Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη Βιβή Καββαδά

  Συνέντευξη Βιβή Καββαδά

  -

  Συνέντευξη Βιβή Καββαδά

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου 

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη συγγραφέα Βιβή Καββαδά.

  Συνέντευξη

  Καλησπέρα σας κυρία Καββαδά. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε.

  B.K. Είναι μεγάλη μου χαρά, ευχαριστώ για την φιλοξενία σε αυτή την ενδιαφέρουσα σελίδα πολιτισμού.

  Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο σας με ήρωα τον Νάσο, ένα ελεφαντάκι, από τις εκδόσεις Μamaya. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ποια ήταν η αφορμή για να γεννηθεί ο Νάσος;

  B.K. Η συγγραφή στη ζωή μου ξεκίνησε μάλλον τυχαία, όταν με την αγαπημένη φίλη και εικαστικό Ελένη Πεχλιβάνη είχαμε μια συζήτηση για τις εικονογραφήσεις των παιδικών βιβλίων. Εκείνη την εποχή αφηγούμουν στον τετράχρονο γιο μου την ιστορία από το πρώτο βιβλίο με τις περιπέτειες του Νάσου, προκειμένου να απαντήσω στις ερωτήσεις του για τους πρόσφυγες που είχαν αρχίσει να καταφθάνουν στην χώρα μας. Το θέμα ενδιέφερε πολύ και την Ελένη και αποφασίσαμε να παντρέψουμε την ιστορία μου με την τέχνη της και να γράψουμε το δικό μας παραμύθι.

  Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες με το δεύτερο βιβλίο σας; Στο μέλλον θα δούμε τον ήρωά σας και σε άλλες περιπέτειες;

  Βιβή ΚαββαδάB.K. Ο Νάσος το ελεφαντάκι, καταφέρνει μετά από πολλές περιπέτειες να φτάσει με την οικογένειά του σε μια νέα πατρίδα. Ωστόσο το νέο ξεκίνημα εκεί δεν είναι όσο ομαλό και ήρεμο θα περίμενε, καθώς μερίδα της νέας κοινότητας τον αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφύλαξη και δυσκολεύεται να αποδεχτεί την διαφορετικότητά του. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στις ανθρώπινες κοινωνίες. Όταν όμως προκύπτει μια δυσάρεστη ανατροπή, πρέπει να συνεργαστούν όλοι για να την αντιμετωπίσουν. Θα ήθελα λοιπόν να προκαλέσω έναν προβληματισμό σε γονείς και παιδιά για τις αρνητικές αντιδράσεις και να δώσω έναυσμα για συζήτηση σχετικά με τις μεγάλες, φυσικές προκλήσεις που θα κληθούμε ως παγκόσμια κοινωνία να αντιμετωπίσουμε, πολύ συντομότερα από ό,τι πιστεύουμε.

  Έχω κάνει κάποιες σκέψεις για μια καινούργια ιστορία με τον Νάσο, αλλά ακόμη δεν έχουν αποτυπωθεί στο χαρτί.

  Ποιες είναι οι αντιδράσεις των παιδιών που έχουν γνωρίσει το βιβλίο σας; Υπάρχουν προγραμματισμένες παρουσιάσεις του «Νάσου» το επόμενο χρονικό διάστημα;

  B.K. Ο Νάσος έχει αγαπηθεί πάρα πολύ από τα παιδιά. Οι ελέφαντες είναι πολύ συμπαθητικά ζώα και, παρόλο που το θέμα των βιβλίων είναι δύσκολο, τα μηνύματα αποδίδονται με κατάλληλο, ήπιο λόγο. Η εικονογράφηση με τα έντονα χρώματα και τις εκφραστικές μορφές ενθουσιάζει επίσης τα παιδιά πολύ. Αλλά και οι γονείς χαρακτηρίζουν το παραμύθι ιδιαίτερα συγκινητικό, διδακτικό, με εικόνες υψηλής αισθητικής.

  Για τις επόμενες εβδομάδες έχουμε ήδη προγραμματίσει τέσσερις παρουσιάσεις σε σχολεία και με χαρά μπορώ να πω ότι δεχόμαστε συνεχώς νέες προσκλήσεις.

  Συνέντευξη Βιβή Καββαδά

  Είστε νέα συγγραφέας. Συναντήσατε δυσκολίες μέχρι να φτάσει το κείμενό σας στον εκδοτικό οίκο; Τι θα συμβουλεύατε νέους συγγραφείς που ενδεχομένως έχουν απογοητευτεί από τις απορρίψεις των εκδοτικών;

  Βιβή ΚαββαδάB.K. Με την Ελένη ξεκινήσαμε το εγχείρημά μας κυρίως από την διάθεση να συνομιλήσουμε με τα παιδιά μας και να τα εμπνεύσουμε μέσα από την δική μας δημιουργικότητα. Στην πορεία, προέκυψε ένα σχεδόν ολοκληρωμένο βιβλίο και αποφασίσαμε να το στείλουμε προς έκδοση. Νομίζω ότι το επίκαιρο θέμα και η επιλογή του σχετικά καινούργιου αλλά φρέσκου και ανήσυχου εκδοτικού οίκου Mamaya βοήθησε στο να καρποφορήσουν οι προσπάθειές μας χωρίς μεγάλες δυσκολίες. Προσεγμένη δουλειά, επίκαιρη θεματολογία και προσεκτική επιλογή συνεργατών είναι οι συμβουλές μου. Και επιμονή, πολλή επιμονή!

  Τι στοιχεία πρέπει να διαθέτει κατά τη γνώμη σας ένα καλό παιδικό βιβλίο;

  B.KΤα παιδικά βιβλία είναι σημαντικό εργαλείο ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους και να διδαχθούν αξίες και ιδανικά. Η ιστορία θα πρέπει να κινεί το ενδιαφέρον, το κείμενο να είναι προσεγμένο και κατάλληλο για παιδιά και οι εικόνες καλαίσθητες.  

  Αυτήν την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά και περιμένουν να πάρουν σάρκα και οστά;

  B.K. Ναι, υπάρχουν! Δουλεύω μια ιστορία που μπλέκει την πραγματικότητα με την μαγεία, τον άνθρωπο με την Φύση, τις ικανότητες με τις ιδιαιτερότητες, την προκατάληψη με την δύναμη της ψυχής. 

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  B.K. Είναι σημαντικό οι γονείς να διαβάζουν μαζί με τα παιδιά τους από μικρή ηλικία ποιοτικά παιδικά βιβλία. Με τις κατάλληλες ιστορίες μπορούμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά αξίες όπως η ενσυναίσθηση, η συλλογικότητα, η ατομική ευθύνη, ο σεβασμός στην ύπαρξη και την Φύση. Μέσω των βιβλίων μπορούμε να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν τον λόγο τους, την κριτική σκέψη, τις περιγραφικές και συνθετικές ικανότητές τους. Να απαντήσουμε στα ερωτήματά τους, να καταπραΰνουμε τους φόβους τους, να τα εμπνεύσουμε εικαστικά. Τα οφέλη της αφήγησης παραμυθιών είναι πολλαπλά.

  Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας διαθέσατε και σας εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

  B.K. Σας ευχαριστώ πολύ!

  Συνέντευξη Βιβή Καββαδά

   Επεξεργασία εικόνας: Μαρία Μακροβασίλη 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here