Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

  Συνέντευξη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

  -

  Συνέντευξη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

  Ρωτάει ο Δημήτρης Μπονόβας

  Είναι δύσκολο πράγμα το να ασχολείσαι με παιδιά. Να προσπαθείς να τα διαπαιδαγωγήσεις, να τους δώσεις αξίες, να δημιουργήσεις σωστούς χαρακτήρες. Πόσο μάλλον να τα κάνεις να αγαπήσουν μια μορφή ψυχαγωγίας, το βιβλίο, που δυστυχώς έχει χάσει πολύ από τη δημοτικότητά της στις μέρες μας, λόγω της μεγάλης και γρήγορης εξάπλωσης του ίντερνετ και των ευκολιών που αυτό προσφέρει.

  Κάποιοι όμως προσπαθούν ακόμα να δώσουν μορφή στους αυριανούς ενεργούς πολίτες αυτού του κόσμου και να τους οπλίσουν με τα απαραίτητα εφόδια για να ακολουθήσουν μια σωστή πορεία, απέναντι στις δυσκολίες και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν. Και να τους μάθουν ότι, σε αντίθεση με αυτό που “φωνάζει” η εποχή μας, η πραγματική αξία ενός ανθρώπου βρίσκεται στο “είναι” του και όχι στην τσέπη και τις ανέσεις που απολαμβάνει.

  Ένα από αυτά τα άτομα έχω τη μεγάλη χαρά να σας παρουσιάσω σήμερα. Τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη!

  Συνέντευξη

  Πώς ξεκίνησες να γράφεις; Ποιο ήταν το έναυσμα;

  Β.Π. : Η αγάπη μου για τα παιδιά με οδήγησε στις επαγγελματικές μου διαδρομές. Σαν παιδαγωγός εκτιμώ και σέβομαι την παιδική λογοτεχνία, πιστεύω ότι είναι ίσως η πιο σημαντική μορφή της λογοτεχνίας γιατί απευθύνεται στα παιδιά. Τα τρία τελευταία χρόνια είμαι συνεργάτιδα της μεγαλύτερης εφημερίδας των Ελλήνων της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος», όπου γράφω άρθρα σχετικά με τα παιδιά. Όταν πριν περίπου δύο χρόνια ετοίμαζα ένα άρθρο για τις παιδικές φοβίες, σκέφτηκα ότι ο καλύτερος τρόπος για να περάσεις ένα μήνυμα στην ψυχούλα ενός παιδιού είναι μέσα από τον φανταστικό κόσμο του παραμυθιού. Έτσι ξεκίνησα με την συγγραφή του πρώτου μου βιβλίου το ταξίδι στον κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας.  Έτσι έγραψα το πρώτο μου παραμύθι με τίτλο «Μάθε τον Φόβο να νικάς!», το οποίο θα επανακυκλοφορήσει την νέα χρονιά. Πολύ γρήγορα ήρθε το δεύτερό μου βιβλίο «Ποιος αξίζει να είναι Βασιλιάς;».

  Ακόμα και ένα παιδικό χαμόγελο να προκαλέσει το έργο μου νιώθω νικήτρια αυτής της προσπάθειας!

  Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να δώσεις σε αυτό που σκέφτεσαι μια μορφή κατάλληλη για να διαβαστεί από παιδιά; Θέλω να πω, υπάρχουν φορές που αναγκάστηκες να αλλάξεις εντελώς ή σε μεγάλο ποσοστό τη μορφή της αρχικής σου ιδέας για να ταιριάξει καλύτερα στις ηλικίες που απευθυνόταν;

  Βούλα ΠαπατσιφλικιώτηΒ.Π. : Η «γέννηση», δηλαδή η δημιουργία των ηρώων είναι το πιο σπουδαίο και δύσκολο σημείο στη συγγραφή του βιβλίου. Πλάθεις από το μηδέν μορφές και χαρακτήρες που θα εξιστορήσουν και θα βιώσουν κάποια γεγονότα. Είναι η αρχή του ταξιδιού και θέλεις να έχεις ούριο άνεμο! Στην συνέχεια, πάντα έχω στο νου το μήνυμα ή τα μηνύματα που επιθυμώ να φτάσουν στις παιδικές ψυχούλες και το παραμύθι ξεκινάει. Φυσικά, όπως και σε κάθε συγγραφική μου προσπάθεια, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι ήρωές μου.

