Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη τον Χρήστο Ντικμπασάνη

  Συνέντευξη τον Χρήστο Ντικμπασάνη

  -

  Συνέντευξη τον Χρήστο Ντικμπασάνη

  Ρωτάει η Ζωή Τσούρα

  Ο συγγραφέας και θεολόγος Χρήστος Ντικμπασάνης, ερευνητής της ιστορίας των θρησκειών και μελετητής παράξενων θρησκευτικών δοξασιών αναζητά το μεταφυσικό υπόβαθρο της οφιολατρείας και τα ίχνη της που χάνονται στην ομίχλη των θρύλων, παλεύοντας με το κακό -ΝΟΓΚΑ- μες στους ανθρώπους.

  Συνέντευξη

  Πείτε μας αρχικά δύο λόγια για τον εαυτό σας για να σας γνωρίσουν οι αναγνώστες μας.

  Χρ.Ντ.: Δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να γνωρίσεις κάποιον μόνο από αυτά που γράφει, αλλά κυρίως αν τον ζήσεις από κοντά. Εντούτοις, αναφέρω ότι το ενδιαφέρον μου για τη συγγραφή ξεκινά από την τεράστια αγάπη μου για την ιστορία των θρησκειών, τη μυθολογία, το παράξενο, το εξωκοσμικό, τη φύση, το διάστημα, τις εναλλακτικές θεωρίες, το φανταστικό, την τεχνολογία του μέλλοντος και κυρίως τον άνθρωπο.

  Χρήστος ΝτικμπασάνηςΣτο παρελθόν έχετε εκδώσει μελέτες, δοκίμια, και ποιητικές συλλογές. Τι σας ώθησε αυτή τη φορά να στραφείτε στη μυθιστοριογραφία τρόμου; 

  Χρ.Ντ.: Το ερέθισμά μου για τη συγγραφή του μυθιστορήματός μου ΝΟΓΚΑ-ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ το εκμαιεύω μέσα από τον κόσμο των ενδιαφερόντων μου, που ήδη ανέφερα, καθώς και από προηγούμενα βιβλία μου, όπως τα δοκίμιά μου ΟΦΙΟΛΑΤΡΕΙΑ και ΤΕΡΑΤΑ & ΔΡΑΚΟΙ και την ποιητική μου συλλογή Η ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ. Εξάλλου, όλα τα βιβλία μου περιέχουν στοιχεία του παράξενου, της φαντασίας, των εκπληρωμένων ή πληγωμένων ή προδομένων συναισθημάτων, του τρόμου, των μελλοντικών εφευρέσεων ή ιδεολογιών που πρόκειται να αλλάξουν τον κόσμο μας.

  Τι δυσκολίες συναντήσατε κατά τη συγγραφή του βιβλίου; 

  Χρ.Ντ.: Δεν συνάντησα ιδιαίτερες δυσκολίες, εκτός από αυτές που δημιουργούνται από τις αντικρουόμενες μέσα μου ιδέες και απόψεις και από το βιαστικό κύλισμα του χρόνου. Αποτελεί γεγονός ότι ένα 24ωρο εμπεριέχει πολύ λίγες ώρες. Ένα ακόμη πρόβλημα ή μάλλον προβληματισμός, αφού το αντιμετώπισα με πολύ ευχάριστη διάθεση, κάτι σαν ένα παιχνίδι δύσκολο -αλλά συνάμα ευχάριστο, υπήρξε το συνοθύλευμα μεταξύ της εικονικής και της τρέχουσας πραγματικότητας, ούτως ώστε ο αναγνώστης να μη ξεχωρίζει πότε αναφέρομαι στη μία και πότε στην άλλη.

  Στο βιβλίο, ο Μεγάλος Νόγκα είναι το αρχέγονο Κακό που επιζητά να καταστρέψει τον κόσμο. Από ποιες πηγές αντλήσατε στοιχεία για τη δημιουργία του; 

  Χρ.Ντ.: Όπως ήδη ανέφερα, από κάποια προηγούμενα βιβλία μου και από το μεγάλο πάθος μου για την έρευνα και την εμβάθυνση σε αρχαίες και παράξενες λατρείες και δοξασίες, πολλές από τις οποίες επιζούν ακόμη.

  Συνέντευξη τον Χρήστο Ντικμπασάνη 

  Στον μελλοντικό κόσμο του βιβλίου βλέπουμε συχνά τους ήρωες να βιώνουν έντονες εμπειρίες μέσα σε μία εικονική πραγματικότητα, ενίοτε δύσκολα διαχωρίσιμη από την συμβατική. Πόσο κοντά σε κάτι τέτοιο πιστεύετε ότι είμαστε ως κοινωνία; Υπάρχουν θετικές πλευρές σε αυτό ή είναι ένα αμιγώς εφιαλτικό σενάριο; 

  Χρήστος ΝτικμπασάνηςΧρ.Ντ.: Είμαστε περισσότερο κοντά απ’ ό, τι μπορούμε να φαντα-στούμε. Σίγουρα, υπάρχουν και θετικές πλευρές, όπως η απε-ριόριστη διασκέδαση ή η πορεία μιας φαντασιακής ιδέας, αλλά πάντα υπάρχει ο εφιάλτης της απώλειας της τρέχουσας πραγμα-τικότητας, της πραγματικής ζωής. Ίσως, μάλιστα, πιστέψουμε κάποτε, ζώντας στην εικονική πραγματι-κότητα, ότι αυτή είναι η αληθινή ζωή και να μη μπορέσουμε ποτέ πια να δραπετεύσουμε από αυτήν.

