Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Χριστίνα Ρασιδάκη

  Συνέντευξη – Χριστίνα Ρασιδάκη

  -

  Συνέντευξη – Χριστίνα Ρασιδάκη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Σήμερα,   στους   Θεματοφύλακες   Λόγω   Τεχνών   φιλοξενούμε   την ψυχοθεραπεύτρια,   σύμβουλο   γονέων   και   συγγραφέα,   κυρία Χριστίνα Ρασιδάκη. Αφορμή για αυτήν τη συνέντευξη, η κυκλοφορία του παιδικού της βιβλίου «Σέργιος ο Ρινόκερος» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

  Συνέντευξη

  Καλησπέρα σας, κυρία Ρασιδάκη. Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Κυκλοφόρησε πρόσφατα το πρώτο σας παιδικό βιβλίο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ο «Σέργιος ο Ρινόκερος». Ποια ήταν η αφορμή για να γεννηθεί αυτό το βιβλίο;

  Χ.Ρ. Το βιβλίο ξεκίνησε σαν μια παράξενη άσκηση στη δημιουργικότητα. Ένα ζεστό και πολύ βαρετό μεσημέρι, προσπαθώντας να περάσω την ώρα μου, αναρωτήθηκα ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας να συνδυάσω δύο εντελώς ανόμοια μεταξύ τους πράγματα σε μια ιστορία. Μπροστά μου, στον απέναντι τοίχο, σε πόστερ που έγραφε ΑFRICA, ένας τεράστιος ρινόκερος έβοσκε αμέριμνος σε μια πεδιάδα. Ταυτόχρονα, απ’ το ραδιόφωνο ξεχύνονταν χαρούμενοι, στριφογυριστοί ρυθμοί τζαζ. Αυτό ήταν! Ξεκίνησα να γράφω για έναν τεράστιο Αφρικανικό ρινόκερο, τον Σέργιο, που μέσα από μια απρόσμενη συνάντηση, ένα βαρετό και πολύ ζεστό μεσημέρι, ερωτεύεται παράφορα τη μουσική τζαζ.

  Το βιβλίο σας ξεχειλίζει από εικόνες της Αφρικής και από μουσική τζαζ. Να υποθέσω   ότι   είναι   το   αγαπημένο   σας   μουσικό   είδος   και   θέλατε  να  το συστήσετε και στους μικρούς σας αναγνώστες; Η σχέση σας με την Αφρική ποια είναι;

  Συνέντευξη – Χριστίνα Ρασιδάκη

  Χ.Ρ. Η αλήθεια είναι ότι αγαπώ πολύ τη μουσική. Η μουσική σε κάνει να θέλεις να χορέψεις και να τραγουδήσεις, με μουσική οι περιπέτειες της φαντασίας σου ζωντανεύουν, η μουσική ηρεμεί και παρηγορεί τους στενοχωρημένους και κοιμίζει γλυκά τους κουρασμένους. Η μουσική πάει παντού, στο μπάνιο, στο αυτοκίνητο, ακόμα και στο αεροπλάνο. Προτείνω στους αναγνώστες και τις αναγνώστριες να ακούν όσο περισσότερη μουσική γίνεται, και όσα περισσότερα είδη μουσικής μπορούν.

  Η σχέση μου με την Αφρική είναι μέσα από τα βιβλία, τις ταινίες, αλλά και τις διηγήσεις της μαμάς μου, η οποία πήγαινε συχνά στην πατρίδα του Σέργιου, την Κένυα, για να δει φίλους της. Επιστρέφοντας, περιμέναμε με την αδελφή μου με αγωνία να δούμε τις φωτογραφίες από τα σαφάρι που πήγε η μαμά για να δει «τα θηρία»!

  Υπάρχει η σκέψη να δούμε κι άλλα βιβλία με ήρωα τον Σέργιο;

  Χ.Ρ. Ω! Το ελπίζω. Ήδη ο Σέργιος μού εκμυστηρεύτηκε ότι άκουσε όπερα και του άρεσε πάρα πολύ. Κάτι μου λέει ότι κάπου θα μπλέξει πάλι…

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο Σέργιος ο Ρινόκερος

  Μία   φορά   τον   μήνα,   στον   ΠΟΛΥΧΩΡΟ   ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ   διεξάγεται  ένα συμβουλευτικό εργαστήριο για γονείς. Τι είναι η Σχολή Σύγχρονων Γονέων;

  Χ.Ρ. Πρόκειται για μια ανοιχτή, διαδραστική συνάντηση που έχω με γονείς, με συγκεκριμένη θεματολογία, διαφορετική κάθε φορά, όπου οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες μπορούν να πάρουν πληροφόρηση, να εκφράσουν προβληματισμούς ή   δυσκολίες,   να   ακούσουν   και   να   δοκιμάσουν επιστρέφοντας σπίτι τρόπους αντιμετώπισης  και  προσέγγισης  των  παιδιών τους.   Γενικότερος   στόχος   των συναντήσεων   αυτών,   πέρα   από   την επιμόρφωση, είναι οι γονείς να αποκτήσουν όμορφες σχέσεις με τα παιδιά τους, να μειωθούν οι εντάσεις και να μπορέσουν να αντιμετωπίζουν όποιες εντάσεις προκύπτουν, με αποτελεσματικό τρόπο.

