε “γούστα” πειράζοντας γνωστά κομμάτια της ροκ ή της παραδοσιακής μας μουσικής σε ένα πολύ έντονα προσωπικό στυλ.

Τι είναι αυτό που σας ωθεί να γράφετε μουσική;

P.t.R.: Η αλήθεια είναι οτι, αν και σαν μονάδες είμαστε πολύ παραγωγικοί στη δημιουργία μουσικής, με τους PTR δεν έχουμε γράψει δικά μας κομμάτια. Παρ’ όλα αυτά οι διασκευές που κάνουμε προσπαθούμε να είναι “μουσικά” πειραγμένες και αλλοιωμένες έτσι ώστε να εκφράζεται μέσα από αυτές ο ήχος μας αλλά και η προσωπικότητα του καθενός μας. Οπότε με βάση αυτό, μπορούμε να πούμε οτι η ώθηση στο να γράψει κάποιος, άρα και εμεις, μπορεί να είναι διάφορα πράγματα, από μία εμπειρία που έχει ζήσει, μια στιγμή, ένας ήχος, μια επιρροή… οτιδήποτε!

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για ένα μουσικό να καταφέρει να εκφράσει αυτό που νιώθει μέσα από τις νότες;

P.t.R.: Αν δούμε τη μουσική ως μία ακόμα γλώσσα, τότε είναι εύκολο αν ξέρεις να τη μιλάς και να τη χειρίζεσαι. Το πιο δύσκολο κομμάτι στην έκφραση είναι να βρεις την μουσικότητα του στίχου ή της μελωδικής ιστορίας που θες να εκφράσεις. Το ένα πρέπει να δεθεί με το άλλο σαν θεμέλιο και στην πορεία να το στολίσεις με μουσικά σχήματα, ιδέες και γενικά ενορχήστρωση για να μπορέσεις να παρουσιάσεις ένα πιο ολοκληρωμένο έργο.

Ποια τα ακούσματά σας;

Programmed to RockP.t.R.: Διάφορα και πολλά, από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις, ελληνική παράδοση, ρεμπέτικο, λαϊκό, έντεχνο, funk, punk, classic rock, pink floyd, μέχρι τους Socrates, τον Θανάση Παπακωνσταντίνου ως τους Porcupine Tree. Είμαστε τυχεροί γιατί και οι τρεις έχουμε “ανοιχτά” αυτιά και ορίζοντες.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν είδη ή η μουσική είναι μία και ενιαία; Εννοώ, γράφετε μόνο ροκ ή “παίζετε” και με άλλους ήχους;

P.t.R.: Η μουσική είναι και πρέπει να είναι μία. Δεν χρειάζεται ταμπέλες στα είδη της. Για εμάς υπάρχει μόνο ένας διαχωρισμός: Καλή και Κακή μουσική.

Ζείτε και δημιουργείτε σε μια μικρή πόλη. Υπάρχουν ευκαιρίες πιστεύετε για νέους καλλιτέχνες στα Ιωάννινα ή η Αθήνα είναι μονόδρομος;

Programmed to RockP.t.R.: Ζούμε σε 3 διαφορετικές πόλεις, Ιωάννινα, Βόλο και Θεσσαλονίκη, τα τελευταία χρόνια. Έχουμε την τύχη να βρισκόμαστε και ταξιδεύουμε πολύ όμως. Από την εμπειρία μας, δεν πιστεύουμε οτι η Αθήνα είναι μονόδρομος, πλέον στην εποχή μας η πληροφορία μεταδίδεται γρήγορα, οπότε ευκαιρίες μπορείς να βρεις όπου και να είσαι.

Είναι εφικτό στην Ελλάδα της κρίσης, που όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται προς τις εύκολες μορφές διασκέδασης, να ασχολείται κάποιος με τη ροκ μουσική;

P.t.R.: Το θέμα είναι να κάνεις την μουσική που αγαπάς χωρίς να μεταβάλλεσαι ανάλογα με τα “θέλω” εταιριών και κόσμου. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις και βάζεις τον εαυτό σου αυτό βγαίνει και στους θεατές. Να σημειώσουμε εδώ οτι λόγω της κρίσης βλέπουμε όλο και περισσότερη δημιουργία και φρέσκες ιδέες χωρίς περιορισμούς και συνεχή επανάληψη.

Ο τομέας της μουσικής στη χώρα μας πλέον βαίνει καλώς ή όχι; Ποια η γνώμη σας και γιατί;

Programmed to RockP.t.R.: Είναι φανερό οτι η δισκογραφία όπως ήταν γνωστή είναι σε φθίνουσα πορεία, αν δεν έχει φτάσει στο μηδέν δηλαδή. Αλλά, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, υπάρχουν αξιόλογες δουλειές και κατα βάση ανεξάρτητες παραγωγές όλα αυτά τα χρόνια.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι – στη μουσική βιομηχανία – τι θα ήταν αυτό;

P.t.R.: Στην Ελλάδα; Την ίδια τη μουσική Βιομηχανία! (χαχαχα)

Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

P.t.R.: Μέσα στο καλοκαίρι σχεδιάζουμε να μπούμε στο studio για μία νέα δουλειά που ετοιμάζουμε και απο το ερχόμενο Φθινόπωρο λέμε να ξαναπάρουμε τους δρόμους!

Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας διαθέσατε και σας ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο σας!!!

Συνέντευξη των Programmed to Rock

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here