  Οι ήρωες του βιβλίου ζουν και δρουν σε έναν κόσμο όπου επικρατεί πλέον μία θρησκεία, η λεγόμενη Παγκόσμια Θρησκεία. Θεωρείτε ότι μία αντίστοιχη εξέλιξη στον δικό μας κόσμο θα αποτελούσε κάτι θετικό για την ανθρωπότητα; 

  Χρ.Ντ.: Δεν πιστεύω στην άτακτη συνοθύλευση. Πιστεύω όμως ακράδαντα στην ειρηνική συνύπαρξη, όπου ο ένας θα παίρνει τα πιο θετικά στοιχεία από τον άλλο με απόλυτο σεβασμό και θα προχωρούν μαζί στο δρόμο της αδέσμευτης πνευματικής και πολιτισμικής ανάτασης.

  Μιλήστε μας λίγο για τον Κρίστιαν, τον κύριο χαρακτήρα του βιβλίου.

  Χρ.Ντ.: Ο Κρίστιαν παρουσιάζεται ως εξωγήινος κάτοικος κάποιου άλλου πλανήτη, ένα υπερβατικό ον, αλλά με ανθρώπινες ευαισθησίες, ένας άκρως ευρηματικός και υπέρ του δέοντος μεγαλόσωμος, μεγαλόψυχος και γενναιόδωρος άβαταρ, που έρχεται στη Γη για να τη σώσει από το υπέρτατο κακό.

  Παρά τις τρομακτικές εμπειρίες που βιώνουν οι χαρακτήρες του βιβλίου δε δειλιάζουν να αντιμετωπίσουν τελικά τον ερπετόμορφο θεό. Πόσο ρόλο παίζει σε αυτήν τους την απόφαση η φιλία μεταξύ τους, και πόσο σημαντική είναι η φιλία και για εσάς προσωπικά; 

  Χρήστος ΝτικμπασάνηςΧρ.Ντ.: Η φιλία, αν και δέχεται στην εποχή μας σοβαρά πλήγματα, εντούτοις, όταν είναι αληθινή, τότε δεν μπορεί παρά να είναι ένας δυνατός, συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους ανθρώπους. Αυτή τους συμπαραστέκεται στα μικρά και στα μεγάλα προβλήματά τους και απομακρύνει κάθε είδους δυσκολίες από τη ζωή τους. Προσωπικά πιστεύω στην απαραίτητη ύπαρξη της παλιάς, ρομαντικής έννοιας της φιλίας, η οποία είναι συνδεδεμένη με την έννοια της ανδρείας, ποτέ δεν παρατάς μόνο του τον σύντροφό σου στο πεδίο της μάχης.

  Νικιέται ποτέ πραγματικά ο Μεγάλος Νόγκα μέσα μας; Ή είναι μία αέναη μάχη που δεν κερδίζεται; 

  Χρ.Ντ.: Ίσως να μη νικιέται ολοκληρωτικά μέσα στα πλαίσια της καθημερινής ζωής, αλλά σίγουρα θα νικηθεί στο τέλος της ανθρώπινης ιστορίας. Εμείς όμως έχουμε ως άνθρωποι την υποχρέωση πρώτα στον ίδιο τον εαυτό μας και μετά στους άλλους συνανθρώπους μας ν’ αγωνιζόμαστε συνέχεια εναντίον του. Εκεί που υπάρχει το καλό υπάρχει και το κακό. Το κακό είναι το αντικαθρέφτισμα του καλού. Κάτω από το ιερό βουνό βρίσκεται το βέβηλο κακό. Άρα εμείς οφείλουμε ν’ αναδεικνύουμε μέσα από αδιάκοπες και άοκνες προσπάθειες τη σωστή και δίκαιη όψη του κόσμου και του εαυτού μας μέχρι το τέλος των ημερών.

  Ποια είναι τα συγγραφικά σας σχέδια για το μέλλον; 

  Χρ.Ντ.: Τα σχέδιά μου για το μέλλον είναι ένα μυθιστόρημα αφιερωμένο στα βιώματα του πατέρα από την εποχή της γερμανικής κατοχής, αλλά σε μία πιο science fiction εκδοχή, καθώς και δύο ποιητικές συλλογές, που βασικά αποτελούν το 2ο και το 3ο μέρος από τα ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ.

  Συνέντευξη τον Χρήστο Ντικμπασάνη 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here