Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Ζωή Θεοδοσιάδη

  Συνέντευξη – Ζωή Θεοδοσιάδη

  -

  Στη σημερινή συνέντευξη στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη Ζωή Θεοδοσιάδη και το βιβλίο της “Ο τεμπέλης βάτραχος” από τις Εκδόσεις Οσελότος.

  Ρωτάει η Ασημίνα Στασινοπούλου

  Συνέντευξη

  Καλησπέρα, κύρια Θεοδοσιάδη. Πρωτίστως, σας ευχαριστώ για τον χρόνο που παραχωρείτε στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών για να σας γνωρίσουμε καλύτερα. Πριν ξεκινήσουμε, θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς. Ποια είναι η Θεοδοσιάδη Ζωή και τι ήταν αυτό που την οδήγησε στη συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου;

  Ζ.Θ.: Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνατε να παραχωρήσω την πρώτη μου συνέντευξη στους Θεματοφύλακες. Είμαι η Ζωή Θεοδοσιάδη, γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα σε ένα όμορφο νησί του Ιονίου, την πανέμορφη Λευκάδα ή αλλιώς το νησί των ποιητών. Είμαι παντρεμένη και έχω αποκτήσει από τον πρώτο μου γάμο δύο κόρες. Πριν από οκτώ μήνες απέκτησα και την πρώτη μου εγγονή, την ηλιαχτίδα μου.

  Ο τεμπέλης βάτραχος
  Συνέντευξη – Ζωή Θεοδοσιάδη

  Από το 1999 εργάζομαι στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με υπευθυνότητα, σεβασμό και αγάπη γι’ αυτό που κάνω. Θυμάμαι την πρώτη μου βιβλιοθήκη, έχει μείνει η εικόνα της ανεξίτηλη στη μνήμη μου. Κάθε της ράφι ήταν γεμάτο με βιβλία του Ν. Καζαντζάκη, του Αλ. Παπαδιαμάντη, της Έλλης Αλεξίου και των ποιητών Βαλαωρίτη και Σικελιανού, εκεί είχα τοποθετήσει τη γνώση και τη σοφία όλων αυτών των σπουδαίων προσωπικοτήτων.

  Όσο μεγάλωνα διαπίστωνα ότι η επιθυμία μου να ασχοληθώ με τη συγγραφή γινόταν όλο και πιο έντονη, ένα συναίσθημα που δεν μπορούσα να κατευνάσω, γιατί διψούσα να γράψω. Μπαίνοντας στην εφηβεία ξεκίνησα να γράφω σε ένα τετράδιο διάφορες σκέψεις, γεγονότα που συναντούσα στην καθημερινότητά, αντιδράσεις συμμαθητών μου μέσα στην τάξη, πράγματα που μου προξενούσαν εντύπωση και ό,τι βασάνιζε το παιδικό μου μυαλό. Για μένα, η συγγραφή ήταν και είναι όνειρο ζωής, ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα και με γεμίζει με αισιοδοξία και ηθική ικανοποίηση, ένα όνειρο που μου δίνει δύναμη, γιατί δύναμη είναι τα ίδια τα όνειρά μας.

  Με διαβατήριο το όνειρό μου οδηγήθηκα στη συγγραφή. Για να γράψεις πρέπει να αγαπάς τα παιδιά και τα βιβλία, αυτοί είναι οι δύο βασικοί πυλώνες για μένα, διότι από τα παιδιά παίρνεις αγάπη και ζεστασιά, ενώ μέσα από τα βιβλία καλλιεργούμε τον νου και την ψυχή. Το 2020 αποφάσισα να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα, έτσι γράφτηκα στο Εργαστήρι Συγγραφικής Τέχνης για συγγραφή μυθιστορήματος, διηγήματος, μη λογοτεχνικών κειμένων και συγγραφή παιδικών βιβλίων, το οποίο και ολοκλήρωσα το 2021. Την ίδια χρονιά, γράφτηκα και στο Εργαστήρι Ανοιχτής Τέχνης για συγγραφή παιδικών παραμυθιών και με δασκάλα την κ. Κοντολέων, η οποία από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα, είναι συνοδοιπόρος στο όνειρό μου και μια πολύ καλή και έμπιστη φίλη.