  Αρκετοί νομίζουν ότι το να ασχολείσαι με παιδιά είναι εύκολο. Συμφωνείς ή διαφωνείς και γιατί;

  Β.Π. : Τα παιδιά είναι το αύριο αυτού του κόσμου, όταν το καταλάβουμε θα μπορέσουμε να ελπίζουμε ότι οι καλύτερες μέρες θα έρθουν. Οι συγγραφείς της παιδικής λογοτεχνίας έχουμε χρέος προς τους μικρούς μας αναγνώστες να τους δείξουμε, μέσα από τις ιστορίες μας, τον δρόμο για μια εξέλιξη ζωής γεμάτη με αξίες, γνώσεις και αρετές. Τα παιδιά είναι το πιο απαιτητικό και το πιο δίκαιο αναγνωστικό κοινό.

  Όπως και να έχει, ο κόσμος του παιδιού είναι μαγικός. Ένα τους χαμόγελο και μια αγκαλιά μπορεί να διώξει μακριά την καταιγίδα της θλίψης και να γεμίσει η ψυχή σου με το ουράνιο τόξο της ελπίδας!

  Συνέντευξη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

  Ποια είναι τα νοήματα που προσπαθείς συνήθως να περάσεις μέσα από τους χαρακτήρες των παραμυθιών σου;

  Β.Π. : Μέσα από την ιστορία ενός παραμυθιού μεταλαμπαδεύεις σε ένα παιδί το μήνυμα που δύσκολα οι λέξεις θα του πούνε. Στόχος μου είναι να «μπολιάσω» τις παιδικές ψυχούλες με αξίες, αρετές, όνειρα, ελπίδα και αισιοδοξία.

  Βέβαια, δεν γράφεις μόνο παραμύθια αλλά και έργα για μεγαλύτερες ηλικίες. Μίλησέ μας και για αυτή σου τη πλευρά.

  Βούλα ΠαπατσιφλικιώτηΒ.Π. : Το αναφέρω κάθε φορά που μου δίνεται ο λόγος δημόσια πως την ενασχόληση με τον κόσμο της λογοτε-χνίας την χρωστάω στην παρότρυνση του αδερφού μου να μετατρέψω σκέψεις και προβληματισμούς σε λέξεις πάνω στο χαρτί. Ο αδερφός μου, Θόδωρος Παπατσιφλικιώτης, πριν έξι χρόνια ίδρυσε μια συγγραφική ομάδα στην πόλη μας, την πανέμορφη Θεσσαλονίκη, με όνομα «Ώρες Συγγραφής». Πριν δύο χρόνια είχαμε ένα συγγραφικό πρότζεκτ με θέμα τις καλοκαιρινές ιστορίες, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα το πρώτο λογοτεχνικό πόνημα της ομάδας «Θέρος και Θεριά». Μια συλλογή διηγημάτων για ενήλικες από εννιά συγγραφείς, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανάτυπο. Φέτος κυκλοφόρησε η δεύτερη λογοτεχνική προσπάθεια της ομάδας, «Οδός Αμαρτίας Αριθμός 12». Επίσης μια συλλογή διηγημάτων που κυκλοφορεί από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, η οποία μέσα από δώδεκα διαφορετικές πένες αγγίζει το πολυσυζητημένο θέμα της Αμαρτίας. Τέλος, ελπίζω σύντομα να ολοκληρωθεί και να κυκλοφορήσει το πρώτο μου μυθιστόρημα.

