Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Βύρων Αθανίτης

  Συνέντευξη – Βύρων Αθανίτης

  -

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τον συγγραφέα Βύρωνα Αθανίτη, που απαντά στις ερωτήσεις της Δήμητρας Κωλέτη με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου Το Σπαθί του Αυτοκράτορα από τις εκδόσεις Γράφημα.

  Ρωτάει η Δήμητρα Κωλέτη

  Συνέντευξη

  Τον Απρίλιο του 2020, το πρώτο σας μυθιστόρημα, με τίτλο “Το Σπαθί του Αυτοκράτορα”, απέκτησε μια θέση στα… ηλεκτρονικά καταστήματα (είχε ξεκινήσει το lockdown της πανδημίας) και κατόπιν στις προθήκες των βιβλιοπωλείων! Αφού σας ευχηθώ να είναι καλοτάξιδο, θα σας ζητήσω να μας το παρουσιάσετε με τον δικό σας μοναδικό τρόπο.

  Β.Αθ.: Αρχικά θα πω ότι το Σπαθί του Αυτοκράτορα είναι ένα βιβλίο που αντικατοπτρίζει τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό μου, τον τρόπο που υπάρχω και ζω. Διαρκώς γεννώνται ερωτήματα και απορίες μέσα μου, που αποτελούν σύνθετα ζητήματα και γι’ αυτό είναι δύσκολο να απαντηθούν. Κάποτε εμφανίζεται ένα στοιχείο από το παρελθόν: μια ανάμνηση, μια διόραση ή μια πηγή πληροφόρησης -ένα αντικείμενο ή μια φωτογραφία για παράδειγμα- που απαντά άμεσα ή έμμεσα στις απορίες μου. Έτσι και το Σπαθί του Αυτοκράτορα είναι ο δικός μου τρόπος να απαντήσω στα ερωτήματα που αφορούν την ταυτότητά μας, τη διαδρομή μας αλλά και τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά.

  Συνέντευξη – Βύρων Αθανίτης

  Ποιο ήταν το πρώτο ερέθισμα που έπλασε στο μυαλό σας την υπόθεση του βιβλίου σας;

  Β.Αθ.: Από μικρό παιδί με απασχολούσε η τύχη του σπαθιού του μεγαλύτερου ήρωα του νεώτερου ελληνισμού, του Διγενή Κωνσταντίνου Δραγάση-Παλαιολόγου. Ένα σούρουπο, αρχές Μαρτίου έξι χρόνια πριν, μέσα στο τρένο Θεσσαλονίκη-Αθήνα, γεννήθηκε, ή απλά μίλησε, στη φαντασία μου ο Μιχαήλ Ζαπαντιώτης ως ακόλουθος του αυτοκράτορα που συνέγραψε το Χρονικό. Πρόκειται για ένα αφηγηματικό εύρημα, στο οποίο στηρίζεται ο μύθος και με αυτό συνδέεται η όλη πλοκή της αναζήτησης του σπαθιού.

  Γιατί να επιλέξουν οι αναγνώστες το Σπαθί του Αυτοκράτορα ως το επόμενο ανάγνωσμά τους;

  Β.Αθ.: Όσοι αναρωτιούνται για την… ανυποχώρητη ανωριμότητα που μας χαρακτηρίζει ως λαό, θα βρουν ίσως μια ερμηνεία που βασίζεται στο αποτύπωμα του πόνου και του καημού, της πίστης αλλά και της αγάπης, στοιχεία που συνιστούν και τον πυρήνα του έλληνα, χωρίς κεφαλαίο “Ε”.

  Βύρων Αθανίτης

  Μοιραστείτε μαζί μας μια ξεχωριστή στιγμή από τη συγγραφή του βιβλίου…

  Β.Αθ.: Βρισκόμασταν με την οικογένεια στη Λευκάδα -τόπο καταγωγής μου- και τα μεσημέρια έγραφα στην αυλή το μέρος του βιβλίου που εξελίσσεται στο παρελθόν, το Χρονικό. Η καλή φίλη που μας φιλοξενούσε στη Νικιάνα, ερχόταν μερικές φορές και με ρωτούσε για το περιεχόμενο της ιστορίας μου. Από το βλέμμα της κατάλαβα ότι το βιβλίο που ετοίμαζα σιγά-σιγά ίσως να άγγιζε τους ανθρώπους περισσότερο απ’ όσο πίστευα ως τότε.

