Στη σημερινή συνέντευξη, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε μια νέα συγγραφέα, τη Βίκη Παππά, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Μήνυμα από το μέλλον. Το όνειρο του Έκτορα» από τις Εκδόσεις Πνοή.
Συνέντευξη
Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου
Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πνοή το πρώτο σας βιβλίο για παιδιά. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήρθε τυχαία ή ήταν όνειρο ζωής που πραγματοποιήθηκε;
Β.Π.: Καλησπέρα και από εμένα. Η συγγραφή ήταν πάντα μέρος της ζωής μου είτε με τη μορφή προσωπικού ημερολογίου είτε με τη μορφή σύντομων κειμένων και ποιημάτων.
Η συγγραφή όμως ιστοριών για παιδιά ήταν κάτι που προέκυψε σταδιακά. Διαβάζοντας βιβλία με τα παιδιά μου γνώρισα, αγάπησα και εκτίμησα τη ζωντάνια, την αμεσότητα και τις δυνατότητες αυτού του λογοτεχνικού είδους. Συνειδητοποίησα επίσης πως η εμβέλειά του είναι καθολική και πως ενώ ονομάζεται παιδική/εφηβική λογοτεχνία απευθύνεται σε όλους, μικρούς και μεγάλους.
Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για να γεννηθεί ο ήρωάς σας, ο Έκτορας;

Β.Π.: Ο Έκτορας γεννήθηκε μια καλοκαιρινή βραδιά σε μια όμορφη παραλία των Κυκλάδων, εν μέσω μιας ζωντανής οικογενειακής συζήτησης για την ιστορική συνέχεια και τις ομοιότητες των αρχαίων παιδικών παιχνιδιών με τα σημερινά. Φανταστήκαμε παιδάκια των αρχαίων χρόνων να παίζουν στη θάλασσα και την παραλία και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι παίζανε και εκείνα όπως παίζουμε κι εμείς σήμερα.
Το μυαλό μου πήγε στο μέλλον. Αναρωτήθηκα αν η περιβαλλοντική κρίση και η κλιματική αλλαγή θα έχουν συνέπειες σε αυτό το διαχρονικό παιχνίδι των παιδιών και αν τα παιδιά στο μέλλον θα μπορούν να παίζουν τόσο ανέμελα και ξέγνοιαστα όσο παίζουν τα δικά μας παιδιά.
Εικονογράφος του βιβλίου σας η Αγγελική Δρακάκη. Μιλήστε μας λίγο για τη συνεργασία σας. Κατάφερε με τις εικόνες της να αποδώσει τους ήρωές σας όπως τους είχατε πλάσει με τη φαντασία σας;
Β.Π.: Με την κυρία Δρακάκη δεν γνωρίστηκα ποτέ. Η συνεργασία μας ήταν έμμεση. Πιστεύω όμως πως κατάφερε να κατανοήσει το κείμενο και να αποδώσει με εικόνες αυτό που εγώ απέδωσα με τις λέξεις. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να την ευχαριστήσω για την όμορφη δουλειά που έκανε και ειδικότερα για το καταπληκτικό γαλάζιο χρώμα που κυριαρχεί σε ολόκληρο το βιβλίο.
Έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις του βιβλίου σας το φθινόπωρο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς;
Β.Π.: Ο εκδοτικός οίκος Πνοή θα συμμετάσχει στο 51ο φεστιβάλ βιβλίου που θα γίνει στο Πεδίον του Άρεως τον Σεπτέμβριο. Εκεί θα βρεθώ και εγώ ελπίζοντας πως θα μου δοθεί η ευκαιρία μιας δεύτερης επαφής με το αναγνωστικό κοινό (δεύτερης μετά την αρχική παρουσίαση του βιβλίου τον Ιούλιο). Αναφορικά με άλλες παρουσιάσεις, προς το παρόν υπάρχουν ιδέες, αλλά όχι κάτι το συγκεκριμένο.
Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Μήνυμα από το μέλλον. Το όνειρο του Έκτορα
Ως νέα συγγραφέας, συναντήσατε δυσκολίες στην αναζήτηση εκδοτικής στέγης για το βιβλίο σας;
Β.Π.: Για να είμαι ειλικρινής, όταν πρωτοαποφάσισα να εκδώσω το βιβλίο μου ήμουν λίγο επιφυλακτική. Δεν είχα εμπειρία στον χώρο και δεν ήξερα πώς λειτουργεί και τι είδους δυσκολίες θα συναντούσα. Χάρηκα πολύ όταν ο εκδοτικός οίκος Πνοή επικοινώνησε μαζί μου και μου πρότεινε την έκδοση του βιβλίου. Η συνεργασία μας ήταν στενή και συνεχής και με βοήθησε να κατανοήσω όλη τη διαδικασία έκδοσης ενός εικονογραφημένου.
Ζείτε στην Ιταλία. Υπάρχουν σκέψεις να μεταφραστεί στα ιταλικά το βιβλίο σας; Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;
Β.Π.: Η μετάφραση του βιβλίου στα ιταλικά είναι μια πολύ όμορφη ιδέα, είναι όμως κάτι το οποίο δεν έχω σκεφτεί ακόμα.
Σίγουρα υπάρχουν σχέδια και σκέψεις για το μέλλον. Προς το παρόν όμως θα ήθελα να επικεντρωθώ σε αυτό το βιβλίο, σε τυχόν νέες παρουσιάσεις και στη γνωριμία μου με το αναγνωστικό κοινό.
Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;
Β.Π.: Η ανάγνωση αποτελεί δικαίωμα και όπλο μας. Τα βιβλία, τα περιοδικά, οι εφημερίδες μάς βοηθάνε να διευρύνουμε τους ορίζοντες και τη φαντασία μας, να γνωρίζουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει, να αποκτούμε γνώσεις και να πληροφορούμαστε, να γνωρίζουμε νέους φανταστικούς κόσμους, να πλάθουμε δικούς μας.
Για πολλούς ανθρώπους όμως στον κόσμο και ιδιαίτερα για παιδιά, τα βιβλία είναι πολυτέλεια και η πρόσβαση σε αυτά είναι δύσκολη έως αδύνατη. Είναι σημαντικό νομίζω να αναγνωρίσουμε αυτό το γεγονός και να εκτιμήσουμε το πόσο προνομιούχοι είμαστε σε σχέση με άλλους συνανθρώπους μας.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια.
Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα
Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη