Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Βίκυ Μάγκου

  Συνέντευξη – Βίκυ Μάγκου

  -

  Συνέντευξη – Βίκυ Μάγκου

  Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη συγγραφέα Βίκυ Μάγκου, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Όταν ο Κλιφ νίκησε τον φόβο» από τις Εκδόσεις Οσελότος.

  Ρωτάει η Ασημίνα Στασινοπούλου

  Συνέντευξη

  Καλησπέρα, κυρία Μάγκου. Σας ευχαριστούμε για τον πολύτιμο χρόνο που διαθέτετε στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα τόσο εσάς όσο και το βιβλίο σας. Ποια είναι η Βίκυ Μάγκου και τι ήταν αυτό που την οδήγησε στη συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου;

  Β.Μ.: Αρχικά σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και για τη δυνατότητα που μου δίνετε να γνωστοποιήσω το βιβλίο μου! Μεγάλωσα σε ένα πολύ όμορφο προάστιο του Πειραιά, τον Κορυδαλλό. Στην Κρήτη πραγματοποίησα τις σπουδές μου. Είμαι απόφοιτη Λογιστικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ηρακλείου Κρήτης. Από τότε μέχρι και σήμερα μπορώ να πω ότι έχω δυο πατρίδες. Είμαι παντρεμένη και έχω έναν γιο. Είμαι ελεύθερη επαγγελματίας. Η συγγραφή είναι για μένα μια απόδραση που με ξεκουράζει από την πίεση της καθημερινότητας.

  Αφορμή που με οδήγησε στη δημιουργία ενός παιδικού βιβλίου ήταν ο γιος μου! Είχαμε διαβάσει αρκετά παραμύθια… ώσπου άρχισε να μου ζητάει να του λέω ιστορίες από τη φαντασία μου… Κάθε βράδυ λοιπόν, πριν κοιμηθεί, με παρακαλούσε για ένα «δικό μου» παραμύθι. Πώς να πεις όχι σε δυο τόσο γλυκά ματάκια; Κάπως έτσι λοιπόν πριν από πέντε χρόνια γεννήθηκε ο Κλιφ! Λόγω πολλών υποχρεώσεων όμως είχα αναβάλει την έκδοσή του. Περίμενε αρκετό χρονικό διάστημα μέσα σε ένα συρτάρι του γραφείου μου. Ώσπου κάποια στιγμή… εκεί που έψαχνα να βρω κάποια έγγραφα, εμφανίστηκαν μπροστά στα μάτια μου ο Κλιφ και οι φίλοι του. Τότε ένιωσα ότι είχε έρθει η στιγμή να βγουν έξω!

  Το βιβλίο σας κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οσελότος. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

  Όταν ο Κλιφ νίκησε τον φόβο, Συνέντευξη - Βίκυ Μάγκου
  Συνέντευξη – Βίκυ Μάγκου

  Β.Μ.: Ο Οσελότος είναι ένα γνωστό όνομα στον χώρο του βιβλίου. Τον συνάντησα πολλές φορές σε παιδικά βιβλία και όχι μόνο. Πρόσφατα έπιασα στα χέρια μου ένα παραμύθι ενός μικρού συγγραφέα, του Γιώργου Φραγκιαδάκη, με τίτλο «Ο Αμήχανος μηχανικός και το πιστόνι». Τα παιδιά διαθέτουν την πιο όμορφη και ζωηρή φαντασία! Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς ένα παιδί να σκαρφίζεται μικρές ιστορίες και να τις μεταφέρει στο χαρτί! Πόσο ακόμα να εκδίδει και βιβλίο! Πρόκειται για ένα προσεγμένο και καλογραμμένο παιδικό βιβλίο από τις Εκδόσεις Οσελότος. Μπορώ να πω ότι ήταν μια από τις αφορμές για να επικοινωνήσω με τον συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο. Η προσωπική εμπειρία που είχα με όλους τους συνεργάτες ήταν άψογη! Αυτό φυσικά οδήγησε σε μια πολύ καλή συνεργασία και σε ένα όμορφο αποτέλεσμα!