  Πρόσφατα κυκλοφορήσατε το πρώτο σας παιδικό βιβλίο, με τίτλο «Ο τεμπέλης βάτραχος», σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Οσελότος. Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο. Γιατί πρέπει να το διαβάσουν οι μικροί αναγνώστες; Ποια είναι τα διδάγματα που θέλετε να περάσετε μέσα από το βιβλίο;

  Ζ.Θ.: Στο βιβλίο αυτό, ο κεντρικός μου ήρωας είναι ο Μαξ, ένας βάτραχος ο οποίος είναι τεμπέλης, αγαπάει πολύ τον εαυτό του και ζει εις βάρος των άλλων. Θέλει να τον εξυπηρετούν τα αδέλφια του και αυτός να δίνει διαταγές. Παράλληλα όμως, είναι πολύ εφευρετικός και δίνει λύσεις σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικογένειά του, φτάνει μόνο να μην κάνει καμιά δουλειά ο ίδιος.

  Μέσα από μια άσχημη περιπέτεια που θα βιώσει, θα έρθει αντιμέτωπος με τη μοναξιά, θα εντοπίσει τα λάθη του, την απαράδεκτη συμπεριφορά του και θα αναθεωρήσει τις απόψεις του για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται όλοι μέσα σε μια οικογένεια.

  Σκοπός του βιβλίου μου είναι να καταλάβουν οι μικροί αναγνώστες το πόσο σημαντική είναι η οικογένεια. Όταν η οικογένεια είναι δεμένη, όταν τα μέλη της είναι αλληλέγγυα μεταξύ τους, όταν ο ένας σέβεται και στηρίζει τον άλλο, τότε έχουμε χτίσει γερά θεμέλια και είναι βέβαιο ότι θα μας δώσει αγάπη άνευ όρων και με ανιδιοτέλεια. Η οικογένεια διδάσκει το ήθος, τις αξίες και τις αρχές. Η οικογένεια είναι αυτή που μας παρέχει αίσθημα ασφάλειας και συναισθηματική στήριξη. Μαθαίνει στα παιδιά να είναι ανεξάρτητα, να είναι υπεύθυνα και το καθένα με τις δικές του δυνάμεις να προσφέρει, να βοηθάει και να μην αδιαφορεί για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του. Επίσης, τα μαθαίνει να μην τεμπελιάζουν, γιατί ο τεμπέλης, ανεξάρτητα σε ποια ηλικία βρίσκεται, θα έχει άσχημες συνέπειες και στην ενήλικη ζωή του. Είναι λάθος να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους, να απαιτούμε να μας εξυπηρετούν και εμείς απλά να δίνουμε διαταγές, γιατί έτσι χάνουμε την αυτοεκτίμησή μας και δεν μας εμπιστεύεται ποτέ κανείς.

  Πώς προέκυψε η συγγραφή του βιβλίου σας και τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε προκειμένου να ολοκληρωθεί και να εκδοθεί; Μέσα στο βιβλίο σας έχετε μια αφιέρωση. Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε πώς προέκυψε;

  Ζ.Θ.: Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με αφορμή μια εργασία που είχαμε στο Εργαστήρι Ανοιχτής Τέχνης. Μας ζητήθηκε να κάνουμε μια λίστα με δέκα λέξεις που μας έρχονται στο μυαλό. Έτσι λοιπόν αξιοποίησα τις λέξεις και γεννήθηκε μια όμορφη ιστορία που αποτύπωσα πάνω στο χαρτί.

  Αυτό που μου έδωσε έμπνευση είναι ένα περιστατικό που συνέβη όταν ήμουν μαθήτρια στη Δευτέρα Δημοτικού και από τότε δεν το έχω ξεχάσει. Δίπλα στο σχολείο που φοιτούσα υπήρχε ένας βάλτος γεμάτος καλαμιές. Τις βροχερές ημέρες στο σχολείο με συνόδευε πάντα η μητέρα μου, άνοιγε μια μεγάλη ομπρέλα για να μη βραχούμε κι εγώ και η τσάντα μου και με πήγαινε μέχρι την καγκελόπορτα του σχολείου. Ένα πρωί, διασχίζοντας τον δρόμο, ακούγαμε τα βατραχάκια να κοάζουν κρυμμένα στα νερά του βάλτου και κάποια άλλα είχαν βγει και χοροπηδούσαν στον δρόμο. Εγώ από απροσεξία πάτησα ένα βατραχάκι και με πήρε το παράπονο γιατί ένιωθα ότι έκανα κάτι πολύ κακό. Μέχρι που να συνέλθω και να ξεχαστεί αυτό το περιστατικό, στο σχολείο πήγαινα από άλλο δρόμο, αυτό κράτησε κάπου ένα μήνα. Όταν λοιπόν ήρθαν στο μυαλό μου οι δέκα λέξεις και έφτιαξα τη λίστα, οι περισσότερες ήταν σχετικές με το παιδικό μου βίωμα. Έτσι γράφτηκε αυτή η τρυφερή ιστορία και έδωσα στους ήρωές μου φωνή και ζωντάνια.