  Θα κάνω μια δύσκολη ερώτηση, στην οποία πιστεύω ότι δεν θα πάρω απάντηση αλλά θα το προσπαθήσω. Τι από τα δύο προτιμάς περισσότερο; Την παιδική ή την ενήλικη λογοτεχνία; Εννοώ, τι προτιμάς περισσότερο να γράφεις;

  Β.Π. : Και τα δύο μονοπάτια έχουν τις δικές του προκλήσεις και την δικιά τους μαγεία.  Λατρεύω όμως πολύ τα παιδιά! Έτσι πάντα θα με κερδίζει και θα με μαγνητίζει η παιδική λογοτεχνία!

  Πιστεύεις ότι ένας καλλιτέχνης, στην Ελλάδα του 2018, μπορεί να βιοπορίζεται από την τέχνη του;

  Β.Π. : Δύσκολο, αλλά κάποιοι το καταφέρνουν. Η τέχνη είναι ο φάρος που ακόμα και αν δεν τον κατακτήσεις πάντα θα σου δείχνει τον δρόμο προς το καλύτερο!

  Για να μιλήσω πιο συγκεκριμένα για τον δικό μου κλάδο, το να είσαι συγγραφέας παραμυθιού δεν είναι επάγγελμα, ούτε μέσο αναγνωρισιμότητας, είναι λειτούργημα!

  Συνέντευξη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

  Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι –  στον τομέα της λογοτεχνίας – τι θα ήταν αυτό;

  Β.Π. : Θα περιόριζα ή θα έβγαζα τελείως το e-book. Καλώς ή κακώς η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας. Η ταχύτητα και το ψηφιακό στοιχείο κερδίζουν όλο και περισσότερο χώρο στην καθημερινότητά μας. Δεν γινόταν το βιβλίο να μείνει ανεπηρέαστο. Προσωπικά προτιμώ την ανάγνωση ενός λογοτεχνικού έργου από έντυπη παρά από ψηφιακή μορφή. Παίρνεις στα χέρια σου ένα βιβλίο, μπορείς να το ξεφυλλίζεις, επεξεργάζεσαι την βιβλιοδεσία του, βλέπεις την γραμματοσειρά του και είναι σαν να νιώθεις τον συγγραφέα να το γράφει, τον εικονογράφο να «ζωντανεύει» μέσα από τα σχέδια και τα χρώματα την ιστορία του και την αγωνία όλων των ατόμων που εργάζονται για να φτάσει ένα βιβλίο στα χέρια μας. Είναι η μαγεία που δυστυχώς χάνεται μέσα από την ψυχρή τεχνολογία.

  Ευτυχώς στις μέρες μας οι συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας και οι γονείς συνεχίζουν να επενδύουν στην έντυπη μορφή ενός παραμυθιού. Επιθυμία μου είναι όλα μου τα έργα να έχουν το άρωμα του χαρτιού και της μελάνης.

  Όλο και νέοι επίδοξοι καλλιτέχνες εμφανίζονται στον ορίζοντα. Αν έπρεπε να τους δώσεις μια συμβουλή, ποια θα ήταν;

  Β.Π. : Να βουτάν πρώτα την πένα τους στην καρδιά και μετά στο μυαλό τους. Να οπλιστούν με αισιοδοξία και να βάλουν ένα μικρό λιθαράκι μέσα από το έργο τους στην αλλαγή προς το καλύτερο που όλοι θέλουμε. Να σκεφτούμε ότι πρέπει να κληροδοτήσουμε στις γενιές που έρχονται φως και όχι σκοτάδι!

  Τι να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

  Β.Π. : Μέσα από την πένα μου να κάνω τα όνειρα, τα συναισθήματα και την φαντασία λογοτεχνικά έργα για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες!

  Βούλα, σε ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας διέθεσες και σου ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο σου!!!

  Συνέντευξη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

  Επεξεργασία εικόνας: Εμμανουέλα Βεντούρη 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here