  Το «Όταν ο Κλιφ νίκησε τον φόβο» είναι ένα εικονογραφημένο βιβλίο από εσάς την ίδια. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η εικονογράφηση είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι σε κάθε παιδικό βιβλίο. Πώς πήρατε την απόφαση να κάνετε μόνη σας την εικονογράφηση και τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε στην εκτέλεσή της;

  Β.Μ.: Θα συμφωνήσω μαζί σας και θα πω ότι η εικονογράφηση είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι στα παιδικά βιβλία! Πρέπει να προσελκύει την προσοχή των μικρών μας φίλων και να είναι αρεστή στα μάτια τους! Η αλήθεια είναι ότι είχαμε φανταστεί τους ήρωες μαζί με τον γιο μου! Τους είχα σχεδιάσει αρχικά σε ένα πρόχειρο χαρτί και του άρεσαν! Όταν πήρα την απόφαση να δώσω εικόνα στην ιστορία, χρησιμοποίησα τα συγκεκριμένα σκίτσα. Δεν είχα γνώσεις ζωγραφικής, αλλά δεν πτοήθηκα, διότι ήθελα να φανεί ότι είναι μια παιδική ζωγραφιά. Ιδιαίτερες δυσκολίες δεν αντιμετώπισα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι μου πήρε αρκετό χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μου.

  Ο Κλιφ είναι ένα αξιαγάπητο μυρμηγκάκι που αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα στο σχολείο όπου πηγαίνει. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους μικρούς μας φίλους που θα διαβάσουν το βιβλίο σας;

  Β.Μ.: Ποια είναι τα μηνύματα που περνάνε τα περισσότερα παραμύθια στους μικρούς μας φίλους; Μα φυσικά να γίνονται καλύτεροι άνθρωποι! Η μάστιγα που λέγεται bullying και ό,τι περιλαμβάνει αυτό, εκφοβισμό, εκβιασμό, βία, δεν αφορά μόνο τους μαθητές. Δυστυχώς μεταλλάσσεται διαρκώς και τη συναντάμε όχι μόνο στο σχολείο, αλλά και στο εργασιακό περιβάλλον, στο σπίτι, στο διαδίκτυο, στην κοινωνία γενικότερα. Όλοι κλάψαμε, εξοργιστήκαμε με περιστατικά εκφοβισμού παιδιών και εφήβων που προβλήθηκαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης. Γνωστές ιστορίες που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μας. Και δυστυχώς δεν είναι τα μοναδικά περιστατικά βίας…

  Η ιστορία του Κλιφ ξυπνάει ερωτήματα στα παιδιά. Ερωτήματα όπως… «Εσύ πώς θα ένιωθες αν ήσουν ο Κλιφ;» «Τι θα έκανες στη θέση του;» «Θα ζητούσες βοήθεια;». Η απάντηση είναι ΝΑΙ, θα ζητούσα βοήθεια, θα μιλούσα γι’ αυτό που μου συμβαίνει! «Αν ήσουν κάποιος από τους συμμαθητές του και έβλεπες όσα περνούσε ο Κλιφ πώς θα αντιδρούσες;» «Θα αδιαφορούσες;» Αν ναι, το ξέρεις ότι αυτό θα σήμαινε συνενοχή; Το μήνυμα λοιπόν προς όλα τα παιδιά είναι ένα και μοναδικό. Φερόμαστε στους άλλους όπως θα θέλαμε να μας φέρονται. Δεν θέλω να περάσω όμως μόνο στους μικρούς μας φίλους μηνύματα, αλλά και στους γονείς. Θα ήθελα να τους πω ότι η διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού δεν είναι μια απλή υπόθεση. Τα παιδιά χρειάζονται τον χρόνο του πατέρα και της μητέρας. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν γονείς, του προσώπου που έχει αναλάβει την ανατροφή τους. Θέλουν συζήτηση και σωστά πρότυπα συμπεριφοράς. Ένα σωστό και ευγενικό παιδί θα είναι και ένας σωστός και ευγενικός ενήλικας.

  Σύμφωνα με τον Erich Fromm, η πιο σημαντική επιρροή σε ένα παιδί είναι ο χαρακτήρας των γονέων. Θέλουν υπομονή και κυρίως αγάπη! Τόση αγάπη, ώστε να έχουν απόθεμα να δώσουν κι αυτά με τη σειρά τους. Σήμερα που είναι παιδιά και αργότερα ως ενήλικες. Πώς θα δώσει αγάπη ένα παιδί αν δεν την πάρει πρώτα από το περιβάλλον που μεγαλώνει; Πώς θα καταλάβει ποιο είναι το σωστό ή το λάθος αν δεν του εξηγήσει κάποιος; Είναι τεράστιο λοιπόν το μερίδιο ευθύνης. Κανείς δεν γεννιέται γονιός. Όλοι μαθαίνουμε στην πορεία. Οφείλουμε λοιπόν να περάσουμε όσο πιο νωρίς γίνεται στο υποσυνείδητο των παιδιών μας πόσο σοβαρές είναι οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου στον ψυχισμό τους. Ας προσπαθήσουμε όλοι να δώσουμε ένα τέλος στη ζωή αυτού του Τέρατος που λέγεται bullying κι ας ευχηθούμε να μην το ξανασυναντήσουμε ποτέ!