  Το βιβλίο το έχω αφιερώσει στο πιο τρυφερό πλασματάκι της ζωής μου, τη λατρεμένη μου εγγονή, την ηλιαχτίδα μου όπως την ονόμασα, η οποία γεννήθηκε πριν από οκτώ μήνες. Για μένα ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος, γιατί προσπαθούσα να διαχειριστώ την απώλεια των γονιών μου, και με τον ερχομό της, γέμισε με φως την ψυχή μου και μαλάκωσε τον πόνο που ένιωθα.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Ο τεμπέλης βάτραχος

  Ο «τεμπέλης βάτραχος» μιλάει για τη σημασία της οικογένειας και τον ρόλο του κάθε ατόμου σε αυτή. Πείτε μας σας παρακαλώ πόσο ιδιαίτερη σημασία έχει για εσάς η οικογένεια και πώς σας στήριξε σε αυτό σας το νέο ξεκίνημα;

  Ζ.Κ.: Σε όλη αυτή την προσπάθεια και διαδρομή μου, είχα και έχω ένα πολύ σπουδαίο σύμμαχο, την οικογένειά μου, και νιώθω πολύ τυχερή και ευλογημένη. Θέλω να τους πω και δημόσια ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί με την αγάπη και τη στήριξή τους, με βοήθησαν να προχωρήσω αργά και σταθερά σε αυτό το όμορφο μονοπάτι της συγγραφής. Η οικογένειά μου είναι το καταφύγιό μου, είναι η δική μου πυξίδα για να μη χάσω τον προσανατολισμό μου, για να μην πάψω να ονειρεύομαι και να έρχομαι όλο και πιο κοντά στους στόχους μου. Κάθε φορά που ανοίγω την πόρτα του σπιτιού μου, με τυλίγει η ζεστασιά των δικών μου ανθρώπων και πρωτίστως του αγαπημένου μου συζύγου, που μέσα από το ζεστό του χαμόγελο παίρνω δύναμη να συνεχίζω να ανοίγω πανιά σε δικές μου ήρεμες θάλασσες, εκπληρώνοντας τα όνειρά μου. Κάθε φορά που είχα μάθημα, στο σπίτι επικρατούσε απόλυτη ησυχία, έβρισκα τον υπολογιστή στη θέση του και φορτισμένο και μια κούπα με ζεστό καφέ. Τις ώρες που έπρεπε να διαβάσω και να κάνω εργασίες, με ξεχνούσαν για όσο χρειαζόταν προκειμένου να μελετήσω.

  Ο «τεμπέλης βάτραχος» έχει μια πολύ ωραία και πλούσια εικονογράφηση με την υπογραφή της αγαπημένης Εμμανουέλας Κακαβιά. Διαθέτει έντονα χρώματα με ωραία χαρακτηριστικά στους ήρωες που πρωταγωνιστούν στο παιδικό σας βιβλίο. Αλήθεια, πώς ήταν η συνεργασία σας και τι έχετε να θυμάστε από τη διαδικασία όπου οι ήρωές σας παίρνουν μορφή στο χαρτί;

  Ζ.Κ.: Η συνεργασία μας ήταν άψογη και με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Εκδόσεις Οσελότος που στέγασαν το όνειρό μου και αγκάλιασαν το βιβλίο μου. Από την πρώτη στιγμή που μπήκα στον εκδοτικό οίκο ένιωσα οικειότητα και αυτό οφείλεται στο φιλικό περιβάλλον και την ευγένεια που τους διακατέχει. Σε όλη τη διαδικασία της έκδοσης και από τη στιγμή που παρέδωσα το κείμενό μου, οι Εκδόσεις Οσελότος, με την άριστη επικοινωνία και τη συνεχή ενημέρωση, μου έδιναν την ευκαιρία να συμμετέχω σε όλη τη διαδικασία προκειμένου να φτάσει το παραμύθι στα χέρια μου ακριβώς όπως το ήθελα.

