Τρίτη, 24 Αυγούστου, 2021
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Βίβιαν Ινώ Τσαμαδού

  Συνέντευξη – Βίβιαν Ινώ Τσαμαδού

  -

  Συνέντευξη – Βίβιαν Ινώ Τσαμαδού

  Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη συγγραφέα Βίβιαν Ινώ Τσαμαδού, με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου βιβλίου της «Στις σκούπες, αδελφές μου, στις σκούπες!», από τις Εκδόσεις Μάρτης.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πριν λίγο καιρό, κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο σας για παιδιά. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήρθε τυχαία ή ήταν παιδικό όνειρο που πραγματοποιήθηκε;

  Β.Ιν.Τσ.: Σωστά μαντεύετε. Από πολύ μικρή ήξερα ότι θα γίνω συγγραφέας. Ξεκινούσα να γράφω ιστορίες σε παιδικά χρωματιστά τετράδια και δεν τις ολοκλήρωνα ποτέ. Έχω και την τύχη η οικογένειά μου να αγαπά και ασχολείται με τη λογοτεχνία. Ο παππούς μου έγραφε με το ψευδώνυμο Θέμης Τριφύλλιος και η μητέρα μου είναι δικηγόρος και συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων, η Ελένη Τσαμαδού. Έτσι, μεγάλωσα με ένα βιβλίο στο χέρι, διάβασα τους κλασικούς από παιδί.

  Στο βιογραφικό σας αναφέρετε ότι από μικρή αγαπούσατε τις καλές μάγισσες. Αυτός ήταν και ο λόγος που επιλέξατε για ηρωίδες των βιβλίων σας μάγισσες;

  Συνέντευξη - Βίβιαν Ινώ ΤσαμαδούΒ.Ιν.Τσ.: Ναι, η μαγεία είναι μέρος της ζωής μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Έχω διαβάσει πολύ για το θέμα αυτό, έχω δει ταινίες, σειρές, όλα αυτά με εμπνέουν στις ιστορίες μου. Η μαγεία είναι η εσωτερική δύναμη που έχουμε για να πετύχουμε τους στόχους και τις επιθυμίες μας. Στα βιβλία μου κάνω έναν διαχωρισμό ανάμεσα στη θετική και αρνητική χρήση της μαγείας. Η μαγεία, όπως όλα τα πράγματα, έχει δύο όψεις, θετική και αρνητική. Κάνω αυτόν τον διαχωρισμό στο βιβλίο μου, υπάρχουν οι καλοί μάγοι και οι μοχθηροί “καραμάγοι”. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι οι πρωταγωνίστριές μου ανήκουν σε μια οικογένεια με αξίες, που θεραπεύει και βοηθά τους ανθρώπους και τα ζώα. Η μάγισσα Ισαβέλλα ξέρει τον τρόπο για να γίνει πάμπλουτη αλλά δεν το κάνει, επιλέγει να δουλεύει πωλήτρια στην ΙΚΕΑ.

  Απόλαυσα την ιστορία που μας περιγράφετε. Μια ιστορία με χιούμορ, φαντασία, περιπέτεια, οικολογικές ανησυχίες, αλλά κυρίως μια ιστορία χωρίς στερεότυπα και διδακτισμό. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν συγγραφέα να αποφύγει την παγίδα του διδακτισμού;

  Β.Ιν.Τσ.: Γράφω βιβλία που θα ήθελα να έχω διαβάσει και ιστορίες που θα ήθελα να έχω ζήσει. Δεν μου αρέσει ο διδακτισμός, σε εμένα προσωπικά. Γι’ αυτό γράφω ελεύθερα αυτά που πιστεύω. Αντιμετωπίζω τα παιδιά σαν ώριμους ενήλικους αναγνώστες που αποφασίζουν μόνοι τους τι τους ταιριάζει και τι όχι. Και δεν μου αρέσουν τα στερεότυπα, οι ήρωες και οι ηρωίδες μου είναι όπως όλοι οι άνθρωποι, με τα ελαττώματα και τις αδυναμίες τους. Μάγοι και μάγισσες με ανθρώπινο, καθημερινό πρόσωπο. Έχουν χιούμορ και αυτοσαρκασμό που σώζει ακόμα και στις πιο δραματικές στιγμές.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Στις σκούπες, αδελφές μου, στις σκούπες!

  Έχετε προγραμματίσει παρουσιάσεις του βιβλίου σας μέσα στο καλοκαίρι ή το φθινόπωρο;

  Β.Ιν.Τσ.: Βαδίζω στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Η πανδημία δεν μας επιτρέπει για την ώρα να κάνουμε πολλά, όμως οι μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα. Με τις Εκδόσεις Μάρτης, στόχος μας είναι να κάνουμε πολλές παρουσιάσεις παντού, με διαδραστικό τρόπο και παιχνίδια. Περιμένω τις μαγισσούλες να κάνουν τα μαγικά τους και να ξεπεράσουμε την πανδημία. Δεν ξέρετε πόσα μπορούν να καταφέρουν! Είναι ήρεμη δύναμη.

  Αυτή την περίοδο γράφετε νέες περιπέτειες για τη Ρεγγίνα, τη Ρόζα και τη Νόρα;

  Β.Ιν.Τσ.: Αρχικά, το βιβλίο που είχα καταθέσει στις Εκδόσεις Μάρτης ήταν ένα μεγάλο “τούβλο” με πολλά κεφάλαια. Οι εκδότες μου είχαν την εμπειρία και τη διορατικότητα να με συμβουλέψουν να το μοιράσουμε και να γίνει σειρά βιβλίων με τον τίτλο “Οι μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα”, με πρωτότυπη εικονογράφηση.

  Τότε (καλοκαίρι του 2019) δεν φανταζόμαστε πόσο επίκαιρος θα γίνει ο τίτλος σήμερα. Τα δύο πρώτα κεφάλαια της μεγάλης ιστορίας έχουν γίνει δύο βιβλία και τώρα δουλεύω πάνω στο τρίτο. Οι τρεις μάγισσες ετοιμάζονται για ένα συναρπαστικό ταξίδι στο κάστρο του κόμητα Δρακουλέσκου. Όχι, ο τύπος δεν είναι καθόλου τρομακτικός, μα δεν μπορώ να πω παραπάνω, για να μην κάνω spoiler. Δίνω μόνο ένα teaser: στο επόμενο βιβλίο θα μάθουμε ένα ακόμα μεγάλο μυστικό που είναι μεγάλη έκπληξη!

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Β.Ιν.Τσ.: Αρχικά είχα τοποθετήσει τις μαγισσούλες σε ένα δάσος, όπως στα κλασικά ευρωπαϊκά παραμύθια. Στην πορεία κατέληξα ότι οι μαγισσούλες είναι καθημερινά κορίτσια που ζουν στο εδώ και τώρα, στην Ελλάδα. Στόχος μου είναι να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία και τις παραδόσεις μας με μοντέρνο τρόπο. Γι’ αυτό στα βιβλία μου κάνω διακειμενικές αναφορές, από κλασική παιδική λογοτεχνία, όπως ο Τρελαντώνης της Πηνελόπης Δέλτα, μέχρι σύγχρονα ξένα βιβλία και σειρές, όπως Χάρι Πότερ και η τριλογία του Φίλιπ Πούλμαν (που λατρεύω).

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια.

  Συνέντευξη – Βίβιαν Ινώ Τσαμαδού

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here