  Συνέντευξη – Χριστίνα Ρασιδάκη

  Έχετε επιμεληθεί μια νέα σειρά βιβλίων που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Αναφέρομαι  στη  σειρά «Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα» της ψυχολόγου και οικογενειακής συμβούλου Hedvig Montgomery. Τι το διαφορετικό θα συναντήσουν οι γονείς σε αυτή τη σειρά των βιβλίων;

  Χ.Ρ. Οι   σημερινοί   γονείς   βομβαρδίζονται   από   πληροφορίες   που   συχνά   τους αποπροσανατολίζουν. Η σειρά αυτή της Montgomery είναι ένας πραγματικός χρυσός οδηγός   για   γονείς   παιδιών   από   0-18.   Πρόκειται   για   μια   σειρά όμορφων, περιεκτικών και εύχρηστων βιβλίων, που το καθένα αναφέρεται σε διαφορετική ηλικιακή ομάδα. Στο καθένα από τα βιβλία, οι γονείς, μέσα από επτά βήματα και απαντήσεις στα πιο συνηθισμένα τους ερωτήματα, καθοδηγούνται να μεγαλώνουν παιδιά με αυτοπεποίθηση, ψυχική ανθεκτικότητα, αυτογνωσία, παιδιά που τα πάνε καλά με τον εαυτό τους αλλά και τους γύρω τους. Το διαφορετικό στο βιβλίο αυτό είναι ότι αγγίζει την ουσία τού να είσαι γονιός – αυτό αφορά τόσο το σωστό μεγάλωμα του παιδιού, αλλά και το ότι πιάνει τη βαθιά ανάγκη των γονιών, μέσα από τον γονεϊκό τους ρόλο, να γίνονται σαν άνθρωποι σοφότεροι και πιο συνειδητοποιημένοι.

  Αυτή την περίοδο γράφετε κάποιο νέο βιβλίο;

  Χ.Ρ. Για την ώρα έχω βάλει φρένο! Τα τελευταία χρόνια πέρασα ατελείωτες ώρες στον υπολογιστή γράφοντας κάποιο βιβλίο, με σοβαρό αντίκτυπο στη μέση μου. Πέρα από τον Σέργιο που μόλις κυκλοφόρησε, τους επόμενους μήνες από τις εκδόσεις Πατάκη περιμένουμε τρία βιβλία: Το 3Step: Αποτελεσματική επικοινωνία με τα παιδιά και τους μαθητές μας, μια μέθοδο που προτείνω και που αποσκοπεί στο να βοηθά γονείς και εκπαιδευτικούς να ανταποκρίνονται σωστά στις αναπόφευκτες ρήξεις και δυσκολίες που προκύπτουν με τα παιδιά.

  Επίσης, είμαι συν-συγγραφέας με τη Δρ. Μαργαρίτα Γερούκη (σχολική σύμβουλο) του ΒΑΓΙΑ ΙΙΙ: Δραστηριότητες για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού στο Γυμνάσιο, το τρίτο εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς, εκ των οποίων η κ. Γερούκη έχει γράψει τα δύο πρώτα, με δραστηριότητες για το δημοτικό. Και, τέλος, το Πετυχαίνω στο Γυμνάσιο, βιβλίο που έχουμε συγγράψει με τη συνάδελφο Δρ. Σμαρούλα Παντελή, και που βοηθά τα παιδιά με τη σχολική μελέτη, τις εξετάσεις, την αυτοπεποίθηση και την αυτογνωσία. Είπα να πω λοιπόν ΣΤΟΠ για την ώρα, πλην όμως ένας ρινόκερος στη ζωή μου έχει άλλες βλέψεις… Θα δούμε, λοιπόν.

  Συνέντευξη – Χριστίνα Ρασιδάκη

  Λίγο   πριν   ολοκληρώσουμε   τη   συνέντευξη,   θα   θέλατε   να   πείτε   κάτι   στους αναγνώστες μας;

  Χ.Ρ. Από τις πιο όμορφες στιγμές στην παιδική μου ηλικία ήταν όταν η μητέρα μου με έβαζε για ύπνο το βράδυ και μου διάβαζε κάποιο βιβλίο. Το διάβασμα στα παιδιά μου ήταν από τις πιο γλυκές στιγμές μαζί τους. Ό,τι και να είχε συμβεί μέσα στη μέρα μας, ό,τι και να είχε γίνει μεταξύ μας, το αφήναμε στην άκρη, καθώς καθισμένη όλη οι οικογένεια στο σαλόνι, με αναμμένα κεράκια, χαμηλωμένα τα φώτα κι εμένα ως αφηγήτρια, αφήναμε τις σελίδες κάποιου βιβλίου να μας ταξιδέψουν μαζί. Θα ήθελα λοιπόν να προτείνω σε μικρούς και μεγάλους κάτι ανάλογο, όσο καλά κι αν ξέρουν να διαβάζουν ο καθένας μόνος του το βιβλίο του.

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μας διαθέσατε και σας εύχομαι καλή δημιουργική συνέχεια.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή – Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here