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Όταν ο Κλιφ νίκησε τον φόβο

  Στο τέλος του βιβλίου σας υπάρχει μια πολύ ωραία συμβουλή για τους μικρούς μας φίλους. Τι έχετε να μας πείτε για αυτή;

  Β.Μ.: Αναφέρομαι σε δυο αρνητικά συναισθήματα που δυστυχώς στοιχειώνουν τον άνθρωπο από τα πρώτα χρόνια της ζωής του μέχρι τα βαθιά γεράματα. Τον φόβο και τη θλίψη. Όταν μας κυριεύουν, μας μπλοκάρουν, εμποδίζοντάς μας να δούμε μια κατάσταση όπως ακριβώς είναι. Ένα παιδί που βιώνει εκφοβισμό για αρκετό διάστημα, αποτραβιέται από τη ζωή. Κλείνεται στον εαυτό του. Ο φόβος και η θλίψη τού στερούν τη χαρά, την παιδικότητα και την αισιοδοξία. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει όμως είναι ότι οι θετικές σκέψεις είναι πιο δυνατές από τις αρνητικές. Το μυστικό λοιπόν είναι να φοράμε μια πανοπλία που λέγεται ΘΑΡΡΟΣ! Τίποτα δεν μπορεί να μας φοβίσει και να μας στενοχωρήσει αν εμείς δεν το επιτρέψουμε. Όλα τα παιδιά του κόσμου πρέπει να είναι χαρούμενα. Αν η θλίψη τα ρίχνει κάτω… η ευτυχία τα πάει ψηλά! Αυτό θα πρέπει να το θυμούνται πάντα!

  Είστε μητέρα ενός αγοριού. Πείτε μας σας παρακαλώ ποια είναι τα τρία αγαπημένα σας παιδικά βιβλία που διαβάζετε μαζί του και ποιο είναι το κριτήριο αγοράς ενός παιδικού βιβλίου ως μαμά για το παιδί της;

  Β.Μ.: Ο γιος μου είναι έντεκα ετών. Ήταν ο πρώτος αναγνώστης του Κλιφ στην ηλικία των έξι. Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε διαβάσει αρκετά βιβλία. Κάποια του άρεσαν περισσότερο. Τρία από τα βιβλία που ξεχωρίζω αυτή τη στιγμή, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τα υπόλοιπα, σύμφωνα πάντα με την προτίμηση του γιου μου, είναι το «Ξέρω να λέω ΟΧΙ» της Χριστίνας Ρασιδάκη, η «Μυστική Αποστολή» της Μαρίας Δασκαλάκη και «Το μυστικό της Γαλέρας» του Παναγιώτη Δημητρόπουλου.

  Κριτήριο επιλογής ενός βιβλίου για το παιδί μου ήταν πάντα η διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, της αυτοπεποίθησης και της κριτικής του σκέψης. Με βασικό γνώμονα την Παιδεία, που είναι η βάση για το χτίσιμο του χαρακτήρα, πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση από τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

  Τελειώνοντας θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι τα επόμενά σας βήματα; Ετοιμάζετε κάποιο καινούργιο βιβλίο;

  Β.Μ.: Η αλήθεια είναι ότι αν ψάξω μέσα στο συρτάρι μου, κάτι θα βρω πάλι… Δεν κάνω όμως ποτέ βιαστικές κινήσεις. Η εποχή που ζούμε είναι απρόβλεπτη. Γι’ αυτό όταν κάνουμε σχέδια πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Θέλω να είμαι απόλυτα σίγουρη για κάτι πριν το ανακοινώσω. Για την ώρα εύχομαι να βγούμε σύντομα από αυτήν τη δύσκολη συγκυρία που ζούμε!

  Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε πάντα τα καλύτερα.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here