  Το Σπαθί του Αυτοκράτορα είναι το δεύτερό σας βιβλίο και κατατάσσεται στο ιστορικό μυθιστόρημα. Γιατί ασχοληθήκατε μ’ αυτό το απαιτητικό, θα έλεγα, για τον συγγραφέα -αλλά και για τον αναγνώστη- είδος;

  Β.Αθ.: Ζούμε σε μια χώρα -ή μάλλον ας το διευρύνουμε λίγο, για να μη βαυκαλιζόμαστε όλη την ώρα, ζούμε σε μια περιοχή του πλανήτη- που γέννησε την ιστορία του κόσμου μας. Οι άνθρωποι της Ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής γενικότερα δημιούργησαν την κοινωνική δομή και οργάνωση που παρήγαγε ως αγαθό τον πολιτισμό όπως τον ξέρουμε. Τι πιο φυσικό για κάποιον που αρέσκεται να ερευνά, να φαντάζεται και να εξηγεί, από το να γράψει ένα ιστορικό μυθιστόρημα; Πολλώ μάλλον στην Ελλάδα της Κρίσης, όπου η αγωνία για το σήμερα και η ανησυχία για το αύριο ανασκαλεύουν μέσα μας θέματα όπως είναι οι καταβολές μας, η πορεία μας μέσα στον χρόνο και η ταυτότητά μας.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Το Σπαθί του Αυτοκράτορα

  Στα επόμενα συγγραφικά σας βήματα θα ασχοληθείτε πάλι με το ιστορικό μυθιστόρημα ή σκέφτεστε να δοκιμαστείτε κι αλλού; Κι αν μείνετε πιστός, σε ποιο ιστορικό γεγονός θα θέλατε να αναφερθείτε μέσω των ηρώων σας, μιας και θα επιθυμούσατε να γίνει ευρέως γνωστό και να ακουστούν γι’ αυτό αλήθειες που ίσως παραμερίστηκαν;

  Βύρων Αθανίτης

  Β.Αθ.: Τα ερωτήματα περί του εσωτερικού κόσμου των Ελλήνων και των ασυνείδητων στοιχείων της συλλογικής μας ψυχής, έχουν απαντηθεί με το Σπαθί του Αυτοκράτορα – κατά το μέρος τουλάχιστον που αφορά στις δικές μου δυνατότητες. Έχει, επίσης, δοθεί μια εξήγηση για τους λόγους που παραμερίστηκε ένα σημαντικό κομμάτι της διαχρονικής ταυτότητάς μας, αυτό του Ρωμαίου Πολίτη. Πρόκειται για εκείνα τα στοιχεία συγκρότησης της ιδιοπροσωπίας μας που συνδέονται με τη συνταγματική τάξη, τη ρύθμιση των δημοσίων υποθέσεων και την τήρηση των νόμων. Στοιχεία που αποφεύγουμε συστηματικά. Το ίδιο ισχύει και με την παραχάραξη της Ιστορίας και τη λήθη, που κάποιοι, οι Τεύτονες, επιφύλαξαν στο αληθινό όνομα της αυτοκρατορίας -Ρωμανία- που κληρονόμησαν οι Έλληνες στη διάρκεια του Μεσαίωνα…

  Το επόμενο βιβλίο μου ελπίζω να αναφέρεται στη μικρή ιστορία μιας ελληνικής οικογένειας, από τον Μεσοπόλεμο ως τις μέρες μας. Εκεί, ο Εμφύλιος -μια δυσμενής τάση του γένους μας που έχει προξενήσει πλήθος συμφορές από τα αρχαία χρόνια- θα παίξει κομβικό ρόλο…

  Κλείνοντας, και αφού σας ευχαριστήσω πολύ για τον χρόνο που διαθέσατε ώστε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιό μου, θα ήθελα ως καινούργιος σχετικά στον χώρο της λογοτεχνίας να δώσετε ένα μήνυμα, μια συμβουλή στους επίδοξους συγγραφείς.

  Β.Αθ.: Ως άνθρωπος που ξόδεψα πολλά χρόνια, δεκαετίες ολάκερες, μέχρι να νιώσω ότι τα γραπτά μου είναι άξια για να τα δείξω στους άλλους, θα παρότρυνα τους επίδοξους συγγραφείς να αφήσουν τον εαυτό τους ελεύθερο να δημιουργήσει! Να εκφράσουν το συναίσθημά τους στο χαρτί ή την οθόνη του υπολογιστή, να δώσουν λόγο και σχήμα στα όνειρά τους, τους φόβους τους, ακόμα και στον θυμό τους. Αυτός ο διάλογος μεταξύ των κειμένων που γράφουμε και του εαυτού μας είναι που ξεδιαλύνει το κουβάρι και παράγει μοναδικές αλήθειες που αξίζει να διαβαστούν και αυθεντικούς μικρόκοσμους στους οποίους πολλοί αναγνώστες θα θελήσουν να ταξιδέψουν.

  Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Αθανίτη! Το βιβλίο σας μ’ άρεσε πάρα πολύ! Ήταν πρωτότυπο και ρεαλιστικό. Η σύνδεση της Ιστορίας με τις σύγχρονες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες αρμονική και ευφυής. 

  Πηγή εικόνων: Βύρων Αθανίτης

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here