  Επίσης θέλω να ευχαριστήσω την υπέροχη εικονογράφο κ. Εμμανουέλα Κακαβιά, η οποία κάθε φορά που ολοκλήρωνε μια μακέτα μου την έστελνε ηλεκτρονικά για να δω τη δουλειά της, και αν ήθελα κάτι διαφορετικό ή κάτι επιπλέον, ήταν στη διάθεσή μου για να το αλλάξει, κάτι βέβαια που δεν χρειάστηκε, γιατί η δουλειά της και τα φωτεινά χρώματα που επέλεξε είναι τέλεια. Πραγματικά έχω μείνει ενθουσιασμένη και απόλυτα ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα. Θυμάμαι τη στιγμή που έπρεπε να περιγράψω τους ήρωες, πώς τους φανταζόμουν, τι ρούχα ήθελα να φορούν και πώς φανταζόμουν το εξώφυλλο. Αυτές οι στιγμές, αυτά τα λίγα λεπτά που έκλεινα τα μάτια και έφερνα στο μυαλό μου τις μορφές των ηρώων μου ήταν μοναδικά, γεμάτα συγκίνηση, γιατί οι χαρακτήρες μου ζωντάνευαν, το όνειρό μου ξεκινούσε να παίρνει σάρκα και οστά. Με την κ. Εμμανουέλα Κακαβιά και τις εκδόσεις Οσελότος δεν τελειώνει εδώ η συνεργασία μας, αντιθέτως θα συνεχιστεί για όσο θα γράφω και θα γεννάει η φαντασία μου τρυφερές ιστορίες.

  Για την έκδοση του βιβλίου σας προτιμήσατε την αυτοέκδοση. Θα τη συστήνατε σε νέους συγγραφείς και γιατί;

  Ζ.Κ.: Συστήνω ανεπιφύλακτα την αυτοέκδοση στους συγγραφείς διότι με αυτό τον τρόπο έχουμε την ευκαιρία να παρακάμψουμε ενδεχόμενες απορρίψεις των βιβλίων μας, δεν υπάρχει χρόνος αναμονής κι έτσι μπορούμε να το εκδώσουμε άμεσα και γρήγορα. Επίσης, έχουμε τον πλήρη έλεγχο του έργου μας, χωρίς να μας επιβάλλουν αλλαγές και παρεμβάσεις που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, διατηρούμε πλήρως τα πνευματικά και εμπορικά δικαιώματα και έχουμε την πλήρη εποπτεία στη διαδικασία διανομής, πώλησης και προώθησης του βιβλίου μας.

  Το παιδικό σας βιβλίο έχει λίγες μέρες κυκλοφορίας. Πώς σκοπεύετε να προσελκύσετε τους μικρούς φίλους για να το διαβάσουν; Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;

  Ζ.Κ. Μέσα από δράσεις και με όποιο πρόσφορο μέσο φιλικό προς τα παιδιά.

  Με προσωπική επαφή στους χώρους όπου κινούνται και εκφράζονται, με σκοπό να μεταδώσω τα μηνύματα που εμπεριέχονται μέσα στο βιβλίο μου. Διότι πιστεύω ότι κάθε συγγραφική δημιουργία δεν είναι μόνο μια ευχάριστη περιπέτεια μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου, αλλά και τα μηνύματα που εκπέμπονται, ώστε να αφήνουν το αποτύπωμά τους στη σκέψη των παιδιών και του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντός τους.

  Έχω σχεδόν έτοιμο το επόμενο παραμύθι μου, που είναι εξίσου διδακτικό και τρυφερό, και σκοπό έχει να μάθουν τα παιδιά την αξία της ευγνωμοσύνης και της προσφοράς. Να μάθουν πόση δύναμη κρύβεται μέσα στη συγγνώμη και τι δύναμη έχει η αγάπη. Στη σειρά θα ακολουθήσουν κι άλλα βιβλία, τα οποία θα δουλέψω ακόμα περισσότερο για να φανώ αντάξια των προσδοκιών των μικρών μας αναγνωστών και να τους χαρίζω άφθονο γέλιο και να περάσω στις παιδικές τους ψυχούλες σωστά μηνύματα.

  Τελειώνοντας τη συνέντευξή μας, θέλετε να πείτε κάτι στο αναγνωστικό μας κοινό; Κάποια συμβουλή ως μανούλα και συγγραφέας παιδικού βιβλίου;

  Ζ.Κ. Από τη μέρα που εκδόθηκε το βιβλίο μου νιώθω χαρούμενη, αισθάνομαι όμως και μια τεράστια ευθύνη απέναντι στους μικρούς μας αναγνώστες, γι’ αυτό θα προσπαθήσω να γίνομαι κάθε φορά όλο και καλύτερη, χαρίζοντας στα παιδιά γέλιο και δίνοντας λύσεις και απαντήσεις σε δικά τους προβλήματα και συμπεριφορές. Εύχομαι ο τεμπέλης βάτραχος να τους δώσει χαρά, άφθονο γέλιο και να είναι πάντα κοντά τους για να τους θυμίζει ότι η οικογένεια είναι ό,τι πιο σπουδαίο έχουν και πρέπει να τη φροντίζουν κι εκείνα μέσα από τον δικό τους ρόλο ως παιδιά.

  Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τη φιλοξενία στους Θεματοφύλακες και εύχομαι καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους εσάς που μας στηρίζετε.

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